marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, October 12, 2014

Masuk Hostel

.: Assalamualaikum :.

ha hai hai..

da sebulan lebih dah lebih kurang aku bermastautin di bumi penang ni gamaknya.. sedar tak sedar masa berlalu dengan pantas.. kan kan kan..

walaupun sebulan lebih duk kat penang.. study kat USM ni.. baru seminggu je aku masuk ostel..kekekke.. sebelum ni aku menumpang dulu umah sewa Najwa dan Hanim.. Najwa tu junior aku masa Maahad, tapi sekarang dia lak jadi senior ISDEV aku...kui3.. tak pe.. tak pe.. baru nampak muda..hahaha.. Hanim lak bestie aku aka coursemate aku yang aku jumpa masa ari first daftar kos teros jadi bestie..haha.. kitorang nih ade otak gile2 yang same..maybe sebab dua2 aliran enginering kot.. (ceh dan dan ngaku dirik sdiri aliran engenering kekeke.. padahal sc comp) .. tak kesah la pasal dulu aku budak SKTM masa kat UMS.. haha..

aku masuk ostel lepas cuti raya haji.. aku dapat tau application ostel masa minggu ke 3 lagi..tapi sebab malas nak mengangkut bengbarang yang lebihan muatan.. so aku delay la dulu kemasukan ku ke ostel.. lagipun banyak lagi benda2 lain yang kena isi sebelum nak tinggal kat sane. Antaranya aku perlukan tikar getah untuk alas lantai huhu dan beberapa bijik rak sebab aku species x suka benda berterabur atas lantai..huhu.. mujur la ade hanim.. so.. dapatlah merealisasaikan impian kak danya agar biliknya indah..kunun..haha..

welcome to Bakti Hilton's room.. bilik single yang best ! agak luas lah..lebih kurang bilik ak kat umah..
lawa tak dinding bilik i??..haha..aku rasa aku suka dinding camni..


almari nya pown besaq.. huhu.. nak sumbat manusia dalam tu pown muat..kekeke
keadaannya selepas disumbat reta..kekeke..

bilik yang aku dapat adalah bilik single.. bangunan baru ciap katenye bebudak USM.. nampak macam bilik aku pown betul2 baru sebab plug pun masih lagi berplastik.. yuhuu.. bilik baru.. tapi yang tak best bau cat dan perabot la..masih lagi bau..haha.. sabo je la..

paling best.. sebab mengingatkan aku meja kat Skali.. ngee.. meja time jadi trainee camni la .. tp masa jadik staff kecik la plak..heran
lawatak tikar getah baru cheq??..haha.. semangat kan.. tetiba bilik nampak luas.. thx to Hanim sebab bersusah payah gi carik..ciap tolong beta pasangkan lagik nih..

overall bilik aku okei.. cuma memula masuk tu agak heated la jugak..tapi lame2 okei jew... masa apply dulu beria2 gile nak bilik single.. sekali da dapat.. 1st day okei la ramai tetamu datang (bebudak MISDEV14 teruja nak tgk camane gamaknya bilik single).. duk kat sini seharian..giles... sunyinyaaaa.. aku tengok dinding.. dinding tgk aku.. kekekke.. harap aku dapat cope perasaan ni secepat yang mungkin sebelom aku jadi homesick..haha.. maybe aku da terbiasa duk kat umah.. even kat rumah bilik sengsorang.. tapi time datang mood lonely aku main terjah je masuk bilik adik2 aku.. kalau boring lagi maka haruslah pegi umah kakak abang aku melawat anak2 buah.. kalau kat sini.. aku wat gitu.. mau nye aku dituduh psyco...hahhaha..

beta jadikan ruangan sini sebagai dapur kecik beta.. ngeee... dapur ape x de barang..heehehee..tunggu..
see.. x suka barang atas lantai wajib la semua bersangkut...kekekeke

naseb baek rak kasut ni murah.. hokey.. kasut dax bersepah..ngeee.

naseb bek la aku bawak harta crochet aku... klu tak aku agak.. tido je la kerjanya..hahha..

anyway.. kos yang aku amik kat ISDEV ni mixed mode course yang mana ade kerja kursus dan kelas. kelas aku hanyalah ari isnin ngan selasa je.. so ari lain.. suka ati ko la nak wat ape.. ari lain2 tu aku isi dgn part time jual waffle..kekekke.. best kot jaga kiosk.. dah lama da nak merasa wat keja2 camni.. cuma dulu2 tak de peluang (lambat lagi mak aku kasik aku keja camni)..sekarang ni.. haruslah amik peluang..hahaha..

