marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, December 31, 2010

menutup tirai~




.: In the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.


=)
beberapa saat dr sekarang..
maka bleh dicakap la semua org kat dunia ni akan bersorak horey!..horey!..
dan stat la berkira-kira..azam tahun 2010 dah dipenuhi ke x?..azam tahun ni plak apa nak dicapai?...
ade gap org tnya2..
apsal la..
asyik thn baru je ade org nak pasang hajat..pasang impian..pasang azam..
kenapa nak tunggu thn baru??..
x bleh ke tunggu bulan ke..minggu ke..ari ke baru..
alih2 tahun jugak jadi mangsa untuk dipasang hajat..ngeee..
hmm..tp bg aku la kan..
ok ape klu kita pasang azam sempena thn bru..
at least jangka masa dia lama skit..
ade perancangan skit..planning cantek2..baru dapat capai..
kan??kan??insyaAllah..
;D..


so..cik nik nur syuhada..
adakah impian anda untuk tahun 2010 sudah tercapai??..~
err..
hehe..
buat diri ini yang kerdil lagi hina..
alhamdulillah..
impian terbesar supaya pointer tak jatuh tercapai
siap dapat bonus lagi..
3.** =D..
happy tak terkata..
dan x ada ayat untuk gambarkan perasaan tu..
hanya Allah yang tahu..
dan dgn demikian..
rasanya selama 3 sem x penah bgtau kat che ayahresult pointer sem2 lepas..(kes takut punya pasal ;P)
akhirnya..akur..
waktu check result..iwa called..then apa lagi..
menyohor habes-habesan la..hahaha *x baik riak mak cik..opss ;D
*(nampak sangat result sebelum2 ni k.o kan)~
tima kasih kat semua familyku.lecturer2ku..kawan2 ku..dan x lupa kepada *anda (i believe u never know about my existance..[tiba2 lagu if i let u go bermain2 di speaker laptop..westlife..anda pun paham apa yang saya rasa~])

~~~~~~~~~~~

tp..seday gap..sob2..
hua yu ku..
hanya dapat b+ setelah ku bersusah payah study *semua org yang tau aku audit suject ni heran..apsal la aku bersusah payah nak wat yang terbaik untuk mandarin..
huhu..bukan dikira pun dalam pointer pun kalau dapat A..
huhu..BI yang kena kira dlm pointer x plak aku bersusah payah..
dapat biasa2 pun buat donno..
huhu..biasa la..dr upsr sampai la pmr, spm..masuk u..sekali je dapat a..ape la..ade aku kesah..ade??..ade..??...*tgk movie omputih..phm la ugak..~ ;X

hmm..
untuk 2011..
hanya satu2 harapan terbesar..
dapat grade dgn jayanya..
insyaAllah..kalau ikut perancangan..
tahun ni tahun last..sem ni sem last..
harap semuanya berjalan dgn izinNya..
*fyp..fyp..saya sangat takut dengan anda..
tgh pikir cara nak defeat anda ini wahai fyp..

Ya Allah permudahkanlah jalan untukku..amin..

dan anda...

adakah saya akan dapat melihat anda lagi selepas 6 bulan nanti?
atau akan masuk je 2011 kita terus tak akan bertegur sapa...
saat ni relationship kita macam nak retak semacam tanpa ada angin bertiup..
tak sure sama ada patut mengayam kembali ruang yang berlubang itu
atau mahu dibiarkan ia disapu bayu...saya sendiri bingung memikirkannya~
let's time decide it..

bab kata Puan Nora waktu class softskill ari tu..
"u r master in ur destiny"
* walaupun anda tiada untuk kelas itu~..
.............
........
....
..
.
*(abaikan~)
~

hmm..
sebenarnya saya menunggu tarikh 6-1-2011..
special date..
bakal menawan gunung kinabalu bersama 10 org kengkawan yang lain..
*macam x patut hanya cakap 10 org kengkawan..
patutnya ayat dia..

bakal menawan gunung kinabalu bersama 10 plus 47 classmates
*macam buat reunion atas gunung (==")
yeah..semangat..semangat!!!
*u raise me up..so I can stand on mountain~*
haha..mountain kinabalu..wait for meeeeee!!..

jom tgk ape memories yang dah terkumpul sepanjang 2010 ni..

