marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, February 24, 2015

Cuaca panas

.: Assalamualaikum :.

perasan tak sejak akhir-akhir ni..cuaca makin lama..makin panas..kan..kan..kan..hee.. tak kire la pagi petang siang malam.. terik je mentari memancar..haba panas pun tak kurang main peranan dia..


pastu mulalah tangkap gambar dengan muka dan tangan camni sebab tahan panas..kekeke

adakah ini kesan-kesan pemanasan global yang sering dicanang-canang dalam karangan masa zaman sekolah dulu.. baru rasa camne perasaan itu kan..kan..kan..

katenya jabatan meteologi negara kita akan dilanda cuaca panas sehinga 34 darjah celcius sampai ujung bulan Mac.. nak tak nak wajib la kita jaga diri bebaik..kang tak pasal-pasal jadi mangsa strok haba..nauzubillah  haa.. dengar pesan DR Nicky ni tau *gaya sambil betulkan spek*

so.. basic thing yang kena buat.. selalulah minum air kosong.. seriously..bukan memain dah ni.. sila paksa diri kalau ade masalah minum air kosong cam aku..kekkeke..

haha.. me dari dulu sampailah beberapa bulan yang lalu adalah insan yang susah gile nak minum air kosong ..kalau minum pun..nak yang sejuk-sejuk.. air kosong suhu bilik tu mmg tak jamah la.. zaman sekolah dulu boleh cakap.. bawak air kosong ke sekolah.. balik umah air tu tak terjejas pown..takat tu jugak..rela gi beli air sirap lagi you.. ohohoho.. so guys.. jangan tiru aksi ini di mana jua anda berada okei..kata cikgu sains aku , cikgu Azhari masa form three dulu badan kita mengandungi 78% yang terdiri daripada cecair..so bayangkanlah camane darah nak beredar bawa oksigen ke otak kalau cecair dalam badan kurang..  tak caya sila semak buku Ikhtiar Dalam Tubuh Manusia k.. *ewah ceramah bio plak kat sini*

tapi sejak akhir-akhir ni..baru-baru ni je sejak aku cuba consume K-colly.. baru ade rasa insaf skit nak minum air kosong..tu pun sebab consume k-colly teros rasa dahaga yang amat..tekak aku kering..hah..menang sesuai laaa dengan aku nih yang kena paksa baru jalan.. tu pown kena pujuk diri bagi minum air.. hahahha..

cara aku pujuk diri???..haa memulanya sekali .. beli botol yang boleh simpan air..sebab aku spesies memilih gile bab-bab gini..maka terpaksalah berdepan dengan situasi camni.. tak nak botol plastik.. tak nak yang berat.. tak nak yang ade corak yang random..tapi  nak yang kiut miut.. nak yang kaler kuning..nak yang senang tuang.. hahahah...memang banyak songeh laaaaa aku kalau bab-bab gini.. tu baru memilih botol air kosong.. belum bab memilih pasangan hidup..pastu last-last..akhirnya.. jumpa jugaklah atas TESCO botol yang disukai itu.. harga pown so-so.. mampu milik..yang penting lepas beli aku pakai..kalau ikutkan pengalaman..ade certain barang..lepas beli simpan je..sebab satunya.. x kena dengan citarasa.. kedua.sebab tak de kepentingan nak pakai..kekekke

haa..ni dia botol air kosong yang dibeli dengan penuh kasih sayang.. botol kaca tapi takde berat sangat..berbaloi-baloi

tu baru botol isi air kosong tau... belum masuk gelas lagi... gelas pulak.. nak yang hotel style.. yang putih jernih.. bukan kaca.. bukan plastik jugak.. last-last jumpa kat atas Mydin yang harga rm5.90 satu tu.. mahal pown tak pe la..beli sekali tu je.. boleh pakai banyak kali kan..kan..kan..

he he..he..



feberet gelas.. ajaib minum air dalam gelas ni sebab tak sedar minum-minum teros abes..heee


maka dengan itu.. barulah tekak aku rela menelan air kosong itu.. haaa.. begitulah trick yang aku buat demi kebahagiaan diri sdiri.. see betapa penyayangnya aku..kekekke

so.. bagi korang yang ade masalah nak minum air kosong cam aku.. cuba cari alternatif macam aku..ahahaha.. bangga wei.. dulu punya aku paksa diri sdiri minum air kosong.. tapi tak berjaya.. aku rela tak minum air sehari suntuk.. kalau betul-betul terpaksa barulah aku minum air kosong.. tu pun..main-main lagi dalam mulut sebelum telan..teruk..kan..kan..kan..


so.. minum air kosong bebanyak ye musim-musim ni.. dan make sure air yang diminum tu air yang bersih.. kang tak pasal2 kena taun, cirit birit plak ye.. katenya minum minuman isotonik pown okei jugak.. dan elakkanlah minum minuman berkafein nanti tak pasal2 gigi cantik putih melepak macam Fazura..hehehhe..dan kurangkan makanan pedas..

