marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Monday, January 28, 2013

Aktiviti menyeksa otot kaki


.:Bismillahirahmanirahim:.

..............................

" Salam, Ain ade kat kl lg ke skrg..jom kuar jumpa sok..nak x?" - sending message.
click.
"Ada2..ok je..ain boring boring gler, x dpt blik kg..nak gi ngan ape..mlm bz"- 1 msg received.

Maka dengan itu bermulalah aktiviti menyeksa otot kaki..haha..

Ain ni kawan aku masa duk kat matrix dulu..merangkap cubemate aku tersayang..haha..
ade dulu penah aku reveal cite sal dia..tekan sini klu nak bace..klu x nak bace..sila teruskan bace yang bawah2 ni..

kitorang gi melepak kat mid valley je..ye la nak gi tmpat len.. x tahu kan.. xkan la nak gi Times Square setiap kali ajak member kuar jumpa.. x syiok oh.. x berkembang idup aku..huhu..

huhu..hampir 5 tahun x jumpa lepas abes matrix tahun 2008 ari tu.. masa on da way gi Universiti nek lrt putra smpat gak fikir.. amenda benda 1st akan aku buat masa jumpa ain ni nanti.. zaman matrix dulu.. gile2 kitorang ni bleh tahan la gak.. benda 1st ape yang akan kuar dari mulut aku.. benda 1 st ape yang...ahh..pendek kata sume-sume la..berdebar kot.. kalah nak gi jumpa bakal suami (kalau ade~)..

di pendekkan cite.. aku bertemu 4 mata la ngan Ain sesampainya kat stesen Universiti.. umah dia duk kat situ.. hahaha..ain yang aku kenal 5 tahun lepas adalah sama dgn ain yang aku jumpa ari ni.. 1st benda yang paling aku rindu cara gelak dia.. hahaha.. klu dia gelak.. muka dia btol2 ikhlas gelak..dan dia memang jenis mudah gelak..kekeke.. so.. no kekok2 la..

banyak gak la kita duk borak2..sambil jalan2 sambil duk usha2 baju..sambil duk usha2 kasut..huhu..
dan part yang paling best..adalah..

tangkap gambar kat deco sempena CNY..

 semangat gile kitorang duk mengusha port2 menarik nak tngkap gmbr.. excited sbb dia tau aku memang gile ngan benda2 kaitan ngan chinese culture ni.. so..dia join sekaki memeriahkan suasana..besstt..ade geng.. x de la segan sengsorang.. kalah dak2 cina gayanya tangkap gmbr tu..huhu.. dui bu qi2.. I pun nak merasa Chinese new year gap..heee...~

biasa kalau raya orang menikmati kuih muih..tapi kat blog aku ni..meh kita menikmati gambo2 yang berjaya disnap.. (tima kasih la kepada makcik2, kakak2, abang2, adik2 chinese yang sudi amik gmbr kitorang yang excited ini..haha)



cuba teka bini popeye name ape??























gambarnya cukup sekadar ini saja..didi ini penat suda..huhu.. ape x nya.. lepas abis duk  mengusha kan mid.. balik umah ain jap..solat zuhur..pastu smpat tgk cite wolfboy, Joong Ki Oppaaa (aaaa~) belakon.. perghh..ain pun minat Song Joong Ki gak.. (yeaa ade geng.. memang cubemate sehati sejiwa)..


tak tahannya lagi.. bleh2 plak planning nak gi Masjid Jamek lepas tu.. haha.. memang meronta la kaki aku ini..kekeke.. tapi round2 kat Masjid Jamek td pun best pasal.. tetiba aku yang da ssetahun duk KL ni..terasa 1st time gi Masjid Jamek td..selama ni x penah2 pun terasa nak beli makanan kat tepi2 jalan.. mengusha barang kat kedai lama kemain..tetibanya beli apam balik la..kopok la.. colek buah la..haha.. seronok plak jalan2 cam like a tourist padahal dan bermastautin kat sini berkurun da..hehehe...


pastu balekk.. kaki sakit yea!..

Friday, January 25, 2013

Deja Vu Di Kinabalu

.: Bismillahirahmanirahim:.

Assalamualaikum...

Hmm..
okey..seperti yang dijanjikan..mari kita buat entri tuk top 10 checklists entri..
tajuk dia da ade kesan2 dramatik tv3 dah tu skit..so.. isi kandungan entri dia..kita x yah la berdrama sangat3 kan..kan..

so..tuk entri kali ni..aku tempek je gambar ngan discription dia..haha..nampak ye kat situ nilai2 malas..adik2 di bangku sekolah..jgn tiru perangai ini masa wat homework..klu nak tiru gak..tunggu lepas meja sekolah...baru boleh..*tetiba..haha

Deja Vu Di Kinabalu.. padahal benda da jadik berkurun lamanya..err.. x de la berkunun mane.. dalam 2 tahun tu..ade la kott..iye ke..jappp..nnti beta gi check dulu ke tahun berapa beta berhiking kat gunung kinabalu ni..satt nooo..

