marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, June 29, 2016

Hangout buka puasa di B.Bap Food, NU Central

.: Assalamualaikum :.



kutip image dari google. Thank you google!

Ari jumaat lepas, aku ngan adik aku berhajat ujung minggu ni nak turun ke umah kakak aku kat Segambut. Memandangkan kakak aku pun beriya-iya mengajak sebab dia baru je balik dari umrah kan.Harus la ade buah tangan something nak bagi kat adik-adik kesayangan dia kan..

So, ape lagi..kecik tapak tangan nyiru I tadahkan..

Adik ak yang bongsu sekarang study kat Uitm Shah Alam, aku kat Bangsar nih..so..kitorang janji jumpa kat KL Sentral je la..boley bukak posa sekali teros..

Lepas je opis time, berdesup la daku ke lrt Station untuk mencarik adik aku kat KL Sentral..mane la tau kot2 dia sesatkan..ahahhaa..nama je dia tu duk bandar, tapi bukannya selalu berjalan..same la cam kakak dia ni ha..

Jumpa kat KL Sentral, tanya nak bukak posa kat mana?.. sementelaah itu, kalau masuk kawasan mall ni, jangan harap la boleh walk in tepat-tepat waktu maghrib.. confirm sume kedai makan full house..dalam otak aku Dubuyo..Dubuyo biarpun ari Rabu sebelum tu da selamat Seafood Cigea selamat masuk dalam perot..kekeke

Lepas melilau seketika.. kitorang decide la nak try kedai makan koreayang lain. B.BAP FOOD. adik aku nih tak boleh nampak B.A.P, B.A.P nih..terus je setuju..group kpop feberet katenya.. aku pulak tak boleh nampak restaurant korea korea ni..teros nak mencubaa...

Sebelum decide nak makan kat situ tak..kena la dulu buat sedikit research psl restaurant ni.. halalan toyyiba ke idok.. so.. dapat review dari blog mana lupe (-.-")..halal katenya.. tak de kerbau pendek (istilah lecturer aku..kekeke) secara nyata dalam menu dan tak pakai alkohol .. insyaAllah halal..

So.. mencarik jugalah restaurant ni dalam NU Central nih.. kat mana..hang kat mana.. pusing-pusing..tak jumpa..isk..rasa directory tulis LG..

a ah.. memeng LG la..lepas tu kena kuar sebab pintu masuk kedai tu kat luar mall.. nak senang cari.. korang nampak Starbuck..kuar pintu situ..pastu gi kiri..menusuri kaki lima mall..nanti jumpala..

Masa nak masuk restaurant tu, jam baru pukul 5 something kot.. memang semangat, budak waiter tu pun macam err..akak x leh masuk lagi ni.. kok dia ingat aku nak makan sekarang ke ape? adeh..dalam kedai memang kosong maksud dia..aku ngan adik aku ni memang semangat dan pantas..hahaha..

interior kedai yang minimalis.Pun aku google jugak ++

Aku kabo kat dia nak booking untuk bukak posa..terus dia bagi menu..lama tengok menu.. dua tiga kali jugak la membeleknnya..khatam 3 kali sebab tak tau nak order ape sebenarnya..kekeke..adi aku cakap presentation gambar tak cantek.. tu yang 3 kali khatam tu..hahaha..

Overall menu yang disediakan adalah memang menu basic makanan korea antaranya, bibimbap, kimbap, sotong goreng masak merah ==", sup ayam gingseng, cigea, ikan bakar, bingsu, air green tea korea, aloa vera, robbuki, deobbukki dan lain-lain lagi..kekekeke..lupe ah nama makanan dalam Korea.. aku sebut dalam BM jerrr...kah3..

Aku ngan adik aku rasa nak try macam-macam, tapi tu nafsu semata-mata.. So, kitorang order robbuki ngan bimbap optopus dan air aleo vera.. cukup la tu..bukan spesies makan banyak pun dua2 makhluk ni..kekeke..