limitkan aktiviti outdoor..kalau tak boleh jugak..pakai la payung.. hilang macho sikit pown tak pe la kot.. kat USM ramai je pak arab yang tuf-tuf berpayung..hihi.. orang laki korea dalam drama hensem what pakai payung..kekekke (padahal cakap kat diri sdiri gak- payung ada tapi simpan dalam beg)..

dan lagi.. elakkan pakai pakaian yang kaler hitam..kan kaler hitamkan menyerap haba.. so..bayangkan kalau kaler hitam tu serap haba dan korang pakai baju kaler hitam..tak ke lepas tu korang boleh bertukar menjadi orang super saiyyan??..tak tau la hebat or seksa kan.. so..elakkanlah pakai kaler itam walaupun orang claim hitam itu menawan..huhu dan pakai pakaian longgar-longgar skit.. longgar itu pon menawan what??..

haa.. tu la pesanan DR Nicky untuk ouls sume tau..tak de maknanya nak penuhkan hospital dan klinik-klinik tu kalau kita boleh elakkan benda ni dari terjadikan.. sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari merawat.. haa tau pun kan..




Sunday, February 22, 2015

Throw back Sem 1/ 2014

.: Assalamualaikum:.

Esok dah nak start sem 2 yakni dah satu semester aku bermastautin kat Penang nih lebih spesifik kat bumi USM nih.. cam baru semalam je register masuk kat ISDEV.. huhu..

banyak benda yang terjadik semasa sem 1tak kira la sama ada suka atau duka.. dua2 boleh jadik iktibar dalam mendewasakan diri menjadi manusia khususnya, tiny servant to Allah spefisiknya.. selagi bergelar hamba Allah, life must go on tak kire apa jua yang kena hadapi di hari mendatang.. tu lah kuasa tawakkal, menyerahkan segalanya kepada Allah lepas dah berusaha..kan kan kan.. yang penting kita usaha..

alhamdulillah..pointer sem 1 deabak.. alhamdulillah..

nikmat paling best yang aku dapat kat Isdev ni adalah nikmat ukhuwah dan ilmu lah.. cam Najwa penah cakap.. "seronok kak da kat Isdev.. perasaaan dia supo nga duk Maahad dulu.."..MMP tempat paling aku rindui kalu bab-bab ukhuwah ni.. sebab utama aku enroll masuk Isdev kot..haha..arapnya perasaan ni wujud dalam diri aku selalu.. hiyee..

sebelum nada-nada malankolik menerjah entri nih..bagus kita ber-throw back sepanjang sem 1.hee..

*********


ni minggu pertama masuk Isdev.. meeting pertama untuk organize program ke Thailand. banyak suka dan duka jugak yang berlaku sepanjang meng-handleprogram ni.. biasalah tu..karenah birokrasi..haha.. but at least dengan adanya program ni, kitorang cepat mengenali MISDEV 14 dan Isdev :D 



 Conference.. fuh.. ingatkan jadik budak master bley rilex2 dalam bilik tak yah berjumpa dengan orang..haha.. silap.. ni academic conference yang dianjurkan oleh Isdev. peserta kebanyakannya adalah MISDEV 13. so kitorang MISDEV 14 tukang tengok jew.. kekekke..




 Berlangsung juaaa program yang ditunggu-tunggu Bannua Sosial Transformation Program.. kat sini kitorang berkenalan dengan lebih rapat dengan komuniti Islam di Thailand, spesifiknya di area Songkha, Ban Nua. dikatakan tempat ni hanya 4% komuniti Islam di tengah-tengah masyarakat Buddha yang membangun dengan hasil pungutan zakat dan wakaf penduduknya. hebat!.. bagusnya kerajaan Thailand ni tak sekat pembangunan berasaskan agama selagi mana tidak mendatangkan mudharat. Cara pendekatan yang dibuat oleh Imam Tabrani (ketua kampung) adalah pendekatan bottom-up yag mana pendekatan dia lebih kepada menawan hati penduduk dengan akhlak dan perilaku yang baik dan tidak menggunakan kekerasan semata.. nanti i citer kat entri lain kalau ade masa ye..

 
 alamdulillah.. tahun ni Aina pulak yang bergelar isteri orang.. hee.. na salah seorang best friend aku masa zaman membuas di MMP.. hee.. na dah pun selamat jadi isteri orang.. geng aku ade 6 orang termasuk ak.. yang belum kawin aku,cik Yang n piyah.. 3 orang dah selamat kawen .. ain da ade baby.. mc yah on da way.. na pulak baru kawen..


 debaran perbentangan proposal disertasi. hish..hish.. dah la i ni spesis yang tak suka attention.. tapi alhamdulillah dapat present dengan baik (ye lah tu)..kekkeke.. naseb dr memahami apekah proposal yang cuba beta propose kan..hehhe..tima kasih para pemeriksa dan supervisor.. from zero to something good.. alhamdulillah proposal A..heee..



 mengakiri tahun 2014 dengan menjelajah Pesta Penang.. kekekkeke..bila lagi ade kesempatan camni kan.. ni lepas exam last paper..last minute planning teros sampai ke sini (biasa kalau plan yang kaw2 dah cantek, susah nak jalan..yang last minute laju..kekekek).. sempat la naek beberapa games yang kecut perut.



 penutup dia dengan kawen cik kak yang comey cam dato' Siti Nurhaliza yang murah dengan senyuman ni..Fadhliana namanya.. satu supervision dengan aku bawah mama Sue.. heee.. pun selamat jadi isteri orang masa cuti CNY baru ni.. sempatlah kami MISDEV 14 menjelajah ke rumah Fad untuk meraikan hari bersejarah dia..hee.. pasni semangat lah menulis disertasi ni..heee...

