marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, January 25, 2011

saya, demam, dan ubat~



.: In the name of Allah
the most Glorious and most Merciful :.

mata saya pedih, muka saya merah..hidung saya sakit..cecair mukus x berenti mengalir..bersin tak habis-habis diselangi batuk!
saya DEMAM!
yeah..
itulah paling obvious sekarang..
dengan cuaca yang kadang-kadang cerah..dan kadang-kadang gelap..
dan tiba-tiba berangin..dan tiba-tiba lagi..berciciran hujan lebat tumpah ke bumi Ilahi..
....
++++++++

saya bangun tido..
dan terasa macam something wrong somewhere..
seolah2 sistem keselamatan badan diceroboh masuk oleh sekumpulan virus..
tapi saya buat bodo saja..sebab saya tahu..dan yakin lagi..sekumpulan sekuriti antibodi saya dapat menjalankan tugas mereka dgn excellent sekali..jarang-jarang sekali mengecewakan tuan punya badan!..jadi sepenuh harapan saya tumpahkan kepada sekumpulan antibodi tanpa menyediakan sebarang bantuan tambahan paracitomol dan adik beradik yang sewaktu dengannya untuk melawan serangan makhluk virus asing itu..heh..macam selalulah~!

tapi..biasa la..hero pun kadang-kadang rebah tersungkur jugak..atromen yang hebat pun selalu je perlu bantuan daripada atromen-atromen yang lain..tak sangka kali ini..sekumpulan antibodi terlatih itu tidak dapat menumpaskan serangan virus-virus asing..biasanya..kurang 24 jam..segala bendasing yang mengganggu pusat kawalan kesihatan dapat dibereskan!..punyalah kecewa tuan punya badan..~..x hero betulll!..
eleh..apa taknya sekumpulan antibodi tu rebah tersungkur..dah la tak diberi bantuan tambahan..merangsang peningkatan virus-virus asing tu adalah~..empunya diri seolah-olah dah tak sayang diri..add on..ais lah..coffee lah..megi yang pedas la..ubat tak amik..jadi,.apa taknya tersungkurlah sekumpulan antibodi..
so,

SALAH SAPA SEBENARNYA DEMAM MELARAT-LARAT DAH LEBIH 3 HARI NI???..



**********************************
hihihi..
saya budak yang hyperactive..saya sangat lasak..
biasa la..saya ni jarang2 kena sakit/demam/ dan sebagainya yang berkaitan dgn body..sbb selalu igt sistem pertahanan badan sangat kuat..susah dibolosi..biasa pun kalau org sebelah demam/selsema..virus tu jarang terkena..so, kira..selalu sihat la kan *ceee..riak tak bertempat!..
jadi bila demam ni melanda..lebih-lebih lagi melarat-larat..saya jadi confuse..
perlu ke makan ubat??..tak boleh ke demam ni dia heal macam tu je..tak payah makan ubat..atau jumpa doktor..*biasa buat gini..dan cepat je dia sembuh sendiri..
tp utk kes ni..sbb x jaga makan dan minum..so..pandai-pndai la nak idup kalau dah melarat-larat demam tu ;P (dan dah jadi sleepless la sejak sakit ni..acchoo sana..achhoo sini..batuk sana..batuk sini.parah2~)

bukan sebab saya takut makan ubat..atau kena injection dgn doktor *err..sebenarnya ada bad story behind..keh3..
tp..
entah la..memang dah perangai macam tu sejak azali *padahal sejak meningkat dewasa~..
jadi dengan kata lainnya..saya suka kalau demam ni berlalu secara natural..x payah force..
*yee..encik2 virus yang tak diundang..sila lah balik ke tempat asal anda...~..
dan lain kali saya berjanji..kalau ada simpton2 demam..saya akan tidak..
minum ais lagi *fingercross ;P

(macam perangai budak-budak kan semenjak dua menjak ni ;P)

+++++++++++++++++++++++++++

Actually,I think Allah loves me more because He gives me this fever to test me how faith I am to Him..so, I won't sigh..not ever hate and regret that I am sick..Sometimes I got jealous with people in sick (not the heavy one..nge~) and felt Allah ignored me..but now..I know..I also the one who is in Allah's care..Thank you Allah ;D

"....only in the remembrance of Allah, can the heart find peace"[Ar-Rad;28]

tapi macam mana pun...
kesihatan itu penting..sakit sekali sekala kira okey dari langsung x sakit kan....
so...
doalah saya cepat sembuh..
saya nak balik rumah dengan sihat walafiat dan selamat..
tq :D



2 comments:

  1. tadop saloh sapo2.
    sakit tu kafarah dosa :)

    ReplyDelete
  2. yaaaa!!!!...perkataan tu saya nak guna..tp x jumpa cari saja..btw..tq for the kumen anda..;D

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...