Suasana kat ostelnya.. ade pros and cons jugaklah kan.. prosnya.. aku dapat my privacy lah.. yes.. duk sengsorang..nak lambak barang pown x de sape nak kesah janji aku kemas balik.. dan lagi.. ostel aku dalam campus.. so nak ke kelas jalan kaki 5 minit da sampai ISDEV.. hmm.. byk lagi benda kat USM aku tak try.. nak naek eco bus yang cam kat zoo tu..huhu.. tp ntah bila kesampaian.. kekeke..

ni kat kaki 5 bilik.. pun luas dan tak semak..say hai tu bilik sebelah... kekekke..

dari kawasan lift ke bilik ayaq..
canggih..ade lift..ni duk kat level 8 pown gue x kesah k..kekekeke

cons nya.. tandas sempit.. haha.. aku pown tak tau la camane arkitek bagunan nih boley pikei nak wat tandas dan bilik mandi sempit cenggitu.. maybe dia igt budak2 USM ni cekeding dan slim melim kot.. naseb baek cheq kategori tu.. klu tak 4 tahun sekali la mandi..haha..

bilik mandi dan tandas.. banyak.. tp sume sempit.. saba je la..yang penting bersih.. kekeke..
tempat basuh baju..x de washing machine agak leceh kot.. T.T
sedihnya i sebab kat bangunan ni x de washing machine.. so pape hal nak membasuh baju haruslah pakai tangan..bukan malas..tp leceh bebenor..ngee.. lebih2 lagi time nak sidai..abes basah lantai..x suke.. x suke.. x suke.. even time keja dulu pown aku sanggup beli washing machine sebab leceh cenggini.. huhuhu.. berjurus kannn~..

tempat iron dan jemur baju..
bilik TV.. tapi duk kat level 3..x ke semangat klu tetiba gi tgk tvpdhal kat umah..tv wat dono je..haha
again.. kat sini aku dapat tau.. yang cafe x bukak kalau ujung minggu.. nampak gayanya berat aku takkan bertambah laaaa duduk sini.. haha.. tapi x pe.. yang tu tak kisah sangat.. sbb tang makan aku pepandai la carik nak idop..haha..

pantri yang ade mesin air coway ngan microwave..kalu ade peti sejukkan baguih..huhu.. kompem penuh barang..haha.


duk sini tetiba i rasa rindu sangat kat umah sewa condo Mutiara Sentul.. rindu kat kak Mas, kak Mar, kak Ti, Kak Sida n Nani..x lupa kak Nisa tersayang.. haha.. sebab kat situ aku rasa heaven sangat melepak dengan diorang time ujung minggu x kuar umah pown x pe.. kekekke.. rindu time menggila depan TV sambil makan sambil tgk drama melayu kat TV..nge T.T


jongki oppa pown of coz kena ade same klu tak.. ;P

Thursday, October 9, 2014

Overdose~

.: Assalamualaikum :.



Have you ever felt to much with our own feeling? As you no more can't control your feeling towards something. Keep thinking the same thing the same person every day? 

I thought I managed it well in these 3 years.. but I was wrong. I didn't make it well. Now I almost Overdose.Again. Overdose with that person. The person that was existed in me before.

meumchul su eoppseo imi gadeukhan neol 
jigeum i sungan, you're in my heart~

Tuesday, October 7, 2014

Dugaan Aidiladha 2014 : pengurusan SHAMISHA HOLIDAYS YANG HAMPEH !

.: Assalamualaikum:.

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua umat islam di dunia.

Hmm.. Alhamdulillah selamat pun rumah aku merebahkan 4 ekor lembu untuk qurban tahun nih. masing2 sibuk nak amik bahagian untuk menunaikan ibadah qurban tahun ni...insyaAllah moga-moga setiap pengorbanan yang dilakukan mendapat redha dan rahmah dari Allah swt.

sempat merasai 2 hari beraya di rumah.. last minute plan nak balik dgn abang aku, Une yang keja kat Georgetown sebab tiket bas dah sold out!.. lupa pulak nak mencarik tiket sebab bizi duk ke hulu hilir menguruskan hal2 berkaitan myBrain15, MARA dan urusan2 uni yang lain..