****

tu la serba sedikit throw back nya.. sebenarnya ade beberapa event lagi..tapi entah ke mana gambarnya..heee.. jadi kita throw back yang ni je la kan..kekeke..

doakanlah agar aku bertambah rajin..sempena bukak sem ni.. :D


Hot air balloon 2015

.: Assalamualaikum :.



gaya tak menyempat tarik orang pegi tengok belon

Semalam sempat menjejaki Padang Polo Penang.. aku agak padang polo tu depan spital penang la kot sebab Une (abang aku yang ke 11) parking keta baeek punya kat emergancy room.. mentang2 la staff situ seska ati je dia park keta situ.. port parking dia katenya..

ramai dah yang memenuhi padang polo.. awai depa ni bangun na.. bangun-bangun tido teruih datang ka camna..

eh.. eh.. eh..kenapa tetiba menjejak kaki kat padang polo ni.. mesti lah bersebab kan..hahahhaha.. ouls tau kan yang Penang Hot Balloon Festival sedang hangat berlangsung kat situ.. haruslah I oulss nak joiiinn.. lagipun abang I tgh off day.. so..haruslah menggunakan masa beliau semaksima yang mungkin..haha.. sape suh bizi memanjang..time ni haruslah.. haha.. aku agak kalau aku sorang memujuk.. peluang nak menapak kat padang polo ni rendah la tapi naseb bek Iwa (adik yang ke 15) tetiba nak datang penang..so ape lagi.. adik aku nih bakal lawyer..so word yang keluar dari mulut dia lebih berkesan nampak gayanya... ahahahhaa..

tengok je la mampu.. redha je la  kaaann...

maka.. pagi tu seawal kul 7 setengah pagi lebih dan kurang, kitorang berlari-lari anak menuju ke kaunter jual tiket untuk naik big balloon ni.. siyes semangat gilerrrr dengan pakai baju kurung pahang lagi u..wedges lagi.. (p/s:tujuan asal pakai baju kurung pahang n wedges tu sebab hal lain.. abang aku cakap takut tak sempat nak balik salin).. tapi tu x menghalang kami dari membuas di padang.. berlari tu feberet aku.. ahaks.. cuma cover la x nak bagi kehilangan ciri-ciri perempuan melayu terakhir...kekekkeke..

tiket dah abes.. bergambar ngan belon je la dengan muka separuh tak puas ati..tapi senyum je..

so.. sampai je dalam padang tu..tengok laa.. panjang kottttttttt oorang yang dah beratur..amik je tempat tuk joinn beratur.. ade announcement yang cakap tiket dah sold out..Whattt de??..baru pukul 8 pagi.. sob sob sob.. belon pon baru duk bukak.. baru duk buh udara.. alih-alih tiket dah abes.. dah la lapo.. huhuhuhu..ape tak sold outnya..180 tiket je yang dijual..huhu..yang dapat tiket tu tak tau la kul brapa duk menapak kat padang tu..hoho..

nak pegi naik belon,
tapi tiket belon dah habiss..
hahahhahahahha...

ok lawak.. lawak hambar..

pakcik mppp tulun tangkap gambar.. kot dia rasa aku nagn adik duk semangat amik gambar so dia offer nak tulun amikkan..heee

tapi drama sedih tu kejap je.. maka.. dengan itu.. aku dan Iwa pown menggilalah duk tangkap gambar dan posing-posing...nak naik belon tak dapat.. buat je la ape yang dapat.. keterujaan diri harus diisi.. ahahaha..abang aku hentah ilang ke mana..

time aku sampai matahari masih lagi malu-malu kucing nak muncul.. so.. takde lah panas sangat cuacanya..

gaya ke-frust-an sebab tak leh ride..

abis pesen posing dah dibuat dengan tema baju kebangsaan kita, kebanggaan kita walaupun baju kurung yang aku pakai adalah baju kurung pahang..haahahha

bakal lawyer..kehkehkeh

hm.. x pe la tak de peluang nak ride dalam balloon tu kali ni.. lengkali ade la tu peluangnya.. pujuk aku kepada diri sdirik.. ahahahhaa








lepas dah boring tak tau nak buat apa kat padang tu sebab matahari dah bangkit dah dan orang pun mulai ramai memenuhi padang, aku ngan Iwa pun gi cari abang kitorang.. rupanya dia dah jumpa kawan diadan sedaaaap je berbual2 kat khemah makan.. so.. tak nak mengganggu mereka..kitorang pun duk lah senyap2 kat meja makan belakang dia.. tunggu sampai dia sedaq adik-adik dia kat belakang..


 pastu kitorang chow untuk event yang lagi penting... kekkekeke

 **ari ini dalam sejarah khas untuk abangku Nik Muhd Munir..kekkeke**

Tuesday, February 17, 2015

aku, dia dan disertasi

.: Assalamualaikum:.

