marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, February 11, 2016

DISCOVER KOREA YOUR WAY CAMPAIGN:Cara untuk dapatkan T Money dan Tiket shuttle Bus Gapyeong FREE!

.: Assalamualaikum:.

Annyeong ...

Hee.. baca tajuk pon da excited kan.. apatah lagi kalau dapat pelbagai jenis voucher  Korea secara FREE kan.. Sempena Cuti-cuti Korea ni.. memang banyaklah Korea Tourism Organization (KTO) bagi kitekhususnya rakyat Malaysia benda-benda FREE yang kite saaaangat mustahak untuk dipakai time kat korea nanti.. Tak caya.. ha...ce bukak site KTO untuk dapat info dan updates.. KTO Malaysia.. ye.. kita masuk ke website KTO Malaysia sudaa..kang bagi yang ori susah pulak kena mengeja hangul..kekekkeke




Antara benda- benda yang best yang boleh dapat secara FREE tu termasuklah:

1. Kad T Money

- kad ni penting untuk naik subway, bus dan public transport yang lain..mudah cite, T Money ni ibarat rapid card la..
- Harga dia 3,000 won, dalam tu ade 2,000 won so, kat sini da jimat dalam 5,000 won.

2. Tiket shuttle bus Gapyeong

- Sesape nak ke Petite France, The Garden of Morning Calm dan Nami Island molek sangat la kalau dapat tiket ni.. dah la tu round trip pulak.. memang best la
- Harga dia 5,000 won

3. 15% discount untuk AREX ticket dan free water bottle

- Tiket AREX ni tiket train dari Incheon ke Seoul Station
- Harga asal 8,000 won, tapi lepas diskaun dapat 6,900 won..jimat 1,100 won
- Free water bottle tu pulak selagi stock masih ade..kekeke..

dan banyak lagi lah..korang kena dapatkan sdiri baru tau camane feeling tu..kekekke.. atau.. baca dulu kat sini kalau rasa naaaaaak lagi banyak voucher free tu..




+++++++++

okokok.. tau cam tak sabaq camne nak dapat benda-benda ni secara free kan..meh sini.. baca betui-betui.. kalau tak paham.. pm kiter k..


Step-stepnya adalah:

1. Masuk dalam website KTO Malaysia, tekan my account, akan keluar


 2. Kalau belum ada akaun, korang kena register dulu as Kaki Korea Club Member, click je REGISTER AN ACCOUNT NOW..

3. Isi form tu dengan penuh kasih dan sayang.. dan jangan lupa untuk INGAT username dan password dan email..


4.Abaikan kejap account Kaki Korea Club tu jap, sebab tujuan kita register account tu untuk jawab survey je.. so..untuk jawab survey tu sila la klik sini..


5. Isi email yang korang register tu.. dan retrieve account..



6. Lepas isi, tekan submit now. So, kalau form tu da diterima, korang akan dapat redemption code. oleh itu, mohon tekan button 'Email me redemption code' supaya korang dapat simpan nombor redemption code korang..

7. Check email untuk make sure dapat ke tak..

COMPLETE!.. tapi tak boleh goyang kaki lagi untuk dapat kan voucher tu.. untuk dapatkan benda-benda yang tersebut tu, korang ade dua cara yang perlu buat, optional la kan..

1. Pegi redeem semua tu kat KTO sendiri kat HAP SENG PLAZA, KL

2. Post dokumen-dokumen tu ke KTO


Aku pilih cara first pasai excited nak pakai hanbok bagai..kekekke.. baca la kat sini..sempat promote..

 

 Show off skit..bakaq line..kekekke



untuk redeem kat KTO secara walk in, jangan lupa untuk sediakan

1. COPY OF I/C (Depan belakang) (kat bahagian atas paper A4 tu tulis username dan email akaun KAKI KOREA CLUB)
2. COPY OF ITINERARY FLIGHT KE KOREA
3. COPY EMAIL REDEMPTION CODE

dia akan check satu-satu dokumen tu dan iti flight diorang amik, yang dua lagi korang simpan balik.. pastu korang kutip la pape boucher, kupon , pamplet yang korang nak.. unnie korea kat situ wat rilex jew..haha.. pastu boleh la korang balik dan bermimpi ke Seoul..kekekkeke

Untuk pilihan no. 2 yang banyak dibuat orang.. adalah by post

cara dia mudah je..

1. Sediakan ketiga-tiga dokumen yang disebut (Copy of I/C, Iti flight dan redemption code email)
2. Sediakan juga envelope yang bersaiz C4 (229mm X 324mm) beserta alamat rumah dan stamp yang berharga  RM3.50 atau parcel POSLAJU yang beralamat sendiri. (Kalau buat untuk lebih dari 3 orang, kena bagi parcel yang lebih besar la na..)
3. Email kepada  klkoreaplaza@gmail.com dan provide copy of I/C, Nama, No. Tel, Kuantiti, masa hantar parcel tu..
4. Poskan kepada:

Korea Plaza,
Korea Tourism Organization
Ground Floor,
Menara Hap Seng,
Jalan P. Ramlee
50250 KL.