Sepanjang cuti raya ni.. sedar x sedar.. badan aku demam.. x sure plak camane tetiba boleh demam.. tapi aku syak maybe sebab terkena ujan masa balik penang bercampur lak terkena ujan masa gi kbmall beramai-ramai sari sebelum raya..

sah2 laaa x de orang percaya aku demam nih.. tgk muka macam okei saja padahal muka aku tgh merah kot tuu..


aku pun tak tau sejak bila badan aku sensitip terkena air ujan nieh.. biasanya slumber jew meredah hujan badai tak ku peduli.. adakah ini tanda2 penuaan?? oh myyyyyy  ><

akibatnya.. lepas solat sunat ari raya.teros terlantar atas katil.. oh mo.. pakai lelawa.. atas katil jugak tempatnya.. ape bley wat kan.. kifarah dosa2 kecik..hee..

naseb la sapa suh x nak makan ubatkan..kekekekke.. tp demam2 pun no hal lah.. small matter katenya walaupun susah nak wat dak2 kat umah caya aku demam.. ye la.. ni susah berpewatakan hepi sepanjang masa.. sampai kite sakit pown orang x leh detect.. hahaha..

tapi.. tu sume tak penting.. sebab dalam tak sehat pown.. sempat aku sudahkan mermaid crochet costume tuk anak buah ku yang baru lahir..hiks..

demam demam pun ku gagahi juaaaa mengait sebab pas ni tak tau kesibukan yang bagaimana akan mencengkam diriku.. so baik wat ciap2 :D

dan.. ni baru nak masuk cite tajuk entri ni..dugaan terbesaq aku rasa adalah.. bas yang sepatutnya aku naik untuk kembali ke penang...tak muncul-muncul.. bayangkan aku, najwa dan lyn duk menunggu bas dari kul 9.30 malam sampai kul 3 pagi.. dari stesen bas tecso tu penuh dengan manusia.. sampai tnggal beberapa kerat je yang setia duk menunggu bas express SHAMISHA HOLIDAYS YANG TAK KUNJUNG TIBA IBARAT MENUNGGU KUCING BERTANDUK !..

Sila lah imagine keadaan beta disaat itu.. yang separuh ke-demam-an.. dengan lautan manusia yang ramai.. dengan mencarik2 bas yang sepatutnya kena naik.. kena fooled kat penjaga kaunter bas akan sampai nanti.. nanti tu kalau 15, 20 minit boleh tahan.. ni berjam-jam....

dari seramai2 makhluk.. tinggal ni ye yang ade.. ni pun nak dekat kul 12 tgh malam..

bayangkan..masa kul 10 mlm, dia cakap bas duk kat JELI lagi.. dalam 2 jam sampai.. okei la..asal bas datang.. kul 12 TGH MALAM tanya lagi.. dia cakap bas baru duk kat TANAH MERAH.. aku da angin da.. tp kontrol sebab orang lain cam kool je.. kul 2 PG bas tak sampai2 dengar cita duk kat PASIR MAS..plus.. entah apa yang rosak..PULAKKKK !..

last2 tak tahan dalam kul 3 PG call abang aku pujuk dia datang amik selepas beberapa jam aku rasa cam GELANDANGAN pun ade.. bezanya aku , najwa dan Lyn gelandangan jenis educated.. Najwa sempat kot menulis untuk tesis dia..aku pulak.. lepas abes jenis buku yang ade dalam beg aku study..tak tahan lagi.. siap baca surah Al-mulk lagi..hebat sgt berdelandangan gini~.. Najwa dan Lyn pun balik lps gi tebus balik harga tiket bas...

naseb si gelandangan.. naseb baik ku ketemu kotak ini boleh la jugak wat lapik..haha


Sebab tak semapt nak mengusha tiket.. akhirnya  aku, Najwa dan Lyn balik dengan abang aku jugakk ==".. kitorang sepatutnya balik malam tu sebab masing2 ade keja ari selasa pagi.. Aku ade kelas.. najwa dan Lyn ade program. tp last2 ari selasa baru bertolak..

nak jadikan cite lagi dramatik.. kete kembara x leh start lah pulakkkk masa berhenti kejap kat Rantau Panjang. ==" dekat sejam jugak lah stuck x idop sehingga lah datang hamba Allah ni tnya kenapa dengan keta. sekali dia tulun startkan.. teros idop.. ajaib oh.. dia ckp dia tangan pomen.. oo..alhamdulillah.. Allah hantar kan pertolongan..

hanya aiskrim baba je yang dapat sejukkan hati beta yang geram dengan SHAMISHA HOLIDAYS.. ape tak ngamuknya..kul 3 setengah pagi baru sampai umah tido.. pastu awal2 pagi da kena bgn balik..
dalam on da way tu.. une perasan e-cond kete cam x sejuk.. last2 berenti kat kedai mechanic.. maka kat situ la plak stuck.. dalam sejam lebih jugak la.. tambah dengan jem lagi.. huhu.. dugaan bebenor ni..



tapi 'ala kulli hal..Alhamdulillah... dalam maghrib tadi kitorang selamat smpai kat USM.. lama la jugak kan.. haha.. dr kul 9 pgi kul 7.30 malam baru sampai.. dugaan aidiladha..

tapi pape pun.. hati beta ini memang benkeekkkk lantaran ketidaktelusan bas express SHAMISHA HOLIDAYS.. teruk..terukk... terukkk.... pengurusan yang teruk !.. tak layak pun jadi pengusaha perkhidmatan.. servis zero..! memang tamat riwayat bas SHAMISHA dalam idop aku.. huhu.. mengainaya orang.. bukan aku sorang.. tp at least 47 orang (standard muatan bas).. jual tiket tapi bas tak sampai2..

peengajaran: rela tak balik bercuti dari terbeli tiket bas SHAMISHA HOLIDAYS!..

bengkek hati den!