mesti semua akan igt tu gmbr kan..
ketahuilah..itu adalah alam ciptaan Tuhan..
cantikk..subhanallah..


februari 2010
ke kundasang bersama kak yaya n her family..
huhu
cantek pemandangan super summit..



march 2010
joined mandarin debate together with chinese friends..
me as pengarah protokol la..ape lagi~nge3..



april 2010
di malam anugerah bestari (dinner kolej kediaman AB)


cuti sem.may(?) 2010
main2 di pantai dasar bersama2 ALMS..nge3


june 2010
program cakna rakyat(?)..hhaha..lupa
jadi pakar perunding imej busana muslimat..
baju dibuat dr newspaper..
dapat no 2..
model: nik nur aesyah een liy yin aka ma anak buah ;D



julai (?) 2010
thn 3 sem1 2010.program ladies day.
last time melibatkan diri sebagai ajk..


august 2010
release tension ke kudat
-tip of borneo- di simpang mengayau akibat ke-tension-an bermacam2 project
..
4 org gadis melayu terakhir kos network n system management sesi 2008..

;D


last day of puasa..
berbuka posa di Pizza bersama2 geng bujang blake~ + brother Saad
di sponsor penuh oleh Al-khazain..
nge3..


oct 2010
the dangs n the guardians @ computer science night

malaram habes ;P


dis 2010
sebelum melabuh tirai..
jalan2 makan angin ke serawak..
hihihi~



~let's collect and share our memories before the season gone forever..~






Sunday, November 28, 2010

tapak kaki



.: in the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.

ehmm..
menempuh ari-ari boring dgn penuh keboringan..
boring plak jadinya lepas abes exam..
Err..
x bleh comment boring..
nanti my eldest brother said i am not grateful with my life again..
huhu..
bukam macam tu sebenarnya oh abangku..
i'm so bored becoz everything i do i just repeat the same things..
if i went to some places..it was the same place i have been..
try nak pegi jauhh skit..
nobody willingly to accompany me..
coz..they said..
buzy..got no money..
so..
lastly..terperuk la kat bilik buat ape2 yang patut..
oo..
x de la boring sangat..
sbb..klu rajin2..
pg komplex sukan jogging..
klu rajin lagi + mood bagus..tetiba
klekung..klekang..masak..
ala..yang simple2 je..
haha
dan selebihnya..kalu x gi jenjalan ke 1B..sama ada tido..atau main ngan laptop..huhu..
*dengki tgk sorang demi sorang usung beg balik..wuwuwu..
erm..
ok la gak..sekurang2nya..sesawang kat blog ni pun dapat la dihapuskan sebelum musim lain tiba
*ceh..nampak sangat ada ati malas nak berblogging~
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...~

so..ade sapa2 nak ajak pegi mana2 x??..nge3..
saya nak ikutt^^..

oohh ye..
kengkadang kan..rasa gak..blog ni ada juga pengunjung..maybe dalam satu ari ada 2 or 3..
tapi sedihnya...
x kan la x tinggal tapak kaki langsung kott~..
bagi skit signature..
nanti ade masa saya pegi buat lawatan sambil belajar ke blog anda plak..
^^..
so..saya arap sangat anda2 semua..bg komen skit..bagi motivasi..bagi..apa2 je la..
sebagai tnda dari ingatan tulus ikhlas..
aishh..macam buat kad ucapan la plak..
x..x..x
tp something yang macam tu la..kan...
hhehe..trima kasihh^^


berjalan lah..bermusafiran..melihat kebesaran Tuhan..
n
jejak anda amat dihargai^^..



Friday, November 26, 2010

saya & sesuatu~

.: in the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.



alhamdulillah..
hampir 3 minggu berperang angkat pen, liquid, ruler n segala perkakas dalam pencil case..
akhirnya..
perang itu sudah berakhir..menutup tirai buat..alaa..bukan selama2 nya pun..x sampai 2 minggu lagi ade lagi test 3p kena amikk..~
err..kita skip dulu psl 3p tu..kita bukak cite pasal sekarang..hahaha..err..nak laung merdeka kejap..

