marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, December 8, 2011

ambo oghe kelate!

.: Bismillahirahmanirahim:.


sila baca yee..


rasa bangga kejap sebab ada kajian macam ni wujud dan yang berkaitan dengan kita plak tu..hidung kembang semangguk biar pun ni baru sekadar hipotesis..

sebab rasa kecik hati betul dengan segelintir manusia yang menafikan hak rakyat kelantan sebagai warganegara malaysia..suka-suka hati saja kutuk rakyat kelantan tu dan ni..
contohnya macam dalam perlawanan bola sepak harimau muda dgn indonesia baru-baru ni..ada ke patut keluarkan statement yang meluruhkan jiwa dan raga penduduk kelantan..
apa kes rakyat kelantan plak jadi mangsa~~..
apa..ingat rakyat kelantan semua macam tu ke..
hmm..x dinafikan ada jugak segelintir yang memang macam tu..
tapi rasanya bukannya orang kelantan saja macam tu..kat mana2 pun ada la..
so..apsal nak cakap macam tu kat rakyat kelantan ..apsal..apsal..~~~


jeles la tu orang bersifat kenegerianan ..sbb dia x de semangat macam tu atau penah kena reject kat ore kelate.. opss..

tapi bagi saya la kan..
orang kelantan bukan semuanya bersifat fanatik atau kenegerian yang melampau..cuma..
kami ni warga yang jenis rendah diri sikit kalau duduk kat tanah orang..so..
kalau dah dapat geng serumpun..
baru la rasa macam bernafas sikit..
alahh..sama la kalau orang malaysia duduk oversea.
.lepas tu berjumpa dengan orang malaysia yang lain..confirm akan rasa
"aku hidup kembaliiii!!"..
tak caya..tanya students malaysia yang menetap kat oversea skrang macamne..


yelah..boleh cakap bahasa ibunda..boleh buat something yang ada kaitan dgn kita sebagai  rakyat malaysia..duduk dengan warga negara lain ..pun..boleh jugak..tapi kekok la kan..huhu..
contohnya..tak payah ambil orang lain sbgai contoh..saya sendiri pun boleh.....

first time saya cakap luar (bukan guna loghat kelantan) adalah masa belajar kat matrikulasi kat kulim,kedah ..tu pun abes kena gelak kat orang lain (tu baru cakap luar..belum cakap english lagi tuu)..pasal..haha..yelah..bunyinya pelik..
dan sejak tu saya tak nak cakap luar..
kalau orang tanya apa2..saya bantai cakap dielek kelantan terus..peduli lah orang paham ke x..
dan tiba-tiba orang yang tak tahu menahu pasal kes saya kena gelak bercakap luar sbgai sombong.. sbb duduk kat tanah orang lain cakap bahasa sendiri ..
so, salah sapa?..

sampai ada kawan kelantan saya cakap..
" oh mek kelate nih..bahaya tahu x sey(nak) kecek(bercakap) luar..nati(nanti) nak gi kat tempat ore(orang) lain..kena jeh(pandang hina) ko ore"..

dilema hidup I sekejap..bukan tak mahu bercakap..tapi..~~~~..
 ........

lain keadaannya masa saya belajar di Sabah..ramai orang sabah nak belajar cakap kelantan..dan yang paling best diorang respect tok guru saya..terharu..
kat tanah sendiri (semenanjung) kalau cakap pasal tok guru dengan orang bukan senegeri mesti diorang buat muka troll..
tak paham betul la..padahal dia tahu tok guru tu ulamak..ulamak tu pewaris (perkataan pewaris kena bold betul2 biar paham maksud dgn jelas dan terang) nabi..
atau mungkin sbb tok guru ni rakyat kelantan..dan menggunakan idealogi yang bertentangan dengan mereka..so..
menafikan hak orang kelantan adalah cara terbaik untuk mereka sedapkan hati mereka kot..kot la kan...

tapi benda-benda macam ni dah jadi lame issue dah pun buat kitorang sebenarnya..selalu sangat kena..
sama ada kena attack personal atau public..dah lali dah pun..tapi kadang2 terasa jugak..
tp apa pun yang penting kitorang bahagia..
nak caci merca ke..nak hina ke..nak bagitau  kerajaan negeri kelantan buat sebijik masjid dalam tempoh 22 tahun memerintah kelantan ke..kanak2 kelantan semuanya gigi rongak sebab minum air kelantan yang kotor ke..kelantan mundur ke..nak buat signboard tunjuk perbezaan pencapaian negeri kelantan dgn negeri korang ke..apa2 je la..suka hati korang la..

yang rasa berbelah bagi macam x nak percaya kes2 seperti diatas..bagus korang datang ke kelantan sendiri..tgk..rakyat dia sebenarnya camane..huhu..ada tak yang macam saya :P * out of book yang ni..ni..

so..don't judge us by our dialect..our fanatical ...okey?..
kang menyesal x sudah kang kalu la hipotesis tu benar2 belaka..kui3..

but..by the way..as a kelantanese I really don't mind about this..
because.. for me..

being a good muslim is my priority..but my race is not number 2 and I love malaysia as my country...


I love malay
I love chinese
I love indian
I love sino-kadazan
I love iban
I love all coz we are created to love and be loved..
say no to racist...peace!!!

oh..I also is falling in love with korean* (naa..I love malaysian the most la :P)  


my uni friends..:D

4 comments:

  1. kenapa tak ada gambar saya...:(

    ReplyDelete
  2. jangan sedih2..nanti entri lain saya masukkan gmbr awak penuh satu page..tapi persoalannya..x apa ke saya reveal muka awak yang hensem itu? :P

    ReplyDelete
  3. jangan tag nama saya jadilah.....
    ataupun bagi description yang canggih, seperti "jejaka yang berjaya menambat hati saya"

    ReplyDelete
  4. haha..kalau description macam tu saya simpan untuk orang lain..sbb kalau untuk gmbr awak saya akan buat description lagi canggih..macam baju sekolah canggih kot..haha~

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...