Wednesday, October 1, 2014

Sebulan di Penang

.:Assalamualaikum :.

Hai..

lepas beberapa lama menyepi..hai je la mampu ku hulurkan..kekekke..dan dan je dengan muka tak bersalah kan.. miss me babeh??..

Panorama Penang dari tingkat 18 rumah dayah ISDEV 13. 

hm.. Alhamdulillah.. hampir sebulan menghuni bumi Penang, terutamanya bumi USM dan ISDEV khususnya.. banyak benda-benda baru yang aku pelajari.. dan cuba mendalami.. boleh nak dikatakan..ari2yang berlalu.. walaupun sibuk bergegas ke sana dan ke mari.. alhamdulillah..Allah permudahkan semua urusanaku di bumi Penang ni..Syukur tak terhingga..seolah2 ISDEV melambai-lambai tangan mengalu-alukan kedatagan diri yang kerdil ni..

Bermula dengan pendaftaran master - Najwa, junior masa MMP bagi tumpang tinggal kat umah sewa dia sementara tunggu result hostel, geng rumah tu memang torbaek sebab friendly - dan tanpa diduga Allah pertemukan dengan Hanim, budak Oil Engineering sambung master sekali kenal baru sari, tapi macam bertahun-tahun kawan - application hostel berjaya di apply - hostel permai hilton- single room (yess!) - urusan biasiswa mybrain15 ngan MARA pun da ciap submit on time..berharap dengan penuh harapan agar application kami lulus..insyaAllah - ISDEV sangat-sangat kaya dengan ilmu - dapat part time yang senang gile iaitu jaga kiosk makanan dekat hostel Saujana- dan paling tak sangka, bertemu dengan kawan seUni selepas 3 tahun berkelana dengan dunia masing2..tak sangka dia ingat lagi aku..kih3.. disebabkan beliauaku berjaya menjejakkan kaki kat tempat2 menarik kat Penang dalam masa tak sampai sebulan.. kekkeke..

mula-mula buat waffle memang terkial2 la.. tapi kami cuba cabar diri dengan wat benda-benda cenggini.. Hanim pun sebelum ni penah keja jadik IT designer pun boleh turun padang keja wat waffle.. Apatah lagi aku.. kekkekke.. serba talented. lai lai lai..
Aku dah bertekad cemerlang untuk mengutip segala ilmu tentang pembangunan islam yang disampaikan oleh prof dan doktor-doktor di ISDEV. Lepas aku berada di dalam ISDEV.. aku rasa teramatlah kerdil dengan ilmu pengetahuan mereka tapi terasa honored sebab dapat bersama mereka dalam menuntut ilmu nih .. yang mana aku pun berharap suatu hari nanti... aku pun boleh wat sumbangan akademik demi generasi akan datang.

VIVA PHD ustaz Wan RISDEV.. betapa aku rasa kagum dengan jawapan yang diberi ketika ditanya oleh panel. Aku yang tak tau dia buat pasal ape pun boleh dpt gambaran kajian dengan penerangan yang dia bagi.. Ustaz Wan dapat skala 1 yang mana memang tiptop laaaa... tahniah ustaz.
Rasa sangatlah teruja bila melihat Senior phd buat VIVA diorang.. dengan kefahaman tentang kajian beliau dan ketenangan menghadai penal sangat2 aku respect.

Semoga cita- cita ini akan terus bersemadi dalam diri.. dan moga Allah sentiasa yakinkan aku bahawa setiap langkah yang telah aku ambil adalah yang terbaik buat diriku dan agama islam..

guys.. doakan ye.. doakan juga agar aku dapat sediakan tajuk tesis yang sesuai agar berguna untuk pengurusan pembangunan islam kelak. :D

jenjalan ke Street Quay.. orang nak bawak aku memang excited la.. hahaha.. lawa sangat pemandangan kat sini..teruja.. teruja..

p/s: yeaa.. experia ZL kini berada ditangan.. ari tu balik kampung untuk selesaikan urusan MARA.. Sony Centre Kota Bharu call ckp experia ZL telah kembali normal.. hepi bukan kepalang. :DDDDDD 



dan last.. my lovely experia ZL kini ditangan... laling.. u jangan sakit lagi okei.. if i over changed u..why not u tarik usb sdiri..kih3..

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...