MERDEKA>>MERDEKA>>MERDEKA>>
[padahal kelmarin dulu lagi exam abess..baru laung..lucu la makcik ni]..nge3 ;)


alhamdullillahhh..kira semua paper rasa cam ok la..
kecuali..
yang last..
huhu..waktu tu mood memang dah hilang gas..x bleh study sgt..
so..just main jawap la..arap apa yang dijawap tu dapat mark jugak aaa..
please madam..please..heee *ce..x malu..

tp..tp...tp...
walaupun cuti..holiday..atau dah abes pengajian sem 5..
namun..ku masih di sini..
bumi negeri bawah bayu yang selalu hujan..
sehingga la bulan 5 tahun depan..
a.k.a..
aku x balik ke rumah sepanjang tempoh tersebuttttt~..*uwa..uwa..[jom join diri ini nangis sesama..]..
sbb aku kena join program 3p [program pentauliahan profesional] ok..cukup triple p..
tak tau la camane..
start kelas kul 9 sampai kul 5..
setiap ari kecuali cuti ujung minggu ngan cuti khas..
cuti yang lain..sori~
buat la klu tak nak sijil kehadiran yg diorang bagitau..berharga..

harga wape..x plak tanya..
n..
isi paling penting kat sini..aku pasti akan jatuh sakit...
sbb...
aahh..
x payah bagitau..
....................................
*shhhuuu *secret2 ;P

ok la..malas nak mengarut banyak2..nanti x pasal2 ada org tido dpn laptop/pc dll sbb boring baca entry ni..
lagipun..x de ape yang best pun untuk di kong si...
ok..babaii..
sampai bertemu lagi [apekehhh~]

p/s:

start missing u again~
till we meet again~
forget me not~
n
che..ayoh..n adik beradikku..kenang daku dalam doamu..



p/s lagi: kali ni malas nak letak gambar..sbb dia??..malas la..;]


Saturday, November 13, 2010

micheo~



.: in the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.

di saat exam melanda..di saat org lain sibuk mengadap buku..nota2..slide2..ati aku jugak tak ketinggalan nak menyibukkan diri dan menyusahkan empunya badan..dan menyesakkan fikiran pikir..mengapa semua ini harus terjadi...
sehingga kaki aku mengambil keputusan yang drastik..iaitu dgn membawa diri berjalan melayan hati ke 1 Borneo..seorg diri sbb x ade yang mahu menemani..err..drastik kah??..bagi diriku yang kerdil lagi penakut lagi x leh berenggang dgn insan bernama kawan..mesti lah aku rasa tindakan tu drastik..selama 22 tahun..even nak gi KB pun berteman..even waktu sekolah dulu ..takut punya pasal..sanggup ikut org lain naik bas sebab alasan dia..ahh org tu kenal aku..family aku..kalu jadi apa2 kat aku nanti..pandai2 la di report apa jadi..
tp di sabah ni..berani plak aku ikut kata hati yang mati itu...a
ish..nasib x jadi apa2..alhamdulillah..
tp sayangnya..igt dgn gi 1 Borneo bleh la release tension yang aku pun tak tau berpunca dari apa...*err..sebenarnya ada sbb yang x munasabah*...
tp sayang seribu kali sayang..1 Borneo itu bukanlah tempat yang sesuai untukku buang perasaan gundah gulana itu selain daripada menikmati hiruk pikuk suasana Mall dan manusia yang perbagai ragam dan rupa..makin pening adalah..nasib x terus pengsan je...@.@"..


err..what's going on with me??!..
nak cakap berbuih mulut berbiru mata study mengalahkan budak oxford..langsung x ada iras-iras pun..cuma study untuk exam tu mestilah kan..well..I kan student u..tahun akhir lagi tuuu~...
nak cakap amik paper 10 keatas..rasa2..lepas kira berkali2..9 papers je pun...tu pun 2 dah terus banzai..bak kata geng aku..apa yang di baca, di hafal.."cut n paste"..dah ilang dari ingatan..sorang lagi cakap..terus format memory selebrum..ni susah ni jadi budak IT...bab2 gini cepatla di
applykan..