Ingat lepas booking nak blah la main-main dalam NU Central, tu lah rancangan awalnya.. tapi plan berubah lepas tengok ade plug.. haa.. ni nampak gaya berkampung kat sinilah..haha..sementelaah itu, kitorang memang species tak reti masuk mall dan berjalan-jalan window shopping..jadinya.. berkampunglah kami berdua kat kedai tu sampai maghrib..kekeke..

Aku sekarang tgh into Ahn Jae Hyun ngan Gu Hye Sun sebab amazing dengan relationship diorang, kenal setahun teros kawen.. bravo bro..x sia-sia jadi crush 3 minit.. so, layanlah diri ini dalam kedai tu citer BLOOD.. adik aku layan mende ntah kat phone dia..tambah best lagi kat luar tingkap hujan renyai-renyai turun..i sukeeee^^..

Ahn Jae Hyun menemani. sadis gile sebab ni pun crop gambar kat ig.Sobbs..


Sekali-sekala aku tgk jugaklah interior kat dalam kedai ni.. kedai dia dua tingkat tapi x de la besaq..minimalise punya style. Dapur dia boleh see through.. pelayan dia orang melayu siap pakai baju melayu (lelaki) dan budak pompuan baju kurung.. ak ngan adik aku macam.. ni konsep apekahhh.. haha..tapi tak kesahla..janji sopan.. nak pakai hanbok kot mahal kan..hahaha..

Dalam tempoh 2 jam tu ramai jugak la non muslim yang kuar masuk.. yang datang menempah pun tak kurang ramainya.. nak dekat bukak posa je.. full house!.. kemain haaa orang nak berbukak puasa dengan makanan korea ni..haha..makanan dia serve dalam pukul 7 malam keatas..haa bagus jugak tu..kalau kat umah pun kita kul 7 mlm baru ready nak menghidang..

Ngam pukul 7.26 mlm.. allahummalaka sumtu la.. pastu.. ngapp.. sebab gambar da amik sebelum ni..hahahha..

Portion untuk bibimbap saiz dia memang besar.. kalau orang selera besaq boleh la makan abes.. aku kongsi je ngan adik aku sbb da tau, nanti membaziaq.. bibimbap dia bagi 1 sup seaweed dan 3 side dishes.. Robbuki pun cam tu jugak.. ade 1 sup seaweed dan 3 side dishes.

Ape beza robbuki ngan deokbukki?.. haa beza dia robbuki ni ade ramyeon, doekbuki rice cake je.. so..kalau nak multiple taste..amik la robbuki..


Terjumpa gambar ni dalam wassap..haa..jadik la walaupun satu pic je dari tak de kan..



Ranting Robbuki dia aku bagi 4.5/5 bintang..
sebabnya sebelum ni aku penah makan kat Myeongdong Street Restaurant kat Kota Bharu, rasa dia tak kena.. merah je lebih..tapi kat sini, masuk dengan taste aku...cume kaler dia agak plain la skit.. oren-oren gitu..


Ranting bibimbap optopus pulak.. 4.8/5 bintang

 haa..boleh tahan sedap..rasa dia cam optopus masak merah yang aku makan kat Jeon Jul Jib kat Korea.. tapi kat Jeon Jul Bib tu sotong dia lagi fresh + portion dia untuk sotong je da besaq..huhu..tap..tap..tap..air liuq kuar..hahahha..

Air Aleo Vera pulak, sedap.. aku perasan biasa air kat restaurant korea ni memang dia serve tawar.. means tak buh gula la kot..hmm..biasa air yang tawar ni macam minum air kosong la kan.. tapi untuk air Aloe Vera cold ni.. terasa dia punya flavor dan nate de coco tu.. ntah orang panggil ape..kuikuikui..adik aku cakap ni minum air aleo vera Natural Republic ke..-.-"

lepas makan, kitorang pun kuar.. kuar je camtu sbb masa booking da bayar ciap2.. abes kat B.BAP FOOD untuk 2 person RM47.00


p/s: Urghh.. sadis gile sebab gambar semua aku ter-delete. ntah macam mane lappy aku ni save-nya sampai aku boleh ter-delete (ceh, salahkan orang lain pulak).. nanti lengkali aku gi sini aku tempek gambar bebanyak k.of coz la kena pegi lagi. Sedap kot makanan sini!.

