marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, February 6, 2014

Rempekan(Rintihan) seorang penganggur kehormat

.: Assalamualaikum:.
Hi..hai... (sengih cam kerang busyuk)..
Ye saya tau agak lama x update..hihi.. Bukan sebab x de cite..bukan sebab bizi..tapi sebab yang pasti of coz la sebab penyakit ni. Penyakit kronik x de ubat..klu ade pown..kesan dia lambat..keke..okokok..tp..ari ni insyaAllah penyakit tu akan sembuh secara automatik sbb penyakit kronik malasophobia ni ubat paling mujarab adalah sedatif perasaan insap menguasai diri dan seminggu kena rajin mengusha blog orang..baca cite org..so automatik la malasophobia akan menjauhkan diri..sedikit penerangan ringkas dari Dr Nik Ada Abdullah, pakar sakit mental mengenai penyakit kronik MALASophobia.. Hehehe
**ni pown ak sambung tulis entri draf je..kekeke**
Ekceli..i'm sori la sbb x update blog..biasa la..jiwa tgh down sbb job hunter masih belom berakhir.. Bila nak dtg kejaaaa..bila nak dpt kejjaaa..bila nak dapat kejjjaaa..Down gileee tgk kengkawan2 da dpt keja sedangkan diri ini masih lagi merayap melebarkan kaki mencari sesuap rezeki (cewahh..ayat nak cam novel2 je..padahal tuan bdn hepi je memahat diri kat umah)..
Bukan ape.. Ye la.. Dah berjuta (hamboi hyperbola pown agak2 la kak) email antar resume dgn cover letter  yang da macam surat chenta tahap infiniti da.. Ade yg pggil interbiu..ade yg sunyi sepi cam ak antar email tu kat kawasan luar liputan world wide web je.. X berbalas.. Yang kena panggil interbiu pown.. Dah interbiu..dr tahap yg nerbes2 interbiu..hapal skrip nak ckp ape nnti..smpai la thp..x de feeling da nak bernebes2 bagai..nak cakap alah biasa tegang biasa..nak ckp da byk cmpany ak gi interbiu.. boring gile smpai satu tahap..nak gi interbiu bkn sebab nak diinterbiu sesangat..tp sebab nak kuar berjenjalan..
Tapi cane pown..aku da wat yg terbaeeeeeeek time interbiu tu..sume bnda tips yg org bg..x cukup org bagi wat research dalam blog sbb bersungguh2 katenye untuk impress interviewer.. Nak suh ckp enggeres pown da..nak tanya prngalaman pown da ade..nak tanya sal interskill..personal skill pown ak da bg yg terrrbaek.. Tp yg hampehnya sal employer ni.. Nak suh kita wat tu ni..tu ni..tu ni..expect kita ni expert nak mati dgn sume sistem2..dgn sume2 bnda yg berkaitan..bley wat mutlipurpose katanyaa..nak gak ak cdgkan supaya amik mark zukebek je la klu camtu keja..kekeke..tp tnya tang expected salary bley bagi.."we can't pay u that much coz we are not big company".. Pulakkk.. Pastu ceramah kita kena keja dgn ikhlas..urm..dengar je la saya sebab sy budak baek kan..
Yang boringnya..sbb degree ku adalah sc computer so diorg igt dlm sc comp ni..wujud programmer ngan networker je kot..sikit2 tnya sal programming..sikit2 tnya sal network..da bertahun ku tinggal kot..kene belek buku balik kot..tak pown ak boley brief secara teori..tang praktikal..switch,router pown ak penah jumpa sekali je kat uni..tu pown tengok camtu camtu je..mane la penah configure..fuhh..baru tau susah nak carik keja..
Urmm..pape pown..ak x leh putus asa..kena gambate by my own way..survival kate omputihnya.. Ak da berusaha da.. Atas company la nak amik ak keja ke x.. Ak pikei as long as kita x wat perangai..dan sanggup belajar.. Keja ape pown okei.. Asal halalan toyyiba dan dibayar dgn bayaran yg berpatutan (harusla sbb ak nak kaweeeenn dan nak biaya ptptn lagi..dan nak byr umah sewa bil air bil api..x ketinggalan bil umobile..blablabla lagi..) ..
InsyaAllah..rezeki itu da ditentukan Allah sejak kita di loh mahfuz lagi..so..jgn risau..jgn down.. Boring2 layan mengait je la..hehehe..
Arap ngan bley keja pat kak nisa..ade geng baru best..muahhahahaaha..
Kan kan kan..
So.. Setakat ni sahajalah rempekanku..sebagai seorang yg menganggur selama sebln 6 hari..

muka seorang penganggur kehormat test camera

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...