marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Monday, August 26, 2013

Prinsip Asas Kewangan Peribadi

.: Assalamualaikum :.

Ada satu benda best ak bace tadi..so sebab benda ni best..so tanpa penuh perasaan tamak haloba aku rsa aku perlu share ngan korang sume..

TIPS untuk bebas dari belenggu hutang.. okey sebelum tu harus la aku gtau bhwa tips ni di tulis oleh pemilik blog ini .

duettt..rayaa..


so..meh kita summaries seringkas2nya (sebab aku tau korang pun bukan species rajin membaca kannn...kannn...kannn)..


Ade 4 prinsip asas kewangan peribadi yang beliau buat :

Prinsip 1 : membeli secara tunai no hutang-hutang..

Aku rasa memang pun kita x bley ajar diri kita membeli secara ansur2 or utang-utang unless benda tu cam keta or rumah..kan.. yelah nak tunggu ade cash 40 ribu baru beli keta.. mmg tinggal tulang la anda kan..sebab ari2 duk jalan kaki sebab nak simpan duet.. hahaha.. tu baru keta..belom umah lagi kan..
                                                                     
Barang2 yang patut beli cash ni cam.. gajet2 ke.. perabot2 ke.. mesin air ke..mesin basuh ke..tv ke..dan lain2 keperluan la.. say no tu bayar ansur2..bek beli cash.. klu rasa x mampu.. x yah beli lagi..


Prinsip 2: Hidup di bawah kemampuan

Yang ni pun betul gak.. jangan duk biar pap asal bergaya.. orang da tak guna da perumpamaan tu zaman skarang nih.. cam loser plak rasanya beli keta mahal2..tp ari2 datang opis jalan kaki..bukan sebab pasal jarak opis ngan umah dekat tapi sal x de duet nak beli minyak petrol..muaahahahaha.. bek laa korang beli beskal..

Beli something tu ikut kemampuan..misalnya..kalau korang hanya mampu makan nasik berlaukkan ayam goreng potong 16 je ari2 lepas tolak duet gaji byr tu byr ni....tp selera nak makan chiken chop.. memang tak kena la.. lain la klu da teringin sangat kan.. tapi kene make sure laa keinginan tu jangan sampai ari2 kena layan..

ari2 layan budu pon sodaaapp :D *meleleh ayaq liuq

Prinsip 3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit

Bak kate pepatah.. simpan sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Tips aku la kan.. duet syiling x yah guna.. bagi masuk tabung je.. klu tabung pun x mampu nak beli..aku suggest korang amik botol mineral besaq..kasi tape dia punya penutup pastu wat lubang kecik tuk masukkan duet.. jgn usik duet dlm tu..biaq dia penuh dua tiga botol.. baru kire.. wat cam abang aku.. dia tulis ciap2 kat botol tu.. duit kawen.. haa..semangat skit nak masuk bebanyak kann..


haa.. nak bagi nek semangat kat saving tu sila la tulis duet kahwen..haha


Prinsip 4: Bina pendapatan kedua

Yang ni pun aku rase bagus gak.. sebabkan..di zaman skrg yang mana.. barang2 keperluan harian makin lama makin mahal.. tapi gaji kerja x de plak up2nya.. ape kata kita wat side income...haaa.. nak buat ape ikut creativiti masing2 la kan.. cam yang penulis dalam blog tu cakap..anggap je duit gaji tu sebagai duit untuk tampung idup bulan-bulan..side income ni kire duit lebih laa kan.. jadi back up income kite time tetiba kene pakai duet lebih...haaa...tapi..tapi..tapii.. kene la make sure side income tu pun rezeki yang halal.. baru berkat idop :D

haa..gituuu.. so boleh la stat2 saving ni..hahahaha..