Monday, June 27, 2016

Shopping Raya di Kenanga Mall


.: Assalamualaikum :.

Annyeong!


image google.
Semalam aku kuar ngan kak Nisa.. Shopping raya katanya. Bukan nak shopping sangat pun sebenarnya, tapi since aku boring duk memerap kat rumah plus kak Nisa ajak kuar, ape lagi. Menyeluk ke pekasam biar sampai pangkal lengan. Eh, macam tak masuk lak peribahasa tu.Kekeke.

Btw, kitorang rancang nak pegi ke Kenanga. Pergh. Situ baju murah bukan kepalang.Siyes aku cakap. Dulu-dulu aku tak peduli pun orang cakap baju kat Kenanga Mall murah. Aku dulu shopping online memanjang. Ahahaha, species tak suka nak bersesak cenggini la.

Tapi lepas gi Kenanga Mall ngan Fara masa datang KL bulan 3 baru ni yang katenya gi IV, sambil gi pegi mengusha KTO tu. Sempat la jugak merayap ke Kenangan masa tu. Hahaha. Me when ade buddies pape pun aku sanggup. Baru la aku percaya baju kat Kenanga Mall murah. So, silalah bawak sekampung untuk berkampung kat sane.

Rancangan awal-awal kemain kak Nisa set "Okey, kul 10.30 pagi amik Ada kat umah". Kemain kau.. kul 10.30 PAGI tu ntah-ntah orang baru nak set up kedai. Ntah-ntah pak guard baru nak bukak pintu mall.

Last-last, nak tau tak kul wape kitorang pegi? dalam 12.30 TGH HARI jugaklah.HAHAHA! Kemain merancang nak gi tulun pak guard bukak mall,last-last lewat jugak.

Btw, bukan saje na lewat, tapi Kak Nisa cakap dia nak kemas rumah sikit. Biasalah surirumah bekerjaya kan, hujung minggu la baru berkesempatan. Since kak Nisa pun dah ubah time, aku pun dengan rajin nak jadi jugak pangkat surirumah berkerjaya tu. Sementelaah dengan itu, semangat aku duk sental dua bijik toilet kat rumah! Huh! rajin kemain.HAHAHA

Jalan masuk KL lebih-lebih lagi menghala ke Kenanga Mall tu memang jammed tak payah cakap la. Nak raya katenya. Bukan setakat tu je, jalan nak masuk parking dalam building tu pun macam siput lambatnya. Padahal banyak tak terkira kereta yang turun dari building tu. Heran aku.

Nak jadi ceritanya lagi, masa nak naik parking atas tu,hmm paham-paham la kan,of course la jalan dia condongkan. Ade masanya menunggulah atas jalan yang condong tu, tetiba.. kereta kat depan terundur turun depan kitorang..alamaaaaakk maak makkk!.. (ancho). Sikittt lagi nak keta keta honda Jazz kak Nisa. Ni kalau kena ni bukan kak Nisa je nanges, aku pun nanges gak rasanya.Gerun seh. Da la keta baru. Kak Nisa go-stand la keta dia sikit, orang belakang tak tau situasi depan ni hon-hon je diorang reti.

Dua tiga kali jugak lah keta depan duk terundur sampai tak sanggup dah kak Nisa nak undur lagi. Dia pun terus gi kat keta tu. Rupanya ade problem geal ke ape ntah yang menyebabkan keta tu tak nak naik walaupun da tekan minyak. Nasib naik orang belakang tu lelaki, so diorang pun retilah nak hulurkan bantuan. Tapi sebelum tu keta kak Nisa da selamat beralih ke depan lepas diberi laluan kat orang yang nak turun. So, selamatlah kami parking dalam Kenanga Mall level 10.Tu pun naseb je ade parking kan. HUHUHU.

