marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, June 29, 2013

Crochet Time: Peralatan Basic Mengait

 .: Assalamualaikum..

Anneongg :D

Tuk kengkawan yang rasa nak mengait,basically klu nak stat mengait, yang penting ade semangat tak putus ase.. sbb first step tu je yang wat kite rasa give up..lepas da terror tu..sumenya da jadi senang sbb mane2 benda nak dikait tu basically same je kekdahnya..yang wat rumit tu pattern benda yang nak kita kait tu la..sebab tu dalam mengait ni ade gak level2 beginner, intermediate, advance.. aku??..aku letak diriku ini level advance beginner bley??ahahhaha..pasal nak cakap intermediate..byk lagi benda yang simple2 aku tak blajar..

Hmm.. nak mengait guna satu jarum ni aka crochet ni..benda yang paling penting kena ade tentu la hook dia..x de benda tu..ape pun x jadi.. tapi jangan pplak tertukar ngan pengorek telinga.. atau pun korang tertukar pengorek telinga tu ngan hook.. klu tertukar pengorek telinga ngan hook at least x de la kemalangan jiwa yang berlaku.. paling2 pun korang akan diketegorikan sebagai sengal je..tapi klu korang tertukar hook ngan pengorek telinga.. aku tak leh nak wat ape la..tunggu jela tulang osikel kuar dari telinga tu..lepas tu jadi ekak badak..jangan salahkan aku..aku da bagi warning awai2 da ni..hahhahaa..tajam kot mata hook crochet ni..jgn memain..huhuhu..

okey ..satu korang kena ade ape tadi??.. Hook aka jarum kait.. nombor dua ..yang wajib ade.. adalah benang bulu..klu korang nak guna benang jahit biasa pun boley..tp klu tak siap2 keja tu..maap la..saya tak nak tulun..hihihi..klu kat area KB, ade 2 jenis je yang ade  benang bulu aka yarn omputih panggil..jenama NONA atauun MILON..tapi aku suke guna NONA..sebab nama dia ala2 Noona (panggilan dongseang aka adik (lelaki) kat orang pompuan yang lagi tua dari dia) ..cam terasa jiwa korea ye disitu..hihihi..oh tidak..hentikan mengarut itu.. aku suka guna NONA pasal benang ni tak banyak songeh time kita sonok duk mengait.. Klu MILON plak.. boley mengait tapi kena pasti kan emosi  anda stabil..klu tak rasa nak je bakar benang-benang tersebut..tak pun kalau anda seorang yang lemah lembut..sopan santun..haa..seswai guna benang MILON...satu lagi ciri benang MILON yang aku nyampah adalah sebab..mengade2..tak caya..try la guna.. nak2 lagi beli sedozen..cam aku..beli sedozen 4 bijik baru guna..ahahahhaa...



Basicnyaa...

ni kononnya travel kit la..klu balik kampung..ni je tools yang ikut skali..huuuu


Noonaaa..noonaaa...noona
ni tahun ni baru dapat kumpul bengbarang aksesori2 lain..huhu..
dan benda yang tak kurang penting jugak adalah jarum..pastikan jarum yang di beli adalah yang besar seswai tuk benang bulu.. jarum ni berguna time lasttt korang nak melawakan hasil keja tangan korang..dan last..gunting..better korang ade gunting  khas tuk mengait..tak yah duk share2 ngan gunting dapur..klu tak wat sakit ati je..ahahahhaha...Hook, Yarn, Jarum dan gunting.. goodd.. ni i rasa nak cayam ketat2 ni..heee...



Crochet Time:Aku dan Crochet

.: Assalamualaikum:.

Annyeong..

Hmm..Ramai orang yang tanya pasal minat aku terhadap crochet ni..terserlah di muka  masing-masing  betul ke Ada ni pandai mengait..even ayah aku ritu pun tak caye..siap suh aku tunjuk jari nak check ade *patat siput ke x  (*org tua2 percaya, klu orang tu berseni dia akan ade patat siput..u know what is patat siput??..bukan siput yang sejenis haiwan tu tapi..pusaran kat ujung jari kita tuu..alahh..yang tuu tuuu..kalau tak tau gakk bukak balik buku teks bio form 5..korang ade wat experiment sal trait2 sel ke hape namanya..i da lupa..ngee.. maka terpaksalah aku serlahkan bakat terpendam aku ari ni..hahahahhaa

Hmm.. Da lame rasanya tak de post sal crochect2 ni kan..hee..so..di petang yang sunyi ini marilah ku bercerita camane aku boleh terjatuh chenta dengan crochet2ni..sambil2tu..bley gak tunjuk sikit sebanyak alatan2 crochetku selaku peng-crochect tegar..kononnya la..ngee..

