marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, May 1, 2014

DIY: mari mengecat almari

.: Assalamualaikum:.

Hai hai hai.. First of all i nak ucap selamat bercuti dan selamat ari pekerja kepada rakyat malaysia yang bekerja. Ucapan dari seorang jobless..huhu

So..ari ni..cuti.. Kelas menjahit pun cuti gak.. Sonok..kekeke.. 

Ari ni gak..ALMS cukup ahli..kekeke..sebab iwa tetiba balik bercuti dr uia..hakimah pulak da abes study kat matriks penang.. Aku dan tikah haruslah ade kat umah kan..

So.. Ape lagi..kita mulakan aktiviti yang dah bertahun tertangguh..iaitu Mengecat almari lama..

Almari yang nak dicat ni boleh ckp umur dia dlm 22 thn la..umur adik laki bongsu ak..ikotkan ati nak je campak jew almari tu..tp pikei2 balik.. Better cat balik sbb.. Almari tu kirenya okei je lagi..cuma biasa la..cat dia dah usang kan..
Dah sebulan aku pg beli barang2 nak mengecat sebenarnya..kununnya nak mengecat ujung minggu..tp ade je bnda nak kena buat sampai la ari ni baru terealisasi impian..

So.. Aktiviti mengecat bermula.. Honestly..kitorang (aku..) bukan lah org yg jenis tau wat2 keja2 gini.. Kalau tau pun tau secara teori dan google..paraktikalnya..mula2 tu kelaut la jugak..haha


 mula- mula tu.. Gosok dulu permukaan pakai kertas pasir nak bagi permukaan yang kasar tu jd rata untuk di cat.. Memula cat lapis pertama la..lepas da kering kita cat lagi sekali..

Sebab cuaca kat kelantan ni tgh panassss dan hangat..jd operasi pengeringan cat jd cpt.. So ape lagi..teruskan operasi lapisan kedua cat..

Cat..dan keep painting..tp warna cat macam x memberangsangkan jeww.. Frust jap sbb rasa cam x jd je ni.. Mujur laa ade abe e.. Dia tanya la serba serbi pasal cat mengecat bajet kitorang ni pro.. Dia tanya..cat ni sebelum mengecat kacau ke tak.. Adik ak yg inchange cat ckp la dia cat.. Dia tanya lagi lama mane.. Adik ak jwb kejap je.. Abe e pown ape lagi teasing la kitorang ckp..dia biasa klu nak mengecat berejam duk kacau cat biar sebati.. Kitorang pun..oooooOooo..ikut kata abang aku tu baru laaa rasa puas ati mengecat..kekeke..semua semangat balik sbb da menjadik..




ja jaang..ni la hasil kalernya.. Lawa2.. Mmg kaler kuning yang ak nak..haha..

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...