marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, August 23, 2014

PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN

.: Assalamualaikum :.

Alhamdulillah, Atas Loteng kini melebar sayap dengan menjual PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN selepas WIDE SHAWL HALFMOON MARJAN yang serasi dengan pelanggan yang memakainya :D


Alhamdulillah..

meh cini kite jamu mata korang sume dengan shawl terbaru Atas Loteng

 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Oren | Pink | Merah | Hijau Lumut | Purple
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan



AVAILABLE
 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Oren
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan


AVAILABLE
 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Purple
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan



AVAILABLE SOLD OUT!
 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Merah
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan




AVAILABLE
 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Pink
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan



AVAILABLE
 PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN (limited edition)

Harga : RM35
Jenis Material: High quality korean chiffon, Printed
Warna Utama: Hijau Lumut
Saiz: 170 x 90 cm
Kelim tepi, mudah terbentuk di wajah, jatuhan flow kain yang cantik dan menutup dada
Sesuai dipakai oleh lapisan umur dan bentuk badan



 cara pakai PRINTED WIDE SHAWL HALFMOON ELLIYEEN same je dengan halfmoon-halfmoon lain... 5 minit da ciap..

dan paling special...


 Saya hadiahkan sehelai halfmoon Elliyeen kepada emak saya sebagai perasmi keluaran baru.. tak sangka esok pagi mak terus pakai untuk menghadiri kuliah Fiqh Wanita yang diadakan 2 kali seminggu di Masjid kampung saya. sangaaaaat lah terharu.. hihi.. cantik tak.. mak pakai sendiri nih.. hihi.. tak nampak macam orang umur 50 tahun kan...hihi.. jangan tak tau tahun ni  mak saya 64 tahun ye^^..

So kepada sesape berkenan dan nak order.. boleh wassap/ mesej/ Wechat 013 4428320 ataupun inbox Atas Loteng.. insyaAllah dilayan dengan ramah :D

 oh.. Wide Shawl Halfmoon Marjan (ada permata di hujung shawl) dan Wide Shawl Halfmoon Mariha (tiada permata di hujung shawl) masih available jugak^^













hari ke 12 tidak bersama experia XL.ohhhhhh~

Friday, August 22, 2014

Crochet Time: Tutorial How to Crochet for Beginner

.: Assalamualaikum :.

Hi oulls.. hiii..

kalau u ouls perasan kan.. i ouls selalu citer kat blog ni pasal hobi i ouls mengait kan.. hiks.. yeahh..hobi yang sangat2 i ouls hargai.. gifted from God gituuw.. tak caye.. ce lah baca post nih " CROCHET TIME: AKU DAN CROCHET yang duk bercerita indah camane aku dan crochet bersua.. amboi ayat..kih3..

so..

Ari ni I ouls nak wat tutorial crochet.. sape nak belajarrr?? ..yoooo reramai angkat tangan..klu tak tak nak ajar..hiks.. cikgu ni memang mengada oh..

hihi.. atas permintaan ramai.. ngeee.. terasa terpanggil nak wat tutorial untuk permulaan camne nak start ber-crochet.. ye la.. sebelom u ouls nak wat ape2 jenis barang kaitan.. of coz everything must back to basic k.. takkan nye tetiba jadik bunga kait kalau tak belajar basic unless korang tempah ngan cikgu ni haa.. haaa.. blom pape da lantik diri sdiri jadik cigu nih.. kekeke..

So anak- anak murid.. ready semua nak belajarrrr???... here we gooooOOooOO..

Sebelom tu cigu nak tegaskan kat sini.. benda yang cigu nak ajar ni pakai satu jarum (crochet) , yang korang selalu tengok biasanya pakai 2 jarum dipanggil knitting.. yess.. of coz.. ade beza.. terutamanya dari segi pattern atau pun structure produk.. so take notes yeeee anak-anak murid cikgu sume..

satu lagi disclaimer bahawasenya cigu bukanlah expert bersijil dalam crochet nih.. cigu pong belajar dalam 2 tahun lepas dengan youtube..hiks.. so..maybe cara cigu terangkan nanti dengan pakai bahasa kampung.. so.. lapangkan dada.. luaskan minda anak-anak murid yee..


