marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, August 16, 2013

Pokok kekut

Assalamualaikum..

Sepoi2 angin pantai petang membelai kulit merangsang jiwa untuk keluar dari bilik menjejak lantai berpasir di depan rumah. Time macam ni biasa anak2 buah dah turun dari berkurung dirumah masing-masing untuk menikmati suasana petang bersama sepupu2 mereka.

Bosan meronda2 kawasan laman rumah sambil mengusik geng anak2 lelaki yang sedang bermain hide and seek ataupun dalam loghat kelantan dipanggil main nusuk, aku berjalan malas2 merenggut dahan pohon kekut.. nama sintifik ataupun bahasa dalam buku teks tak pulak aku tahu sbb buah ni bukanlah buah yang femes..mungkin..yang penting buah kekut ni kecik molex macam buah ceri..warna apabila dah masak merah delima..rasanya susah nak diperincikan..kadang2 ada rasa manis bak perfume silky gurl pun ada.. buah kekut berada dalam genggaman terus dimasuk ke dalam mulut.. sedap dan nikmat..biasa aku makan hanya sekadar merasai kemanisannya saja..lebih makan seput sedut kot. Yang bezanya seput sedut tu jenis binatang yg boleh dimakan dan buah kekut ni pulak sejenis buah yang wangi bak perfume..

Syafiq, syafiqah, syamir meluru datang ke arah aku..dtg ingatkan nak main2 dengan makcik mereka yang cute ini..tp buah kekut lebih menggoda. Syafiq dah pun kat atas pokok..

Jadi hari tu.. sebab nak tunjuk teror kat syafiq yang berumur 5 thn.. aku pun terus panjat pokok kekut..hahaha.. x de sape bley lawan cik da panjat pokok okei..tapi masa kecik2 dulu la..dah besar ni.. boleh panjat kat dahan besar sajalah.. hahaha



Oh baru teringat ana ade pesan suh wat balek kl skit..


Buat yang nak berkenalan dgn buah kekut..haaa..camni la dia..


2 comments:

  1. oh.. tetapi dekat melaka orang panggil buah ceri.
    http://iklan-1m.com/

    ReplyDelete
  2. Oh.. rasanya kat tmpat lain kecuali kelantan mmg pqnggil buah kekut ni buah ceri.. hihi

    Btw..tima kasih krn sudi lawat blog saya ^^

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...