marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, February 28, 2014

DYI: Tutorial buat Label logo jenama produk anda

.: Assalamualaikum :.

Rini berperasaan nak berkongsi sesuatu yg best ngan korang...ye la sbb diri sendirik brjaya buat label jenama sendiri (dyi).. So ape lagi..haruslah menghebah bakat terpendam..keh3

Tapi sebelum kena cite dulu.. Kan i ade fanpage kat fb kan..Atas Loteng 100% handmade Crochet (yeahh..ape kata korang likee page tu..so korang boley la cuci mata kit kat sana..hiks).. So..haruslah (sambung cite balik) kena wat logo ke..ape ke..branding katenyaa..haruslaaah..haha

So..tanpa melalut..maka..saya mohon diri sdiri supaya straight to the point teros (sbb diri ini separa ngantuk).. Ye  anak2 murid..kelas rini kita nak wat label untuk produk kita supaya kita jimat tnpa memerlukan kos yang tinggi..cuma afford je kena kuat sikit..klu tak...hancus tgh jalan..

Bahan2 utama yang diperlukan:

1. Kertas t-shirt transfer (korang carik kat kedai stationary ade je ni..alaaa..kertas yg nak di iron2 kan kat tu..)
2. Laptop /pc dan seangkatan dengannya (klu tab ke ipad ke smartphone korang canggih-manggih bleh print pown boleh)
3. Printer ( yang ni takut2 korang nak print kat kedai takut susah2 lak..
4. Kain or reben kosong (ak pakai reben sbb bley agak nak lebar x tinggi cane)
4. Seterika
5. Gunting
6. Jarum, benang / jam uhu
7. Kesungguhan (wajib tanpa ragu)

Software penting:

1. Any photo editing..never mind sume bley..klu korang teror photoshop..photoshop la..terer photoscape..photoscape la
2. Microsoft word (thn brape depends la)

So..jom kita mulakan..

Step

1: design logo anda dlm photo editing..suke ati lah nak design cane..ade setengah org suka ade figure ade org suka tulisan je..cam ak design la yg ade kena mengena dgn rooftop sebab kedai ak Atas Loteng kan..siap..save

ni logo Atas Loteng.. cute kan..kan..kan..Thx to my 9th bro sebab bagi idea masukkan text tu dlm image atas loteng



Klu cam aku wat vertical saiz lebih kurang 0.45 inci x 1.8 inci ( muat2 lebar reben)

2.  Lepas da ciap edit..masukkan image yg kita wat td dlm microsoft word untuk proses printing.. Sebelum korang insert image tu..haruslah wat kotak dulu  ke..atau wat table satu baris supaya x perlu la nak satu2 susun.. Dah siap masukkan image dalam kotak pertama..pastu copy paste je..nak senang lagi..dan ciap satu baris table tu..copy table..pastu paste bebanyak..klu x nak bagi membazir space..ubah margin doc jadi narrow tepi tu..

Satu page tu aku dapat dalam 58 image 

3. Lepas tu..save hasil kerja anda.. Untuk print..set up dulu properties kat pop up print..set up maklumat cam dalam gmbr ni haa... Yang penting kena tick t-shirt transfer tu..alaa dia cam "mirror" la.. Pastu apply pastu ok
Ak pakai printer cannon pixma mp258.. At first tu cam pening gak la..jangan lupa dalam tray tu da ready kertas t-shirt transfer tu..



haa..ikot arahan sini ekk..

4. Da ready semua..n print..tekan ok..tunggu la sampai printer selesai menjalankan tugas beliau..agak lama la sbb colourful..huhuhu..
punya la byk design..last2 ni design yang diapprovekan..

5. Da siap print..ape lg..gunting la satu2..pastu tekap kat reben or kain ironkan..nak hasilkan cantik..make sure iron tgh panas dan..slowly gosok label2 tu..

6. Da yakin kertas tu lekat kuat kat reben,pastu kena rilexkan dulu dlm 15 saat gitu and then bukak lapisan kertas tu dgn berhati2 supaya x ade kesilapan..klu x jenuh la nak wat balik =.="

7. Ja..jang!..da siap semua.. So boleh la lekatkan kat bengbarang korang..




Senang jew.kan.:-)

5 comments:

  1. salam, nk tnye wajib gune reben saje ke boleh guna bhn lain sbgi base.
    and time gosok tu kat paper t shirt tu or kat base reben tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      saya rasa atas kain pun jadik.. pakai material jenis cotton.. time gosok tu gosok atas reben tu slow2..sebab aga leceh jugak la dia nak tanggal2 gitu..hee

      Delete
  2. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. saya pun tak sure jugak..tapi kalau label tu da betul2 lekat insyaAllah x ilang..

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...