marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, November 4, 2014

Manusia dan perangainya

.: Assalamualaikum:.

Ari ni aku nak berstory morey pasal manusia.. keh3.. tak de.. aku tak akan bercakap dalam bahasa buku teks yang penuh dengan falsafah-falsafah yang kengkadang mata aku akan terus tertutup biarpun satu muka surat aku baru baca..~ ahaks.. pelisla nik nur syuhada.. behave skit..anda tu student master..katenye~..

hee.. disclaimer :aku bercakap berdasarkan experience sdiri.. so.. x de refer2 mane-mane buku MEN ARE FROM MARS,WOMEN ARE FROM VENUS ke hape k.. aku tulis tajuk tu sebab aku duk tgh baca buku tu.. beli dah berzaman dah..tp bacanya.. slow skit.. sebab x se best heri poter.. haha..

ni experience yang aku kutip masa jadik numerator untuk soal selidik geran universiti untuk Wakaf. baca kat sini ek nanti..

aku pown x tau camana operasi wakaf di malaysia secara kursus.. tapi dengan membaca introduction depan ni.. orang boleh paham lah istilah-istilahnya..

 masa buat survey baru-baru ni..pelbagai jenis orang aku ngan Najwa jumpa.. ada yang mudah bicara.. bagi kerjasama.. dan ada juga yangggg... isemennn. da la x nak bagi kerjasama.. ciap kondem lagi borang soal selidik tu cakap x sepatutnya cenggini.. cenggitu.. huhuhu.. ajushi.. bukan kami pun yang wat soalan tu.. hadoi..

tapi tak pe.. sume tu kita amik wat pengalaman sebab kita kena tau.. atas dunia ni.. memang Tuhan ciptakan makhluk diaa berbeza-beza perangai kan.. sabo jew.. kita pown blom tentu lagi camane layanan kita bagi kat orang kalau kita duk dalam kasut orang tu..kan kan kan :D

pape pun tima kasih kat volunteers yang bagi kerjasama.. rata-rata orang KB nih orang kerja besaq2.. gaji pown best-best..pegawai tu ..pegawai ni.. ada yang okei.. ade gak yang KO.. heee..

contohnya...

ade akak tu.. aku tengok dia cam tak rushing.. so mintak izin dia tuk jawab questionnaire tu.. dia pun tanpa banyak bicara.. senyum je.. orangnya pun x agah (sombong) dan senang nak beramah mesra...terus sudi jawab...aku akui la soklan tu banyak gile.. dalam 10 muka surat.. agak orang yang x de kesabaran yang tinggi malas kot nak jawab.. soalan pun pakai istilah2 yang tinggikan.. lagi lah malas..haha.. tapi akak ni rilex je amik masa dia tuk baca soalan tu.. dalam 15 min gak kot dia selesai borang tu.. riak muka dia x de pown menyesal jawab.. lepas ucapan tima kasih dan bagi token penghargaan tu.. akak tu pun pegi.. aku check lah borang tu..kot2 ade yang tertinggal..haru lak nanti.. overall aku tgk borang akaktu dia jawab dengan baik lah ciap ade komen membina lagi.. tgk bahagian pekerjaan dan gaji... wow.. bukan calang2 orang.. pegawai kott.. gaji pun mmg tinggi la RM9000 sebulan duk kelantan memang mewah la..huhuhu.. see.. orang cam kakak ni..aku respect sangattt.. x berlagak.. x persoalankan byk tricky2 soalan yang wat kita rasa down..

berbanding dengan sorang pakcik ni..

katenya dia pesara PTD..PTD kita pun boleh tau la kan dia nih orang hebat,, banyak jugak lah songeh pakcik ni.. mula-mula dia agak ego lah.. persoalankan tentang soalan2 dalam tu.. pastu diackp..awak patut buat cam ni.. camtu.. da.. aku ckp kat dia elok2 kalau pakcik tak leh jawab tak pe lah.. bagi balik lah question sheet tu sbb malas nak bertekak dengan orang-orang camni.. satu of course lah kita kena hormat orang tua.. second.. berdebat pun.. sekali pun aku menang cantas jawapan dia.. x selesaikan pape pown.. wat pakcik tu berang lagi ade la kot.. sampai satu tahap tu dia maybe nak buktikan bahawa dia tu betul dia tanya kitorang.. tau tak harta wakaf di malaysia ade byk mana?..tanya aku mane aku tau..aku ngan Najwa berpandangan.. dia jawap dengan bangga.. ade 6 Billion katenyeee... aku ngan Najwa wat muka.. so what??~... bukan duit kita pun..~

sadiss.. satu sebab perangai tak matang pakcik PTD tu.. second.. pandangan dia terhadap question tu cam tak berguna kot.. dan ketiga.. sadis sebab kena print/potostet balik soalan baru sebab pakcik tu.. sampai ati..kalau tak nak jawab pun..jgn lah rosakkan kertas soalan tu.. tanpa baca soalan.. dia teros je wat bulatan besar kat 1 jawapan bagi langsung tak bersetuju.. penat lah klu semua rakyat malaysia camni.. kan.. kan.. kan.. sape yang bersetuju dengan perangai pakcik ni.. angkat tangan..huuuuu..

camane pun..bagi aku ni pengalaman.. pengalaman yang boleh kita guna dikemudian ari.. bagi aku..sebab aku tak bersetuju dengan perangai orang yang cenggitu.. aku berharap sangat aku tak kan ade perangai yang cenggitu di kemudian ari kelak :D

heee.. tu je la i nak cakap..

2 comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...