++++
 perghh.. memang da lama jugak la daku ini meninggalkan gunung kinabalu itu sebenarnya..hampir 2 tahun.. ehh..bukan hampir..tp memang da lebih 2 tahun da..huhu.. rindunyaa kat angin kencang kul 4 pagi kat puncang gunung itu...hahaha..sejuk melampau kot..haha..

so..tanpa membuang masa..mari kita menikmati indahnya ciptaan Tuhan (termasuklah orang yang dalam gmbr ituu...lalalala)
setelah 2 tahun..baru reveal gambar full masa daki gunung kinabalu..hahaha..
biasala.. makin lama makin berisi *eh..betul ke peribahasa aku ni*


--------------

Summit trail.. laluan yang kitorang guna.. laluan paling jauh.. Mesilau gate.. ade la dlm 8 jam jenuh duk daki sampai laban rata..kalau ikut timpohon, kejap la plak.. 3-4 jam je.. hebat x...hebat x.. haha

Sebelum nek ke Mesilau Trail, kitorang check in kat HQ dia dulu dan amik breakfast ngan lunch pax..

Sorang-sorang muka excited lagi sbb tak tahu sejauh mana perjalanan yang bakal ditempuh..


Naseb bek ade yang wat suggestion beli tongkat..nampak je kayu bodo2 cam tu.. tapi 3 hinggit gak sebatang tu..huuu..mahai no..


geng aku 11 orang termasuk potographer (ah Fook).. dari kiri; Vick, Bart, Aku, Pina, Ecah, kak Ah fook, abang pijul, Dayah, Adah belakang skali..err...tetiba lupa nama beliau..ohh..maapkan sayyaa..


okeyy.. ni kitorang da nek ke atas.. baru warming up.. baru 0.5 KM dari Mesilau Gate..

Jalan..jalan.. jalan.. hampir 2-3 KM la gak..ehh.. terserempak dengan Ken.. ni apa ntah mana shelter nya.. lepas kat sini.. beliau dan kawannya terus ilang dari pandangan..huhu


bunga oh bunga.. kenapa engkau cantek..
Kitorang jalan2.. sambil borak3.. sambil buat lawakk..sambil kalau penat duduk berenti rehat dan makan ape yang boleh dimakan..dan jua..tak lupa..bergambar..haha..


Kat Mesilau Trail ni.. kat sini pemandangan yang sangat cantik.. ade pokok pelik2..rasa cam duduk dalam cerita dongeng je feeling dia.. alaa..cam hutan dlm cite snow white tuuu..


Jauh kami berjalan, sampai tertinggal jauhhhhhh abang pejul dan lelain kat belakang..tinggal aku, pina bart ngan ah fook je jalan sesama.. tp.. lama lepas tu.. dlm kul 5 ptg kot.. abang pijul tetiba muncul.. perghh.. dia pakai ilmu penjelmaan ke ape ni??..haha

jangan tertipu disebalik muka kitorang yang ceria itu.. Jalannya lurus tanpa onak dan duri.. tu semuanya mimpi..kitorang terpaksa panjat tangga kayu ni sampai rasa nak merangkak je..huhu..


haaa.. kan betul ape yang aku ckp tu.. klu amik gmbr candid cam ni..baru la tau camane muka sorang2..haha..

Wohh.. apsal tembab semangkuk badan aku ni..


Subhanallah.. cantikkan ciptaan Maha Agung ini..

Species ape ni?? tapi yang pasti atas daratan biasa x de kot pokok2 ni sume..


da 5 KM katanya kitorang berjalan.. punya la terasa cam 20 KM..1 KM lagi tuk di tempuhi..


Take nothing but photographs. Leave nothing but footprints.


Sebab bajet da nak smpai laban rata..so..ni la keja kitorang..


dan lagi.. Irish pun join kitorang time ni..haha


dan lagii..


Siapa kauuu...

duk tangkap gambiak lagi =="


cerianyaaaaa kiteeee..wwiiiiiii..~

"Sana jak bhaaa...deeeeeekat sakkkk"


Jumpa je geng mane2 kitorang tanpa segan silu tangkap gambar, bajet da kenal 10 tahun..haha..tak pe..yang penting spoting..kann...

looooooooooong way to gooooo ++.. berbatu-batu..hujan..tanah licin.. semua ditempuh dgn tabah.. tak tahun, time bertembung dgn org yang bekerja angkut barang dr atas turun kebawah.. tnya la diorg..lama lagi ke nak sampai.. diorg bilang..."sekejapp sak lagi sampai la..dekaaaat sak jadi"..iye la tu..huhu


Selepas berjam2 haking di trail tersebut.. akhirnya..aku berjaya sampai..kul 6.30 ptg..time tu da gelap..sengsorang..di ulangi..sengsorang.... maap la geng.. aku tinggal korang kat belakang..huhu..ku tak sanggup bergelap dalam utan..