Citenye cam ni... tiba2 gumpalan awan datang..

mase tu tahun 2011, waktu petang dalam bilik Makmal Digital Klinik Pergigian USM.. mase tu aku wat praktikal uni kat sini.. huhu..x memasal tetiba wujud kat klinik gigi tanpa sebab..pastu dalam lab lagi tu..hehe..mase tu Kak Rini selaku staff kat situ yang selalu kitorang share benda2 best kat blog.. dia tunjuk la ade satu blog ni.. Crochet.is.Fun.. duk impress la kat owner dia sebab memacam dia kait.. beg la accessories la..tu la ni la.. memang keja aku ari tu ngadap blog dia je.. naseb bek boss slalu out station....kekekek.. sambil tgk sambil impress sambil rasa.. perghh.. klu aku wat mesti tak jadi ni..

Sampai la aku abes practical dimana zaman-zaman bosan mula muncul.. ape tak nye..lepas practical tu pengakhiran degreeku di UMS terchenta.. hidupku hanya FB semata.. huuu..sampai la ayah suh aku masuk opis..eh..sebelum tu sempatku mengajar kat PASTI sebulan masa bulan posa..dalam tempoh tu la keja aku duk ngusa blog-blog orang..abes sume aku jelajah jadi silent reader.. tapi mesti stuck kat blog makcik2 wat crochet ni..huuhuhuu..bayangkan kul 3 pagi tak tido semata duk tgk makcik2 bercrochet kat youtube.. sebab tgk je pun da rasa cam tak sabar nak stat mengait..tanpa berlengah.. aku pun beli la peralatan2 kait ni.. tapi susah tol nak cari.. 1. sebab benda ni mane la pemes kat malaysia..lain la klu malaysia ni beriklim sejuk cam oversea sane.. 2. benda ni outdated da.. kedai2 yang aku pegi rata2 x jual..klu ade pun dia punya jarum kait tu yang kecik tuk makcik2 jahit hiasan kusyen tuuu..alaa...yang tuu tu.. abaikan kalau korang tak tau..hahaha..

Tapi betul la orang cakap.. benda berseni ni benda yang di warisi..mane ade orang kat umah aku mengait.. jahit baju ade la.. pes time aku mengait.. bersumberkan video makcik Terese di youtube...lain yang di ajar..lain yang aku kait..muhahahaha..agak rumit la sebab da la tak paham istilah2 crochet yang digunakan..single crochet la.. double crochet la..gauge la..magic ring la.. ape tuu..ape tuu... tapi selepas beberapa hari berhentam pulas..akhirnya ak da paham istilah2 tu..huuu..bravo to myself..




Lepas da okey skit mengait..kire hook( jarum kait) da selesa di pegang.. dari 4-5 jam nak siap satu bunga tu da improve jadi 20-30 minit satu..huhuhu..kire okey la kan.. sebab da rasa senang ari2 duk kain bunga tu..tapi.. hampeh tol dak2 ni..siap je satu aku kait.. da kena cop..orang tu nak orang ni nak.. tapi sebagai adik/kakak/makcik yang baek.. aku bagi je asal x kacau yang wane kuning..ngee.. dan lepas tu..ngusha2 pattern2 yang rasa sonok tuk dibuat..huuu..paling banyak dapat tempahan dari kengkawan adalah Smiley ball, Dango, Bear..haa..klu benda2 yang cam tu nama dia amigurumi.. aku sonok gak klu wat amigurumi ni. sebab hasil terakhir dia mesti la benda yang kiut..huuuhuhuhu..

Tapi  dapat keja masa awal tahun 2012, bulan Januari..aku da tak mengait da.. ade la dalam 6, 7, 8 bulan aku mengabaikan hobi aku ini.. ape..haha..ape taknye.. ujung minggu asyek mengukur tinggi shopping mall je..hahaha..lagipun masa tu sibuk ngan aktiviti opis..bebarang crochet kat sini..same cam aku gtau kat atas tu..kedai mane da nak jual barang outdated tu..huuu...

