marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, November 30, 2012

Hari ini dalam sejarah part 1

.: Bismillahirahmanirahim:.


Hmm..morning peeps..huhu.. orang lain tgh syoik tido.. aku plak baru aje terjaga dr tido.. ntah nape ari ni.. tetiba je plak tertido lps ngaji Quran lepas maghrib tadi.. nak cakap ari ni penat keja.. hmm.. x de la gak.. keja tu..sampai bila2 pun blum tentu abes.. so.. rasanya tak de kaitan ngan stress keja ke ape laa kan.. tapi aku suspect suasana baru lepas ujan ngan ketiadaan housemates mase ak balik dari keja punca sebenar nape bleh terlelap lps ngaji tadi.. kalau tak.. biasanye.. kitorang da heboh da kat dapur sama ade heboh ngan suara2 kitorang duk menyakat ataupun bunyi kletang-kletong kuali menyanyi (kuali ye yang menyanyi bukan aku..kekeke)..huhu..


Hmm.. ade sesape rinduw-winduan same kiteww x sepanjang kitew x post ape2 ni???...ala..cedihhnyeer..x dew pown owang2 nak windu-winduan same kiteeew.. taperrrr  taperrrr.. kitewww sedooo shapew la kitewwww ni khannnnn~ *tetiba tulis camni..hahaha..mulut pun da senget2 nak sebut tulisan merepek2 ni* maaf la.. mase zaman I membesar, I jarang msg dgn org.. apatah lagi tulis2 perkataan camniii...huuuuu~

so, alang-alang da terjaga ni, ade baeknya ak sapu2 skit sawang2 yang membiak dgn jayanya kat blog terchentaku ini.. biar pun x pemes.. tapi update selalu tu wajibbbb..klu tak sila putuskan hubungan cinta anda dgn bloggers...I mean dgn blogspot..sila..sila.. anda telah membazir space di alam maya ini dgn buat account blog tapi dump it terkontang-kanting sorang- sorang.. ciann diewww tauuu~.. *datang balik da perkataan konon-konon-chomel-itu, anda gediks tau dakk?*


Hmm.. so.. rasa nak share something nice la dgn kalian *wah, KALIAN nah~*... 

Ingat ari tu ak ade tulis post sal boikot-memboikot tu?.. malas nak cari kat mane?..okey.. tauu.. kalian memang suke barang2 friendly user katenye (padahal pemalas tahap cipan kannn~)..so..sila klik di sini..

Haaa.. di kala dinihari, suasana yang tenang tanda gangguan..jom..kite layan video ni.. ala..kejap je..lebih kurang 8 minit plus2 je.. x rugi klu korang dengar... sebab dia bercerita mengenai kronologi apa yang berlaku dari zaman Tamadun Islam sampai klimaksnya hilang satu persatu negara Islam.. Video ni kirenye pencerahan bagi sesape rasa proses boikot-memboikot ini adalah sesuatu yang sia2..

eheemm.. *sambil tangan betul2kan spek supaya betul2 terletak atas batang hidung yang x brapa mancung

layannnnn..

"Better listen Up coz you never learn in College !"- katenya SOA

video

Haaa.. betulkan..sume benda ni..mane ade bagitau dalam buku teks masa zmn sekolah kan?? kan??kan?? dan korang pun sure2 kurang tau pasal ni kan??.. korang tau nama2 tokoh2 yang SOA sebut, tapi tak tau sape2 kan.. so.. inilah dia..

Seksok, nanti kalu aku ade masa.. ak nak memperincikan cite sal Palestin Vs Israel.. okei??? *smile*

sebelum akhiri post ni, aku harapkan kite sume masih teruskan apa2 usaha kita x kire la dgn boikot produk Israel ke, nak bagi sumbangan ke, nak tulis dalam blog ke, buku ke, speech ke..ape ke..hanya demi tuk mengembalikan cahaya agama kita.. semua pun boleh sama ada secara individu ataupun berjemaah. *but make sure sumber yang korang dapat tu adalah sumber yang betul, no point klu sumber yang salah, terpesong plak kang, susah gak*

The Prophet (PBUH) said: "The nations will soon crowd against you like gluttons crowd around their dish".. One asked," Will it be because we are few in number at time?".. The Prophet (PBUH) replied: "No, at the time you will be many, but will be (like) scum as the scum of flood..and Allah will remove the awe of you from the heartd of your enemiies, and Allah will throw wahn into your hearts"..One asked: "What is wahn, O Messenger of Allah?".. The Prophet (PBUH) replied: " THE LOVE OF THIS LIFE AND THE HATRED OF DEATH".
(Abu Dawud and Ahmed)

Adakah kita golongan yang cintakan dunia dan takutkan kematian??? nauzubillahiminzali'

Friday, November 23, 2012

Just me

.: Bismillahirahmanirahim :.