Yess.. seriously.. aku tak dapat tido.. da banyak cara aku try buat agar segera belayar di alam mimpi.. tapi.. nampak gayanya.. malam ini seperti malam-malam sebelumnya jugak.. tak bley tido..

aku ingatkan malam-malam biasa aku tak dapat tido sebab siangnya aku tak wat something yang memenatkan.. so mata pown wat onarlah kan..tapi sangkaan aku meleset...

hm.. sepatutnya kalau ikutkan perancangan aku tahun lepas la kan (macam lama sangat bunyinya).. aku sepatutnya landing kat bumi penang nih semalam.. tiket flight memang aku booked 16/2/2015...tapi..tapi...tapi...

demi disertasiku demi masterku demi supervisorku.. aku merajinkan diri ini, mematangkan jiwa ini agar berkorban 15 hari lebih awal untuk berada di bumi penang ini.. sob..sob..sob.. sedih la sebab dalma 15 hari tu banyak benda yang berlaku tau kat tanah tumpah darahku.. termasuklah pemergian ayah Zik.. benda paling terkilan sebab tiket aku sepatutnya semalam..orang dari luar kelantan ke kelantan semata-mata untuk penghormatan terakhir kepada ulama'.. aku pulak terkontang kanting kat sini melayan disertasi terchenta.

al-fatihah buat tok guru Nik Aziz. bukan orang jauh, tapi tok sedara serumpun kerabat diraja jembal jugak.

bab 1 dan bab 2 aku teramatlah banyak contengan jalanannya walaupun dah mengalami beberapa tapisan oleh mama sue. pergh.. ingatkan mudah nak mengayat kajian gue.. tapi.. rupanya.. susah dan payah.. ku ingat dah sesedap rasa ku melontar idea menulis,namun,ia masih belum bersinar lagi di hati supervisor ku. maka.. berkali2 lagilah nampak gayanya aku akan menapak membuat correction. ha ha.. seriously.. menulis dalam bentuk penulisan akademik nih banyak cabaran dan dugaan. tapi bagus jugak banyak contengan jalanan kat draf tu.. sekurang-kurangnya ade guideline lepas ni nak menyorot kajian beta camno.. sejajarlah dengan muka beta yang makin masam mencuka sebab duk memerah otak.. haha..

ape pun.. dalam ke-stress-an berkarya yang asyik kena reject, mujurlah aktiviti crochet ku berjalan dengan lancar.. dalam 15 ari ni.. aku isi masa dengan crochet je la..

cronology citer asalnya cenggini

 29/1 dapat msg dr supervisorku bertanyakan apa kabar disertasi bab 1 dan 2, ho ho..disebabkan lepas exam teros aku cabut balik kg, maka proposalnya pown belumlah diambik dengan pemeriksa (ada markah- kerja khusus), sebab of courselah pada firasat aku belom dicheck sbb baru lepas exam kot.. maka selumberlah beta bukak sem baru fikir.. haha.. cuti sape tak hepi ke sana ke mari, buat itu dan buat ini..

30/1 sebabkan teguran supervisorku itu maka aku insap, dan mintak tolong kawan yang kat campus ambikkan n pos for me lah, tapi ade problem skit so tak dapat nak pos..

31/1 so aku teros tukar planning, balik campus ari ahad. isnin pada firasat beta dah boleh pegi jumpa pemeriksa sendiri untuk dapatkan proposal tu utk dibuat apa2 pembetulan. i sayang malindo air, pasni malindo air akan menjadik kenderaan ruji beta untuk balik kg (sila ambik saya jadi duta malindo air plis.. tapi x nak la pakai skirt singkat dan baju jarang..hiks) sebabnya, i boleh change tarikh tiket tanpa charge (sebab sebelum tu malindo da tukar time nak berlepas).

2/2 gi jumpa pemeriksa utk dapatkan proposal. banyak bertanda merah, tapi benda tak de la aku larik konsep kajian ke ape.. merah bertanda sebab tak berapa nak ikut format APA style.. haha.. aku kan menulis gaya ADA style nak wat camno.. nasib x masukkan Gaya UMS jew tau.. gi library carik bhn bacaan utk menyedapkan karya disertasi beta. bertemu dengan hamba Allah ni (budak PJJ).. hebat.. ciap dia baca ayat dalam surah al-mukminun kat aku lps dia tau tajuk disertasi gue.. dia cakap time dip dulu dia amik syariah undang-undang.. pergh patut la.. dia ajak gi minum ayaq sambil berbual2 tapi beta time tu tengah fokus carik bahan.. so sori la bro.. bukan beta sombong.. tapi try lagi lain kali k..

