marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, March 30, 2014

Little Nazihah in the houuuse

.: Assalamualaikum :.

Masa ari jumaat lepas anak buah ak yang ke 26 dtg umah lps hampir dua minggu lahir..kire jmpa dia first time la ni..

Anak Abang ak, abe mie dan kak ja yang baru kawen tuu(sila rujuk post terdahulu)..yupp da selamat da kakak ipar ak tu lahir baby girl yang comey lote..da la comel lotte..baik lak tu.. X meragam..macam macik dia..hiks..

So ape lagi.. Abe e dan ak lah org yang paling semangat sekali sebab sebelum lahir lagi da gtau abe mie ngan kak ja awl2 kitorang nak booking baby diorg tuk amik gmbr..kih3...abe e nak wat experiment dia nak amik gmbr dgn baby born prop..manakala aku..op kos la.. Nak suh anak buah ak ni jadik model tuk baby cacoon aku..hahaha

Naseb bek budak kecik tu layan je makcik pacik dia ni.. Wat dono je..org bukak baju pown tido je.. Org buh eksesori tu ni.. Layann je.. X nanges langsung..merengek2 manja tu.. Biasa laa..haha

Tak yah citr banyak la..korang layan je la gmbr2 ni haaa...

Thursday, March 27, 2014

Back to Basic: Fashion Designer to-be (insyaAllah)

.: Assalamualaikum :.

So.. I back to the time when pens and pencils were my loyal weapons while books were my secret informers and exams were my true enemies..

Need to proud of myself to enroll in the course even I was late for a few months.. That's ok.. I will show how I arrange my strategy to win the exam..

InsyaAllah..

My spirit is in high level right now and hope never fade anymore..

Guys.. Pray for me too :-)

Wednesday, March 26, 2014

Crochet time: Aluminium crochet Hooks set for sale

.: Assalamualaikum :.

COLORFUL ALUMINIUM CROCHET HOOK SET FOR SALE

Details:


 :) 1 set consist of 12 hooks with size of 2.0 mm, 2.5 mm, 3.0 mm, 3.5 mm, 4.0 mm, 4.5 mm, 5.0 mm, 5.5 mm, 6.0 mm, 6.5 mm, 7.0 mm, 8.0 mm

:) Length of hooks is 12


 :) Brand new & high quality with smooth finish


 :) Market price is RM54.00 per set..even at Daiso is RM5.00 per each hook..but I offer you all with RM49.00 per set (save RM5.00 yeaa)


  :) Interested? Like my page at fb ATAS LOTENG 100% HANDMADE CROCHET

Or you can email me at niknursyuhada@yahoo.com


Ada apa dengan namaku?

.: Assalamualaikun :.

Sejak dari zaman sekolah lagi..nama panggilan aku ni pemes.. Apatah lagi nama panjang kan.. Sane sini..mesti akan ade nama yang persis aku punya..sampai kengkadang tu tebal muka..bukannya kite yang kena panggil..tp orang lain..naseb laa mase skolah rendah perasaan malu tu kurang ade..kekeke

Mane x nye.. Sebelah kanan..nama shuhaida..sebelah kiri nama suhada.. Depan nama syazlinda..belakang nama jalann da..opss.. Semua nak da..daa la..sampai kan yang nama ADAwiyah pun nak kena panggil Ada gak..punya la panjang nama..panggil yah ke x bley kew.. Sooob..

Masa nek sekolah menengah lagi la haru..dalam kelas je ade 3 org yang sama nama dengan aku..sorang Nurul Shuhada..dan sorang lagi nama Nur Syuhada.. Kalau orang datang carik Syuhada..sah2 tiga2 (termasuk aku) la mengakunya.. X syok oh.. Da la ketiga- tiga nya bernickname kan Ada.. Punya la rasa x special..hahaha

Igtkan zaman nama same masa skolah berakhir la kan time ak matriks.. Tapi itu hanyalah mimpi indah di siang ari je.. Nak jadikan cite.. Classmate aku sebijik nama cam ak.. NIK NUR Hidayatul SHUHADA.. Bezanya dia ade Hidayatul ngan ejaan syuhada tu lain.. Sampai cikgu pown tertukar..haha.. Cikgu ( lecturer masa duk matrik kitorg still pg ciguuu) duk panggil2 ak dgn nama nick selamber je ak wat donno..igtkan panggil classmate ak..kekeekke..

Masuk u plak.. First sister ums yang ak knl nama dia pown same lagik.. Nik nurul Syuhada' --".. X ke melampau pemes namaku ini..ish3.. Sampai satu tahap.. Ak x pedulik dah org duk panggil2 nama ak..kot2 panggil org lain..tp ak lak duk sengih cam kerang busuk depan org tu..x ke jatuh saham..hahaha.. Ade urusan ngan ak..sila face to face..baru ak layan..hahaha..