Hmm.. aku stat balik mengait sampai sekarang masa bulan nov 2012 kot.. sbb Diha mintak aku wat Dango nak bagi hadiah kenang2an kat kengkawan dia.. da lamex ngait..tangan sampai krem..ahahhahaha..tapi lama pastu.. da okey..sampai terbawak2 dalam mimpi..syiok sangat mengait..kekekeke..sekarnag pun ade permintaan kat kengkawan okey la..rajin lamengait..even klu x de permintaan pun aku tetap kait ape saje yang aku suke..ahahahha..sebab cam da suke sangat-sangat wat benda ni..hahha.. seksok klu nak wat bembarang kait jadi hantaran pon boleyyy..hahahha.. nice jugak cadangan ni..kekekekeke..

meh kite layan skit antara hasil titik peluh daku ini











hee.. gitu la citernyeee...


Friday, June 28, 2013

Makan-makan di departmentku

Assalamualaikum..

Hai..ngee..
Ari ni department aku iaitu content management aka CM wat makan-makan sebab tak thn tgk department lain wat makan2 gak..haha..byk kot minggu ni department yang wat makan2..2 ari lepas department IA..ari ni selain department content.. department QA/Qc pun wat gak..huu..nak masuk bulan posa da kot..tu pakat wat mkn2 kat opis tu kot..kot..

Kitorg di jamu makan kepsi..mee sup dan macam2 aneka juadah la dan x dilupai kek..ehh..akak2 ni cam tau2 besday aku bru seminggu lps..hihi..perasan..dahal jelas2 kat atas kek tu tulis hepi besday tuk dak2 dr bln 1-6..jadi sbb ak pun termasuk..panas2 lagi tarikhnya..cpt je potong2..kekeke..

Tapi yg tak thn abes je ucpan alu-aluan ..sume cam semut gi kutip makanan.. pastu borak2 kejap memasing ngadap pc..ape bkey buat..keja banyak..huhuhuh

Sonokkk.. akak2 yang kiut sekalian..mohon buat lagi je majlis2 camni..ahahahha

Tuesday, June 25, 2013

One Piece Time: Luffy..Luffy..Luffy


Assalamualaikum..

sape sini layan One Piece angkat tangan..yeaa.. kita geng..ahahaha..

Sape korang suke dalam One Piece tu..kire kipas susah mati la kot.. hah..sape?? Luffy??

ahahahaha.. Luffy yang simple mind tu..kekekeke..aku pom suke gak.. tp.. suke org len lagi..ahahahaha...

Sape da abes layan manga online??.. ceh aku lagi yang angkat tangan..heee..

Ade satu part yang aku x bley tahan ngan Luffy.... mesti korang pung nak tau kan..

ahahahhaha...




AHAHAHAHAHAHA *gelak sampai pecah perut.*

Monday, June 24, 2013

Kl diselubungi kabut

Kl.. pada ketika ini..berkabut..
Ditenggelami asap jerebu..mungkin pada bacaan IPU 189..
Semoga masing2 bertegas untuk menjaga kesihatan taa kompromi..
Semua jgn lupa minum air masak..
Aku pun da stat batuk2 kering..ohh no..

Tuesday, June 11, 2013

ALMS yang kesedihan :P

.: Bismillahirahmanirahim :.

Assalamualaikumm..

hee.. cite sal abang kawen sudaa..kini mari kita bercerita sal benda len plak.. I oull tgh boring kat opis ni sal keja I oull da settle..ngee.. happi.. tp agak boring laa..jadi..demi untuk tidak memboringkan diri sendiri.. mari kita impress diri sendiri di dalam blog sendiri.. yelah.. diri sendiri jew la yang bley impress diri sdiri..hahahaha..

ni cite sedey..citer sedey budak2 yang x balik kampung sebab ade komitmen masing2.. orang laen sume balik berkenduri kat kampung..merekaa..mereka menahan hiba di sana.. aahaa.. wat ayat2 yang sedey dah..ahahaha *sonok gelakkan orang ye..

Arakian..maka mereka-mereka yang tersebut adalah adik-adikku yang ke 13, 15 dan 16.. Sorang yang ke 14 tu praktikal kat Dunguuuungg (Dungun) x bley amik cuti..katee nyee.. yang ke 15...ade exam ari tu..final exam kott.. dan yang bongsunya.. baru je selamat tiba di Matrik Pulau Pinang seminggu sebelum majlis perkahwinan berlangsung..hihihi.. aku tau camane perasaan tu.. sal time abangku yang ke 7 kahwen.. beta tidak dapat menghadiri sebab jauh diseberang laut cina selatan sannaaa....huuuu.. see camane reaksi diorg..kekekeke




 
Padahal..aku pun turut same kot rase ketiadaan mereka.. Pasal kitorang kan ALMS..hahahaha..x pasai2 i kena join dak2 bawah umur..JUMPS..kekee..tp x pe..kita kan anak beranak..huuu..