3/2 cuti-cuti malaysia. cuti ari wesak. ape aku buat ari ni eh.. ape lagi.. betulkan bab 1 untuk tatapan mama sue aku untuk keesokan hari lah sebab dah janji nak hantar 4/2.. ho ho..orang lain da berzaman hantar draf bab 1 (time masa Dr. tanya kabar disertasiku ape cerita tu..) so kelam kabut la jugakkan.. pulun buat, tambah itu dan ini dan betulkan ape yang dikomen oleh pemeriksa dalam proposal itu.

4/2 fuh.. waktu mendebarkan untuk bertemu dengan mama. mama sue ni tak ade lah macam rimau ke ape ke..tapi sebab kita respect dia.. so setiap tutur kata dia boleh wat kita terasa zup-zup dijiwa.. so rasa nak wat yang terbaek laah..tapi terrbaek- terbaekk pown habis jahanam lingkop kalau dapatkan kat aku.. well me and protocol mana bersatu.. hoho.. then, mama sue tak de la on the spot bincang draf aku tu. just bincang skit2 je pasal ape yang dikomen oleh pemeriksa.. mama bizi dengan stuff2 keja dia so tak lama pown kitorang bincang. yang penting 10/2 kena hantar bab 2 pulak.. ho ho

5-6/2 kononnya protest sebab tak bersedia datang campus awal 15 hari dari dirancang, pas jew anto bab 1, teros le i layan marathon korean drama.. kekekeke.. (padahal itu sahaja yang mampu buat sebab orang lain mana balik campus lagi, aku je terover sayang usm) sambil2 tu usha blog2 crochet dan marathon one piece buat yang ke seratus lima puluh juta kali...kekekeke..

7-9/2 insap balik. selak balik disertasi terchenta. bab 2 rumit skit. sebab kena buat literature review. masa degree dulu aku tak de la rasa susah sangat (dah aku wat website system)..tapi yang ni siyes.. kena mentelaah buku-buku akademik, tesis orang, kertas kerja dengan istilah-istilah sains sosial yang bagi aku amatlah susah nak telan.. haha.. yela.. kita maksudkan pengurusan nih camni-camnih-camnih, alih-alih dalam tulisan orang tu orang ni pengurusan nih blablablabla.. naseb ler.. nak muntah ijau pown ade.. tu baru mengedit karya proposal sendirik da nak muntah ijau..belum lagi bab nak proses aku tulis ape tahun lepas sambil memuji diri sdiri sebab hebatnya boleh buat proposal tebal-tebal (48 muka surat jew pun)  haha.. jadi begitulah diri ini 3 hari sebelum nk kena hantar bab 2 disertasi.. haha..sempatlah join aniem ngan kak E jenjalan kat padang kota lama makan pasamboq ngan ABC. nak jogging katenya.. last2 tibai makanan.. kekekeke

10/2 hantar via kerani opis je sebab mama I cuti kecemasan, so tak jumpa lah dan lepas tu enjoyyyyy.. kononn.. enjoy tak enjoy.. hari seterusnya terperap kat bilik sebab tak dapat nak ke mana jugak, first tak de transport, second tak de geng.. berkawan dengan Gan depan bilik jew gi lunch n dinner kat cafe sebab dia pown balik campus awal.. same case ke kita..hahaha.. Gan sambung Master bahagian Planning ape ntah.. dulu dia study architecture (wah!)..tak jadi nak jealous sebab dia cakap dulu dia lagi teruk sebab tak mandi berhari-hari sebab berkurung dalam studio nak kena siapkan project. perghh!

10-15/2 menghabiskan sisa-sisa dan saki baki hari ku di campus dengan mengait dan movie. sesekali merayap ke tesco (padahal sekali je) sebab siyes boring. i ajak abang i jenjalan dia bizi je manjang..hepi giles masa hanim ajak gi beli barang nak wat cupcakes sebab dia dapat order yang banyak. so, akibat keboringan yang melanda, aku meng-offer-kan diri untuk menjadik assistant. naseb bek time ni ak bermastautin kat umah sewa aniem, sebab malam tu yang dapat tau ayah zik tak de.. kalau aku duk sengsorang dalam bilik ostel, siyes aku pown tak tau ape aku buat. at least duk kat umah orang, cool skit. malam tu, tak bulih tidur sebab mengenangkan ayah zik. mungkin sebab roh dia dah sebati dengan kitorang orang kelantan, jadi amat terasalah kehilangan tu. kami sayang tok guru.

