marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, July 31, 2011

salam ramadan

.: In The Name Of Allah
The Most Glorious and The Most Merciful:.
salam ramadan buat semua umat islam diseluruh dunia..
semoga ramadan yang datang ini menjadi ramadan yang lagi baik dari yang sebelumnya..
jomm...perta ibadah kita bermula..

aim untuk ramadan kali ni..
  • khatam Al-quran
  • solat terawih selagi termampu
  • jadi peniaga yang berjaya..
;D
sebenarnya banyak dalam kepala nak tulis..tp..x tau nak elaborate camano..huhu..
sabo jela..

sekadar gambar hiasan..XD

Saturday, July 30, 2011

after 247...



.: In The Name Of Allah
The Most Glorious and The Most Merciful:.



hehe..i'm home!!~..
tetiba plak I'm home..
padahal dah memang x pegi mana2 pun sejak dua bulan lebihnya lepas balik dari Sabah...(tipu2..padahal ari tu dah siap berjalan2 makan angin kat Cameron Highland n Terengganu ngan kekanda2 kesayangan..)..
hehe..x de la..cuma excited sebab bleh duduk kat umah puas2..hehe..

dengan berakhirnya 24 July 2011..maka dgn ini saya mengisytiharkan bahawa saya sudah free dari menjadi budak uni (oit makcik..anda belum lagi grad yeee...)..huhu..lupa..
tp pape pun..sesapa rasa nak bg saya peluang pekerjaan..amat2 dialu2kan la..hajat di ati..nak cari keja sekitar kelantan je..kalu lagi dekat ngan umah lagi best..hehe..

hm..so..selagi x dapat keja betul2..selagi tu la terus menjadi penganggur terhormat..try2 buat projek kecil2an..tp x tau lagi jadi ke x..biasala..arap2 x jadi angan2 mat jenin la kan..

tapi duk umah tak tau nak wat ape gak..asyik facebook..facebook..facebook..naik boring pun ada..coz..facebook dah tak meriah macam dulu2..dulu2 best aa..lama2 borim..borim..kengkawan2 lama pun bizi..nak kuar yum cha pun x sempat menyempat..huhu..

okey la..skarang ni saya ade hobi baru tau..sanggup x tido malam pasal terlampau asyik layan youtube tgk orang bercrochet...sampai kalu tido pun boleh bermimpi tangan memintal yarn..ape kes~..so..demi hobi baru ini..saya dengan rasa excitednya terus ke kota bharu ngan mak..pegi masuk kedai handcraft..cari2 yarn and dia punya hook...tp biasa la..zaman2 skrg ni dah tak banyak dah kedai jual benda alah ni..yelah..outdated punya barang..sapa la nak..kui2..

hm..x nak la cite banyak2..nanti2 la..lepas buat cantik2 nanti..saya kasi post kat sini..tp dalam bentuk pic jela kan..tu pun klu barang yang dicrochet dah siap..siap la..skrg ni baru dalam process blaja dgn makcik2 kat youtube..kui2..

nak tgk trial version punya..???...:D

bungan ni kakak yang dapat..

A bukan untuk Ada..tapi untuk Angah

ok tak..ok tak???...hehe..tp dua2 dah saya hadiah kan kepada anak buah tercenta..sbb membantu makciknya yang cute ini..hehe..

p/s: x best la line internet kat umah skrang..slow..nak buat ape pun x ble...;(

Wednesday, July 13, 2011

Kerabat diraja Jembal


.: In The Name Of Allah
The Most Glorious and The Most Merciful:.


 ini digambarkan Cik Siti Wan Kembang..keturunan Kerabat di Raja Jembal..
(cantikkan..macam pemilik blog..hehehe) 

Saya percaya ramai di kalangan kita; apabila ditanya tentang nama-nama nenek moyang hanya dapat menyebut sekadar dua atau tiga lapis sahaja iaitu sekadar tingkatan moyang. Selebihnya? Wallahu a’lam. Bagi kebanyakan orang urusan tersebut tidaklah sepenting mana, tapi bagi sesetengah yang lain susur galur inilah jati diri mereka.