Bayangkan shopping lot tu dari level 8 sampai bawah. berpusing-pusing kat situ mencari kot-kot adelah baju or shawl or beg yang berkenan kan. Orang ramai tu tok soh duk citer la. Ramai!. Anyway aku perasan barang-barang kat Kenanga di dia dah specific kan based on level. Contohnya pakaian level 5-G, Beg accesori level 6-8 cenggitu. Aku heran sungguh dengan manusia yang ramai ni. minggu lepas aku gi jalan TAR pun orang penuh. Aku gi surau,kat surau pun penuh. Berhimpit kot nak tunggu turn amik wuduk and solat. Kat kedai-kedai lagilah. Mane la datang sume ni..haha..

Setelah terrbeli sehelai dua shawl dan baju dengan harga yang siyes murah nak mati, barulah kitorang sedar betapa pantas masa berlalu. Tu pun kalau boleh nak round lagi sebab kak Nisa duk cari skirt tak jumpa-jumpa. Berpusing-pusing. Aku pulak duk berkenan dengan satu jenis baju ni, kemain duk fikir nak beli tak,nak beli tak. Last-last lepas pusing dua kali bangunan tu tak jadilah sebab belakang tak de style ikat-ikat. Aku nih sekarang lebih kearah fashionyang tali berikat-ikat. Nak buat ikatan style goreum hanbok katenya.

Ye..ni tempat feberet.. nak tambah koleksi The Lord of The Ring yang baru katenya..
Sakit kaki tak peduli asal jumpa ape yang dicari.. tapi masalahnya..jumpa ke?hahaha.
Tapi tulah, orang pompuan. Lepas asar ingat nak blah da dari Kenanga Mall tu, tapi tak puas hati lagi selagi tak jumpa barang kita nak kan. Jam tunjuk kul 5.30 petang baru sedar diri. Baru duk berfikir nak bukak puasa kat mana. Inngat nak bukak puasa kat Kenny Rogers. Kak Nisa cakap ade kat KL Sentral. Tapi tak jauh ke KL Sentral dari sini dengan nak hadap jam lagi ni. Pung pang pung pang, jam 6.30 petang baru kitorang reached kedai makan Al-Azmi kat Sentul, rindu katanya nak makan kat sana. Dulu zaman muda remaja selalu jugak menjadikan situ sebagai destinasi makan kami.

Tengok meja macam dah banyak kena booking ni. Sekali tanya, maaf kak, semua dah full. Alamak! Dah full house? Nanges (dalam hati). Ni confirm-confirm kat tempat lain pun camni jugak lah gayanya.

Kak Nisa dengan idea bernasnya lagi. Kita beli makanan kat bazar bukak dekat Tasik Titiwangsa. Ahaks. I love the idea. So, ke bazar lah kami mencari juadah berbuka. Sempat beli air cincau soya, roti John dan murtabak. Cukup je lah untuk we ouls berdua. kan.
Check line tengok ramai tak orang yang tak sempat booking kedai makan...hahahah
Sampai kat Tasik Titiwangsa, ingat tak ramai la yang buat keja cenggini, Sekali,pergh. Ramai sangat. Ni semua tak semapt nak book restaurant ke ape? Tapi tak jugak sebab nampak ada yang siap bawak juadah macam picnic you!

Pemandangan Tasik Titiwangsa waktu senja

Sementara tunggu azan berkumandang, berborak-boraklah we ouls. Almost 2 tahun kot tak jumpa, so banyak la kot benda nak di update. Lagipun kat KL ni sape je aku ade kan..kan..kan.. Kak Nisa and Ana kalau yang betul-betul aku boleh arapkan pun after years kan..

Gambaq curik..
Ready nak bukak katenya..
Azan berkumandang. Bukak posa. Gi solat maghrib kat Masjid Ibn Sina. Balik.