16/2 maka hari yang ditunggu-tunggu, supervision class bersama misdev 14 dan mama sue kami. masa bincang sebelum aku balik cuti sem ari tu, aku just ingat kitorang ade supervision class ni je. sebab tu pasal bab-bab disertasi tu aku tak pikei pun masa cuti, rupanya dr. ade bincang dengan budak2 ni dia nak draf setiap bab dalam sem break tu. padan muka gue. sapa suh awal-awal dah cabut. well, time tu kan banjir, of course lah saya nak cepat-cepat berada di tanah tumpah darah untuk memberi sumbangan apa yang patut dan time tu jalan udara je yang boleh lalu, jalan darat semua tersekat kan. maka, masa supervision kelas tadi, mama terangkan lah dengan detail perkara yang perlu ada pada sebuah desertasi dengan sedetail-detail-detailnya. tentang kesalahan-kesalahan yang kena baiki. overall bab 1 dan bab 2 aku punya organisasi dah betul (salah lagi tak tau la sebab memang aku rujuk desertasi lepas sebijik2)..tapi..tapi..tapi.. as aspected-lah budak yang baru belajar nak menulis penulisan akademik. semua muka surat kena conteng.. ha ha..  tak sure berbaloi ke tak 15 hari beta mengorbankan hari beta demi desertasi.. insyaAllah.. semoga ada hikmah :D (ade..ade.. aku dah jadi pro crochet sebab macam-macam benda aku try kait)


So, nak tak nak.. kena selak berkali-kali lagilah disertasi gue. makan mr D, minum mr D tido mr D.. moto terbaru.. bertekad cemerlang.. rilex la da.. setahun je.. pastu kita kawen.. eh tak.. kita ke korea...hahahaha



ingat senang ke batu nak jadi berkilat macam berlian..so..polish lagi.. polish lagi..dan polish lagi.. Ada.. jalan malas.. kalau malas, ingat berapa riban yuran kos.. haha..


p/s: bagi idea camna untuk aku mengantuk? dan tido?.. pelis..
p/s 2: lagi sekali entry tanpa gambar, sila imagine saya tengah mengira bintang k.. silap-silap dapat carik bintang Do Min Jo.

Friday, February 6, 2015

Misi Bantuan Banjir Kuala Krai

.: Assalamualaikum :.

terima kasih semua :D

masa sem break baru ni (skarang pown still sem break what aku je telebih rajin menapak kat usm awal..hoho).. aku sempat join misi bantuan banjir.. heee.. memula ingat nak join USM punya group.. tapi time diorg nak pegi tu aku duk exam..camno??.. baguih cheq balik kampung..join memane group misi banjir.. at least senang sebab kenal orang kan..ingat nak join MESRA kelantan la kununnya.. tapi tak de geng..tikah pown bizi dengan kerja dia.. so tersadailah beta di rumah bertemankan channel 727 dan 392 dan 393.. ho ho..

Sampai la masuk awal bulan februari 2015 , selepas sebulan 5 hari kejadian banjir , abang2 i ajak gi misi bantuan banjir bersama Unit Amal Malaysia ke Kuala Krai.. unit AMAL pun unit AMAL lah asalkan beramal..kekeke.. lagipun haruslah best sebab oppa2, unnie, dongsaeng, omma i pown join sekaki.. pendek cite..bonda, abang sulung (abe yom), abang kedua (abe Wie), abang ketiga (abe Din), abang ke-9 (abe miey), abang ke-10 (abe E), kak long, kak chik, tikah, iwa, kimah.. dannnn tak ketinggalan jugak anak-anak buah ku tersayangg.. abih satu family angkut ke misi ni.. korang ade??.. satu family gi sekali gus.. ho ho!..oh..did i mentioned that i have 16 siblings excluding ipar duai?? ngee~

jangan salah paham na.. ni kitorang adik beradik nih.. bersama anak-anak buah.. so jangan pikei negatip na..

Maka, dengan itu, hari jumaat jam 7.00 pagi readylah kami menuju ke Kuala Krai.. aku kan spesies yang failed geografi walaupun masa PMR dapat A..maka sepanjang jalan.. aku asyik duk tanya abe E selaku driver kitorang kat mana start banjir.. kat mana area yang kena banjir tu..kat mana tu?.. kat mana ni? awak..awak kat mana?~ ye lah.. kuala krai tu besaq..so.. mane aku tau nama tempat-tempat tu..kalau Sungai Sok tau la.. haha..sampai tikah boring dengar soalan aku.. last-last dia cakap..tgk kesan selut.. haa..kat situ la.. tapi aku still x puas ati lagi..still dengan question kat mana sebab lama kot duk dlm keta tu.. dalam satu jam setengah boleh tahan...hahhahaa..

sampai lah kat area yang start kena banjir tu.. insaf aku rasa seketika.. tinggi kot jambatan yang kitorang lalu tu.. tapi tengok kesan selut yang kuning tu.. paras tengkok orang atau lebih (dari paras jambatan).. ape korang rasa.. dan cuba meletak situasi kalau aku kat sini.. nauzubillah..

gambar ehsan fan page I Love Kuala Krai..
sepanjang jalan, area yang terkena banjir nih.. rata-ratanya pokok masih kuning tersalut selut.. jalan raya pun ade sisa2 selut kering.. sempat masuk bandar Kuala Krai (1st time kot, sebab biasa kalu gi umah che ye (mak sedara) x lalu pun bandar Kuala Krai tu..).. ternampak Hospital Kuala Krai... tinggi kedudukan dia.. atas bukit.. dan fikiranku cuba compare dengan video2 yang jadik viral masa kejadian banjir ni.. betapa tingginya paras air yang naik.. insaf..insaf..


masa banjr baru ni.. imagine..lah sdirik..