Peralatan yang wajib ada untuk mengait: (pon i da penah masuk dalam entri ni CROCHET TIME: PERALATAN BASIC MENGAIT)



1. Hook / jarum kait (saiz untuk beginner cigu galakkan 3mm)
2. Benang kait (any brand, tapi kat malaysia nih local brand NONA atau Milon.. tapi cigu suggest beli NONA sebab Milon agak leceh skit)
3. Jarum Sulaman (untuk kemasan terakhir)
4. Gunting

Ade 4 benda ni.. korang rasa crochet itu memang menyeronokkan..

nak jadik expert bley tambah tali pengukur dan stitch maker.. complete !

selain tu jugak korang kena make sure korang expert dengan keyword:

1. chain (ch)
2. slip stitch (sl st)
3. single crochet (sc)
4. half double crochet (hdc)
5. double crochet (dc)
6. triple crochet (tr) (jarang pakai)
7. yarn over

dan lain-lain lagi..

Jadi sebab agak susah cigu nak tunjukkan secara nyatanya camane nak buat ch, ss, sc, hdc, dc dan lain2 tu... cigu sarankan korang tengok video ni.. yeahhh.. sila make sure line internet korang berada di atas bombastik.. dan download teros laaaaa senang.. ahaks.

video nih bagus bagi cigu senang dia ajar u guys slow motion.. so.. tak de la korang rasa nyampah sangat.. ahahhaa..

Part 1: yang dia wat ni adalah dari chain (ch) hingga single crochet (sc)


notes: dia suggest pakai hook H size (5 mm) sebab dia punya diameter benang bulu pun mmg besaq jugak.. tp klu korang nak pakai.. sila kannn :D


part 2: yang ni dia ajar buat double crochet (dc), half double crochet (hdc), triple crochet (tr) dan slip stitch (sl st)



  okey nice... cigu tau blajar benda ni take time.. korang kena determine dan rajin lah untuk practice selalu.. bak kata mat salehnya..PRACTICE MAKE PERFECT..

ha??..da give up??.. alah jangan la gitu.. cigu pown amik masa 3 hari untuk pahamkan istilah-istilah dan cara nak buat crochet ni tau.. so.. korang haruslah lebih bersemangat waja :DDDD

cigu tau korang cakap gitu senang laaa cakap camni kan.. sebab cigu da expert (memuji diri sdiri..kekeke).. no no no guys.. sebelum cigu pandai.. cigu pown penah alami perasaan give up ni.. tak caya.. meh cigu tunjukkan hasil memula yang cigu wat seusai paham istilah2 crochet ni.. dulu punya laaa bangga sebab karya agungku menjadik..hik... kat sini entri tu THIS IS ARTS.. hepi kemain..haha

first bear in making.. hehe.. masa da ciap tu excited gillleee kotttt... seminggu nak bley ciap nih.. sangat berbaloi bila reti sebab macam2 da pandai wat skarang...hihihii

rasa nya second Love kottt yang sebelah kiri tu.. sebab yang first time buat totally lose.. da jadik cam kacang tau.. hahaa..

bunga yang sebelah kiri tu jadik lepas 3 hari belajar.. first time buat mmg tak tau la bunga ke ape.. kire yang ni lah paling jadik.. lelama buat hasilnya fuuhhh.. cam sebelah tuuu...heeee..



So.. ape lagi korang.. meh la join blajar klu rasa berminat.. kalau tak de peralatan dia.. dont worry.. Atas Loteng ada sediakan untuk andaaa....



p/S: tolonggg... tolong ingatkan beta bahawasanya beta kena wat entri tutorial " Cover Phone" untuk adek fatym kite... adek fatym ciap wassap aku kot mintak tunjuk ajar.. saba noo adekkk cayang.. nnti kakak ini wat tuto.. tapi sebelum tu... better adek ready dulu ngan tutorial ari ini... hiks..


P/S 2: my experia ZL.. kapankah waktu nya dikau akan berada disisi beta.. ku merinduimu senantiasaaa T.T

Friday, August 15, 2014

Experia ZL dalam rawatan ..sooob..