Too many thing I wanna say,
Too many thing I wanna do,
and lastly I left all by doing nothing.

It's ok Ada..
It's ok..
It just a process..
process to heal it back,
surely,
broken heart became a brand new,
that what faith can do..
Gweancannayo..
  




Wednesday, November 21, 2012

Menunggu...


Hmm..benda yg ak paling x best buat adalah menunggu org yg kunjung tiba..

Boring koot..klu x da vbleh smpai umah..boleh rest2 badan da..ni.. X.. :(

If I got a car, kan ku drive sdiri dtg putrajaya tiap2 ari rabu..so..abes waktu keja bleh la k lepak2 kat taman or mane2 best kat sini..tapi apakan daya..aku ade je lesen keta..tp x berani bwk aje..huhu..

So..tunggu je la abang zul, aka driver Skali datng menjemputku..dan ak msh statik disini..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, November 20, 2012

ade ape dengan boikot?

.: Bismillahirahmanirahim :.

Hmm..
Ari ni ak nak berbicara psl perkara yang serious..ehem..ehem..*sambil tekan spek atas batang idung, betul2kan tie*..


Aku nak cakap sal Palestin.. Pasal ade ape dengan Palestin yang orang duk heboh2 sampai nak boikot2 mc D yang pernah menjadi kesayangan aku beberapa tahun kebelakangan dulu.. kalau makan mek d orang kat sebelah boleh lupe..siap2 tersalah duduk sebelah orang lain pun boleyyy..tapi.. tapi bermula saat ni, aku tanam iltizam.. bertekad cemerlang da.. sejauh mana sayang pun ak kat Mek D..ak tak nak dah makan mek D dah.. dah tak nak bagi kalau boleh se sen pun kat tentera Israel yang dengan megah merobek tubuh tak bermaya Palestin.. bukan sekadar mek d je..sume lah..sume yang ade kaitan dgn conribution kpd rejim zionis!..*Sound emotional huh!..*

Ak sebenarnya terpanggil.. terpanggil untuk bukak sedikit sebanyak ruang2 kat otak supaya synaps dapat berhubung dengan efisen biarpun mase kecik dulu aku x sempat nak minum susu Infagrow pun..maklum la..mase tu mane ade agi susu Infagrow, sustagen dan seangkatan dengannya tu *muka masih serius*..

Hmm.. ak heran.. sangat2 heran..pesal masih ramai yang x de kesedaran..siap marah2 lagi dgn orang yang cuba nak boikot mc D.. cam mek d ni makanan ruji diorang hari2 plak..huhu... tu satu hal..2 hal lagi *ape mende tu dua  hal*..pelik dgn sikap segelintir yang tak tahan..asyik2 kuar post orang share something yang related ngan isu Gaza, Palestin..marah2..ayyoo.. orang sharing pasal dia caring kottt..~  

Sebuah mc d di area kelantan..

kalau pun rasa nyampah byk2 benda tu kuar kat homepage.. x yah la sampai perlu keluarkan kata2 menyampah kan.. senyap2 suda..saje je nak publisiti jugak kan..Bukannya ape.. cam.. ape yang kita cakap tu jugde macam diri kita zahirkan sifat ketidak prihatinan kita la kan....memang..memang.. kita duk share..kita duk merintih.. kita duk like kat FB pasal posting yang berkaitan dgn isu #PrayFOrGaza..

memang x bantu langsung pun dari segi kesengsaraan diorang kat sane ari2 hujan peluru....tapi benda ni..benda ni sekurang2nya membuka mata dunia yang terleka/tertidur/x ingat bahawa mereka masih memerlukan sokongan dunia untuk berjuang.. secara psikologinya memang camtu kan.. tgk kita sudah la..duk tgh semangat nak amik exam SPM,tapi sorang pun xde nak sokong kita, tepuk belakang kita cakap, kita boleh.. kita boleh.... ape agaknya feeling kita.. rasa nak nanges kan..
gitu la ibaratnya..benda yang simple..