Bagi diri saya sendiri, saya bertuah sebenarnya kerana sekurang-kurangnya 13 lapisan saya ketahui iaitu sehingga ke awal abad 17. Senarainya adalah seperti berikut:

Nik Nur Syuhada Binti Nik Abdullah bin Raja Ahmad bin Raja Mat bin Raja Abdullah bin Raja Senik bin Raja Kecik bin Raja Mohamad bin Raja Abd Rahman bin Raja Kecil Sulong bin Raja Omar bin Raja Sakti.

Manakala di sebelah ibu pula saya adalah anak kepada Nik Syamsiah binti Nik Som bin Raja Senik bin Raja Husin bin Raja Bongsu bin Raja Senik dan seterusnya sebagaimana susur galur sebelah bapa.

Setakat ini yang saya belum jelas adalah susur keturunan sebelah Tokku (ibu Nik Abdullah) kerana setakat yang saya tahu adalah Raja Kiah binti Raja Sulong. Begitu juga sebelah Tok Ayah (ayah Nik Syamsiah) kerana setakat yang saya tahu adalah Ismail bin Che Awang.

Kalau dilihat kepada nama-nama tersebut; saya percaya ianya tercatat dalam lipatan sejarah Kelantan khususnya pada awal abad ke 17 dan 18 masihi. Betapa tidak Raja Sakti yang saya tuliskan di atas dikenali juga dengan nama Raja Jembal 1 yang memerintah dari tahun 1638 – 1649 berpusat di Kota Jembal.
Raja Omar; anakanda baginda adalah Sultan Omar (juga dikenali sebagai Raja Jembal 5) yang memerintah berpusat di Kota Jembal dari tahun 1675-1721. Baginda adalah bapa saudara kepada Puteri Saadong yang terkenal itu.

Tokoh-tokoh lain adalah Raja Kechil Sulong (Raja Jembal 6) memerintah dari tahun 1721 – 1725 berpusat di Kota Teras.. Long Bahar (Raja Jembal 7) abang (adik?) iparnya yang melahirkan susur galur Long Yunus iaitu keluarga kesultanan yang memerintah Kelantan sekarang.

Masih banyak lagi yang boleh saya ceritakan berkenaan dengan susur galur keturunan di atas. Mungkin di lain kesempatan boleh saya ceritakan dengan lebih lanjut lagi. Cuma satu perkara yang saya ingin nyatakan secara terus terang iaitu saya, semua nama-nama tersebut berdarah merah, meninggal dunia dan bersatu dengan tanah.

Sama macam kita semua.

Tiba-tiba saya rasa mahu memperkenalkan salasilah keturunan saya..bukan tujuan nak menunjuk tp terfikir masa sepupu di kl berkata kat wall fbnya bahawa dia tak tau pasal keturunannya.. betul jugak..kalau tanya saya pun saya hanya pandai jawab saya keturunan diraja jembal saja..nanti lain kali saya cari maklumat pasal kerbat diraja jembal dan keturunan nik...:D

p/s: 99.9 % adalah hasil tulisan abang saya yang saya amik dan copy dari blognya....yang saya ubah hanya nama saya saja XD..

Sunday, July 10, 2011

Tahniah Malaysia !

.: Dengan Menyebut Nama Allah
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani :.

Jika semalam datang segerombolan manusia memenuhi ruang..
Jika semalam jauh pelusuk dunia insan datang..
Jika semalam menjadi saksi penyatuan bangsa berbilang
Jika semalam rakus senjata membaham tulang..
Jika semalam setiap sudut terdengar laungan..
Ianya adalah suara kemenangan!!

Jika semalam anak isteri ditinggal semalaman
Jika semalam trak polis memenuhi muatan
Jika semalam hayunan kaki diperteguhkan 
Jika semalam  rebah tersungkur masih bangun berjalan
Ianya datang dari rakyat yang mahukan keadilan!!

Ada Abdullah



tahniah buat peserta BERSIH2.0 !

betul la sangat rakyat mengganas..siap duduk bersila lagi ada lah..


 wow...agak2 betul ke ni 5000 hingga 6000 orang je~?



tengok bola pun kalah gini..kan..

move..move..!!


 gabungan 1Malaysia :D


 tiada panggilan yang lebih penting dari panggilan Allah :D


kami datang untuk berhimpun secara aman..balik secara aman..
peace no war..