.: Assalamualaikum :.

Kehadapan experia ZL yang aku rindui, adakah dirimu baek2 saja di sana??.. Adakah dirimu telah dijenguk doktor atau masih lagi dalam perjalanan ke hospital Sony Centre KL?? ku di sini merinduimu seperti tak sabar menunggu hari esok~

oh.. kalaulah talipong aku paham perasaan malankolikku sekarang... sobbb..



a'a.. akhirnya talipongku telah pun ku antar ke sony centre untuk tindakan lanjut.. aku tak sanggup nak menghadapi hari2 kene sambung charger untuk idopkan dia.. ari tu dalam entri ni..aku ade gtau kan.. talipongku Sony Experia ZL mengalami sindrome tetiba shut down sdirik.. sadis.. tapi sekarang.. aku terpaksa bertahan..menahan rinduku kepada talipongku yang satu itu.. huhuhuhu..

Sebenarnya lepas je aku antar talipong aku tu kat sony centre.. naseb baek warranty talipongku berjaya ditemui..ahahha..klu tak melayang duetku...fyi kalu korang carik sony centre area KB.. ade kat cherang key... masa tu da nazak bebenor da keadaannya.. tekan je nak suh on.. dia kuar kerkelip2 perkataan SONY.. sangat lah.. terok aku rasa tu.. sooob.. naseb bek ade abang aku no 2 bersempati atas naseb adek dia yang cute ini.. dia temankan..huhu.. tukang incharge talipong aku cakap paling cepatt pun 2 minggu aku terima talipongku balek.. apekahhh...~

aku dalam beberapa tahun nih, tak pulak pandai berenggang dengan talipong walaupun x de sape sudi call selain org panggil interview-yang-surely-aku-tolak-sebab-jauh so aku decide lah nak beli talipon baru sementara EXPERIA ZL aku dalam rawatan nih.. kang susah lak customer i nak cari i klu i x de phone..pikei daku padahal susah x de phone sebab nanti kalau boring nak buat ape?? kan..





so.. aku decidelah nak beli OppO on spot.. cam best je OppO ni.. nak dekat2 bunyi cam OppA dah tu..ahaa..dalam otak aku duk rancang nak beli Oppo JOY je sebab paling murah.. dalam RM400 je.. paling mampu beli..ahahhaa.. yela.. nak beli memahal pun.. nnti experia ZL da sihat walafiat.. compem3 la hatiku masih berpihak kepada experia ZL walaupun nama dia x de la bunyi korea mane.. everlasting love katenye.. hahaha..

So.. ditemani abang ku yang kedua dan kakak ipar dan anak buah.. terbelilah aku oppo joy yang berharga RM398 ni.. 2 hinggit tu diskaun la wat beli coklat..bundar je teros jadi RM400..kih3.. lengkap dengan bumper dan screen protector lagi u.. terbaek..

dalam seminggu jugaklah aku pakai Oppo joy ni.. bermaksud hampir seminggu jugaklah aku berjauhan dengan Experia ZL tu.. renduuuuuuuu..serendduu rennduuu nyyyaaaa... aha.. overall aku rasa Oppo Joy ni okei je.. cute.. lawa.. ade theme2 yang disukai muda remaja.. kalau aku budak form 2 dapat oppo ni aku rasa.. dunyaaa ini ana yang punya.. kire memang seswai la untuk muda remaja...

dan masalah sini timbul bila aku da tak seremaja yang dulu walaupun screen theme aku pakai theme ONE PIECE.. yela.. aku wat online business.. dan of coz la.. apps akan jadik sedikit busy bila mana aku wat semua dalam satu masa.. talipong oppo ku cam sedikit slow performance dia.. huhu..

yela..sekali bukak.. app photo editor lagi, wechat lagi, wassap lagi, fb lagi, page manager, blog, insta..tak ke sakit oppo ku yang ku tau dia punya performance takkan laaa selaju talipong experia ZL.. so.. kat sini.. aku kesian lak oppoku.. huhu.. terpaksalah aku uninstall apps2 yang aku jarang pakai..demi bagi ruang kat apps penting running.. kekekeke.. bersabarlah oppo.. tunggu sehingga hyungmu kembali k.. pasni i janji i takkan over use u ouls.. hiks..

