marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, June 23, 2009

induksi PSM09/10


masa : 10.59 am
tempat:kg D blok B
suasana: semua org tengah rehatkan diri + curi masa sebelum aktiviti seterusnya~..

.: BISMILLAHIRAHMANIRAHIM :.

secerah mentari selembut bayu seceria pelangi seriang burung berkicauan

what day is today?? ermm..
today is my 21st years old..
thanks God for giving me a life once again..
~~~


peace !!!


sekarang ni diri ini berada di bumi Sabah negeri bawah bayu untuk menikmati training sebagai seorang Pembimbing Suai Mesra sesi 2009/2010 yang berkualiti sebagai persiapan ke arah Minggu Suai Mesra 09/10..
nak tau sapa tuan pengarah msm kali nih..
ye beliau..
exco kepimpinan dan latihan mpp-saudara azizul julirin
dan
timb pengarah adalah kanda mohd hasra ibrahim..

bleh tahan jugak ye program induksi psm nihh...
berlangsung selama 5 ari lebih kurang ..
start 19 jun 2009 samapi la 25 jun 2009..
ari ni merupakan ari yang ke 3 diri ini dsan rakan2 diasah dan di'toche'...
letih tu memang la..tapi bestttt !!!...
blakang parang kalau diasah lagi kan tajam..



antara aktiviti yang best berlangsung mcm ice breaking..
betul2 pecah ais tuuu ~...
aku merupakan ahli group yang ke 6 daripada 20 group...
bayang kan la berapa jumlah psm...ade hampir 400 org...
owh..
kat sini aku berpeluang berkenalan dengan kawan2 dari ums-KAL spt lan..hanis.. lim szu peng..
dari kampus induk plak aku berkenalan ngan tonny..ieqah..cyril..willy..siew ping..syntia dan biha..
mereka ni adalah members group 6 la...
dan fesi kitorang adalah abg muhammad nor- seorang exco mpp bahagian projek dan protokol..

dan dila..
dan abg sharul..
happening habess kitorang punya group !!!..

hadui..
seharian jugak la kitorang explore UMS nihhh...
dari kg cd ke bgnan PPIB..
pastu ke library..
pastu pegi kat tangga canselori...

berenti solat n makan kejap..
pastu sambung balik pmainan explorace..

jalan lagi pegi masjid..
pastu pg kat pintu masuk utama UMS..
pegi lagi DC..

huhu..penat...
peluh..keringat...klu ditadah..rasa boleh tu buat kolam ikan air masin...
pastu plak...
kat setiap check point yang kitorang pegi tuh..
ade2 saje fesi nih suh buat...
dan paling x tahannya..pakcik2 keselamatan pom join skaki buli kitorang !!...
fuhhh...ape bleh buat... BISA DIATUR !!..tu la moto kitorang...w/pun penat..buat jerr !!..
apa yang penting???..KERJASAMA !!!
sbnarnya ade motif disebalik jalan2 cari barang nihhh..

contohnya :: aku bleh tau sikit sebanyak pasal diri ahli group...

kitorang berborak-borak sambil jalan pegi ke check point...

tanya tu..tanya nihh... jadi penat pom berlalu pegi~...





"SATRIA ENAM !!
GO..GO..GO.. !
SATRIA ENAM !!
FIGHT..FIGHT..FIGHT !
SATRIA ENAM !!
YES..YES..YES..!
KITA BOLEH !
BISA DIATUR !!"

nila yell kitorang yang selalu kitorang laungkan dengan penuh perasaan..
sapa2 yang dengar mesti puji punya !!..

hmm..
pada ari yang seterusnya kami dikehendaki ke ODEC..
berjalan kaki..ade la lebih kurang satu jam kami berjalan..jauhhhh~
tapi kami steady jerrrk..
kitorang ke ODEC bukan sesaje je..
tapi ada tugas menanti..sambil irup udara pantai yang sepoi2 bahasa..
tugas kitorang adalah mencari mt2..me2 msm09/10 dan dapatkan tandatanagn mereka..
huiii..teruk betul kitorang dikerjakan...
kawad kaki..
teka nama orang..
main teka teki..
dan paling x tahan kena nyanyi lagu tema GEMURUH dengan awalan dia huruf T..
bayang dan cubala sdiri camana bunyi nya..

" tita tetemu tentak ditalbu
tastat tang tertimpan tematin tu tutu"
sampai abisssss !!

adoiii..
tapi paling menarik kat pengarah bahagian pendaftaran dan persembahan
camni..
dia kasi sehelai kertas saiz lebih kurang saiz exersice book tu suh kitorang buat lubang yang bleh muat semua ahli..
adoiii..camana tuhh???
tapi mujur la ader antara kitorang dah penah buat..
jadi..
bisa diatur ~...