I'M proud to be a Malaysian..
know how to act nicely.. discipline..
we just want peace..!!! 

“If the government stands for free and fair elections, then we are not anti-government,” said Haris Ibrahim. Walk in peace.

p/s: bukalah mata...pandang ke sana..moga berjaya..~


Friday, July 8, 2011

Peludah Warna

.: Bismillahirahmanirahim:.

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.
 
Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.
 
Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.
 
Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

A Samad Said

boring..bosan..dan seangkatan dgnnya..

time: 12.22 am
tempat:in a small yellowish room
suasana: bunyi kipas berpusing...lagu westlife berkumandang merdu
mood: ntah kenapa tiba2 tak nak tido..~


.: Bismillahirahmanirahim:.

err..bila mata dah stat nak jadi kelawar..
dan katil pun dah terisi dgn adik bongsu kesayangan..
maka..merempat lah diri ini yang malang di depan laptop kesayangan...
hmm..sebab sekarang ni dah jadi blogger yang aktif..hehe..
maka tiba-tiba je rajin buat entri baru hari2..
jadi traveller atau penyekodeng yang berjaya tak kira di blog sapa..
bolos saja blog ituu~~~..
siap hari2 berfikir nak buat entri pasal apa ek..
haha..tak pe..tak pe..at least ada gak kerja untuk otak berfikir..
terfikir gak nak buat tag dari mana2 blog orang lain..
tp..macam x de tag yang sesuai..
so..jalan punya jalan..travel punya travel..jumpa la kat satu blog ni..
blog kepunyaan cik Hayati Hamzah


biasanya tag ni ada soalan..
bru best jawab..
so..I add on soalan la ye (sbb kat page Cik Hayati kiter ni just ada jawapan jerk)..
hek eleh..macam buat kertas periksa masa darjah dua plak kan buat2 soalan ni..
tak pe..tak pe..kite layan saja..

Nama penuh saudari?
errr...soalan satu pun dah macam kertas periksa dah ni nak nama2..mujur x mintak no matrik kat matrix..confirm lupa dan tak igt..hehe..okey2..be serious.. Nama saya kat i/c adalah Nik Nur Syuhada Bt Nik Saleh @ Nik Abdullah... selalu nama ayah jadi isu..sebab suka buat nama Nik Nur Syuhada bt Nik Abdullah kat mana2 form yang kena isi nama..pastu start la orang tanya..Nik Nur Syuhada Bt Nik Saleh ni sapa?..Nik Nur Syuhada Bt Nik Abdullah ni sape??..kadang2 buat donno je la..tapi kalu kes macam jd kat uni tu..huhu..nak tak nak pg la jumpa lecturer mengaku..insan itu adalah saya puan..~..
(wow..belum apa2 jawapan dah berjela~)

Umur saudari tahun ni?
errrr..baru je 20..campur 3 tahun..10 hari..muda lagi..muda lagi..

sekarang tgh study/ bekerja and kat mana?
jawab stu-ja bleh ke ek.. nak cakap study..tak gak..nak cakap kerja pun tak gak.. sbb rasa nya lepas abes je paper last masa bulan 5 ari tu..kiranya dah abes la blaja..tp sebab ade satu course ni lagi kena wat sekarang..iaitu intern a.ka. industrial training...maka bekerja lah diri ini dgn penuh dedikasi (kununnya la~) ...macam keja la gak tu walaupun training..semua keja saya bantai buat.. biasala budak baru..kena jadi baik2 la skit..nge3...owh..lupa palk soalan satu lagi..saya belajar kat UMS universiti malaysia sabah yang tercenta..tercenta pun ada sebab gak tu..hihihi (ketawa malu2 gitu).. keja kat health campus USM (Universiti sains malaysia) cawangan kubang kerian kelantan...~

cakap2 banyak dari tadi ni.sebenarnya amik kos apa?
nak jawapan panjang ke pendek??..pendek je la..letih tgn menaip..hehe..pendek nya HC05..haaa..pegi skodeng kat UMS punya website apa tu HC05...u pun kalau2 rajin la..;P

so far, ni tahun berapa belajar kat sana?
kalau ikutkan ni dah luar dari sem belajar dah ni..HC05 sebenarnya 6 sem je + 2 bulan intern..so, ni mana dia sem akhir la..lepas antar report intern akhirnya..bleh la i berseronok sakan..penantian selama 3 tahun beransur2 dah nak berakhir...yeaaahh..yahooo! (amboi..sakan gumbira!)

