marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, December 28, 2011

Jom bersegmen kitaaaa..~

.: BismillahirahmaniRahim:.

 huhu..
siaran iklan sejenak..


baru perasan kat chat box ade message dari KiZ ajak join segmen anjuran blog dia..
huhu..
macam best..
nak cakap kenal KiZ ni tak de la jugak
tapi selalu perasan KiZ la adalah antara blogger yang suka datang kat 
.:FromMyHeart:. 
yang tak seberapa ni..huhu..*tima kacih..tem kacih*
kira macam member blogger yang suka blogwalking la ni kot..
so..ape lagi..
saya dengan suka hatinya pun rasa berminat la nak join-menjoin aktiviti camni..
yelah..
untuk mengeratkan hubungan silaturahim sesama bloggers..
ape salahnya kan...
x de la sepi sangat blogging sorang2..
huhu..

sebenarnya x paham jugak amenda jenis acara ini..
yelah..first time orang ajak join katakann....
usha punya usha..
oo..
senang je pun cara dia..
erm..
ada dua  segmen di anjurkan
seperti


1. Bloglist x-change
(ala2 bertukar alamat blog la ni kot)


2. Review Ur Blog
(cik Kiz kita dengan murah hatinya akan buat review blog kite..dgn harapannya traffic blog akan meningkat la kot... yeaaa..*oh..terasa blog ini bakal femes**mood: koya! :P**)

okey..
sbb dah lulus syarat2 penyertaan..
maka..
acara pun bermula..
hehe..


*kita berkenalan hanya di laman muka blogspot..bla bla bla...:D



trauma



Hanya Tuhan yang tahu perasaan itu apabila kemalangan berlaku melibatkan keluarga berlaku didepan mata sendiri..
kejadian ni berlaku semasa dalam perjalanan pulang ke rumah dari jeti kuala perlis 
Moga semua ini menjadi pengajaran untuk kita semua..

Pandu dengan cermat..ingatlah orang yang tersayang..

Yang serious hanyalah keadaan Rush dan bahagian mata adik kesayangan hamba yang ke 13..
Mama, baba, ge he mei mei yang ke 15 alhamdulillah..
x ada yang serious..

"innalilahiwainna ilaihirajiuun"

Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kepadaNya kami kembali..


Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, December 20, 2011

jom kita mengira...


.: Bismillahirahmani rahim :.

Ari ni jom kita main kira-kira..
test otak skit..
tgk masih berfungsi ke dah berkarat nieh..
almaklum la..ari2 guna kalkutator..
biar nak kira 1+ 1 je punn..

alahh..x susah pun soalan dia..
tak yah guna kalkulator ye.. 
okey..ready?
selamat mengira..
dan sila ikut arahan ye..

 

aaa..jgn scroll bawah lagi..
kalu x x aci tau..
aaa..jgn main tipu2 okey..
masa diberi tamat..



anda yakin dgn jawapan anda??
anda pasti??
berapa peratus?? (ceh ala2 jgn lupa lirik la pulakk~)
huhu..
okey..
sila scroll ke bawah untuk lihat jawapan...






uik..salah jawapan?..
haaaaaaaa..mesti ada something wrong somewhere ni..
byk sangat duk pekei benda lain ni no..
x pe..cuba lagi lain kali..
yang berjaya..sila tuntut hadiah di mana2 kaunter pertanyaan(kalau orang kat kaunter tu layan laa~ )


karya asal saya amik di sini
best sangat blog tu..macam2 info best2 :)

Saturday, December 17, 2011

The rainy days..

.: In the name of Allah The Most Beneficent and The Most Merciful:. 


So long, fare thee well
The dancer and the dancing days
 have taken leave and fell

So turn down this bed of stone

Quench me with the deadly nightshade
 from the rose that you belong

The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you're my sweetest nightingale
But I can't hear it here no more

And I go
I go

Hush now, don't shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face



Credit to:
I go, Aizat Amdan, OST Talentime

Monday, December 12, 2011

MUST WATCH FILM!