dan
tiba pembahagian bahagian masing2..aku tertaklif sbg psm bahagian protokol dan sambutan pelajar..nama pendek dia PROSAM..
pengarahnya: mr YDP kg ku anugerah bestari - mohd fanshuri badaruddin dan beliaulah abang SISWA ! msm zaman aku dulu2 [aiseh..mcm la dah lama benar]
aii..pelex ugap sbnrnya..sbb seingat aku x de la plak aku isi dalam borang dulu bahagian ni..
compius ugap...tapi pape ppom..tugas tetap tugas..dan kena lah laksanakan dengan baik..
wpun...aku ade 0.1% ilmu protokol yang aku kutip masa MJM dlu..huhu~...


assigment yang kitorang kena buat sebelum kondak msm...huhu..huru hara kitorang kejap..teringat fan ader cakap " tanpa sebarang persoalan ,saya nak semua pegi tukar baju formal dalam masa 15 minit". waktu tu baru je dapat tau kitorang dapat bahagian ape2..

Lagi naik semangat apabila tuan pengarah msm cakap pemilihan kitorang nih adalah pilihan yang sudah ditapis berkali2..baut suka2 je nak pilih…insyaAllah..moga2 aku adalah pilihan yang tepat…amiin..

Dan ari nihhh..

Aku diberi kejutan oleh teman2 seteam yang aku x kan lupakan sampai bila2..

Tadi kitorang berjalan merentasi onak berliku untuk masuk ke hutan kat UMS nih…

untuk menawan puncak UMS…kononnya…

Terharu aku pabila diorang tiba2 wish happy bufday masa sampai kat puncak UMS tu…

Konon cakap nak buat yell la waktu tu..

thanks guys sebab ingt ari nih ulang tahun kelahiran ku…

dan mungkin ini antara adiah yang termahal yang akan aku kenang sampai bila2..

jarang2 orang je dapat ucapan camtu kat atas puncak UMS nihhh..

hehehheh…

dan yang best lagi..

aku adalah org yang ke 89 yang sampai kat puncak tu ikut bilangan yang kanda Hasra bilang tadi…

yes..yes..yess....


lagi kejutan…

masa dalam dewan kg cd aku sekali lagi terfemes

baru je sampai dewan ..pastu duduk relex dgn team members sambil minum air..

tetiba je abang yang pegang portfolio pengangkutan mengumumkan nama aku supaya naik pentas..

aikkk..aku ader buat pape yang salah ke??...

huahua…

heran + ajaib + berdebar + blur = entah la blalang…

no idea kjap kenapa aku kena panggil…

dah la soram2..

kan kena toche kat depan tu soram2..

mau x ye aku nangis kat situ…

berdebar la gakk..

tapi ..

jeng..jeng..jeng

benda lain la jadi..

abg tu buat announcement ari ni bufday aku kpd hadirin sekalian…

oooohhhh…

buat berdebar je tadi…

ade gak yang amik berat eee…

thanks buat semua psm ..fesi2..mt2

sebab sudi nyanyi lagu hepi bufday to u untuk saya..

terutama abg tadi tu

saya sangat hargai…

dah la pecah botol budu tadi..

hahhaha..

klaka ugap ek klu tetiba je kena cakap..

abis rosak tatabahasa..

ayyyoooOoo…


ni last perhimpunan pagi yang dikelolakan oleh pengetua AJ..
ramai betul cikgu2 baru sampai~
but better than pecah frame..kan~


p/s:
thax kpd semua orang yang antar msg wish me happy bufday...
and happy bufday untuk nila dan sHafiq
yang menyambut ulang tahun kelahiran semalam...

Monday, June 15, 2009

the secrets of June's member

masa : 11.14 am
tempat: shui fan zai
suasana: angin sepoi2 bahasa + pagi yang tenang~..

.: BISMILLAHIRAHMANIRAHIM :.

secerah mentari selembut bayu seceria pelangi seriang burung berkicauan

errmm..
ni dah minggu ke2 untuk bulan 6 kan..
bersamaan 15/6 bersamaan 21 jamadilakhir 1430H
bersamaan gak ngan bufday kak na..
my dearest 5th sister..
sebenarnya kat umah ader 4 orang yang berkongsi bulan kelahiran yang sama..

