marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, February 28, 2014

DYI: Tutorial buat Label logo jenama produk anda

.: Assalamualaikum :.

Rini berperasaan nak berkongsi sesuatu yg best ngan korang...ye la sbb diri sendirik brjaya buat label jenama sendiri (dyi).. So ape lagi..haruslah menghebah bakat terpendam..keh3

Tapi sebelum kena cite dulu.. Kan i ade fanpage kat fb kan..Atas Loteng 100% handmade Crochet (yeahh..ape kata korang likee page tu..so korang boley la cuci mata kit kat sana..hiks).. So..haruslah (sambung cite balik) kena wat logo ke..ape ke..branding katenyaa..haruslaaah..haha

So..tanpa melalut..maka..saya mohon diri sdiri supaya straight to the point teros (sbb diri ini separa ngantuk).. Ye  anak2 murid..kelas rini kita nak wat label untuk produk kita supaya kita jimat tnpa memerlukan kos yang tinggi..cuma afford je kena kuat sikit..klu tak...hancus tgh jalan..

Bahan2 utama yang diperlukan:

1. Kertas t-shirt transfer (korang carik kat kedai stationary ade je ni..alaaa..kertas yg nak di iron2 kan kat tu..)
2. Laptop /pc dan seangkatan dengannya (klu tab ke ipad ke smartphone korang canggih-manggih bleh print pown boleh)
3. Printer ( yang ni takut2 korang nak print kat kedai takut susah2 lak..
4. Kain or reben kosong (ak pakai reben sbb bley agak nak lebar x tinggi cane)
4. Seterika
5. Gunting
6. Jarum, benang / jam uhu
7. Kesungguhan (wajib tanpa ragu)

Software penting:

1. Any photo editing..never mind sume bley..klu korang teror photoshop..photoshop la..terer photoscape..photoscape la
2. Microsoft word (thn brape depends la)

So..jom kita mulakan..

Step

1: design logo anda dlm photo editing..suke ati lah nak design cane..ade setengah org suka ade figure ade org suka tulisan je..cam ak design la yg ade kena mengena dgn rooftop sebab kedai ak Atas Loteng kan..siap..save

ni logo Atas Loteng.. cute kan..kan..kan..Thx to my 9th bro sebab bagi idea masukkan text tu dlm image atas loteng



Klu cam aku wat vertical saiz lebih kurang 0.45 inci x 1.8 inci ( muat2 lebar reben)

2.  Lepas da ciap edit..masukkan image yg kita wat td dlm microsoft word untuk proses printing.. Sebelum korang insert image tu..haruslah wat kotak dulu  ke..atau wat table satu baris supaya x perlu la nak satu2 susun.. Dah siap masukkan image dalam kotak pertama..pastu copy paste je..nak senang lagi..dan ciap satu baris table tu..copy table..pastu paste bebanyak..klu x nak bagi membazir space..ubah margin doc jadi narrow tepi tu..

Satu page tu aku dapat dalam 58 image 

3. Lepas tu..save hasil kerja anda.. Untuk print..set up dulu properties kat pop up print..set up maklumat cam dalam gmbr ni haa... Yang penting kena tick t-shirt transfer tu..alaa dia cam "mirror" la.. Pastu apply pastu ok
Ak pakai printer cannon pixma mp258.. At first tu cam pening gak la..jangan lupa dalam tray tu da ready kertas t-shirt transfer tu..



haa..ikot arahan sini ekk..

4. Da ready semua..n print..tekan ok..tunggu la sampai printer selesai menjalankan tugas beliau..agak lama la sbb colourful..huhuhu..
punya la byk design..last2 ni design yang diapprovekan..

5. Da siap print..ape lg..gunting la satu2..pastu tekap kat reben or kain ironkan..nak hasilkan cantik..make sure iron tgh panas dan..slowly gosok label2 tu..

6. Da yakin kertas tu lekat kuat kat reben,pastu kena rilexkan dulu dlm 15 saat gitu and then bukak lapisan kertas tu dgn berhati2 supaya x ade kesilapan..klu x jenuh la nak wat balik =.="

7. Ja..jang!..da siap semua.. So boleh la lekatkan kat bengbarang korang..




Senang jew.kan.:-)

Saturday, February 15, 2014

Once a boy..always a boy ;p

.: Assalamualaikum:.