 ok..next..soalan yang lebih mencabar plak..yang lebih kepada secret admire (kalu ada la)..klu tak de..buat2 je ada..persoalannya..ade ke x?
err..ade kottttttttttt~

siapa lah gerangan insan yang terlekat di hati tu?
huhu..err..kita simpan la dulu soalan ni..jawap nanti klu betul2 kawen dgn beliau (hahaha~)

ok2..camane bleh berkenalan/ terserempak/terjatuh hati kat  dgn beliau?
err..ok..ok..jawab secara jujurnya.. (kena jujur ke..ni rasa nak skip soalan ni ni)..citernya mudah saja..masa tu tahun dua..semua berlaku dgn pantas..sbb terbagi perhatian masa dia wat presentation kat kuliah..dah la pakai hensem macam hero citer korea..rambut plak dia buat ala2 langsir tingkap tutup sebelah..dia pun satu kes..macam la tak de orang lain nak dipandangnya..I jugak nak dipandangnya (perasaaaaaann tahap 50 petala langit dah ni)....dan jadi la camni...~
..apabila mata bertemu mata..maka turunlah perasaan itu ke hati..sekian terima kasihh...~~~~

descibe sikit dia ni camane?
err..bab2 ni lagi la..err..
beliau adalah teruna dari 2 dunia yang berbeza..mean?..err (alam bunian?) ..haha..kalau korang pikei macam tu..sadakallahhul azim la..
tinggi gak kot (dari diri ini yang tak cukup inci memang la tinggi~)
semangat leadership yang bagus..bertanggungjawab..berdedikasi... (apa lagi ye nak sumbat dia dalam bakul ni :p).. suka bawak motor laju2..polite..pelik tapi benar...smart..dan lain2 lagi..huahuahua...x tau oo..( kalu dah love at first sight kata orang ..benda yang tak brapa indah pun akan nampak indah..ye tak?)

2 persamaan korang berdua..dan 2 perbezaan korang berdua
persamaan
.first yang saya nampak la kan..
dua2 nak berinteraksi..tp mesti lost somewhere menjadi kan suasana itu jadi "awkward~"
.second dua-dua berlagak kool gile macam x de apa2 peristiwa penah terjadi antara kedua2nya..tp kalu pikir2 balik pasal peristiwa itu..memang bleh panas muka I..memang aa.~~~~~
perbezaan
.dunia kami dunia yang berbeza...~
. saya pompuan dia lelaki..okey x jawab gitu ;D

sbb awak suka dia?
kalau ikut2kan sejarah..sebab saya tersuka dia..and selalu jumpa dia..and kawan dgn kengkawan dia..and kami bertegur sapa..maka..hanyalah beliau dalam igtan..kalau kengkawan rapat memang tau aa camana perangai saya time terserempak dgn beliau masa awal2 sem dulu..baru2 ni je.. bole buat2 kool..(boleh blah la Ada~)..tapi kalau dia perasan memang counter attack la I..
may be dia perasan kot..maybe dia tak..maybe dia tau..maybe dia tak tauu...
aaaaahh..start dah benda ni merasuk sanubariku ini...~~~~


yup..everyone should take the risk..but me..just standing at a corner..
 soalan last..harapan anda terhadap beliau..masa depan anda..nak terus wait ke..nak cari yang lain ke??
errrr...selalu jerk perkara ni jadi perbincangan antara hati, otak dan iman ku dikala menunggang scooter masa nak pegi keja and balik keja.. 
hati selalu kata...selama dia..anda tak penah pun simpan perasaan macam ni kat orang lain melain kan perkara 15 tahun yang lampau itu..kira beliau menerajui hati ini secara halus buat masa ni..(kui2) ..just wait for him..maybe one day he changes..who knows??..
tu kata hati la..