Aku yakin dan sure, sebenarnya x ramai rasanya orang yang tahu pergolakan yang berlaku kat sana.. sabab dan musabab yang berlaku.. sampai ade kawan aku mendakwa (pergh ayatt) orang Malaysia ni suka ikut trend.. kalau ade isu panasss sket, mula la duk heboh kat kat FB, duk share post, duk like gambar.. pastu.. time sejuk.. x de nye duk amik port.. tak tau la camane menteliti beliau, tapi bagi ak kan.. mujur la orang duk share, duk like page tu..sekurang-kurangnya.. yang tak tau dapat tau..boleh bagi kesedaran..nak harap kan TB.. huh!..ari2 duk tunjuk benda yang lagho dan berat sebelah.. sape nak tgk~..


Kat FB kan..klu ade satu isu besar contohnya cam sekarang ni la, pastu mesti wajib punya wujudnya pihak trollers?Haters? or aper saja yang jenis suka memutar belitkan fakta..dgn FB senang je orang detect dan sebar..dalam sejam tu bleh da tau da ape status sebenar..kalau dulu....rasanya benda tu dah tutup kes baru tau soheh dia camane..kan....tu baiknya FB bagi aku walaupun diorang duk claim..FB pun Yahudi punya..apsal x boikot..benda bawak kebaikan.. bagi aku x patut boikot pun..lagipun x de dgr lagi sesapa cakap sila boikot FB kerana dipercayai memberi dana kepada tentera Israel tuk serang Islam.. kalau tak..comfirm..ramai je deactivate account masing2..~

 Yep..aku tau..rata2 klu cakap sikit pasal kekejaman Israel kat Palestin.. mula la ade suara2 halus yang wat ak rasa nak je laser mata ni menikam tubuh diorang biar dia tau ape tu erti kesengsaraan..Opss.. x ada la kan..patutnya.. di zaman modenisasi ni.. di zaman serba canggih yang mana bleh cakap maklumat ujung jari bleh je kot diorang wat research skit cari maklumat ape sebenarnya pergolakan yang berlaku kat sane tu..Bukan kene bayar pun.. ramai je orang yang baek ati bagi maklumat free.. tunggu kite cari je.. nanti pandai2 la tapis sdiri, banyak membaca..kebenaran akan terserlah.. wah!..

Apapun kita, kat mana pun kita berada, ayuhlah..hulurkan sedikit bantuan kita ini.. x rugi pun kita boikot.. benda ni sebenarnya boleh memperjelaskan pendirian kita terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita.. Jangan sampai suatu masa, kita menjadi insan yang celik mata, tapi buta hati..





Monday, November 12, 2012

me and Crochet ;)

.:Bismillahirahmanirahim:.


hewww..da lama dah x menconteng kat sini..hehe..x de kesempatan la katakan..asyik bizi je ngan keje opis.. biase le tuuuu..hehe..


hmm.. so...stat bulan ni maka dgn rasmi nye keja2 opis dah sepenuhnya dah di handover kat ak..punya la berserabut x tahu mane satu nak kena handle..da la dlm seminggu 3 kali kena gi site..kena bangun awal..kene ready awl.. x best tauuuu.. 


tapi mujur lak kat satu site ni, da dapat kawan baru sorang.. dia pun vendor gak..so kena dpt site cam aku.. so..ape lagi..dia jela peneman daku dikala suasana baru dan manusia yang x berapa mesra alam (mula2 je kot) kat sane.. kitorang siap lepak gi mc D same2 da time lunch..da bersembang pnjang da psl diri msg2.. dan tak sangka plak dia pun kenal Ana..member kamcing ak mase duk UMS dulu..siap dia igt aku Ana lagi..pasai memang sume org kat UMS igt kitorang kembar..siap ade yang tertukar2 lagi..hehe..nice memory to remember :)



try cite tang mane same..ce cite..ce cite..hehe..eh..ah fook la.. mase ni kitorang reramai (Dangs and The Guardians) gi shopping kat Giant 1 Borneo..siap trolly lagi..hihi

Hmm.. di samping bizi dgn keja opis yang x mungkin akan berakhir tu.. ak pun bizi gak ngan projek mengait aku..hoho.. aku kalau dah absorb ngan benda ni.. ape jadi kat sekeliling pun ak x amik kesah..paling penting ak enjoy hidup ak..kekeke..alhamdulillah atas ketenangan yang diberi :)



hohoo..aku rasa ni la kot harta paling bernilai aku wat mase ni..kekeke


sangat2 teruja tgk benang bulu ni byk2..kat hometown aku je murah..kat tempat lain sume mahal2 kot..