5th sist --> 15hb
the naughty princess; the 12th --> 23hb
wak Kriey; 8th bro --> 26hb
&
dari pandangan mata; 2nd bro --> pun 26 hb

klu kengkawan2..
pun ramai gak lahir bulan 6 nih..
so..
bulan 6 memang special..
bulan yang terang..
ombak pom beralun tenang..
patut la aku tenang..
heh..koya la~
......
tapi sama ke perangai ahli baiti nih...
cam semua kontra jerk..
ermmm..
lets check it out !

LAHIR BULAN JUN

    • Berfikiran jauh & berwawasan
    • mudah ditawan krn sikap baik
    • berperangai yg lemah lembut
    • mudah berubah sikap,perangai idea @mood
    • idea yg terlalu banyak dikepala
    • bersikap sensitif
    • otaknya aktif (sentiasa berfikir)
    • sukar melakukan sesuatu dgn segera
    • bersikap suka menangguh-nangguh
    • bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik
    • cepat marah &cepat sejuk
    • suka bercakap & berdebat
    • suka buat lawak & bergurau
    • otaknya cerdas berangan-angan
    • mudah berkawan & pandai berkawan
    • org yg sangat tertib
    • pandai mempamerkan sikap
    • mudah kecil hati
    • mudah kena selsema
    • suka berkemas
    • cepat rasa bosan
    • sikap terlalu memilih & cerewet
    • kurang mempamerkan perasaan
    • lambat nak sembuh apabila terluka hati
    • mudah menjadi eksekutif
    • suka kepada barang yang berjenama
    • kedegilan yg tidak terkawal
    • sesiapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya


errr..ader la yang lebeh kurang skit2..
ni adalah hasil kajian Dato' Dr Fazillah Kamsah selama 10 tahun ye...
bukan ku reka cipta sendiri...
hehehhehe...
.......................................................................

tapi..walau camana pun kita..
sekali pun ade banyak kelebihan ....
kita tetap hamba yang kerdil dan hina di sisiNya yang Maha Besar...
jesteru itu...
bersyukurlah atas segala nikmat yang dikurniakan Allah...
sesungguhnya kelebihan kita pada hari ini merupakan pinjaman dari Allah SwT...
renung2kan dan selamat beramal....

Saturday, June 13, 2009

jalan2 makan angin



masa : 2.15 pm
tempat: shui fan zai
suasana: angin sepoi2 bahasa~..

.: BISMILLAHIRAHMANIRAHIM :.

secerah mentari selembut bayu seceria pelangi seriang burung berkicauan

malam tadi jam brapa ntah ku dan adik-beradik: tikah, iwa, mc mah selamat tiba di rumah dengan Mescedes ayah yang dipandu oleh supir: wak Kriey yang sangat hensem orangnya mengalahkan orang hemsem no one atas dunia nihh...



kitorang baru jer pulang dari KL..tapi sebelum tu kitorang dari PD or port dickson...pegi ikut che jenjalan sambil mesyuarat MPKB-BRI kat Tiara Beach Resort yang langsung x de beach..pool ade la...tapi pape pom...bestttttTTTtt !
orang MPKB-BRI pegi meeting..kitorang pegi swimming...
hehehe..
dan tinggal lah..
une..
nabeii..
abe miey..
abe liey..
kak biey
kat umah..
hahha...

aku
tikah
iwa
mc mah
ayah
che' sebagai watak utama AHLI MAJLIS mesti la kna gi...

tapi
al- Khazaiian pom join sama..
sebab kak long pegawai tinggi MPKB-BRI
abe yom..
diha..
E..
jida..
adi..
pom ada..
abe liey benna ikut sama..
tapi x muat kete..
kna la duk umah merajuk sampai kna suspek chikungunya..
huh..bahaya tuh abe lieeee..

err..
aku n tikah pom sbnarnya x muat..
penyelesaian dia..aku n tikah gi kl ngan bus express ..
demi memperkayakan pak sdara adik kepada che..
jadi bus express mutiara menjadi pilihan w/pun busnya hampir...
ye..x leh nak ngato teruk sangat...
bukan orang lain..
pakk cik I jugak...

begini kronologi citer dia...
..................................................................................
selasa

bertolak ngan bas mutiara euro pkul 8 setengah pagi kat hypermarket pc..
kredit to Une sebab sudi antar ke situ...
bravo..bravo...
kipas banyok..mana tahu dia blanja make mee kuah lagi..hehe...
che' , ayah, iwa, mc mah gi ngan mes..wak Kriey yang bawak..
ye..ye...seorang supir...
err..abe I sebenarnya beliau nihhh...
kul 6 kot sampai la umah kak niey kat segambut...
mes sampai awal petang agi..
ye..ye..bravo untuk wak..
mesti pandu mace F1...
bermalam semalaman umah kak niey...
errr...
nak sukko metta bila teringat msa nak tidor tuhhh..
bermacam2 bunyi pom adow...
huh...seriau betull...
err..kak niey adalah kakak ku yang ke 4 ye puan2 dan tuan2..
suatu masa dlu...