Ciap!.. tunggu segala mak nenek tu sampai kat umah korang je la ye.. Tak sabaq ngat..gi sdiri.. tu je ubat dia.. kikiki..

p/s: Setiap orang kena buat akaun dan jawab survey kalau nak.. tak boleh main aku-pakai-ko-punya-je-lah-nanti ye.. time hantar dokumen tu pun, setiap orang wajib bagi.. tak boleh main alah-pakai-ko-punye-je.. tapi kalau nak mintak kawan tolong amik or poskan.. no hal.. boleh je..ko-tolong-amikkan atau ko-tolong-pos-kan dengan syarat dokumen lengkap.. kalau tak..

sorang- sorang la pegi beli T Money nanti...kekeke..

p/s 2: jangan lupa dapatkan coupon book 2015-2016 Best tourist destination in Gyeonggi-do, Korea sebab dalam tu ade coupon 2,000 Won off untuk Petite France (Harga asal 8,000 Won jadi 6,000 won) dan banyak lagi cam Lotte World off,  Everland dan lain-lain..x nak cakap sebab tak pegi pun nanti..

kan baguih dapat free tiket Nami Island, Gyeongbokgong palace, Namsan Tower Cable car..kekekekkeke.. atau tour ke SM town..dapat la kite jumpa dongsaeng EXO kite.. tapi kalau dapat melawat oppa Hea secara FREE kat Military Service Base pong I rela..kekekeke...orang bagi betis nak paha..kekekkekeke..


Daaaan.. jangan lupa tau..

Jangan lupa terjah KTX information Centre kat NU Central untuk dapatkan Tourist Train Ticket secara FREEEEEE !!!


Setakat ni dapat jimat sekurang-kurangnya 13,100 won...haa.. jimat tuu...


Tak paham aku merapu ape..tak pe..korang still ade choice untuk paham.. tekan sini untuk dapatkan maklumat pasal booklet (voucher dll tu)

Survey period ni sampai 15 Disember 2016, Travel period pulak sampai 31 Disember 2016..
so.. 
bak kata EXO, 
Take Your time, 왠지 두근대는 밤이야,
 na na na na.. na na na na...~

Thanks to kak Ida BBM sebab sudi share pasal campaign ni kat group BBM.. i heart u akak!

Tuesday, February 9, 2016

KORAIL TOURIST TRAIN TICKET



.: Assalamualaikum:.


BONUS...

KITORANG DAPAT FREE  TIKET KORAIL TOURIST TRAIN kat NU CENTRAL masa gi kat KTX infomation Centre... kemain lagi feeling excited tu.. worth RM 2++ katanya..huhuhu.. ramai orang tak tau pasal tiket ni tau..




Kalau tahun ni korang nak ke Korea, memang patut untuk dapatkan tiket ni tau.. jimat banyak.. tapi camane pun,tiket ni bukan untuk normal train macam dari Seoul ke Busan.. Tapi lebih kepada nak pegi area district yang tak pemes la kot.. untuk tiket ni korang pakai untuk 6 line train ( O, V, S, DMZ, G dan A Train)..

Berdasarkan pemahaman aku, tiket ni kalau biasa kena beli kat website dia, tapi yang ni dapat free.. cuma nanti bila dah sampai kat Korea, pegi la ke kaunter Korail Train ni dan dapatkan tiket yang ori. Diorang akan bagi tiket yang ori tu berdasarkan masa yang paling cepat la.. tapi jangan lupa untuk tunjukkan passsport juga.. lebih lanjut tekan sini k..


Ade syarat-syarat yang kena ikot la.. dan of course la rules n regulation dia tertakhluk kat notis kat tiket tu..

1. Tiket ni valid untuk foreigner (kita la)
2. tiket ni tiket 2 single rides untuk KORAIL Toursit Trains (( O, V, S, DMZ, G dan A Train)
3. expired tiket sampai 31 Disember 2016
4. Tak sah pada national holidays
5. Tak boleh issued atau pakai kalau rosak atau hilang.. babai je la..so simpan ketat-ketat tau..
6.Subjected to the rules and regulations of KORAIL, so nak tak nak kena hadam la maklumat kat site KORAIL ni.. (aku pun tak berape nak pass lagi untuk hadam, sebab maklumat tepat pasal tiket ni tak de..yang ade hanya maklumat pasal voucher je..so.. nak tak nak, kena test n error la nnti time nak pakai tiket ni...kekekkeke)
7. Tempat duduk limited la kalau peak seasons, tapi standing seat boleh je kalau korang sanggup..ngee.. so..tipsnya better pilih tarikh orang korea keja..bukan time diorang balik kampung.. ala..macam Malaysia la.. asal cuti perayaan je.. semua pulun balik kg..kena ingat tempat yang nak tuju ni area pedalaman..maybe cam KL- Laloh, KL-Parit, KL-Bota la kot..kekekkeke..


Click sini kalau nak gi site dia..