hmm.. buat masa ni.. maybe gambar2 yang aku tangkap tak secantek experia xl.. yela camera kitew 3MP jew sekarang.. tp kata promoter ritu.. Oppo joy walaupun camera 3 MP tapi dia jenis sharp snap... kirenya okei la jugak.. boleh tahan.. not bad actually oppo joy ni.. mane mau nye nak lawan 13 MP experia zl.. keh3..
 
tapi pape pown.. i totap rindukan experia zl.. soooobbb.


dengan adanya oppo joy menjadikkan bilangan handphone yang aku pakai 9 bijik dalam masa 9 thn ni.. bagus.. setahun sebijik.. bapaaaak banyakk..~
 


Monday, August 11, 2014

OOTD Raya (Outfit Of The Day versi raya)

.: Assalamualaikum:.

Raya tahun ni aku berkesempatan puasa dan raya sakan kat umah selepas bertahun merantau.. lepas SPM, aku masuk matrik kulim kedah setahun, pastu pursued study kat UMS, Sabah 3 tahun, pastu keja KL almost 2 tahun.. tahun ni nampak gaya memang fully berada kat kampung sdiri yang mana baju raya tudung raya ter-organized- sikit bukan main hentam keroma nak pakai seska ati.. hiks.

tahun ni, disebabkan momma berjalan-jalan ke indonesia tempoh ari, maka beliau sempatlah memborong kain corak indonesia berkayu-kayan.. katanya mane la tau taun ni abang aku nak kawen.. so boleh la wat tema boria anak beranak.. kemain.. last2 abang aku tu rilex je tak denya rasa nak kawen so.. aku dan adik beradik bujang's haroslah wat jadikan kain itu baju raya.. hahaha..

so.. ari first raya.. kitorang 4 beradik pompuan selamat pakai baju tu ari first raya..memasing wat baju kurung moden je..baju pakai kain kosong kaler merah.. kain corak indonesia tu kitorang wat jadi kain.. dan pastu jahit renda kat tangan nak bagi meriah gitewwww..haha.. untuk tudung pulak.. semua pakai shawl.. pilihan aku of coz la WIDESHAWL HALFMOON MARJAN yang selesa :D

sape nak boleh order kat Atas loteng 100% Handmade Crochet 

okei.. tak de pulak gambar yang amik sengsorang berdiri.. haha.. tak pe la asalkan nampak renda renda yang aku jahit pagi raya tu.. penting tu.. hahahaha..

raya ke dua.. haa.. yang ni special.. sebabnya.. sebabnya.. dress jubah yang aku dan adik beradik pompuan aku pakai hasil tangan dan jahitan kakak aku.. kak biey..hehehe.. nak jadikan cite sape suh dia show off hasil tangan dia kat kitorang berempat.. so ape lagi.. berdesup kitorang berpakat pegi kedai kain beli kain paksa kak biey wat dress jubah tuk kitorang.. haha.. punya la semangat hujung minggu posa tu duk mengukur , memotong dan menjahit jubah memasing.. dapat jubah free.. kikiki.. tima kasih kak biey :D

yang ni boley wat OOTD... Baju dress jubah rekaan oleh NickBie's Wardrobe, Dark Purple Wide  Shawl HALFMOON MARJAN oleh Atas Loteng 100% Handmade Crochet. ni raya ke dua ready nak pergi beraya ke rumah sanak saudara lepas menziarah kubur :D

ni saya punya anak buah yang buas, Sufiyaaaaaa.. dan belakang tu..kakak beliau yang merosakkan gambar mesra kami..ahaa..

memasing dengan baju dress jubah memasing rekaan kak biey... nice kann :D.... ALMS aka Atas Loteng Muannas Studio..ngeee..

disebabkan cuti raya biasa 2 ari jerk.. so aku bagi 2 OOTD je la.. (padahal malas nak kutip gambar bersepah dalam lappy..keke).. ari2 yang lain tu.. ak pakai apa2 yang berkenan dan pick and match..kekke..