Nice weekend at KL thanks to my dear sis :)


Wednesday, June 22, 2016

Throw Back: Softskill Class SL1M TM 8.0 at MMU


.: Assalamualaikum :.

Hi annyeong ouls..

Alhamdulillah..ari ni da masuk ari yang ke 17 da kan kita berpuasa.. siyesly masa cepat je berlalu..ari ni bestlah sebab cuti sempena Hari Nuzul al-Quran.

Hari cuti yang tenang sebab tak payah keluar umah.. ari ni hari kite dedicate untuk rumah je..kekeke.. hangpa taulah kecintaan beta kepada indoor ni camane.. memang tak kesah la duk kat umah kan..kekeke.. tu belum ade bengbarang crochetkat tangan.. kalau tak lupe dunia jap..hahaha..(rindu nak mengait.. balik dari korea tak sempat nak mengait-ngait dah!)..

Saat ni jugak teringat memori yang terlakar dekat MMU yang berlalu hampir nak sebulan ni.. bersama-sama roomates.. bersama-sama classmate.. walaupun kejap..sebulan 10 hari tapi banyak benda yang dapat.. insyaAllah..

Btw..nak #throwback sikit..kekekeke


NI aktiviti dalam kelas. Most of the class activities memang best untuk paticipated.. yang comel tu kitorang punya trainer..yang pakai shawl coklat tu.. kiut sangat eh..


Presentation  adalah perkara biasa dan hari-hari berlaku kat sini..

 

 Tengah bercerita pasal managing changes kat TM punya product.. Thanks to ISDEV, level confident nak cakap depan aku makin ok.. kalau tak.. ntah pape ntah..



 Ha.. yang ni first time aku buat.. sebelum ni takpenah lagi try aktiviti ni.. nak imbangkan paku-paku tu..trick dia mudah je sebenarnya.. tapi kena pandai susun-susun.. minda berhubung kejap..haha

+++



 Rehearsal untuk perbarisan sempena Sport Carnival.. aku rasa deja vu gile..rasa duk macam kat matrik pulak.. sebab masa matrik je aku aktif-aktif dengan hari sukan bagai.. kat sekolah aku tukang duk tepi longkang je tengok orang berbaris.. tu pun kalau aku tengok la.. biasanya duk menggila dengan geng..haha..



+++



Minggu last, bebudak kelas ajak buat BBQ kat Pengkalan Balak.. memang satu kelas la mengangkut.. 6 bijik keta rasanya konvoi.. Thanks to Murni sebab sponsor menu Nasi Kerabu n BBQ.. sedap ngat-ngat lebih-lebih lagi makan kat tepi pantai panas nak mati pun time tu..hahaha..


 Sampai-sampai kat Pengkalan Balak, inilah yang harus dibuat ya tuan dan puan.. let us wefiee... perasan tak bebudak kat belakang tu.. amboi.. nak masuk frame jagak nau..

 

 Cai.. ataupun Kuchai.. ataupun Qushairi, ketua kelas kitorang yang minat K-pop..haha.. siyesly.. aku memang rasa amazing aah dengan bebudak yang muda2 sekarang sbb laki pun minat k-pop.. memang bley jadi kawan ak ah.. kalau laki yang bebaya aku...hareeeeem nak minat k-pop apatah lagi nak memahami why us love it.. mengutuk ade la..So, as K-poppers Cai banyak la stok citer korea..ko tanya pasal entertainment Korea..semua dalam tangan dia.. haha.. aku sekadar minat Ahn Jae Hyun pun cukup la..

that's the reason We Love Our GL..da la spoting moting.. mane nak carik..hahahaha..


Tengah show off skill menghidupkan api kat Rais



 G8 adalah group kelas kitorang, Tourmaline kau nama canggih tapi tak penah pulak di panggil Tourmaline.. kena panggil G8 jugak bagi nama canggih pun..haha.. Azreen antara budak kelas yang aku rapat la.. kongsi cite sesame.. main lari dalam guni sesame..kekekeke..