Di alam keja lak.. Ak da serender..terlampau pemes namaku sehingga ak terpaksa wat nickname lain.. No more Ada..ataupun Ada hanya dipakai masa tertentu saja.. So dengan ayunya.. Ak pakai nick name as... Haaa..cube korang teka... Haaaa.. Nick?.. No no no.. X akan ade org yg saya layan jika dipanggil nick..haha.. So i decide to be calles as Syu..hiks..lembit dan ayu bunyiknya.. Selemah lembut tuan dia..kah3... Yang x tahannya..ade jugak uang cakap Syu tu seswai dgn personaliti i yang..ahaks.. Malas nak.cite.. So..di departmentku..maka..Syu lah nama diberi biar kengkadang ak wat dono je klu kak nora panggil.. X betah bak kata omputehnya..lol

Tapi lama2 i used to feel that panggilan syu quite ok..gak la..but i prefer Ada.. coZ..ak rasa da serasi ngan panggilan Ada.. Hahaha.. Lebih2 lg time my chinese friends call mw with their slang.. Ei Da.. The slang sounds nice to me..kih3..

Tapi ciyes ak cakap..ak rasa kelakar la org panggil ak syu.. Even skrg pun ak terpaksa introduce diri dgn panggilan syu instead of Ada.. Reason dia..sila baca perenggan awal diatas..huhu..

Hhmm..x ape la panggil pape..janji nice dan x sakit ati..kan..kan kan

Syu ke Ada ke..x kesah la sebab dua2 adalah org yang same..kekkeke

Tuesday, March 25, 2014

Mukaddimah yang merepek dan panjang..

.: Assalamualaikum :.

Hai hai hai..
Hiks..
Sonoknya malam ni ujan mencurah2 di tanah tumpah selepas lama kemarau panjang.. Rasa nak tarik jew selimut nak berlayar di alam mimpi..hew hew hew.. tapi.. tapi..tapi.. sebab peluang nak menconteng tinggalkan jejak kat blog terchenta ni makin hari..makin tak tersentuh..so.. ade peluang ni.. aku nak pulun habis2an..keh3.. pasni jangan korang cakap aku malas nak update k.. kekeke.. koya ade ramai follower lak..kekekke.. okokok.. carik feeling humble skit.. haha..

So.. guys.. ku tau hampir 3 minggu ku tak update blog.. dan ku arap dikau mengerti lantaran ke malasanku ini diatas sebab2 yang memang nak tak nak.. ku kena postpone niat nak mengarang cerita di blog.. ape tak nya.. setiap kali nak update pakai phone.. dia hang memanjang (maybe sebab aku menaip tak kire patah perkataan kot.. main taip je berjela..hahaha..sori my dear experia ZL).. laptop ku plak.. lagik lah.. ntah cane.. network adapter card rosak kot.. teori ku mengatakan sedemikian lantaran (dah kenapa laaa aku pakai bhs sastera ni) sebab dan berjenis2 da driver network ak install tapi tak makan saman gak.. dia x leh connect to wireless..sangat tension... last2 gian x leh berblog.. aku pown pinjam kejap network signal pc ayahku..kui3.. pinjam kejap ek ayah.. hehehe..

See.. aku rasa dalam 3 perenggan ni baru mukaddimah.. so.. ape tak hangnya experia aku... ni pun da panjang berjela.. tu tak sumbat gambar2 lagi tu.. kekekeke..

But post yang ni just mukaddimah jew kepada 10 entri yang bakal aku taip jap lagi...(harap la kan..).. sebab aku bizi memanjang.. tak sempat nak bercerita itu dan ini all the time.. maka buah fikiran aku bagi cadangan supaya aku wat bebanyak entri dan wat schedule post.. tu kawan aku Chee Hau yang penah ajar aku dulu (oh..dan lama ak x bertanya kabar beliau..)..tapi setakat ari ni tak penah lak ak buat.. so.. harus lah try malam ni.. nak tgk jadik ke tak..klu jadik..lain kali bley wat slalu..hahhaha..


So.. guys.. jangan lah boring2 lagi kat blog I ye.. i tau la i jarang menulis.. but doesn't mean i quit blogging... so.. embrace yourself and keep reading :D

*** last2.. lappy aku hang lagi untuk yang keseratus juta kali...ish3.. nazak bebenor ni.. last2 rini baru post. saba je la kaan..



Muka boringggg sebab asek hang...~~ saba je la

Sunday, March 2, 2014

DYI: Resepi Lava Cheese Cake

.: Assalamualaikum :.

Semalam try buat kek chesse meleleh ngan adik.. Tetiba rajin wat kek kan..kekeke..pasni bley berkawan ngan Ina Garten da la ni..kekkeke


gambar ni ak curik dln wassap tikah..kih3..
So..rini nak kongsi resepi lava cheese cake la ngan korang as i da try resepi sifuu i bagi ni kan (sebenarnya sebab pg tu gi tgk ah kak demo wat cheese kek)..adik ak ngan anak buah semangat nak buat..aku?? Join the group jela..Boley tahan sedap dia punya rasa..sodap lg dari yg beli..keh3..


semangat..kih3

Okei..nak mudah (sebab i know sume org nak cepat dan sedapkan) kita pakai je tepung sponge mix..da ciap bancuh da..so x yah la korang susah payah berbaking soda ovellete dan bla bla bla tu kan...

 p/s:
 1. pakai loyang yang nipis.. untuk resepi pakai sebijik telur ni sifu cakap bulih pakai loyak empat segi saiz 4 inci.