so..apa masalah sebenarnya ni???...sbb x bleh balik beraya haji kat umah??...
come on la Ada..jgn jadi budak2 kecik la..umur dah 22..kira benda cam ni bleh handle la..bukan sorang diri pun beraya kat sini..ramai lagi..boleh cakap majoriti budak UMS akan alami benda yang sama..
raya kat mana2 pun sama ja..lainnya..che..ayah..tokku som..n semua kaum kerabat tak ada...
adakah macam ni sama??sama???!....huuuuuhhhu*..
okey la..okey la..x apa la pasal raya ni..pasal dulu pun penah gak rasa beraya kat sini..tahun satu lagi tu..masa tahun satu..x kenal lagi sapa2..tak da geng lagi..kalu dulu..raya pun dalam bilik je..dengan michele ngan nicole je..tu pun nicole balik rumah sbb rumah dia area KK..michele pulak kalau org KK maybe dia pun balik rumah gak..tp..nasib baik jugak dia org serawak..
dan yang sekarang ni..geng merangkap class mate dah ajak balik beraya umah dia la..kat KK gak..kat Petagas sana...ok la...insyaAllah..kalu ati waktu tu dah stabil..I will follow you my prend....~...

so..apa yang x ok dengan diri ang ni Ada??
...x paham..x paham..
nak cakap tension exam..macam bleh go on jerk..
pasal raya tu..kan nak ikut Ana balik umah dia..
so...??..
apa lagi alasan anda yang menyebabkan anda menjadi jiwa sensitif ni..jiwa kacau..konon la..
errrrr..ini lah masalahnya..
bila ati pun nak menyibukkan diri mencari masalah..
yang sepatutnya x perlu pun jadi masalah...
woi..mak cik...apa kes ko niiiiihhhh???!..x yah la duk main2 ayat...straight to the point la..........


ok..
then..

i should say...
that feeling..
annoying me..again..again..n ..again..

................

我想他 ...

that's all for today..
thank you





Wednesday, October 27, 2010

sedih..pilu..terasing...~

.: in the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.


Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around

You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way
Insha Allah
Insya Allah we’ll find the way

O Al-Mighty Ya Allah..padaMu Ku mohon keampunan dan keredhaan..jadikanlah aku hambaMU yang kuat..

Friday, October 22, 2010

sekalung perhargaan =)



.:ACKNOWLEDGEMENT:.

In the name of Allah, the Most Glorious and Most Merciful, entire praise only for Him, the Creator of this universe. Blessings and greetings to our beloved Prophet Muhammad (SAW). Praise be to Allah because of His blessing, given me a strength to complete my report.I would like to make a special dedicate to my supervisor, Puan Shaliza Hayati bt Abd Wahab for guiding me during the process of preparing the report. She gives me motivation to accomplish this project besides gives me idea to improve the project. I also do not forget to express my gratitude to my friends for giving me some ideas in this project. I also dedicate my special thank to my parents and siblings who are always giving me encouragement and advice in any situation. Lastly, I would like to express my gratitude to Unit Hal Ehwal Islam dan Masjid (UHEIM) for giving me opportunity and confidence to develop this project.

Nik Nur Syuhada bt Nik Saleh @ Nik Abdullah

21 Oct 2010


Sunday, October 17, 2010

fyp



.: in the name of Allah
the most Glorious and most Merciful:.

erm..
nak menjerit blih x..
eerrhhgg..
uhuk...uhuk..
aish..terbatuk plak...
huhuhuhuhu..
ketensionan 99.9% tanpa was-was..
pening seharian mengadap laptop sempena report FYP...
Ya Allah..
berikanlah aku kekuatan untuk teruskan berjuang...
kekuatan untuk laptop ku agar x mengelami tekanan macam tuan dia...


[konon la ni kan~]

cik nik nur syuhada...
rilex la..x sampai setahun agi ..
pastu... nak gi korea pun pegi la..
jumpa lee dong hae ke..apa ke..tp yang penting skarang ni..
selesaikan mana yang patut...
orang dah grad..anda macam mana??...O.o!
so..gambate!!!...
dan stop la tido macam baby..~
stop membebel...
jia you Ada...
jia you...!!!



Saturday, September 18, 2010

musim bunga harapanku~

.: Bismillahirahmanirahim:.
hmm...
i'm back...
juz miss the time where i always jotting here..
and for those who missing me so much as a blogger [of coz]..i'm here..*hehe
erm..nothing much i want to talk since i got nothing to share...
hmm...actually so much thing happen since i left .:fromMyHeart;...

but i got no time to become active like always..
yup..i am so busy..
busy as final year student..

it is not easy to finish study anyway..