that's it a power of love..agree??


tp
kata otak plak.
tak payah layan sangat perasaan tu..it just an illusion for teenager espeacially girl yang huhu..tak penah ada boy yang baik macam beliau? (beliau baik sangat ke?)..just..think positive..don't waste ur time with this feeling..blablabla..biasa la..otak kalu dia interprate maklumat..kadang2 x tercapai dek akal..tp apa yang otak bgatu tu..ada betulnya..
hmm..apa kata iman plak?...
err..pengakuan ikhlas..saya penah buat solat istikarah masa keadaan gile parah (coz u know..when that person really always in ur mind..something will be happen if  u can't control urself..and i dont want it to be..) huhu..walaupun x de jawapan yang pasti..tp saya yakin..
Allah dah sediakan yang terbaik untuk saya..wait in patience coz u r not rushing to get married right now..at least biarr la ada kerja dulu..keta ke dulu sebijik (so..umur wape la kot aku bleh kawin..hehehe~)..


by the way... if u believe to this quote....

anything can happen..wait or not it doesn't a matter.just let time shows the answer.



hmmm..kita tutup cerita saya yang ini dengan perasaan yakin..
bahawa setiap yang berlaku kat kita ni sebenarnya ..ada sebab dan musababnya..
kenal beliau betul2 buat saya rasa appreciate erti hidup..so..x de sebabnya saya nak buang perasaan ini..kan...hehehe..

nah..ini untuk awak..




so..it is the end of the questionnaire above..
**ngantuk2..~**

Wednesday, July 6, 2011

konvo..konvo..konvo..~

.: In The Name Of Allah
The Most Glorious and The Most Merciful:.

yeahhh...
tarikh konvo UMS dah kuar baru2 ni..
punya la lama tunggu...
well..ye lah..
kalu I duk kat Kota Kinabalu..
tarikh nak bagitau sehari sebelum konvo pun rasanya tak kesah la kan..tp..
tp disbbkan duduk kat Semenanjung malaysia..a. k. a..
Kelantan bumi bertuah ini..
maka ..nya.. macam apa dah menunggu2 tarikh keramat ni..
akhirnya...
26, 28, 29 november 2011
insyaAllah..
bebudak UMS sesi 2008/2009 terutamanya lah..
bakal bergraduate..
happy^^..


tapi..tapi..
part paling tak hepi..
lepas bukak je semakan hutang..
(siap rasa kompem dah bleh grad tanpa sebarang utang~)
tengok2..


ahhhhh...sejak bila I berhutang dgn UMS!!!!!!!
ahhh~~~
~~~~~~~



Monday, July 4, 2011

i'm back!


.: In The Name Of Allah
The Most Glorious and The Most Merciful:.

hmm...
donno nak mengarang cerita apa ni..
kalau nak ikut kan....
banyak sangat cerita yang nak di bagitahu kat dunia....huahua
tapi....kadang2 mood x sampai..
kadang2 tu....sign in je from my heart..
start nak tulis....tangan kaku atas keyboard.....mata berkebil2 pandang monitor....
otak macam blank nak generate citer apa patut di story kan.....
hhm....so....kali ni plak....x tahu....jgak.....


hmm..
kalu sapa2 yang rajin berjalan2 kat blog ni mesti perasan kan perubahan kat blog ni..
hehe..that's mean tuan blog dia dah ada feeling nak take care balik blog ni..
huhu..
so..arap2 lepas ni makin rajin la mengarang cerita kat sini kan..haha..
to all my loyal followers..please don't go.....
mana2 yang anonymous pun sila2..i beg u...please..jgn berpaling tadah kepada blog ini..hehe..
 hmm...
i'll be backk..
i'll be backk...
i'll be back...




me..myself..cannot be anyone else..
sometimes loneliness controlling my days..
make me feel there is no one quieter than me..
really missed my old friends..
want to hang out like before..
but..
i know that everyone is engaged with own life..
so.. let's make myself engaged too...
with blogging :P


p/s: this time I'll try to post 2 entries per week..but if i can't..don't blame me..but blame on my laziness..hihihi~

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...