.:Bismillahirahmanirahim:.

just want to recommend to you a new movie made by Indonesian..


Trailer film "Hafalan Sholat Delisa"

Before this, I'm not interested with Indonesia's movies/drama/film but for this trailer..I'm moved :)
hope it is good as good as the trailer..
OK..need to say I'm NOT resist okey :)
I also love their songs...
err...
but unable to love the singers..~

p/s : 
Hope next time Malaysia's producer also can produce a good movie just like this..
I know malaysian also can.
Hate when watching a so -called islamic drama or movie from local..
but there is no part of islamic value on it..
but so much porno..
argh..
and still said it is a family show..
wat de heck?~
better I watch upin and ipin la..~

p/s again:
 I think this film is much better than Ombak rindu..confirm..!!!

Thursday, December 8, 2011

ambo oghe kelate!

.: Bismillahirahmanirahim:.


sila baca yee..


rasa bangga kejap sebab ada kajian macam ni wujud dan yang berkaitan dengan kita plak tu..hidung kembang semangguk biar pun ni baru sekadar hipotesis..

sebab rasa kecik hati betul dengan segelintir manusia yang menafikan hak rakyat kelantan sebagai warganegara malaysia..suka-suka hati saja kutuk rakyat kelantan tu dan ni..
contohnya macam dalam perlawanan bola sepak harimau muda dgn indonesia baru-baru ni..ada ke patut keluarkan statement yang meluruhkan jiwa dan raga penduduk kelantan..
apa kes rakyat kelantan plak jadi mangsa~~..
apa..ingat rakyat kelantan semua macam tu ke..
hmm..x dinafikan ada jugak segelintir yang memang macam tu..
tapi rasanya bukannya orang kelantan saja macam tu..kat mana2 pun ada la..
so..apsal nak cakap macam tu kat rakyat kelantan ..apsal..apsal..~~~


jeles la tu orang bersifat kenegerianan ..sbb dia x de semangat macam tu atau penah kena reject kat ore kelate.. opss..

tapi bagi saya la kan..
orang kelantan bukan semuanya bersifat fanatik atau kenegerian yang melampau..cuma..
kami ni warga yang jenis rendah diri sikit kalau duduk kat tanah orang..so..
kalau dah dapat geng serumpun..
baru la rasa macam bernafas sikit..
alahh..sama la kalau orang malaysia duduk oversea.
.lepas tu berjumpa dengan orang malaysia yang lain..confirm akan rasa
"aku hidup kembaliiii!!"..
tak caya..tanya students malaysia yang menetap kat oversea skrang macamne..


yelah..boleh cakap bahasa ibunda..boleh buat something yang ada kaitan dgn kita sebagai  rakyat malaysia..duduk dengan warga negara lain ..pun..boleh jugak..tapi kekok la kan..huhu..
contohnya..tak payah ambil orang lain sbgai contoh..saya sendiri pun boleh.....

first time saya cakap luar (bukan guna loghat kelantan) adalah masa belajar kat matrikulasi kat kulim,kedah ..tu pun abes kena gelak kat orang lain (tu baru cakap luar..belum cakap english lagi tuu)..pasal..haha..yelah..bunyinya pelik..
dan sejak tu saya tak nak cakap luar..
kalau orang tanya apa2..saya bantai cakap dielek kelantan terus..peduli lah orang paham ke x..
dan tiba-tiba orang yang tak tahu menahu pasal kes saya kena gelak bercakap luar sbgai sombong.. sbb duduk kat tanah orang lain cakap bahasa sendiri ..
so, salah sapa?..

sampai ada kawan kelantan saya cakap..
" oh mek kelate nih..bahaya tahu x sey(nak) kecek(bercakap) luar..nati(nanti) nak gi kat tempat ore(orang) lain..kena jeh(pandang hina) ko ore"..