 2. satu lagi..yang ni aku bagi resepi pakai telur satu bijik je ek..nnti kalau korang nak wat banyak...korang darab sdirik k..cthnya..nak pakai 2 biji telur..bhn2 lain kena darab 2.. 

Jooom kite check resepi yg sifu i bagi:

Kek:
1. Tepung Sponge mix            95gm
2. Telur A @ B                            1 biji
3. Air                                            20ml
4. Mentega (cairkan)                20gm
5. Esen vanilla                            1 1/2sk

bahan2nya adalah...

Cara2:
- Campurkan bahan 1,2 dan 3 sehingga kembang dan gebu


timbang duluuu..yang ni ak wat pakai 4 biji telur..

pukul2 sampai la kaler kuning jadi kaler cream..pastu make sure kalau adunan tu da x putus2 time tarik ke atas..

- Kemudian masukkan mentega cair, kaup balik dengan spatula


ni buttermike yg dicairkan..nak cepat suam..masuk je periuk tu dlm air sejuk..nak pakai minyak jagung gantikan mentega pown boley.. sukatan dia errr..100ml kot..

- Akhir sekali masukkan esen vanilla
- Panas kan oven 180 darjah selcius dan bakarkan kek 25 hingga 30 minit.


idea tikah..x nak bg kek melekat kat loyang katenya..padahal pakai loyang non stick..layan je la..telebih tengok barefoot contessa agaknya..hahaha

niceeeeee...

Cream cheese:
1. Cream cheese                      250gm
2. Susu segar                           150ml
3. Susu pekat manis               130ml
4. Esen vanilla                           1/2 sk

Cara:
- Pukul cream cheese sehingga lembut
- masukkan susu segar dan susu pekat manis. Pukul hingga sebati.

**bila kek dah siap dibakar.. Sejukkan..lepas tu potong dan masukkan bekas sesuai dan tuang cream cheese..parutkan cheddar cheese dan untuk hiasan, paipkan apa saja filing..


ni lah hasil kek sponge tu..memula kembung..pastu kempes..
potong..masukkan dalam tapuware yang korang suke..punya la banyak parut cheddar kan..keh3..masuk peti..pastu baru la sedap nak ngappp..hehe


Saturday, March 1, 2014

Ya Allah..please hold me close..amin

.: Assalamualaikum :.

Down..down..down..
Bukan ape..agak give up jugak lah dalam misi mencarik keja ni.. Da berpuluh2 company kot ku apply..tapi.. X de pape balasan..sadis.. Yang terbaru tadi la..sampai peringkat da jadi hobi la plak isi borang permohonan..antar email..antar resume.. Cam rezeki belom lagi timbul..ape nak dikate..mungkin ini ujian untuk aku rasai perasaan org lain dan uji tahap penggantungan aku kpd Allah.. Hanya tuhan yang tau.. Kita sebagai hambanya.. Sepatotnya teroskan usaha, berdoa dan bertawakkal..kan..kan..kan..

Urm..lihat gambar yang ak tempek tu..ak jadi berfikir sdiri..berfikir aku ini duk kat tahap mane ek..tahap org yg korek tanah separuh jalan pastu dah give up ke or..tahap belom pun masuk lubang tanah lagi.. Sdiri tersentak sebab cepat mengalah tatkala rasa give up melanda..

Tak tahu lah mane silapnya.. Nak cakap ak apply application jadik ceo cmpany..rasanya x dek lak..nak ckp ak letak expected gaji beriban 10k sebln tu x de lak..abes2 pun letak tahap masih mampu nak apply brim tahun depan..

Urm.. Selak resume..selak sijil2 yang ade..kengkadang rasa nak nanges pown ade..tau la cgpa x cecah pown 4 flat..takkan la sebab tu x nak amik keja kot.. Nak cakap fresh grad yg zero knowledge.. Tak mungkin..2 tahun kot timba ilmu dan pengalaman kat Skali.. X cukup lg ke nak hire aku..isk3...

Urm.. Org bagi suggestion kat ak jual hasil crochet..buat crochet..bla bla bla crochet.. Ee.. Tu hobby..hobby..bknnya boleh buat main income.. Nak bayar ptptn sebulan pown tak lepas..Klu sekadar side income tu boley la..

Still nak kena carik keja..coz.. Ak rasa tu jerk buat masa ni yg ak tau ak boley wat..

Maybe tuhan nak suh ak rest kejap dulu kot sebelum Dia bagi yang lagi better seswai dgn aku.. Sebab pikei2 balik.. Ak x rest lagi kot pas kuar uni dulu.. Teros dpt keja.. Rezeki tegolek.. Urm.. InsyaAllah...ku arap ku x putus asa..
Ya Allah..kepadaMu ku berharap..kerana Kau sebaik2 penolong.. Aminn...


link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...