sehala dengan jalan ke Hospital Kuala Krai..

sampai di check point Unit Amal Malaysia berkumpul untuk operasi gerak gempur banjir ni.. kitorang dibahagikan kepada beberapa kumpulan.. kumpulan membersih umah, kumpulan meroboh rumah yang bergelimpangan atas jalan dan macam2 kumpulan untuk bantu orang-orang kampung kat area..err.. ok fine.. aku tak ingat nama kawasan yang kitorang gi tu.. ho ho..my bad.




misi pertama kitorang adalah tolong tuan rumah basuh kain..kekeke macam lucu bunyik nya.. basuh kain.. tapi kalau fikirkan balik.. memang seksa kot nak basuh kain2 semua ni.. penuh dengan selut yang keras.. kena filter banyak2 kali kot sebelum basuh pakai mesin basuh.. yang kitorang wat tu pun boleh tahan penat.. haha.. mula-mula.. basuh, pastu sental, pastu masukkan dalam air sabun, lepas tu bilas.. lepas tu baru kena masuk mesin.. see.. masa kitorang datang bantu tu.. penuh kain2 kat ruang halaman rumah tuan rumah.. sambil-sambil wat kerja tu, tuan rumah bagitau air bersih baru je masuk dalam kawasan tu.. tu yang bergelimpangan kain-kain tu.. diberitahu jugak, rumah tuan rumah ni jadik kawasan penempatan sementara saudara mara time banjir sampailah air 3 kaki lagi nak cecah tingkat 2.. bayang kan bomba datang ambil diorang tu, langkah masuk je dalam boat..

selain tu jugak, lepas tolong rumah tu, kitorang sempatlah jugak bersihkan rumah warga emas yang tinggal sengsorang masa yang lelaki gi solat jumaat.. bersembang-sembang dengan tuan rumah, menceritakan detik-detik banjir tu.. tp dia sempatlah ke rumah anak dia di KL.. tapi barang-barang semua kat rumah..tak sempat nak selamat pong..


gonyoh jangan x gonyoh...kekekekke

selepas geng lelaki balik solat jumaat, kitorang makan tengah hari kat sana sambil-sambil dengar pengalaman sepasang suami isteri ni cerita pengalaman banjir ni.. mereka cakap, memang area tu x pernah banjir seteruk itu.. ade pun masa 2004 la..tapi tak de lah sampai hapus rumah orang kampung. rupanya pakcik tu antara superhero yang bantu mangsa-mangsa banjir dan yang bertungkus lumus dapatkan bekalan makanan, dapur dan lain-lain.. sanggup berenang dan menyelam untuk ambil dapur belangkas dan tong gas kat rumah dia yang dah tenggelam sebab tu je lah harapan diorg untuk terus hidup..

lepas makan, giliran kitorang perempuan pulak gi solat.. so singgah lah kat masjid kuala krai.. wah.. tak sangka aku sampai ke masjid yang jadi viral jugak kat FB sebab berlangsung solat jumaat masa banjir tu atas bumbung masjid.

perasan tak papan atas bumbung tu??.. haa..atas bumbung tu lah sesi solat jumaat berlangsung masa banjir baru ni..tinggiii...



antara nisa' yang turut sama.. muka orang kuat tuh Ella dan kak Yana..hee..

 seterusnya.. misi bantuan keringat (ho ho)..diteruskan ke kampung Guchil 3 (kot).. sebab aku instuctor jalan time tu.. maka makan langsatlah kitorang sekejap..haha..kat sini lagi teruk keadaannya.. kesan banjir tu sampai kat bumbung tingkat 2 rumah.. bayangkan camane yang rumah setingkat.. tak hairan lah kalau ade rumah yang tinggal tapak, muncul atas jalan raya.. arus kuat katanya.. sempat jugak dengar cerita abang tu bercerita detik2 mencemaskan tu..


kesan rumah yang runtuh dalam perjalanan ke Guchil 3


di rumah salah seorang mangsa banjir di Guchil 3

senator pown turun padang basuh pinggan mangkuk tuan rumah..


geng cuci



memang hebatlah orang kuala krai nih.. sebab diorang tabah.. rata-rata orang yang ditemui kat sini orang yang hebat, diorang redha dan pasrah.. dan teruskan hidup diorang.. cuma of course lah, bantuan dari apa jua jenis bentuk harus dikirimkan kepada diorang..

ha..gitu lah pengalamannya..

moga-moga ade pengajaran daripada #bahbesar2014 ni.. insyaAllah

**mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa, atau  alam mulai enggan bersahabat dengan kita **



lepas asar kitorang yang pompuan ni beransur dulu lah.. tinggallah Unit Amal sambung bantuan untuk hari yang ke seterusnya.


sebelum berundur, ambik gambar kenangan dulu dekat masjid Guchil tu.. entahlah rumah sape yang colourful.. so kami tumpang bergambar..kikiki

penat tok soh kiro.. huhu..