I was in the middle of washing glasses and cups after having breakfast in this morning. Yeah, alone because my sisters and mom were busy with their society programs and class. It didn't bother me at all since I  used to get it all the time.

One of my brother came into the kitchen for having breakfast when I was in a middle arrange the stuffs on the racks. I don't  really give him attention because I know it was everyday routine for him to come into the kitchen late.

While I was busy doing my job, suddenly my eyes saw coffee dust was every where between the sink and dustbin and not left..on floor.

"What the...? ". My heart heated and without any second, my tongue thrown some words. "How come you mess around the sink? I am not your maid to  blablabla..." and the argument between me and him was started!

Yes..we always having argument. I think every siblings did this kind of activity..haha.. It doesn't matter what types of argument but we always did...sometime it can be a good argument..but sometimes also can be useless one..but for this morning, I am sure we argued  for something not benefit  at all.

"...if you are not here..someone else will do the errands too. " he said.

He thrown some words that I felt so resentful..

"It's ok dear since you already said something like that..then I will let you to prove either you afford to do the house chores as good as i did.." I  said to him and left undone work to him to let him proved me either he can do that or verse versa because I am pretty sure that he will never do it..

as forever??

So I just left him at kitchen and went to upstair continued my crochet project in my room. After half an hour, I went down to kitchen to check some progress (if he happened to do it).. But.. Yess.. Once a boy..always a boy... Hahaha

Just like what I thought..nothing was done except for his coffee cups because I didn't see it in the sink..but the rest..no..i don't think he will allow his soft hands to touch the kain buruk to settle everything at kitchen.

So..this is the morning story of the day.
You.mad.bro.?.sorry.saranghae <3

So..when i went down to check some progress..he was not at kitchen anymore..but left the kitchen just like same as before..even didn't switch off the lamp..aigoo.. -.-"

Wednesday, February 12, 2014

Contact lens and me


.: Assalamualaikum :.

Hype oulls..ngeee..
Sape sini pakai contact lens..sila angkat tangann.. (tiba2 empunya diri angkat tangan..ngeee).. Yup..no doubt lagi sebab beta mmg si pemakai contact lens yang tegar..
Ngeee.. Kalau nak ikotkan sejarah (ye..x payah korang check dlm buku teks sejarah..sebab muka surat tu da terkoyak sebelum buku teks dipublishkan).. Ak setat bermanja- manjaan dengan contact lens ni mase form 4.. 5.. Matriks setahun..ums 3 thn..campur dgn keja 2 tahun..haaaa..ade la 8 thn gitu..bapakk lame.. Haha.. Kire shifuuu contact lens la ni..hiks..



Dulu2 alah bnda ni x pemes cam skrg pown..dolu i pakai sebab serabot pakai spek..sebab x cun katenye.. Hiks..muka skima..so klu muka skima x syok la nak wat nakal skit..kih3.. tapi sebab utama adalah pasai klu pakai spek..ak penglihatan ak jd limited.. Nak tgk tepi cam kena berusaha toleh la..sbb klu gerak anak mata je.. Kaburr semacam.. Diakui power mata beta agak melampau la jugak.. Sebab masa zmn pakai spek..asyik men..pakai bukak..pakai bukak.. Ce tanya berapa bijik spek da hncus dek kebuasan beta..maapkan betaaa.. Tapi syukurr..lps pakai lens..power mata da x berubah2 da..stick byk tu je.. Klu ikotkan pakar optical dia ckp mmg apabila umur kita da 18 thn power mata da jarang nek.. Tp heran knpa power mata adinda bongsu beta melampau teroknya semenjak dewasa ini..gue pown kompius..haha


bila malam menjelma haruslah pakai spek..ni spek paling latest duet hasil keja..klu x sblm2 ni..pau abang or mama i la jawab nye..hiks..hai kakak..control ayu nmpak..kata ku kpd anak buah ku yang namanya kakak..