and i need so courage..
who can give me that..
talk about final year..
aahhh..sometimes i'm stress a lot..
fyp[final year project].. assignment.. midterm...
aaahhh...

i should not sigh a lot actually coz everyone feel like this for sure...
i want to be happy..
happy as before...

am i not happy now??.. no..
i'm happy for sure..

but sometimes felt burden of works are coming nearer...
so..i must be ready for it rite...
ok..feel relax now...
thx for accompany me during i feel so stresss...^^..
[just like i only one who get stress rite...]
p/s: i really love super junior rite now..if u like too lets we share our interest here^^

it is not late for me to wish "happy eid mubarak"

i have learn an this from a friend
<(")
it is cute.. rite =)




lets live in happy mood everyone^^



Thursday, April 15, 2010

saya sangat suka disoal soalan x de kaitan ngan akedemik~

date: 6 ari sebelum final exam~
ari:yaumul kamsun~..
mood: bergelodak mencari2 apa x tahu~..
cuaca: cerah~..


.: BismillahiRahmaniRahiim :.

yess..dah lama x kna tagged..kali ini tag datang lagi~..huhu..klu x jawab pom rasanya..x apo..tapi..demi menjaga ati adik bongsu~[adik ngaku ko adik bosu dik..po dok jah]..maka..ada baeknya ku menjawab soalan yang confirm..ntah ape ape ntah...anggap la mengisi posting yang mutakhir..kekeke~..

ok..i'm ready for the answers..question plizz~

1.Siapakah anda dirumah ?
i ke??..mesti lah soram kakak~ kepada 4 budak2 hayya itu yang kengkadang compius aku-ke-diorng-yang-kakak~..identiti lain..adik yang slalu wat muka kool klu ade ape2 jd kat umah..dan cuba buat muka langsung x bersalah..hehehe~..kena wat bessa palow..klu x kena buli oleh oppa wal unnie~..lagi..sebagai seorg untie yang penyayang mestilahh!..dan the naughty princess yang solehah~[ x tahan] untuk daddy wal mummyku tersayang..puah ati??..

2.Siapakah diri anda disamping rakan ?
ntah la..ade orang cakap ku ini seorang yang ceria..orang la ckp..roomate aku penah wat pengakuaan "Ada seorang sahabat yang penyayang"..erk..dia amik ati tu..dia amik ati tu~..hehe..tp buat diri ini..klu geng kita rasa best ngan kita..alhamdulillah..~..klu rasa nyampah..sori to say...i dont care!..

next!
3.Lima benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai ;
1.saya dah blajar hua yu dari chapter 1 ke chapter 4....tp klu boleh saya nak blajar sampai abes buku..konon biar fasih bercakap dengan
beliau..konon la..tp lao shi shou women sambung lagi nanti sem depan, keyi??..dan sem depan jam creditku melampau batas..cam kena skip je hua yu~..jadi..congklusionnya??..x tercapai la tu hasratnya..x pe..kita pikei sem depan..
2.saya mengidam make colek woh pauh dumoh..wah sedaknyoo~
3. ngidam keto beettle sebutir warna kuning..well u noe me~..
4.umah untuk aku jadikan deko2 bersama miz Ada Abdullah..yeah!
5.melancong sini sana bersama insan tersayang..~
ok dah cukup!

4.Siapakah nama pasangan anda ?
kang bagitau kang orang x caya plak..x yah la tahu..[ alasan mengelak paparazi]

Ceritakan 5 perkara yg anda paling suka tentang pasangan anda ;
saya x kenal dia..dia pom..sama..x kenal saya..jadi kita tunggu dan lihat..~
tapi saya tau dia suka saya..haha..koya~

Bila tarikh anda couple ?

waw..soalan cepu cemas..memang kena jawab ke?..ok la..secara x logiknya dah lama dah..lama sangat..dan sangat lama..adalah ketika itu..hujan renyai2..blablabla..[try nak kelentong..tp ku tau ku seorang yang sangat baek..x pandai kelentong lebeh2]..

Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda ?

makan ubat..orang cakap makan ubat pahit kan..apsal aku makan ubat x penah rasa ape2..plix ni..plix..adakah ade kena mengene ngan G6PD??..x pe..nanti kita tanya MA kat umah~..