I penah jadi cikgu ganti kat skolah sk manjalara merangkap sekolah yang kak niey mengajar...

rabu..

ha..ari rabu nih ade cite best..
hehe..
best..
kitorang sefamily naik komuter pg midVelly..huh..
daraaaat..
biasala kan..slalunya klu pg memana sekitar kl mesti la gna kreta kan..
tapi ari nih..naik komuter..
sedap la gak...
bukan stakat aku or mc kah or iwa or mc mah..
ayah ngan che pom naik gak..
kak niey n auni pom turut gak..


tikah nga kak niey sandar kat tiang komuter mcm nak buat cover album jah !!

hehe..
saje2 nih..
wak Kriey pg putrajaya nga abe nazeri untuk translet sjil masa dia ngaji indon dulu...
pastu sebelah ptg..
kitorang pom bertolak pg PD..
ayah wat cadangan..
"nati gi PD nga komuter la..sene skit..."
err...tanak..tanak...bantahku..
mestilah cadangan tuh dituju khas untuk aku n tikah sebab mari ngan bas...
aaaa..
tapi ..
last minute..
abe nazeri, kak niey n auni ikut sama pg PD...
huhu..selamat..
x gap..
jale kaki la gi negeri 9 tuhh...fuhh!
rupa2nya jauh ugap nak sampai kat Tiara Beach Resort nihhh...
dari PD...memakan masa 30 minit kot nak sampai kat situ..
jenuh duk atas kreta..
tapi nasib baek la suasana dalam kreta x sunnyi...
sampai sana..
siap operasi check in dan angkat barang masuk bilik..
ape lagi..
kami pom terus agenda..
splashh...yeahh..main air lah...
main2..sampai la senja mula melabuhkan tirai...
best wooOOo..
tapi klu ade papan lungsur macam Bukit Merah Laketown resort kam besttt...
abe yom famili sampai waktu malam...
tapi malam tuh..aku ngantuk sangat..
so..
tidor..
dan..
noktah

khamis

bangun tido..
lepas sarapan nasik lemak buatan che'
aku n adik bradik n anak2 buah membuat pakatan untuk main air lagi..
sementara ayah terus mbaca novel makrifatul cinta ke ape tajukn dia yang diambil dari umah abe nazeri..
che' n kak long ready for meeting..
wak Kriey rasanya sambung tido..
abe yom kata nak gi tubik beli bare..
hehe...
jadi...
yeahhh...kolam renang..kami datang lagi...
oohh..kak niey n famili dah balik ke segambut waktu subuh lagi sbb
abe nazeri keje..
waktu tengah ari skit kitorang pun naik balik sebab matahari pun dah mula meninggi...
panasssss...
balik bilik..
abe yom suruh ready sbb makan tghari kat dewan makan..
kami sangat la hepi...
jadi bersiap2 n turun..
tengok ramai orang memenuhi ruang makan..
aku pom x smpat amik nasik sebab ramai sangat..
jadi aku pom pg la mengutip kek2 yang pelbagai warna dan rasa..
tengok yang ni cantik..yang tu cantikk...
so..makan2...
lepas makan aktiviti tangkap gambar pom berlangsung...


sapa sapa berkenan kat wak Kriey bleh la berkenalan dengan beliau di www.sangkidal.blogspot.com <--- 3 bulan dos x update blog !!

pastu...gi pekan kejap sebab abe yom x gi beli pg tadi..
sebab duk main air ngan budak2 nih..
pastu...
tido kejap...
pastu..
heh..
mulakan agenda utama...
kali ni kak long plak join..
abe yom duk tido..
tapi lps tuh mari main air ugap..
ayah n che x se gi..
wak Kriey pom ade gap..
duk main2 nga majdi..
so, kitorang pun bermain2 la sepuas ati sebab esok dah nak balik..


jumaat


he is the wanted One..
the reward $50000 rupiah ..
kaya wak !!


time to say baibai to TBR..
tapi sebelom balik ke klantan
kitorang singgah dlu umah kak niey sebab antar
che dan ayah ..
che n ayah balik 14/6 ngan fight..
so..
bleh la aku duduk kat depan dalam mes..
huh..
cam mem besar plak..hehe
mc kah meme tido la sepanjang perjalanan balik..
sebab dia mabuk skit..
hehe..
sampai umah..
klik..
letrik x dop..
seluruh kg bergelap...
huahuahua..
tpi...
assukut alamatu ridha...
err..
bakpo wat tubik ayat tuh..
hau la~


link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...