Okei la.. Sebagai shiifu meh beta kasi tau tips skit nak jaga contact lens anda dengan penuh kasih sayang..agar x pasai2 anda2 kena thn kat spital dan dimarah dek doktor sbb x jaga pemakaian kanta lekap dgn betol (based in my experience gituuw)

Tips yang pertama:
Haruslah seorg yang berdisiplin..
Mmg kena ade jadual yg teratur bila nak pakai..bila kena pakai.. Zmn moden skrg ni ade byk jenis lens yg ade kat pasaran.. Yg kaca yang plastik..yg pakai sehari..yg pakai sebln..sethn blablabla..empunya diri biasa pakai yg sebln dan buang dan yg pnting bkn kaca la..yg tu ikot pembacaan beta..berat dan mudah rosak.. Jadual tu x semestinya kena tampal kat cermin..tmpal kat dlm selembrum pown da okei..cam empunya diri..pakai pagi sebelum mandi pagi..dan bukak time nak mndi malam.. Tak penah lg dlm tmpoh 8 thn ni seska ati pakai 2 ari berturut2.. I still sayangkan mata pemberian Allah ni..ade 2 bijik ni je..x de tukar ganti da.. Err..ade org ckp..pakai lens x bley pakai waktu tido..urm.. Ada benar gak..tp..biasanya klu tido siang ari..x pe je pown..cuma korang kena beringatla.. Korang pakai lens..jgn tido buas2.. Tenyeh mata seska ati..no good..no good.. Just kena make sure mate korang x kering atau..lens tu masuk dlm kelopak mata korang.. Nanges la anda klu x dpt nak tarik balik..


antara jenama contact lens yang diperakui yang oleh kedai spek..yg ak selalu pakai mase ade softlens, fresh kon or freshlook..or ade beberapa brand lain..tp yg ak suka softlens la..seswai je ngan i..

Tips yang kedua:
Haruslah seorang yang hygiene ataupun pembersih..
Haa..igt..mata adalah anugerah Allah yg x de gnti2.. So seharusnya kita kena tau..jgn beli contact lens seska ati kat kaki 5..klu nak beli..beli kat kedai spek..milan ke rosmadi ke..ape ke..yg penting kedai spek..kat situ bley la kita tanya skit keseswaian contact lens tu ngan mata kita.. Cam mata ak..ak suka pakai softlens..colorless.. X besar..x kecik..sbb ak ak lebih titik beratkan kekaburan mata gue lebih dr nak mewarna mata gue..sbb mata gue yang kaler dark brown ni da cukup cantek..haha..(okei..ak izinkan korang muntah)..okei..hygiene  satu dr contact lens tu sdirik..satu lagi..multipurpose solution yg korang nak pakai.. Pakai solution yg seswai ngan mata korang..jgn pakai air2 seska ati..air mutlak kita pakai wat amik wuduk je k..jgn mengada basuh lens pakai air paip..ngee..dan lagi..bekas lens..haaa..kene make sure la korang basuh bekas tu setiap masa..nmpak da buruk bebenor rupenye..haa..mohon basuhla..gosok2 skit..pakai berus gigi better kot..klu sayang nak pakai berus gigi sdiri..sila pakai adik punya..hiks.. Atau..beli yang baru la..biase dpt free je klu beli solution dia..


tunjuk kit mate kite..mate kite yang dark brown tu..hiks..

okeh..sebab mentari dia baek..jd dia bg ak oeluang tuk prove yg yg kaler mate i mmg dark brown key..so x yah ngengade pakai kaler2 lens..

Tips yang ketiga:
Kene hati-hati tahap maksima klu korang berbeku or camping or ape2 yang berkaitan ngan api..or..main tutup mata ngan kain lelame
Hmm..bukan ape..kang cair lak lens tu dlm mata..x ke merana hidup.. Yang tutup mata ngan kain tu ak penah rasa time program kat uni..ak jdik si buta..hmpir sejam gak la mataku ditutup dgn kaen..bukak kain pembalut mata..tetiba mata sakit..gileeer..pedih camtu..pas wat urutan skit..da okei balik..maybe mata kering..jd kanta tu lekat kat anak mata dgn selekat2nya..so..be careful k..
Okei..tu sikit tips yg ak selaku shifu (haha..) bley berkongsi..nanti ade benda seswai..ak gtau lg ek..