Lagu tema cinta anda ;
kang bagitau mahar cinta kang telopong plak..~..
tp tu memang bukan hakikatnya la..
saya suka dengar lagu westlife skrang~..
ade kena mengena ke??..
klu dulu2 suka lagu menatap matamu..
pastu dah ubah jadi if i let u go..kajemmaaaa!!!!..
pastu lagu ape lagi ye..
ntah la..
pape yang best laaa~

Apa perubahan yg ingin anda lihat dari pasangan anda ?
alangkah indahnya andai dia jua antara Khairul Abdullah..dan memahami keindahan islam yang syumul..

Tag sepuluh rakan anda yg lain ;
alang
adik
ex-big bos
anti bektiria
oram yang mengtag tu
semerah jembal
adik kepada alin
ela
zhoa wei
semut api
yess..cukup!...

secara tuntasnya;
benda2 yang di atas adalah jawapan yang terlintas selepas pikei dua tiga minit sebelum ditaip..teda ada mengena dgn FYP ataupun buku Operating system yang dibaca ini~..jd antara nak percaya ke x nak ke jwpan di atas..anda yang berhak tentukannya..tidak ada kena mengena dengan saya..TQ beri muc..
bohot syukria tu my youngest sistah yang bersusah payah mengtag kakakmu yang baek ini..sekian..
posting seterusnya??..
2 bulan dari skrng sama ada saya rajin atau x..~


Thursday, February 18, 2010

ada apa dengan cinta~..



date: seperti yang tertera lah
ari: ari cuti yang ke..ntah la keberapa..x amik pedulik~..

mood: rasa perlu jgak buat walaupun x nak~..

cuaca: suam2 kuku..cantik..berangin tenang~..



.: BismillahiRahmaniRahiim :.

alhamdulillah..berkesempatan jugak la gamaknya menconteng kat page ni barang sekejap dua..=D..
arap la..tu pun selepas menunggu bila tgn merayap tekan www.adaabdullah.blogspot...besanya dah lupa truss..huhu!..tp nasib baekstill ingt saya masih mempunyai blog untuk mengarang~..
ye..masih ada~..

erk.. sume org plix..ye ke plix?..ke aku je prasan plix?..ek..=.-..x kesah la~..plix dgn keplixan yang aku tulis last posting dua tiga menjak tu..erk..aku pom klu bace balik..rasa gak plix..last2..maleh la den nak baco..~..ntah ape2 ntah..aihh..brani dia bagitau ntah ape2 ntah yee..sukar tu nak buat sesuatu yang btol2 dirasai..dalam bahse omputih plak tu~..opsS..dah2..stop untuk mengulas panjang~..kita pendekkan..sape yang tak puas ati..atau nak btolkan grammar ke.. salah intonasi ke..sila jumpa face-to-face..gamaknya~..erk.. okeh..saudari..dah melalut kokse..

truskan dengan niat apakah anda datang untuk kali nie~..

ye..meh saya bukak topic dlu..
.
:'ALL 'bout LOVE':.
erk..one more tyme??..
"sorry to say..do i care bout ur feeling just now??..xde kan!"
ishh..jange la wie respon gitu..sedey ati ini~
hak kali ni..i promise ..posting yang berbentuk ilmiah sket~..=D

yeke nii??..jgn duk kompiuskan org laaa..
huhu~..
ok..tp sebelum tu.. pesanan penaja..
read with ur heart aa.. coz it is..
.: from my heart:.
=D..
blex ..jiwOo~..

ada apa dengan cinta??..
org slalu jerk tnya bnda nie..kira soklan yang agak femes la dgn takrifan2 sdiri.. tp kat sini..empunya diri lebeh suka amik pendapat para Ulama' terdahululah dalam membicarakan soal nihh..~fuyOo [+.+]..erk..nak tahu pasal apa??..pasal ulama' lebih banyak makan garam dan byak buat research berpandukan alQuran ngan Sunnah..nak banding ngan diri ini yang ntah pape..ntah pape la jwb dia~...


ok la..sebelum melalut lebey parah lagi~..!!
kita berbicara pasal pendapat para ulama'..so..must be serius sket..eh..takkk..kna serius banyak..ok??..
when we talk bout love..para ulama' membahagikan cinta ni kpd 3 martabat..
satunya--> al-hub ul A'la (cinta kepada Allah, rasul, agama dan jihad fi sabilillah)..
ke-2nya plak--> al-hub al- Ausat (cinta yang berkaitan dgn individu, keluarga, masyarakat dan lain2)..
dan yang terakhirnya --> al-hub al-Adna (cinta yang bersifat negatif dan hanya memusnahkan manusia sahaja)!