*** dan disinilah.. kakiku terseliuh sebab perasan hebat sebab melompat turun dari sini.. sekali terpelecot..opps.. tapi still cool depan abe E dan madhi..biar pun memang sakit..tuhan saja yang tahu.. 5 ari baru okei..*** nasib la.. sape suruh buas..ngee~






Thursday, February 5, 2015

selamat tahun baru 2015!


.: Assalamualaikum:.

Hai semua.. haha.. wujud lagi rupanya blog beta.. post pertama untuk tahun 2015..kekeke.. selamat tahun baru semua.. walaupun sedar tahun baru berlalu selama sebulan 4 hari tapi masih lagi nak wish.. ntah apekebendo lah beta ni.. haha.. baru bulan februari ape.. still di awal tahun ape..la la la..

yeah..yeah. beta sedar beta tak menyonteng blogni hampir 2 bulan kan.. so.. ade sesape windu wink wink kat i tak.. kalau tak windu wink wink kat i pown x pe asal windu nak membaca gaya mengarut beta mengarang careta.. kih kih kih..yang tu paling penting selain korang tekan iklan-iklan nuffnang yang ade tu..ho ho ho..

banyak benda terjadik sebulan dua nih.. sampai x nyempat2 nak bercareta kat sini.. ye lah banyak sangat sampai blank otak beta.. sekarang pown still blank..dan tak de mood nak mengarang.. tapi disebabkan mata beta yang tak mahu pejam.. maka.. beta memaksa tangan beta menari di atas papan kekunci ini..

okei la.. okei la.. kita summarize je lah ape yang terjadik sejak kali terakhir beta menulis ye.. tak de benda sebenarnya.. biasalah sebagai student mithali mak sedara yang sejati.. ari-ari beta mengadap proposal disertasi-jumpa mama su selaku supervisor beta- meeting-kelas- baiki proposal lagi-jumpa mama su lagi-exam- dan tetiba.. negeri beta dilanda banjir besar.. fuh..yang banjir tu memang tak sangka jadi sangat teruk.. memang sepanjang idup beta.. negeri kelantan tak penah kena banjir seteruk tu.. tiap-tiap tahun banjir, air limpah skit sini sana..perkara biasa lah.. tapi tahun lepas.. seluruh kuala krai jadi lautan..subhanallah..kerja Allah.. sape kita nak tolak..

anyway.. bukan kelantan je yang kena banjir.. rentetannya.. sampai awal tahun ni pun negeri-negeri kat pantai timur teruk ditimpa banjir dan serawak yang tak penah banjir pun.. ditimpa sama..

masa kelantan dilanda banjir teruk tu.. sama tu musim study week.. tapi sebab penang-kelantan tu tak dekat.. mana-mana info pasal banjir haruslah memenuhi news feed fb beta.. study week terus jadi scroll week.. setiap minit dan saat duk scroll je keja beta..bimbang la..sape x bimbang semua sanak sedara, adik-beradik,famili.. crush-crush semua kat sana..hohoho.. alhamdulillah tahun nih.. kampung beta pulak yang tak banjir..biasanya banjir la jugak sehari dua..air laut pasang.. tapi baru ni.. air bah x de pong!

abes je exam 31hb.. 2 hb teros chow balik kelantan.. balik ngan flight sbb masa banjir tu dengar cite jalan grik x leh lalu sbb tanah runtuh. punah harapan nak ke kl, kononnya nak hopping kesana kemari dengan adik beta..sambil tunggu adik bongsu beta abis exam..kononnya la.. last-last amik keputusan balik kampung..alang-alang..mane tau bley rasa gelombang ke 3 pulak..hoho.. tapi walaubagaimana pun.. gelombang ke 3 tu x menakutkan cam gelombang ke dua.. so.. beta x sempat nak merasai kalut malut bah besar 2014.

duk kat kampung... spesificnya kampung sabak ler... cam biasa..hari2 normalku bila di rumah..bersama2 che , ayah.tokku som, tikah, abe e, abe yi.. dan tetiba.. une ada kat umah.. huh!..hampeh.. balik kampung x oyak pong! dah la duk penang..x rajin pown bawak aku derat..desis hati beta terhadap kekanda yang ke 11..

tapi rasa sunyi gop bang bil x dop kat rumah.. mace.... x lengkap.. gitewww... bang bil kan egypt
loni.. hilir gituww..hoho.. untung laa bulih main salji makan strawberi..

kehidupan kat rumah bangun tido-breakfast-laye tok ku som- crochet-gi kbmall- sepetang bersama anak buah- nyipe dapur- maharaja lawak mega (1st time aku jadi peminat MLM..haha)-misi bantuan banjir-tido

(eh.. biasa akan gi pantai..)

ho ho ho.. abih-abih pong duk perang nga tikah n iwa.. haha..~

 tapi.. x sempat nak rasa boring duk kat umah.. tetiba..sekarang.. masa ni.. aku berada kat penang.. tanpa aku rasa bersedia nak kembali....sadis.. tapi.. tak apalah demi mu.. disertasi dan usm dan mama su.. soob...

 nak balik~..sobbbbbbb..


gambar??.. urm.. imagine je aku tengah senyum..nge~




link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...