marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, May 13, 2015

CROCHET TIME: Teaching Gan crochet glove ;)

.: Assalamualaikum :.


This is the story about Gan. My chinese friend, staying in the room  front of my door.  She just move to the room early semester .  We always meet up at toilet actually and from there we become close buddies..haha.. we also have lunch and dinner together.  we are 88 line (other students at my level are younger at least 2 or 3 years than us) therefore it easier to be closed actually.

She is taking master in something related with architecture (sorry I don't know what her course she enroled..kekeke) and will graduate in this year. jia you..jia you..

She knew I can crochet and one day  I offered her  to try crochet, she immediately excited and agreed want it (that time I show her my little red riding hood cape).

She request to make a hand glove to give as a birthday present to her friend who is studying at oversea.

 So, crochet  class is about to start.




Focus..focus.. I told her I took at least three days to understand crochet.. haha..



Actually this is my first time making full hand gloves too.. thank god because before this I had made similar thing which was fingerless glove. So, it was not really difficult to start even both fingerless glove and full hand glove starting point is different because I got see the pattern in my mind XD. 



 Here we go.. I just crochet the starting pattern and after that, Gan continued crochet after I show her how to do.

She crocheted with a neat stitches and for me she did fast.





 After test, try and error pattern, we done thiss... yippi.. for her and for me.. haha.. this was also my first full glove crochet too..haha..


p/s: took at least two days to finish the class.. that also because we got trouble which was the size of the right hand side and left hand side were not balance. I don't know why it happened until we felt give up, but suddenly I got know why..it is because we were using different size of hook -.-"my mistake.. hohoho...




How do you think? it is nice right? hope her friend will like it. She make it with all of love.





We are close enough for spending time together..kekekeke


Even now we are not being neighboor because I already move to new room, she still coming to my room (me too sometimesgo to her room).. and chit chat too much..haha..

I asked her still interested which crochet??..

the answer is no..haha

it is hard?

oh no..

Tuesday, May 12, 2015

Majlis Graduasi ISDEV 2015 meriah!


.: Assalamualaikum:.


Salah satu majlis yang wajib di handle oleh MISDEV14 sempena senior kitorang MISDEV 13 graduasi.

kire ni majlis makan malam (Dinner party) dan sesi pembahagian cenderahati dan sijil untuk meraikan pensyarah dan student la..

walaupun diberi notis seminggu sebelum majlis, alhamdulillah kitorang berjaya mengejar segala perkara yang penting terutamanya jemputan dan cenderahati. Makanan Isdev yang handle..


Jemputan pulak terdiri daripada, lecturer (wajib..haha).. MISDEV 13 dan RISDEV (PHD) an keluarga, ABI (persatuan alumni) dan lain-lain..

maka bermulalah tugas masing-masing..




 Rasanya dua kali je meeting official untuk gerak kerja nih.. yang lain, meeting dalam wassap je..haha..




Malam sebelum Majlis bermula, kami gegurl MISDEV 14 bertungkus lumus prepare segala jenis benda.. dari sijil penghargaan, burn CD kenangan, framekan gambar dan uruskan kedudukan tetamu dan senarai.. fuhhh... berkampung jap gugurls dalam bilik aku n aniem.. best! walaupun tido kul 3 pagi..haha





lepak jap kat food court lepas berjaya mencarik cenderahati di area Gelugur. Mana tak pegi untuk carik cenderahari dan bengbarang lelain untuk majlis.. all buat sdirik.





Sebelum bagi kat MISDEV 13, haruslah amik gambar beta dulu..hehehehe




last preparation, susun atur meja kerusi, white screen, dan brief tugas masing-masing time majlis. Fuh cabaran time ni,sebab masa tengah pasang white screen, ribut kuat jugak mase ni, abes jatuh, so nak tak nak kena lah ikat... pastu amik pasu-pasu untuk tahan tiang white screen tu..huhu.. alhamdulillah masa majlis, hujan da reda dan ribut pun tak de..kire tak terbang pun white screen tu..hahaha..





Dayang-dayang majlis da ready dah untuk menyambut para tetamu jemputan..




Antara cenderahati dan sijil penghargaan..



 me + Us as AJK cenderahati..


 Majlis tengah start, tetamu da duduk di kerusi masing-masing.. maka giliran kami untuk rock n roll..haha

 Majlis tengah berlangsung.. makan sampai kenyang..haha


ni masa majlis da abes, dan emm cee jemput semua untuk ready bergambar kat tangga,tapi tak de orang pun nak ready, maka dengan itu, aku , DR Wan, ngan Mira terpaksa jadi perintis, baru la yang lain nak bergerak.. haha.. punya la lama kitorang berdiri depan tangga tu, sampai DR Suekainah pun join sekaki.. ciap tanya lagi, ni je ke.. hahaha.. lepas tu.. ramai datang berkumpul.. so i ouls pun ketepilah..kekekeke



Our geng.. Geng hilton resident..


Gambar kelas.. hahaha.. ni antara yang menjayakan majlis.. kalau tak de diorang ntah camne lah majllis jadik..heee..




Gambar bonus..
....

...

..



Pakat jadi cenderella lepas pukul 12 malam sebab time ni masih setia mop lantai dataran censelori.. kekekeke.. terbaik MISDEV14.



Terima kasih kepada gegurl MISDEV 14 yang komited walaupun kena tido pukul 3 pagi sebab duk ciapkan kerja-kerja protokol, senarai jemputan dan cenderahati.

sayang korang lebih ;)


Terima kasih jugak jejaka-jejaka tanpa sedar diorang pun bertungkus lumus dalam menyiapkan kerja-kerja teknikal masa majlis..


Korang bahagia takkk??.. B)



Alhamdulilah.. Majlis Graduasi ni berjalan dengan lancar dan meriah.  :D

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...