marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, July 14, 2013

Cerita Sufiya Aulia

Assalamualaikum..

Maka tersebutlah sebuah kisahhh..nak kata kelakar..x kelakar la jugak.,nak kate kesian..memang kesian pun..tapi naseb la kalau da jadi budak yang tak reti nak duduk diam memang da dpt faedahnya..

Ari ni aku nak berkisah tentang kisah seorg budak yang bernama Nik Sufiya Aulia..heh..klu ikut nama ni..mesti dlm otak korang duk imagine empunya diri seorg yang lemah lembut..sopan santun..tapi saya sarankan agak kalian semua padamkan imaginasi yang sebegitu kerna..dirinya adalah sangat kontra wataknya daripada yang cuba anda bygkan tu..100% kontra..x caya tanya diri ini selaku makciknya yang kiut..lemah lembut dan sopan santun ini..erk..ok fine..ade yang tgh wat muka sekarang..

Ok.. berbalik kepada cite Nik Sufiya Aulia..mohon ade kesedaran bhwa beliau bukanlah seorg gadis belia muda remaja..akan tetapi insya Allah dalam masa 15 tahun akan datang..beliau juga akan amik exam SPM..kalau la masa tu SPM masih wujud..ye kalian..ye..kita sedang bercerita mengenai budak yang berusia 2 thn..so..x pelik la kalau buasnya melampau..hahahha..

Beliau seorg yang ceria..macam makcik dia..tp contranya dgn maciknya yang kiut ini apabila beliau mula bersifat agrasif klu x ikut kemahuannya.. contohnya..time kite larang dia amik benda yang dia nak..atau wat donno sebab malas nak layan..beliau tanpa segan silu akan mengeluarkan suara yang nyaring menjerit..menangis macam histeria..dan nak tak nak..sebagai macik yang lemah lembut dan baek ati.. aku akan layan kerenah beliau..sebab kalau aku marah dia.. aku plak akan rasa bersalah sbb Nik Sufiya Aulia ni pandai bermain emosi..wat muka tergamam kena marah..dan tgk kita cam tgk bemda mistik..pastu wat muka ala2 merajuk..huh..tak ke rasa bersalah itu?..

Haa..itulah beliau Nik Sufiya Aulia..

Tengah ari tadi..sedang seronok ku bersama2, kak niey dan auni menonton rancangan yang agak lagho..MELODI..yelah tgh2 ari ni.. tv je la yang bley tgk..tak perasan yang Nik Sufiya Aulia tgh merengek2 mintak aiskrim..huh..dia tak tau ke makcik dia yang cute ni tgh posa nak mintak2 aiskrim..rasanya dari pg lagi beliau x berhenti2 duk punggah makanan dr dapur ke ruang tgk tv..tanpa mempedulikan anak buah yang buas itu..maka makcik dia yang cute itu teruskan kerja menatap wajah awal ashaari yang dah lame jd suami org..eleh..klu single mingle pun x berkenan jugak..sebab taste macik dia ni cam Song Joong Ki..

So..sebab X dilayan oleh mana2 pihak pun..baik ummi dia..or kakak dia..macik dia x payah ckp laaa.. Nik Sufiya Aulia teruskan agenda aiskrim nestle chocolae dia..

Tiba2... "gedebong!"...diikuti.."uwaaaaaaaaa!...."

Oh..macam ku pernah kenal suara itu..tapi dimana ya..tiba2 terlintas..oh Nik Sufiya Aulia..Tersentak dengan itu..sebagai macik mithali..aku pun bergegas ke dapur untuk melihat apa yanh terjadi... pergh.. macam buah nangka terjatuh ke tanah ibaratnya melihat Nik Sufiya Aulia tertempek di lantai marble dalam bentuk tapak sulaiman..sebagai macik yang mithali lagi.. cepat2 aku dukung budak bertuah tu dan dptkan mak dia untuk buat ape yang patut..

Beliau menangis kesakitan semahu2nya..oh sadiss.. sakit kott..sebab..Aku perasan..masa tu..ade benjolan besar muncul di dahi kirinya.. tiba2 rasa nak tergelak sebab macam komik jepun je..epik timbul benjolan kalau jatuh...ahahahaha..oh..maapkan macikmu sebab x tahan dan memang gelak sakan dalam kenyaringan tangisanmu itu..oh anak buahku yang buass..

Dalam kesakitan..sebagai macik yang mithali..aku cuba memujuk Nik Sufiya Aulia supaya kenyaringan suaranya dpt di rendahkan tonnya dengan menawarkan aiskrim nestle chocolate nya yang gagal dimakannya tadi..yeaahh..aku berjayaaa...

Hahahaha...

Itulah ceritaku..macik yang mithali..

Ehh..itulah kisahnya Nik Sufiya Aulia..