So.. kalau korang berminat nak order dress jubah or wide shawl halfmoon Marjan.. jangan segan dan silu tau contact Fb Atas Loteng.. insyaAllah di layan dengan segera :D..

anyway.. selamat ari rrayaaaa :D..





Sunday, August 10, 2014

Sony Experia ZL ku tiba-tiba off sendiri ;(

.: Assalamualaikum:.


sob sob sob..

beta tengah cedih ni.. cedih ngat mengenangkan satu persatu harta beta rosak.. cedih ngat..
ari tu sebelum raya spek I terpatah dua dalam toilet.. kini.. my sony experia ZL pulak dalam cubaan membunuh diri..

masih ingatlah akan dikau tentang entri ini " EVOLUSI TELEFON SAYA :D " yang menceritakan cerita ku dan pengalamanku bersama mereka semua dalam menjalani hari-hariku sebagai seorang Ada.. bagus la kalau ingat.. yang nak recall balik sila lah ke entri tersebut....

alkessah nya begini.. Huuuwaaaaaa...

 my sony experia ZL tetiba mati tak nak idop.. tak tahu kenapa.. ape kah yang berlaku ..apakah..apakah.. katakanlaahhh.. nak cakap ak install benda- benda pelik.. tak mungkin.. tak mungkin.. nak cakap aku main masa beteri tengah charge.. jengjarang je kot.. aku perasan tiap kali bukak album.. teros dia shut down. oh..mo...oh moo.. tension beta seketika sebab ye la.. i lap u so much experia ZL.. sampai ati u wat i camni.. so camane i nak berfb??.. ce cite.. (dan disebab kan taliponku lah aku rajin bukak lappy..dan menconteng kat blog... opss.. pecah rahsia apsal tak berblog..hihi)

nak tak nak kena la kot antar sony centre kasik repair balik.. naseb bek warranty ade lagi.. kalau tak de.. nanges ku 3 ari tiga malam la kot mengenangkan dikau yang rosak tanpa dapat aku ubati lagi.. hamboi.. bemadah pujangga malangkolik tahap 10 da ni..

ape2 pun.. ku arap dirimu oh experia ZL bertahan lah ye.. tu la i da cakap.. klu u nak stay ngan I u kena jadik sebuah talipon yang lasak tau.. jadik cenggini.. i gak yang susah :(

*merapumerapumerapu*

fuh.. naseb baek banyak kali berhadapan dengan situasi camni.. so.. i cool je tau ~


oh my sony experia..


memaksa rajinlah melangkah kaki ke sony centre.

Crochet Dress untuk newborn Baby dan Set Mengait :D

.: Assalamualaikum :.

aha..

apakah perasaan anda bila tengok hasil yang anda kait cantik je kat baby ?..haa.. perasaan saya sangat2 lah teruja.. kalau boleh nak amik baby tu jadik jadi baby sdiri pastu kait bebanyak everything apa yang saya rasa nak wat.. haha.. overdose..

ari tu makcik aku selamat lah lahir baby.. pastu sebab pakcik aku, ayah su pown minta i kaitkan baju tuk baby dia satu.. design ape.. i yang decide.. kekekke.. so.. walaupun terlambat sebulan.. mintak wat sebelum puasa.. raya ke berapa baru aku ciap wat.. huhu..nak wat camane den bizi..kekeke..

weee.. suka sangat kaler ni.. red rose yang benar-benar memukau..ngee.. pattern ni aku ubah skit dari pattern yang Ms Teressa tunjukkan sbb nak kasik kembang lebih..hee..

pape now.. outcome dia really nice.. same je aku wat dengan design dan pattern dress Camille dalam entri " NEWBORN BABY GIRL CLOTHES CROCHET SET "  ni .. yang mana pattern dan idea adalah hasil rekaan CROCHET GEEK, Teresa Richardson merangkap shifu crochet aku..kekeke.. tekan sini untuk dapatkan visual tutorial dress tersebut.

bahagian top.. 3 bijik bunga kecik bertatahkan mutiara :D

ni pulak bahagian belakang dress tu..

alang- alang buat.. haruslah ade headband sekali.. headband frothy flower yang menjadik kesukaan seisi keluarga..heee...