.. okey..paham setakat tu??..yea..very good..~
meh kita hurai sket lagi ape yang dimaksudkan dgn ketiga-tiga istilah ini..tercapai dek akalkah atau lari dari kepahaman manusia yang mudah lupa asal usul..ngee~..


al-hub ul A'la------<@
lumrahnya terjadi apabila ajaran agma meresap ke jiwa seorang mukmin..maka keimanannya akan menjadi segar dan kental sehingga timbul rasa amat sayang kepada Allah yang Maha Pengasih..sebab??..sebab dia yakin Allah itu Maha Sempurna dan tiada apa2 pun yang boleh menyamai Allah SWT..jd as a result...golongan yang merasai Al- hub ul A'la ini tak akan memilih jalan yang Allah tak suka dan sekiranya Allah menyatakan hukumNya adalah adil..maka golongan ini akan patuh dengan penuh yakin..insyaAllah mudah-mudahan kita berada di dalam golongan Al-hub ul A'la..=D


al-hub ul Ausat ------<@
berlaku apabila gerak hati dan perasaan manusia yang merasakan dirinya terpikat kepada seseorg dengan talian nasab, kekeluargaan, persahabatan dan lain2..dan martabat cinta ini memang digalakkan oleh Allah SWT..contohnya~..mengasihi ibu ayah, isteri, suami,anak-anak, saudara mara dan sesama manusia dan ini akan membawa kearah wujudnya suasana aman harmoni..termasuklah kearah satu malaysia..anda setuju dengan saya??..sila angkat tangan lah~=B..oleh sebab yang demikian itu..maka pentingnya Al-hub ul Ausat ni untuk merealisasikan keperluan individu, keluarga, bangsa bahkan warga dunia pun termasuk sama..dan sebab tu la syariat islam menegaskan kasih sayang dan rasa cinta kpd isteri, suami, anak kecil, jiran tetangga bahkan seluruh manusia dan makhluk lain perlu dicambahkan malah mesti diperkasakan..
amik kata2 Rasullullah SAW yang berbunyi" tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri"
[sahih al-bukhari:12]

but..but..but... kita perlu tau gak bahawa cinta di thp ni boleh ditamatkan dgn sebab2 yang diperakui oleh syarak...cthnya..dlm keadaan biasa..seseorg x boleh boikot saudaranya tp klu dia dah buat maksiat secara terang-terangan..pastu berdegil lagi x nak bertobat..islam menasihatkan agar dia diberi nasihatlah..klu x dengar gap..harus kita putuskan rasa cinta kepadanya dgn syarat kerana mematuhi perintah Allah..dan..pernahkah anda berhadapan dgn situasi tersebut~??..[=.-]

al-hub al adna ----<
martabat cinta ni..lebih kurang macam ni la..ehh..bukan lebih kurang..memang beginilah..mencintai manusia melebihi rasa cinta kepada Allah, rasul, jihad dan membawa ke lembah kedurjanaan dan bergelumang dengan maksiat..anda rasa ianya perkara biasa??..haa??..tepuk dada tanya lah iman..anda akan rasa macam mana perasaan itu berdasarkan keimanan anda...


@
>---------------||--------------<@


hm..bebalik kpda cerita 'aku dibius centa'~..aisehh..[=.='] setelah pikei sedalam2nya..dengan akal yang dikurniakan Allah dan petunjukNya..aku memilih untuk memiliki cinta pertama dan cinta kedua..dan jauhilah aku wahai cinta ketiga~..:tumbs.up:=)

" Ya Allah..kurniakanlah kepadaku rasa sayang dan kasih kepadaMu dan rasa kasih sayang kepada orang yang sayang kepadaMu, dan jadikanlah kasih sayang kepadaMu itu lebih aku cintai daripada air yang dingin..ameen ".

meminjam kata2 wardina sewaktu datang ke kelantan baru2 ni..aik..aku disanakah??~
"
..cari bakal suami yang sayang Allah,jika mereka tak sayang Allah macammana mereka nak sayang kita..."


dan ini akan terbukti suatu masa nanti..insyaAllah=)




link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...