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadan 1434H

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. sedar tak sedar..ari ni tup tup tup da masuk bulan Ramadan Al-Kareem.. kenapa kita panggil dia Al-kareem.. sebab.. Dalam BM nya Al-Kareem tu maksud dia..MULIA.. kenapa kite gelarkan bulan Ramadan ni bulan yang mulia.. sebab.. dalam banyak2 bulan.. di bulan ramadan ni la.. org ramai..khususnya insan yang bergelar umat islam.. tetiba je ade kesedaran nak wat benda baik2 (eleh x ckp org..aku pun same2 x 5 je).. maybe sebab encik satan kene belenggu time2 ni..tu yang jd lebih tersedar..haha.. cuma sekali sekala.. tewas gak pada nafsu...kekeke..standard la manusia biasa..bukannya malaikat..kan..


Ni antara Do and Don't yang bley kita buat dan tinggalkan..


tapi klu still jahat nak mam tu.. tu bukan masalah encik satan..tu masalah diri sendiri sampai encik satan pun tabik spring..hohoho..

Hmm.. ni kali pertama puasa di KL.. tapi sebelum ni da berkali2 da puasa tanpa keluarga di sisi..setahun di matriks, 3 tahun di UMS.. dah boleh lawan da perasaan tu.. tapi kadang2 rindu nak bermesra time bulan puasa dengan adik beradik, mak ayah tetap ade.. huhuhu.. mengecohkan dapur bila tiba time nak sahur dan bukak.. berkejaran time nak gi solat terawih.. last2 abangku yang kelapan kena jadi imam kat umah..sbb lambat sangat bersiap.. rindu..

So, dikesempatan masa dan waktu yang kita ade ni.. tak salah rasanya amik peluang ni meng-TOP UP-kan mane2 part yang da longgar tu kan.. hihihi..

Saya nak berusaha ni..tgk capai target ke tak..hew3

Targetku masih seperti tahun sudah2..

1. khatam Al-quran..by hook or by crook
2. Solat dhuha at least 3 kali seminggu
3. Terawih selagi tak de aktiviti kemasyarakatan bila tiba waktu bukak
4. Qiam at least 3 kali seminggu..

Semoga kita menjadi hamba yang mendapat keredhaan dan kasih sayang daripada Allah..insyaAllah..






p/s: Jangan lupa..doakan keselamatan saudara kita di seluruh dunia terutama di mesir ,syiria, palestin..doa adalah senjata org mukmin..

Thursday, July 4, 2013

Monster University

Assalamualaikum..

Anhyeong..
Da lama x kuar melepak dgn nakama one piece..biasa la..masing2 sibuk..dikesempatan masa dan waktu yang ade ni..boleh la mengerat balik silaturahim..hihihi

Kitorang kuar tgk monster university reramai.. thx guys ajak aku kuar..huhuhu.. citer monter university is the best..lebey2 lagi tgk 3D..walaupun tiket mahal gile kot..23 hinggit sorang..naseb dapat spek 3D..klu x hangin gak..x sangke da ade caj tax tuk hiburan..3.80 hinggit malaysia klu x silap.. pape pun..best..satu dpt tgk cite..2 dapat update sal diri memasing 3..ape lagi..bercerita sal one piece la..sape lg nak layan aku cop sal one piece klu bkn diorg ni..hihihi

Tuesday, July 2, 2013

Monday blues

Assalamualaikum..

Feeling2 blues tuk aku skit tajuk posting tu...
Mmg blues la skit2 ari ni..

Ari ni pg2 da kena kuar umah pasai nak kna pegi site kat pj..punya la wat preparation tuk training ari ni..alih2..ade olak yg mmbantut rancngan aku..huuu..

Nak cite tapi malas..blues katenye..so,,jiwa pun da blues la gak..
- gi site ngan lrt mejuiu asia jaya.,naseb bek ade kak nisa..klu x buntu x tau nak naik lrt ape..tgk ksbkn kota..rupanya cmni sibukknya org nak gi keja x kira tua muda..

-smpai lrt asia jaya dlm kul 9 pg..nek teksi g maktab koperasi malaysia..dekat je kot..lbh krg 2km..harga tmbg td dlm 4.30..

- training dua org staff mkm..naseb bek spoting moting..kls berjln dgn lncr walapun mula2 tu ak blur x tau nak ngajar ape...huhuuu..bestt pasai dpt mkn free pg dan tgh ari..hihi..jimat duetku...

- kelas abes awal..ari ni ak snth skit sal cara2 uoload cntent..kitorg bersetuju nak abes awl..so bley la ak msk opis..

- blk ngan lrt..smpai sentul timur kaki menuju ke umah sbb penat berjln + letih + ngantuk.. bru tau perasaan org keja jauh2..huhuhu..

-sampai umah..x tunggu lama..cuaca bertukar mendung + hujan + kilat..nak tak nak..kena smbung wat keja upload kat umah la..huhuhu..sampai petang..

Itu saja tuk ari ni..huhuhuhu...

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...