dilema hidup I sekejap..bukan tak mahu bercakap..tapi..~~~~..
 ........

lain keadaannya masa saya belajar di Sabah..ramai orang sabah nak belajar cakap kelantan..dan yang paling best diorang respect tok guru saya..terharu..
kat tanah sendiri (semenanjung) kalau cakap pasal tok guru dengan orang bukan senegeri mesti diorang buat muka troll..
tak paham betul la..padahal dia tahu tok guru tu ulamak..ulamak tu pewaris (perkataan pewaris kena bold betul2 biar paham maksud dgn jelas dan terang) nabi..
atau mungkin sbb tok guru ni rakyat kelantan..dan menggunakan idealogi yang bertentangan dengan mereka..so..
menafikan hak orang kelantan adalah cara terbaik untuk mereka sedapkan hati mereka kot..kot la kan...

tapi benda-benda macam ni dah jadi lame issue dah pun buat kitorang sebenarnya..selalu sangat kena..
sama ada kena attack personal atau public..dah lali dah pun..tapi kadang2 terasa jugak..
tp apa pun yang penting kitorang bahagia..
nak caci merca ke..nak hina ke..nak bagitau  kerajaan negeri kelantan buat sebijik masjid dalam tempoh 22 tahun memerintah kelantan ke..kanak2 kelantan semuanya gigi rongak sebab minum air kelantan yang kotor ke..kelantan mundur ke..nak buat signboard tunjuk perbezaan pencapaian negeri kelantan dgn negeri korang ke..apa2 je la..suka hati korang la..

yang rasa berbelah bagi macam x nak percaya kes2 seperti diatas..bagus korang datang ke kelantan sendiri..tgk..rakyat dia sebenarnya camane..huhu..ada tak yang macam saya :P * out of book yang ni..ni..

so..don't judge us by our dialect..our fanatical ...okey?..
kang menyesal x sudah kang kalu la hipotesis tu benar2 belaka..kui3..

but..by the way..as a kelantanese I really don't mind about this..
because.. for me..

being a good muslim is my priority..but my race is not number 2 and I love malaysia as my country...


I love malay
I love chinese
I love indian
I love sino-kadazan
I love iban
I love all coz we are created to love and be loved..
say no to racist...peace!!!

oh..I also is falling in love with korean* (naa..I love malaysian the most la :P)  


my uni friends..:D

Wednesday, December 7, 2011

cikgu

Cuti sekolah kembali..

Dan tak pasal2 aku jadi cikgu tak terlatih sekejap untuk anak2 buah tersayang..

Huhu..kesian..x pasal2 diorang x bleh pegi main bola..sorry..makcik mu ini kalau jadi cikgu memang garang..haahaaa..


Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, December 6, 2011

Kami anak pantai

.: Dengan Menyebut Nama Allah 
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani:.

mentari senja di sebalik awan biru

kanak-kanak diberi taklimat supaya tak bermain dengan ombak


we r family

Smile..

kanak-kanak diberi pelepasan oleh ayah dan pakcik mereka untuk bermain ombak..
kalau mak cik-makcik  dia..awal2 lagi bagi warning..langsung x boleh basah air laut..
itulah perbezaan antara orang lelaki dan perempuan :P

seronok..

menunggu ombak  datang..

alangkah indah jika saat kanak-kanak ini berulang lagi..pasti aku pun  akan join to the group..

bermain...

aku anak pantai..main bola pun tepi pantai..

ayah mereka..abang aku..

bersantai

rooney dikenalpasti sedang bercuti di pantai sabak..hahahha

nama saya ialah Ada

ombak makin mengganas..

muka pantai yang sentiasa berubah dari setahun ke setahun

aku dan ombak

balik meninggalkan ombak rindu...~~hahaha
Tarikh: 3 Dis 2011
Hari: Sabtu
Waktu : 5.30 ptg

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...