oh..hutang ptptn.. bagaimana dapat saya langsaikan andaaaaaaa~

Sunday, August 25, 2013

Runningman in action

Assalamualaikum..
Hihihi.. ape yang best pasal famili aku adalah mereka ni onnn je dgn bnda2 yg kengkadang agak childish..
Masa kenduri sambut menantu baru (abe miey n kak ja) ni.. aku dan adik bongsu aku dan abang ke 3 aku wat pakatan nak buat tag nama untuk kitorang2 je.. yang special sal tag nama ni adalah kitorang nak wat cam tag nama dalam runningman (nak ckp aku obses running man x gak lps joong ki oppa da quit) ..hehe.. msti best kannnn.. jauh2 lagi klu org tu layan running man mesti dia perasan punya dan mesti  turut sama excited feelingnya ala2 terjumpa jong kook spartaaa..
So..berbekalkan felt kak yaya (kak ipar yang ke 7).. ak dan adik bongsu (ke-16) dan adik kedua bongsu (ke-15)..semangatttt gile duk menggunting kain perca felt tuk di buat huruf2 nama masing2 .. mujur la adik ak yang bongsu ni obsess korea tahap boleh paham hangul..so dia la tukang tulis nama dlm hangul..aku tukang potong.. adik aku yang sorang lagi tukang lekat..
Mula2 kitorang igt nak wat tuk ALMS, Abe din (ke-3) dan geng SabakRangers (abe e, une dan bangbil)..tp sbb lepas sorang2 naek atas loteng dan mintak wat tuk diorg gak.. JAMS *jumpa atah muannas studio* (geng anak2 buah..hoho) pun x pasal2 dpt tag nama ni jugak..
Misi untuk pakai tag tersebut adalah hari bekwoh (kenduri) sebelum org2 belarok (rombongan pengantin) sampai.. kire pakai time duk tgh prepare2 tempat, masak dan lain2 la ni.. mase ni org2 kg yang dtg tolong pun ramai dahhh..
Kalau org yang tgk running man diorg akan tahu la ape yang akan nak buat klu nampak tag ni.. diorg sepantas kilat mesti try nak buang tag tu .. sooo..untuk mengelak benda2 gitu terjadi.. awal2 lagi bagi warning.. klu ade sape tarik tag tu.. kitorang akan masuk bilik x nak kuar tolong prepare ape2.. haha.. semua patuhh dan tag tu lekat la kat belakang baju sampai majlis selesai.. haha
Ade gak sepupu2 yang nak prank nak tarik..tp diorg pasang balik sbb takut kene sound..hihihi..
Yang hebat lagi.. ak mane smpat wat tuk sume org kan.. so yang x dpt.. geng2 anak2 buah aku, jida, ain, arisya gi google translate nama diorg dan wat sdiri.. pdhal diorg ni baru skolah rendah.. bgs2.. survive sdiri..x yah suh macik dia wat..
Lucu gak mase adik bongsu aku gtau , bro saad (abg angkat dr french tnya (bergurau) mana tag untuk dia gak..so.. untuk menggembirakan hati beliau.. aku pun wat satu tuk dia..
Part yang aku tersengih sorang mase org2 dtg mase kenduri tu pelik tgk tag tu..ye la..diorg da abes pikei amenda laaa yg di tulis kat tag tu.. so dgn baek ati kiotrang jelaskan laa... panjang oooo nye pastu..
Hahahaha..
Sebab x sempat  wat tuk iha.. so dia gi carI kertas.. tulis sdiri..semangatt..
Operasi kejar mengejar..tarik menarik bermullaaaaaa..
Org baru nak stat filming..ade teross yg perangai gwang so dtg menghuru harakan keadaan
Ni kencang2 ni bincang pasal bola ni..
Sepetang wat benda ni..suba teka mana yang aku punya
K.I.M.I ..tak tahan ade topi mugiwara..haha
Dari kanan:nik ada, nik tikah, nik kim ah, sara, kimi
Para jongkako (orang luar panggil Rewang kott)
Uni jongkako midaa..yeaah

Saturday, August 24, 2013

Babbysitting a little Sufi

As I promised my sister  to babysit her daughter, Nik Aulia Sufiyya, I stayed on my sisters house for this weekend. She had a replacement class and his husband had an anual meeting. Actually, to fulfill this promise, I need to hold myself from going to my friend's wedding somewhere at Negeri Sembilan.. Sorry Farah for absent on your big day.. btw barakallah to your new life.. insyaAllah until jannah :)
Going back to Nik Aulia Sufiyya story.. she woke up at 8 am something just made my day started. Everything I did, she wanted to do until I felt give up to serve her anymore and let her played by herself.
When she realize that I don't play with her anymore, she will come to me with innocent face talking to me..ask me politely.. as a good macik.. i don't think I didn't melting to her adorable look.. and yea.. she seduce me under my control.. how come?
Honey star, her truly companion
I said, don't touch my crochet stuff..and she tried to obey me.. for a while
See.. she will try do play wih it if I ignore her for second
..... she want to make it too
It is not easy baby..
Hahaha..adorable sufi

Thinking of you

And suddenly my thought replay the moment that we shared together.. several years ago..