P/s:
1.dlm adek bradik aku dlm 16 org ni..7 org pakai spek.. Ak sorang je kot pengguna tegar lens..yang lain..time kenduri kendara je kot diorg pakai..sbb..x nak bagi tudung rosak dlm gmbr..hahaha
2. Malam ak pakai spek..
3. Abang ak penah try lens kaler merah..sebab kaler merah kaler peberet dia..bley korang imagine..haha..
4. Ak penah excident motor sbb pakai lens ni mase form 4 (awal2 pakai)..pastu ak da insap x kan beli benda2 seska ati ikot kata org or trend
5. First time pakai lens..amik mase setengah jam nak suh dia duduk elok kat anak mata..seksa gileee..da la mase tu nak gi tusen..
6. Penah pakai lens sepatutnya sebln je tp gi pakai utk 3 bln..haha..not bad..not bad..tp children..dont do this to ur eyes k..hiks..sy x pe..budak nakal kit..



tiga-tiga species rabun..haha..dan pakai lens

Monday, February 10, 2014

Crochet time: LOL- Lots of Love ;-)


 .: Assalamualaikum :.


 okei..ni entry kali ke 3 yg aku tulis selepas 2 entri ak yang tajuknya same tak terpublish2..satu duk dlm status publishing da dekat 3 ari da..satu lagi duk saving.. maklumla..type pakai phone je..processor hp x leh nak support lebih2 la walaupun nama je smartphone...nak pakai lappy lak.. lappy ku da jadik mereng2 sejak dua menjak ni.. tak tau la klu dia merajuk ngan ak ke..atau da sampai usia dia untuk diminta tukar ganti..oh my lappy..tidakkah kau rasa berdosa dengan tuanmu ini disaat2 beliau penanam jagung dengan baekk sekali..kau buat perangai..ish4.. tak patut..x patut..

 okei..kita abaikan cerita lappy tersayang aku tu sebab..tajuk entri ni bukan ditujukan khas tuk dia pown walaupun dia byk berjasa dgn ak sepanjang kebersamaan kami..asaiment..fyp..mps project.. ahh byk lah nak di listkan.. tp..ditegaskan sekali lagi..entri ini bukan mengenai beliau..so.. abaikan beliau..biar dia tau tuan dia lak merajuk ngan dia..kih3

 *mukaddimah pown da panjang berjela*

 okei la kengkawan rakan dan taulan semua.. saya (tetiba sayaaaa) sebenarnya nak update cerita ku dan crochet-crochet ku sahaja..di saat-saat angin bersepoi-sepoi bhs ni..haruslah berfeeling bahagia..dan sebab rasa bahagia tu may baru tercetus hasil dari duk kait mengait lebeli leb (lovely love) keychain ni..x abes-abes lagi..heee..x sure lah sape yg berfeeling love is in the air ni..ak atau customer ku yang kebanyakannya order lovely love keychain je..seronok gak.. bleh tumpang perasaan bahagiaa..kekkeeeke

even promosi da tamat tp..alhamdulillah..ade org nak tempah gak..rezeki la dari duk boring menghitung hari ada baiknya daku menghabiskan masa dengan mengait.. ade jugak benda nak dibuat selain..fulus masuk..bley bayar pt..hiks..


 okei guys.. hasil daripada permintaan semua..tak sangka keychain ni dapat menghasilkan variety saiz.. sonok3.. 

 maka..tnpa membuang masa..zass..kita tgk hasil snap yang dapat dikongsikan dengan korang..mane tau  ade yang berkenan dengan kraf kait.. lai lai lai..sape nak tempah jgn segan situ pm daku ini.. ataupun like my fanpage Atas Loteng 100%  Handmade Crochet kat fb

********************



ni saiz chain 6.. mendapat permintaan cik ati untuk dijadikan freegift kedai online dia..
haa..ni perbezaan antara saiz lovely love keychain..
okei..ade orang berkenan x..