amacam... berkenan tak?? nak try wat sendiri tak?? senang je ni kalau tau asas mengait tau.. haa..ape.. korang tak de alatan mengait???... haaa... jangan risau sebab Atas Loteng ada menyediakan tools mengait kalau u ouls berminat..


dengan adanya tools ni.. insyaAllah.. korang boleh la start mengait segala mak nenek benda yang korang nak.. heee... sonok sangat..trust me...



atau nak lagi advance... beli sekali hook set ni.. siyes tak akan menyesal pun.. sekarang hook set ni ade promotion bermula jam 1 tgh hari 8/8/2014 sehingga 15/8/2014 1 tgh hari.

Kalau korang berminat.. sila la LIKE page Atas Loteng 100% Handmade Crochet dan inbox kitorang tau.. insyaAllah.. di layan serta merta..

atau pun wassap di 013 4428 320.


:D:D:D:D:D:D:D

Saturday, August 9, 2014

Raya 2014

.: Assalamualaikum :.

::sapu sapu sawang kat blog::

eh...hi.. heee.. agak lama meninggalkan contengan kat blog ni kan.. anyone missed me sepeninggalan saya di sini?? tak de.. sooob.. tak pe.. tak pe.. x sedih pownn... (sreeet.. lap hingus kat hujung lengan baju)

malas nak wat alasan same tiap kali lama tinggal blog ni..huhuhu.. jela.. memanjang je nak beralasan busy kan.. kan..kan.. so.. pepaham je lah..

btw.. selamat hari raya.. Maaf zahir dan batin hee.. syawal yang ke 12 baru reti nak bermaafan-maafan di alam maya.. kekeke..


tahun ni beta sibuk sampai tak de ruang dan waktu nak mengedit gambo tuk raya.. so pakai la yang taun lepas punya.. haha


So.. bagi tak melengahkan masa dan waktu yang ada.. haruslah kita titipkan barang sekeping dua (okei..tipu sekeping dua) gambar- gambar dan memori yang terlakar sepeninggalan beta di blog kesayangan beta yang bersawang ini..

pantang je sorang nak tangkap gambar, yang lain mesti berkerumun.. maka camni lah jadiknya.. wow.. tengok bang E fuhhh.. tahun ni abe E kuruih laaa..haha..

ni memang ruang lepak kitorang sekeluarga kaum kerabat.  nak kenal Une?? tu yang paling tinggi.. sikit lagi klu dia tinggi memang kena wat pintu umah baru la..haha

ceritanya... same jugak.. macam tahun-tahun lepas.. tak penah berubah keadaaannya.. eh berubah la sebab Une.. my dearest brother yang ke 11, tahun ni dia BOLEH BERAYA kat umah pada raya pertama.. kalau tak.. dan hampir 3 or 4 tahun Une akan beraya kat spital besar pulau pinang!.. so.. harus la dia hepi.. aku pun hepi gak sebab jongkako merangkap pembantu kat umah bertambah.. kurang skit beban time raya nanti haha..tapi ade yang tak hepinya.. dia da tak pandai nak bagi duet raya tuk adinda beliau yang terchenta nih.. wat donno je..hish.. haha

So tahun ni.. semua adik beradik aku ade kat umah termasuk Une tapi.. tapi tapi.. kak biey, kakak aku yang ke 6 dan keluarga plak beraya kat belah husben dia.. menjadikan bilangan tak cukup jugak.. haha.. ingat senang ke nak kumpul 16 adik beradik dalam masa yang sama bila da besaq2 panjang ni.. kekkekee..

tapi pape pown.. raya tetap raya.. open house of coz raya pertama.. abes je khutbah raya, maka bermulalah sesi menggegak gumpitakan umah dengan sedara mara kaum kerabat yang datang..

jangan mencarik daku dalam gambar ini sebab time ni aku tak de.. ish diorang ni.. puas bergambar kat sana.. kat sini lak jadi mangsa..

again.. n againn.. n agaainnn..

bersama kakak beta yang ke 4.. walaupun dia kakak yang sulung..
tapi ketinggian beliau tetap rendah..hahaha..