Thinking of that, I think I am missing you..again..

Please be healthy and good luck in your life..

If missing u was a wonderful suffer, i choose to be suffered..

Friday, August 16, 2013

Pokok kekut

Assalamualaikum..

Sepoi2 angin pantai petang membelai kulit merangsang jiwa untuk keluar dari bilik menjejak lantai berpasir di depan rumah. Time macam ni biasa anak2 buah dah turun dari berkurung dirumah masing-masing untuk menikmati suasana petang bersama sepupu2 mereka.

Bosan meronda2 kawasan laman rumah sambil mengusik geng anak2 lelaki yang sedang bermain hide and seek ataupun dalam loghat kelantan dipanggil main nusuk, aku berjalan malas2 merenggut dahan pohon kekut.. nama sintifik ataupun bahasa dalam buku teks tak pulak aku tahu sbb buah ni bukanlah buah yang femes..mungkin..yang penting buah kekut ni kecik molex macam buah ceri..warna apabila dah masak merah delima..rasanya susah nak diperincikan..kadang2 ada rasa manis bak perfume silky gurl pun ada.. buah kekut berada dalam genggaman terus dimasuk ke dalam mulut.. sedap dan nikmat..biasa aku makan hanya sekadar merasai kemanisannya saja..lebih makan seput sedut kot. Yang bezanya seput sedut tu jenis binatang yg boleh dimakan dan buah kekut ni pulak sejenis buah yang wangi bak perfume..

Syafiq, syafiqah, syamir meluru datang ke arah aku..dtg ingatkan nak main2 dengan makcik mereka yang cute ini..tp buah kekut lebih menggoda. Syafiq dah pun kat atas pokok..

Jadi hari tu.. sebab nak tunjuk teror kat syafiq yang berumur 5 thn.. aku pun terus panjat pokok kekut..hahaha.. x de sape bley lawan cik da panjat pokok okei..tapi masa kecik2 dulu la..dah besar ni.. boleh panjat kat dahan besar sajalah.. hahaha



Oh baru teringat ana ade pesan suh wat balek kl skit..


Buat yang nak berkenalan dgn buah kekut..haaa..camni la dia..


Monday, August 5, 2013

Cuti hujung minggu

Assalamualaikum..

Cuti ujung minggu.. tika mane semua org bizi membanjiri jalan TAR.. mall2..mencari sebarang dua kelengkapan raya..aku dan housemates lebih senang memanjakan diri dengan mengurung diri di dalam rumah..hihihi..

Malas la nak bersesak2..wat penat je..simpan tenaga..tp tangan kaki x reti duk diam akhirnya akur untuk praktis jadi suri rumah yang mithali..kekekeke..

Lebih kurang dua minggu berulang alik dari Hotel Sunway Putra sebab teman kak long outstation kat kl ni..so..sebagai adik yang mithali..harusla aku menemani..mane bley disaat aku bhgia bersama housemate..kakak aku sengsorang duk berbuka dan bersahur kat otel..kekeke..

Baik tak kak tonnnn? (Tetibaaa~)

Maka kain baju bertimbun laaaaa..apa boley buat..klu kain baju tu pandai masuk washing machine pastu sendiri berlari nek atas jemuran..dan pandai plak melipat diri.. bley laaa aku duk bersenang2 tanpa pedulikan kain dan baju ituu..hihihi

Hihihi..

Friday, August 2, 2013

One Piece Time: Sanji oh my hero!

.: Bismillahirahmanirahim:.

Assalamualaikum ..
 

hehehehe..

Dulu aku ckp aku tak tau sape aku minat klu mengadap One Piece kan.. sebab masa tu i heart semua crewmates Mugiwara itu..sebab baru separuh duk layan..lagipun diorg  ni masing2 pegang personaliti yang berbeza..so x de la boring nak baca..pendek kate terhiburrr gile klu diorg stat wat lawak sengaja atau x..ngee..

Lama2 aku baca..lama2 aku duk tgk anime..aku rasa aku dah jatuh chenta kat seseorg lah..jatuh chenta untuk yang ke seratus 50 juta kali.. adalah goes tooooo.. Sanji , The Black Leg..ngee..