otte..berkenan tak?? ;D

Thursday, February 6, 2014

Rempekan(Rintihan) seorang penganggur kehormat

.: Assalamualaikum:.
Hi..hai... (sengih cam kerang busyuk)..
Ye saya tau agak lama x update..hihi.. Bukan sebab x de cite..bukan sebab bizi..tapi sebab yang pasti of coz la sebab penyakit ni. Penyakit kronik x de ubat..klu ade pown..kesan dia lambat..keke..okokok..tp..ari ni insyaAllah penyakit tu akan sembuh secara automatik sbb penyakit kronik malasophobia ni ubat paling mujarab adalah sedatif perasaan insap menguasai diri dan seminggu kena rajin mengusha blog orang..baca cite org..so automatik la malasophobia akan menjauhkan diri..sedikit penerangan ringkas dari Dr Nik Ada Abdullah, pakar sakit mental mengenai penyakit kronik MALASophobia.. Hehehe
**ni pown ak sambung tulis entri draf je..kekeke**
Ekceli..i'm sori la sbb x update blog..biasa la..jiwa tgh down sbb job hunter masih belom berakhir.. Bila nak dtg kejaaaa..bila nak dpt kejjaaa..bila nak dapat kejjjaaa..Down gileee tgk kengkawan2 da dpt keja sedangkan diri ini masih lagi merayap melebarkan kaki mencari sesuap rezeki (cewahh..ayat nak cam novel2 je..padahal tuan bdn hepi je memahat diri kat umah)..
Bukan ape.. Ye la.. Dah berjuta (hamboi hyperbola pown agak2 la kak) email antar resume dgn cover letter  yang da macam surat chenta tahap infiniti da.. Ade yg pggil interbiu..ade yg sunyi sepi cam ak antar email tu kat kawasan luar liputan world wide web je.. X berbalas.. Yang kena panggil interbiu pown.. Dah interbiu..dr tahap yg nerbes2 interbiu..hapal skrip nak ckp ape nnti..smpai la thp..x de feeling da nak bernebes2 bagai..nak cakap alah biasa tegang biasa..nak ckp da byk cmpany ak gi interbiu.. boring gile smpai satu tahap..nak gi interbiu bkn sebab nak diinterbiu sesangat..tp sebab nak kuar berjenjalan..
Tapi cane pown..aku da wat yg terbaeeeeeeek time interbiu tu..sume bnda tips yg org bg..x cukup org bagi wat research dalam blog sbb bersungguh2 katenye untuk impress interviewer.. Nak suh ckp enggeres pown da..nak tanya prngalaman pown da ade..nak tanya sal interskill..personal skill pown ak da bg yg terrrbaek.. Tp yg hampehnya sal employer ni.. Nak suh kita wat tu ni..tu ni..tu ni..expect kita ni expert nak mati dgn sume sistem2..dgn sume2 bnda yg berkaitan..bley wat mutlipurpose katanyaa..nak gak ak cdgkan supaya amik mark zukebek je la klu camtu keja..kekeke..tp tnya tang expected salary bley bagi.."we can't pay u that much coz we are not big company".. Pulakkk.. Pastu ceramah kita kena keja dgn ikhlas..urm..dengar je la saya sebab sy budak baek kan..
Yang boringnya..sbb degree ku adalah sc computer so diorg igt dlm sc comp ni..wujud programmer ngan networker je kot..sikit2 tnya sal programming..sikit2 tnya sal network..da bertahun ku tinggal kot..kene belek buku balik kot..tak pown ak boley brief secara teori..tang praktikal..switch,router pown ak penah jumpa sekali je kat uni..tu pown tengok camtu camtu je..mane la penah configure..fuhh..baru tau susah nak carik keja..
Urmm..pape pown..ak x leh putus asa..kena gambate by my own way..survival kate omputihnya.. Ak da berusaha da.. Atas company la nak amik ak keja ke x.. Ak pikei as long as kita x wat perangai..dan sanggup belajar.. Keja ape pown okei.. Asal halalan toyyiba dan dibayar dgn bayaran yg berpatutan (harusla sbb ak nak kaweeeenn dan nak biaya ptptn lagi..dan nak byr umah sewa bil air bil api..x ketinggalan bil umobile..blablabla lagi..) ..
InsyaAllah..rezeki itu da ditentukan Allah sejak kita di loh mahfuz lagi..so..jgn risau..jgn down.. Boring2 layan mengait je la..hehehe..
Arap ngan bley keja pat kak nisa..ade geng baru best..muahhahahaaha..
Kan kan kan..
So.. Setakat ni sahajalah rempekanku..sebagai seorang yg menganggur selama sebln 6 hari..

muka seorang penganggur kehormat test camera

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...