Dorm kitorang..naseb bek Adah ngan Dayah da sampai dulu sebelum aku.. so diorg cup awal2 tmpat makan ngan gi check in bilik..so..aku ke-blur-an masa sampai laban rata akibat kesejukan..huhu..

Masa duk hiking tadi punya la lampiak.. alih2 tgk makanan atas meja.. selera makan aku tetiba ilang..ottoke.. makan yang ringan2 saja..

Stock makanan tuk budak2 yang blum sampai lagi ke Laban Rata...weh mane korang nii..lamanye....x lama lepas tu..muncul la ah fook.. pina ngan bart.. abang pijul.. akak ah fook ngan beliau-yang-ku lupa-namanya-sapa dan last..vick.. ecah kena tahan kat layang-layang hut sbb x larat.. n then dia demam..cian ecahh...

3 beradik gembira setelah bertemu kembali..haha

So..semua da berkumpul..maka.. tetiba x peduli kat sekeliling pastu yang tempat tu cam umah sendiri.. hamboi Ada..hang..cam mak datin nooo..haha


tetiba kat Laban rata.. air teh pun jadi sedap dan lazat..haha

Ah fook sgt teruje ke tgk nasik dalam pinggan abang pijul byk sngat ke..atau cubaan nak curik nasik ni..haha..Ah fookk.. kenapa kauu..


Kul 2 pagi..misi menawan puncak gunung bermula.. lps sesi makan2 td..restauran tutup kul 8 mlm klu x silap.. kitorang ready tuk tido.pastu kul 1pg bgn balik ready tuk panjat puncak gunung batu plak..

baru bangun tido pun.. klu da nak tgkap gmbr camni kena la wat muka bersemangat...huhu..


akhirnya..kul 5.45.. aku berjaya menawan Low's Peak gunung kinabalu.. Masa memula panjat td..dgn geng sdiri.. tetiba sampai puncak ngan geng lain..haha.. tak pe..yang penting sampai.. sape suh diorg slow..huhu..dari kiri: Ken, kawan-Ken--yang -namanya-aku-lupa, aku, bawah kiri; bernard, chen jie. gambar aku amek dlm fb chen jie kot rasanya..huhu.. (ade orang tidur dlm ke-hepi-an ..haha)

gelap gulita lagi kot kat belakang sana..

aku pun tak sure apa yang excited sgt masa ni..

sejukkkkk Tuhan saja yang tahu.... masa ni tak terus turun tapi tunggu sunrise muncul dulu.. tgk awan.. cantik kan..

Statik.. aku sangat3 kesejukan masa ni smpai x tau nak buat camane..

tak lama lepas tu ken n da geng turun.. ak decide nak tunggu geng ak kat puncak ini..mana tau boleh show off aku sampai dulu..haha..
Adah je aku jumpa kat puncak tu..ape lagi..terus bergmbr la..haha..bravo Adah..sorang2 pun berani dia nek ke puncak..klu ak tak terserempak ngan Ken n da geng awal2 tu..maybe duk beku tunggu geng aku kat batuan ni..huhu..


dan masa ni Isaac baru je sampai.. ape lagi..bukan selalu bleh bergmbr kat sini ni..


sebab dia adalah ah dik aku yang paling hensem kat HC05, maka amik gmbr bersama beliau lagi di sini adalah satu kemestian..haha


Panorama di Puncak gunung kinabalu..6.30 pg klu x silap aku..

Cantik..Subhanallah..
Waktu ni aku da turun bawah da..

OK fine..I jealous sbb mesti hepi gile klu bergmbr kat sini ngan geng kan..pastu plak..cerah..clear kott..

Jealous... T.T

Add caption


gamabr dalam duit singgit..
em proud of maself.. XDXDXD


Dayah, pina n Vick.. walaupun diorg x smpai puncak.. tp diorg terbaek gak sbb sekurang2nya merasa nek atas gunugn berbatu ni..huhu


sewaktu nak turun...eh..eh..eh.. terserempak ngan diorg lagi..hahaha..

haipp...saye x ready lagi..apsal da tangkap..huhu..
aiseymen.. mase nek tadi klu tau la laluan dia sengeri ini..huhu..tentu ak x sanggup nak daki.. klu salah langkah ni..tak tau la ape naseb lepas tu..


tapi..still one doesn't simply use rope to go down.. cara jalan tu memang cam show off gile..haha..

n last.. but not least... sijil.. yeaahhh..



XXXXX

tetiba rasa rindu nak panjat gunung kinabalu lagi..
nak cerita penuh??
 sila baca kat sini, part 1 & part 2




link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...