 




Sebab??..hihhihi..inilah dikatakan cinta pandang pertama..HAAHAHHAAHA.. ngan karton pun jadilah^^
1. Dia chef.
2. Rambut tingkap. Yellowish (blond) lagi..ngee
3. Gentlemen.. Even kena pukul kaw2 dek Khalifa (CP9) pun still lagi x mau lawan sebab Khalifa pompuan.. Antara sebab Nico Robin Cwaaann bley join Mugiwara crew antara sebabnya dia laa yang setuju gile2 mase Robin ckp kat diorg dia nak join crew..huhuu..
4. Always pakai suits.. henchem cangat laa tuu konon..
5. Body slim, muscular yet ade kaki yang panjang (tinggi la ni)
6.
7.
...

..
..
[unlimited reasons]

kekekeke..


Sanji
So..meh kita berkenalan dengan beliau..My Sanji-Kun...^^


eh.. besday dia same ngan abang I la.. 2/3..mih3.. mmg org lahir 2/3 nih cam galah eh?? kekekeke..

okei.. kite cite skit sal Sanji ni..

1. nakama (crewmate) Mugiwara (Strawhat) yang ke 5 selepas Usopp(4), Nami(3) , Zoro(2) dan Captain nya Luffy(1)..

2. Atas kapal tu dia adalah sebagai Chef.. naseb bek la ade dia..klu tak kelaparan laaa Luffy yang ari2 mintak "Sanji,mishiii!!"  huhuhu.. lucunya masa mula2 Luffy ajak dia join team Mugiwara ni..sanji tolak la ajakan Luffy ni..tapi tak tahan.. Luffy dengan muka x bersalah cakap " I refuse your refusal". hahaha.. tapi last2 dia join gak.. dia ckp sebab ade Nami..padahal dia ade impian untuk ke All Blue, Syurga buat chef.. impian dia sejak kecil nih..

3.Atas kapal tu, Sanji adalah ke 3 terhebat lepas Zoro dan Luffy.. Usopp, Chooper, Nami selalunya bergantung kat sanji la kalau 2 org tu x de.. Zoro suka sangat sesat barat jejalan sesuka ati dia.. Luffy plak jenis hyper-active x leh nak duduk diam..skit2 nak gi advanture..


4. Lupa sejak episod brapa ntah, Sanji selalunya jadi pengikut setia Zoro..sebab takut Zoro sesat.. pastu diorg setat la gaduh2 sebab ego memasing kan.. Sanji suka btol panggil Zoro " Marimo" sebab rambut Zoro warna ijau.. tapi se-cool2 dan senyap Zoro..bley tahan gak klu dia ejek sanji... dia bagi gelaran kat Sanji..." Prince...of Dumbass Kingdom"..ahahahha..mase sanji dgr dia sebut Prince tu, muka sanji cam hepi..tp lepas dengar sambungan  of Dumbass Kingdom..mula laa diorg setat gaduh.. Nami je dapat leraikan diorg ni..hahahhaha




Prince of Dumbass n Marimo

5. Dia dapat bounty first nya kat Water Seven lepas Mugiwara Crew menghancurkan Anies Lobby sebab nak gi selamatkan Nico Robin yang serah diri kepada World Government (CP9).. ingtkan heppi la sal ni first bounty dia..da la tinggi lak tu..bley la show off kat Zoro nanti.. 77, 000, 000 Beli kot.. kire byk la..tp..muka dia cam mayat dah lepas tengok paster tu...sebab.. gambar kat wanted poster tu.......uduih gileeee.. hahahhahaha....sebelum tu dia duk imagine wanted posted dia mesti hensem gile.. dan akan menjadi kegilaan para gadis2 nanti..hahahhahaha..sedih.. aku pun tumpang simpati oh abe sanji..

abeh ilang kehenseman abe sanji ku..HAHAHAHA

6. Sanji bukan seorg yang mudah mengamuk (kecuali time duk ngan Marimo :P)..tp masa time kat Thiller Bark...dia mengamuk gillerr sampai bley jadi orang super saiyan (dragon ball) lps dapat tahu Nami kene culik kat Absalom.. Berabis dia gi cari Absalom tu.. sekali lagi dia mengamuk time dia tau abality Absalom yang makan devil fruit Suke Suke No Mi.. lagi la mengamuk.. sebab dia penah baca sal Suke Suke No Mi ni dalam cyclopedia..tp tak sangka buah tu wujud.. lunyai Absalom kene dek sanji..HAHHAHAHAHA.. padahal dua2 kongsi hobi yang same..klu tak mesti da jadi geng ni..hihihi