Hm.. sebenarnya dah 8 bulan dah ak tinggalkan crochet stuff ni tanpa diusik lepas aku belajar kat youtube tahun lepas dalam bulan 9 sbb aku dah stat keja kat KL..dan segala khazanah crochet sumer ak tinggal kat hometown..kat KL ni ak pun x sure mane ak bleh dapatkan barang2 crochet ni..ye la..old fashion punya barang..sape nak kan.. tp mase duk umah ari tu..anak buah mintak wat Dango sbb dia nak bagi kat kengkawan dia..biasa la..dak upsr kan..pasni tak tau bila lagi diorg bleh jumpa klu skolah menengah nnati lain2 kan..so..ade la gak kenangan tersimpan..so..sebagai makcik yang baik..maka aku pun wat la.. heww.. pastu dah ter addicted dah.. tetiba siap satu sarung camera (sbb sarung asal dia x lawa..huhu).. sarung handphone tuk xpedia (tapi sayang, ilang ntah ke mane time ak gi jumpa kawan aku kat Times Square tempoh ari..cedih tauuu ;'( )..  pastu wat broches bunga yang paling ak pandai..haha..tapi sekarang..separuh dr khazanah crochet ni selamat dgn ak kat KL..hihi



cuteeee...even saye pun rasa nak satu..huhu








sarung olympus yang sedondon dgn cameranya..
oh..dah la wane kuning..ilang plak tu..sob3.. terpaksa la berbogel xperiaku itu..tgk mood bila nak wat balik..



memang..memang klu wat benda ni..korang akan rasa berada di dunia korang sendiri..percaya lah..haha..klu x caya..tanya makcik2 mat saleh kat blog crochet diorang.. mesti dia cakap tiptop punya..haha



errr...musuh angry bird pun ade..yang ni aku wat khaaaass tuk chee Hou..haha.. psst..sape yang sentuh x yah samak..


so..tuk minggu ni.. ak try wat tuk projek baru.. dapat request dari kawan, Chee Hou..dia ckp kat opis dia punya la sejuk, jd dia mintak ak watkan dia glove (pegi cari kat Giant pun boleeyyy ;P ).. sbb tu request tuk hadiah birthday dia yang aku lupa (hoho..i igt orng lahir bulan 6 je ye..ngan birthday cik yang + adik beradik sahaja.. yang lain thanks to facebook..hoho)..sbb ak sanagt memahami perasaan sejuk tu ( opis I pun kadang2 wat i berselubung di sebalik sweater i tau)..so aku pun cari la pattern nak wat benda ni kat internet..hmm..hoho..again..I wanna thank to internet for making my life easier.. byk pattern2 yang menarik yang bleh digunakan..tp sbb ak species suka benda yang simple2 (x yah duk pening2 otak sangat rahhh)..so..ak guna lah pattern yang paling senang..hoho.. Thank you for Crochet in Color for the free pattern.. I really..really LOVE your fingerless glove pattern :) 


cantikkan colour yang dia watt..teruja saya :D


Amik masa lebih kurang 4 jam (aku ni kire beginner la gakkan) tuk siap dua2 belah fingerless glove ni..so membongkok la ak dalam masa tu sampai housemate aku heran apsal senyap je..hewhew.. diorng teruja kot tgk ak wat benda ni..hewhew.. hehe..untuk tambah keterujaan diorg ak pun tunjuk la hasil tangan ak yang lain2 kat diorng..haha..dan sebagai tanda keterujaan diorg..diorg pun request suh wat gak..haha..padan mukeeee..sape suh show off sgt ..haha..tapi x kesah pun.. aku kan dah terabsorb dalam dunia crochet..so..small pieces je..kekeke..
Glove in progress..saya suke color dia.. -itamputihkelabu-
saya sgt suka tgk glove ni dah siap.. lawa plak tu.. naseb baik muat ditangan beliau..hoho..klu x..simpan untuk anak je la.. bgtau nanny Ada yang buat..haha


Hm.. sehingga saat ini, ade sayu request je masih blom terlaksana..hehe..smiley ball tuk kak mas..nanti cuti deepavali Ada sambung balik...hehe..


smiley ball ni tuk housemate saye..


hasil karya nani (housemate) yang pertama..yeahh..ade geng crochet..hehe


Hmm.. so..tu saja citer setakat 11.04 PM jam kat lappy aku ni yerr.. huhu..cerita show off saja..hehe.. so sape2 nak tempah..sila2..jgn malu dan segan..haha..




*Hmm..just wonder when I want to start learning guitar lesson seriously.. huhu..beli wat khazanah je.. sape sudi ajar..angkat tangan..susah kot nak belajar kat youtube..* 






link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...