Al-kisahnya lagi,yang amat menyedihkan lagi.. petang tu.. lepas berlangsung majlis perkahwinan ..cam biasa petang-petang..kitorang ramai-ramai.. ayah..che..abang-abang.. kakak-kakak..ipar duai.. anak-anak buah..berkumpul la kat halaman umah.. borak panjang-panjang..makan dan tengok wayang..eh..salah nyanyi lagu tasha manshasha plak..hee.. tetiba..abe E usung camera DLSR dia dan jerit " ready sume kita tangkap gambar".. disusuli suara sokongan ayah.. hihi..biasa ayah senyap aje klu bab-bab gini..tapi kali ni ayah yang excited..budak2 ni lagi la excited.. heehehhe..


pastu.. malam tu abe pun upload masuk dalam fb cam biasa lah.. dan tag sume adik beradik....
klimaksnya.. hehehe.. ade budak sedey gile.. biasanya klu time ade apa-apa event kat umah..dia lah yang akan turut serta..main star katenye.. tp tiba-tiba saat dan ketika ini dia x de..hihihi..tgk la ape dia ckp


tak hanya dengan tu je.. dia upload gak gambar yang abe E post kat FB tu.. mula2 igt gambar yang same.. tapi..upanya-upanya..HAHAHAHA


cuba korang cari perbezaan dalam gambar tu..AHAHAHAHA..

Rupanya diorg bertiga pun ade laaa time amik gambar tu..hahahaha..

p/s: Dalam kolam pun jadilah..hahahahaha..


Abangku yang ke-9 akhirnya kawin..

.: Bismillahirahmanirahim:.

Assalamualaikum..

shishishi *gelak cara Luffy D Monkey*

Alhamdulillah..

Akhirnya abangku yang ke 9, Nik Najmi selamat berijabkabul (ber la kan..sebab dia yang terima lafaz aku terima nikah blablabla kan..) dengan pasangan beliau Kak Nora (err..lupa ape nama penuh beliau)..*heshishishishi pada 4 Jun 2013.. huuu.. Tahniah la.. Kak Nora ..selamat datang ke keluarga besar kami.. sebagai mana termaktubnya kak Nora dan abe miey sebagai suami dan isteri.. sebegitulah termaktubnya kak nora sebagai adik beradik kami.. Harap2 kak nora bley masuk dengan kerenah2 dan gelagat kitorang yang kadang2 tak betul station..hahahaha...kekekeke..

Perkahwinan abe Miey adalah perkahwinan yang ke 8 yang berlaku dalam famili Nik Lah Sdn Bhd selepas perkahwinan abe Lie 3 tahun lepas..

Abe Yom x Kak Long ( Abang Sulung)
Kak Na x Abe Ya (kakak ke-5)
Abe Wi x Kak Ngah (Abang ke-2)
Abe Din x Kak Chik (Abang ke-3)
Kak Niey x Abe Nazri (Kakak ke-4)
Kak Biey x Abe Zin (Kakak ke-6)
Abe Lie x Kak Yaya ( Abang ke-7)

..
..
..
Abe Miey x Kak Nora (Abang ke-9)
...
..

ehh.. yang ke 8 mane??..hihihi

++++++++++++++++++++++++







 Gambar full masih blom diproses sepenuhnya oleh abe E.. stay tune..

----------------------------------

So..abe Miey.. setelah status anda telah berubahh.. maka..
selaku ahli BUJANG BELAKE..

abe mie.....u r fired!..u r not in single - mingle group anymore..~
selamat pengantin baru oh abangku yang tersayang~




disebabkan tuan hamba telah melanggar
undang2 yg dikuatkuasakan
oleh lembaga lembaga pengarah
BUJANG BELAKA aka SINGLE MINGLE
atau diringkas menjadi BB dan SM,
maka dgn ini tuan hamba
dilucutkan jawatan sbgai anggota kami!
sekian terima kaseyy~

p/s ; dgn ini nik khairi menjawat jawatan sebagai ahli plg tua. ;D
 
ehh.. abe yie lagi la hak meggei jawatan sebagai ahli paling TUA ..hahaa :D

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...