Tapi sebenarnya aku still confius lagi pasal tiket ni.. huhu.. tapi pape pown.. so..kalau korang rasa information aku tu tak berape nak tepat.. mohon talian hayat ye.. puas google da pasal tiket ni sebenarnya.. even tanya receptionist ritu pun macam dia pun tak jelas pasal tiket ni.. nak email tanya kat Korail sdiri, x de pulak email.. nak call??.. mmg tak la..kekkeke..



Monday, February 8, 2016

Ke Korea Tourism Organization (KTO)


.: Assalamualaikum :.


Hari Selasa lepas aku berkesempatan wat lawatan mengejut ke KL. Tujuan asal untuk gi iv keja, pastu tetiba jadi backpacker di negara sendiri pulak..kua kua kua..

Pape pown, lawatan mengejut ni berjaya dijalankan dengan jayanya.. ahahha.. ade cenggitu.. Niat asal memang gi iv, tapi da alang-alang iv kat KL, ape lagi.. ke KTO lah kita untuk amik mood aura Seoul.. bhahahaha..giteww..


Tunggu Nara shi punya pasal 7 kali monorel datang tau..

Actually, tujuan ke KTO ni ade hajattt besaq, iaitu utk dapatkan T-Money n tiket shuttle Bus (Gapyeong City Tour) secara FREE.. diulangi...FREE..

Sebelum menjadikan kedua-duan benda tu free, kena la jawab survey dulu tau..baru dapat.. 

Nak ke Korea katenya bulan Mac nanti..heee *Happy* jadi kedua-dua ni penting tau.. jimat dalam 10,000 won tau..

Maka tanpa melengahkan masa sambil excited untuk dapatkan dua perkara utama tu, sampailah aku, Fara and Nara Shi kat bangunan Hap Seng Plaza, KL.

Hap Seng Plaza ni senang je nak cari.. dari KL Sentral, naik monorel ke Bukit Nanas or Raja Chulan, nanti korang kena jalan dalam 10 minit untuk sampai ke Hap Seng Plaza tu, tingkat bawah .. tips dia..tanya orang mane bangunan Hap Seng in case orang tak tau KTO tu ape..kekekeke.. untuk maklumat lanjut layari website dia..hee


Yang sepatutnya 10 minit akan jadi lebih dari tu sebab setiap langkah mari kita selfie dulu..kekekke


Sampai je kat ground floor Bangunan Hap Seng tu, korang akan jumpa office diorang, bertemakan Jeoson Era.. So, korang akan excited cam kitorang la nanti..haha..btw.. office dia kecik je..







Btw, unnie yang jaga counter tu orang korea, jadi bonus la kalau korang reti cakap korea..kekeke.. siyes lawa.. sorang lagi orang Malaysia, tapi langsung tak pandang kitorang atau buat contact pong, tak tau la busy benor packing coupon or sombong.. langsung tak layan even aku tegor.. unnie korea tu okey la jugak..tapi x ramah dan mesra, tapi at least dia respon la kalau tanya pong.. kekekke


So, keadaan office dia sunyi je, tak de orang sangat, so cepat la settle keja kitorang..lepas dapatkan T-money n tiket shuttle bus Gapyeong ( ade jugak coupon lain-lain cam Deamyung Vivaldi Park, Yongpyong Resort, High 1 Resort, mount Sorak shuttle bus dll).. kitorang pun meninjau la dalam office tu..


 Siyes, banyak templete yang berguna untuk di tengok-tengokkan...



Tanpa membuang masa, kita pun ambik lah apa yang berkaitan..kekekkeke


ape lagi.. masa untuk pakai hanbok :D... tu pun antara tujuan datang ke KTO ni..hahhaha.. Janga tak tau, setiap jenis hanbok ade function dia sediri.. sape tengok cite Sungkyunkwan Scandal (Joong Ki Oppa belakon), Aarang and The Majistret (Shin Min Ah) atau mane-mane historical Korean drama akan tau la kan function hanbok-hanbok ni kan.. hanbok ni comel tau.. menutup aurat lagi...kekekkeke..

 

 Comel kan hanbok ni..

 
 Ade gaya jadi unnie tak?.. ahjumma tolak tepi...kekekkeke

Baju ni banyak kuar dalam cite Sungkyunkwan Scandal.. sebab ni hanbok tuk scholar.. baju sekolah la kot..hahhaha

 Ni sape hanbok untuk ape??.. aku agak ni hanbok warrior sebab masa tengokcite Empress Ki, Tal Tal selalu pakai baju ni..eh..yeke..kekekke..



 Ni hanbok Hua Guk Mama kot..kekekkeke..

Add caption
King Sajong...kekekkeke


 Splash Splash Love!..LOL!



 Amboi.. ade gaya tak..kekekke

Twist plot ..Kawen ngan Raja.. berchenta dengan scholar.. isk..

Selumber je kitorang duk main tukar-tukar hanbok kat situ.. unnies kaunter tu tak layan kitorang pong, tak marah..x melarang..makin galak la kitorang duk salin-salin hanbok ni.. lagipun tak susah pun nak pakai..sarung je..

penat main kat situ.. kami pun chow.. kekekeke..

Gi Time Square, makan dan main lagi till drop.. kekekkeke...




to be continue ?.....

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...