nak jadik cite raya tahun ni.. konon la nak taruk renda kat lengan tangan baju.. tapi sebab malam raya tu kul 2 pagi baru tido sebab bersiap rumah punya pasal.. kul 9 pagi esoknya.. di pagi raya yang mulia.. membongkok aku duk menjahit renda..eksited nak raya katenya.. haha.. punya la kan.. klu tak beraya la dengan renda sebelah tangan sebab yang sebelah lagi tu ak sempat jahit masa pagi raya.. bangun tido, mandi pastu solat subuh teros menjahit.. ape boleh buat.. dari bibik terhormat teros upgrade jadik tukang jahit.. haha..

haaa.. perasan tak renda kat tangan tu.. haaaa.. tu la citenye.. naseb baek tangan beta expert menjahit.. dapat la beraya sakan.. kih3




nasib baik la tetamu taun ni tak seramai tahun-tahun lepas biar pun muka same je yang datang kan.. maybe sebab banyak da umah-umah baru naek so.. tak kan la nak gi beraya umah tok imam sume.. harus la gi ziarah umah orang len gak.. kan.. kan..kan..


tak ramai tetamu pun.. pinggan gelas dah berapa kali bercuci..huhu.. makanan sume licin.. alhamdulillah :D.. sebelah petang sampai malam ciap berkemas balik... tu pun dalam kul 12 ke ats jugak la tidonya.. hahha..

last day of bukak posa.. semua da balek ke kampung halaman dan bukak posa besar- besaran antara keluarga ni kira aktiviti wajib tahunan.. haha.. kitorang wat style potluck yang mana setiap satu family kena wat satu menu.. terbaekkk..
memang pengsan la pas tu sebab dalam seminggu sebelum raya, bizi dengan persiapan raya, persiapan bukak posa besar2an masa ari last posa dan.. dengan open house lagi.. naseb baek la kitorang ALMS ni geng terlatih.. household chores expert katenya ..haha.. dan tak ketinggalan abe E yang ringan tulang yang turut membantu. Calon pilihan suami mithali.. yang lain2 pun membantu gak tapi abe E special case..haha

lawaknya sebab malam raya tu, kitorang bersiap-siap nak wat preparation tuk hari raya, sebelum tu, of coz la kena la kemas sisa-sisa lepas bukak posa beramai-ramai tu.. dalam kul 10 la kot ciap basuh segala jenis mak nenek pinggan mangkuk periuk belanga. lepas je ciap keja kat dapur tu.. teros gi ruang tamu tuk prepare meja, nak pasang carpet dan sebagainya la cam orang lain jugak.. tu ni.. tu ni.. duk dalam wat keja tu.. amboi3 boys sonok je makan depan tv tak de pun nak tolong kitorang duk mengangkat meja sume... abe E pulak best je nak gi masuk tido.. kitorang sambung je wat sume tu sampai la puas ati..

of coz la sume tak settle lagi sehingga la orang datang, sebab makanan pagi raya baru susun.. so.. pagi tu.. abe E datang kat atas loteng wat lawatan sambil belajar dia.. ade la tu nak komplen sebab kitorang tak turun ke bawah lagi time tu.. (dengan aku yang masa tu baru lps solat subuh).. so ape lagi.. kitorang da la tido lewat malam tadi.. teros je mengomel dia tak tolong pun semalam blablbla *mengungkit* blablabla.. teros dia senyap pastu turun ke bawah.. haha..

time aku turun ke dapur tu.. woww.. nasi impit da terpotong laaaah.. kezutan tuu.. sape lah yang rajin ni??.. tikah cakap abe E yang potong walaupun memang ak da expect dia yang buat.. sebab beliau je yang ade ciri-ciri suami mithali cam aku cakapkan tu.. yang lain..out! haha.. (tak de.. all my siblings memang terrrbaeeklah dengan pakej yang lengkap cuma kengkadang tu je)..

ceh.. nak tulis cite abe E pun dah berperangggan renggan..

ape pown.. tu la antara memori aku nak semadi kat sini.. boring2 takde keja mesti aku baca balik.. dan sengih sengsorang.. haha..

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...