8. Lepas 2 tahun timeskip, sanji da jadi x brapa betul..lagi jadi PERVERTED tahap gile da..hahaha..part ni walaupun lucu..tapi bagi aku.. dia sangat la menderita.. hahahhha.. setiap kali jumpa perempuan cantik + seksi.. terus berdarah idung..tahap kritikal.. cian chopper kena cari darah yang bersesuaian setiap kali sanji kene blooding attack..hahahaha.. Jumpa Hancock terus jadi batu biarpun hancock blom guna Meru Mero No Mi..hahaha.. Dia jadi camtu sebab 2 tahun duk kat kamaBakka Kingdom (Momoiro Island) lps kena paw ngan Kuma kat Sabaody Archipelago ..  kat Kingdom tu.. sume pondan2 jew yang ade.. Penanungnya Ivankov yang Luffy jumpa mase masuk Impel Down..oh lucu gile.. tapi rasanya dia da okey kot skit lps Law tukar badan dia ngan Nami.. pastu jadi gentleman balik..huhuhu..


Pastu.. malas da nak cite..hahahhaha.. pendek kata.. Sanji ni walaupun x betul (sebb pervert ngattt~).. tp aku suka gentleman dia.. time dia masak..time dia lawan..sebab dia suke bercakap2 hahaha.. pastu dlm byk2 org dalam kapal tu..aku rasa dia je yang ade jiwa skit.. yang len tu suka suki je nak wat ape..lebih2 lagi klu Luffy team up ngan Usopp dan Chooper.. hahahhaha..


Klu org len suke Zoro sebab Zoro cool.. aku tetap suke Sanji sbb dia pervert.. eh bukan.. sebab dia gentleman...HAHAHAHHA..

* oh abe sanji ku tau rahsia kening ku yang spiral tu..hahahahah


Sanji-kun.. aishiteru *love*
(da lama nak tulis sal Mugiwara Crew ni..tapi ari ni baru dapat..yea..bravo3)


* info aku kutip kat cini



Thursday, August 1, 2013

Mamat cina Puasa Sehari

.: Bismillahirahmanrahim:.


Assalamualaikum...
hai semuaa..

Ololololo..ade org tarik muke masham laa sebab kitew x update blog..kikiki..
Jangan marah ek sume..well..biase la..apabila kemalasan melanda diri..nak berjalan pun kengkadang malas.. nak jew suh org dukung.. tapi apekan daya diri ini bukannya baby 9 bulan yang nak merengek2 mintak dukung.. huh.. klu duk merengek2 pun ade ke org nak layan?

So..kengkawan rakan dan taulan..camane posa2 anda?? Hihi..Arap2 gemuk dengan amal la kan.. no point la klu posa tu tuk tahan lapar dan dahaga je..sia2 jew..kan..kan..

Pape pun aku terhibur ngan  cubaan mamat cina aka leng zhai yang nak merasai pengalaman berpuasa cam org islam.. well done Jo..siap wat research bagai..tetiba teringat kat anak2 buahku yang baru belajar berpuasa.... *tetiba rasa nak heart Jo ni..kikiki*


Nak tengok..meh usha kat sini ^^



Ade part yang di gitau dia rasa nak minum air..tp kesabaran untuk menunggu waktu berbuka puasa tu menjinakkan perasaan dia.. hihihi.. well done skali lagi.. sebab dia wat reseach ..so dia tau la motif disebalik puasa ni kan..padahal boley je klu dia tipu-tipu kat belakang makan..x de sape pun kesah.. tapi sbb dia betul2 nak rasa camne perasaan x makan dan minum selama 8 jam setengah lebih kurang..same ngan keadaan muslim..It is good selagi dia tak melanggar etika pekercayaan dia kan.. So Bro.. I respect you lah.. :D


so malula yang bergelar muslim tu.. yang tuang posa tu.. kan..kan..kan.. kikiki..

**Err..ter-subscribed  beliau..kekekek

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...