+++ 

Mango milk shake RM4.00

Char kue tiaw RM4.00

 Lepas abes BBQ party, lepas ciap solat sume, tetiba ade yang mengajak pekena mango milk shake kat Klebang. Since ni last time da duk kat Melaka.. ayuh..mari pekene menu-menu yang dikatenya sedap tu..

For my honest opinion.. rasa dia biase-biase je..nothing amazing pun..ngee..


 Us @ Pantai Klebang

+++


2 hari sebelum Majlis Penutup Softskill Class ni.. kitorang ada interview session. Masa ni Din tengah cerita pengalaman dia dengan interviewer..khusyuk nau memasing dengar ye..


Hmm.. sekarang memansing dah berada kat devision memasing da.. kat kelas aku paling rapat ngan Ecah la..Ecah dapat kat Negeri Sembilan.. So..me here again.. alone la.. even ramai gak bebudak kelas dapat kat KL.. tapi ramai kat menara TM..aku kat Annexe 1..huhuhu..

Tapi naseb bek budak kelas aku sorang dapat same level dengan aku.. so..kamcing jugak la ngan Zul.. Pastu lagi.. mujur ade 2 orang gurls yang sesame level aku even kelas lain masa kat MMU dulu.. so dengan Tira n Zida la ke sana ke mari..

Alhamdulillah..Allah permudahkan.. aku..even aku suka alone.. tapi tak nak la lone ranger...huhuhu..




Tuesday, June 21, 2016

Nice memory to remember at Seoul part 1


.: Assalamualaikum:.

Banyak kot memori dan pengalaman yang aku rasasenyum sorang kalau ingat balik masa travel ke Korea Selatan ni.. sebab pengalaman yang dilalui ni aku rasa aku pulak duk dalam drama korea..bhahaha..cuma watak utama tu bukan aku la.. Siyesly, datang sini.. tetiba ni keluar bercakap Hangul tanpa disedari.. maybe sebab dengar persekitaran yang cakap bahasa yang familiar.. but Hangul aku tak de nya deabak pun..sekadar yang basic-basic jer..kekeke..

btw..entri ni aku nak simpan memori yang aku dapat masa kat sana.. biar lengkali aku remind balik.. aku igt lagi suasana masa tu camane.. persekitaran yang camane.. dalam masa yang sama, ak nak kongsi jugak dengan korang tentang culture orang sini..

moh bace moh..

+++++

Masa  ni aku ngan Aniem nak gi check in kat FNSQuare Guesthouse. Masa tu actually da malam..janji dengan tuan rumah GH ni kitorang janji datang malam skit..dalam pukul 8 something.. berpisah dengan bebudak ni yang nak naik train ke Busan. Aniem lead jalan.. sebab aku pening-pening tak reti subway Korea.. kalau KL aku teror..haha..

Masa da sampai stesen Apgujeong, kitorang lost direction nak ke GH tu.. dalam gelap malam, dalam keadaaan sejuk bersama 14kg luggages yang berat oh.. aku rasa tak kuase gile nak berjalan.. AKU ngan ANIEM je..kat sepanjang jalan tu.. memang takde orang dah time ni..

SESAT!.. tak dapat track peta yang GH tu bagi..jalan punya jalan.. sampai kat area macam sekolah, sama ditulis kat peta tu.. tp.. location kitorang sekarang x dapat kesan kat mana.. Aniem da give up.. aku nampak ade orang Korean kat  depan hmm.. tak sure kedai barber ke kedai baju (lol!otak tak dapat berfungsi dengan baik..adeh)..

Aku approched  orang Korea pertengahan umur tu. Seorang Ahjumma.

"Chesoheyo, igo odiso?" Tanya aku dengan Hangul tak seberapa sambil tunjuk peta kat tangan..

"Yogi gueste housee issoyo?" Tanya aku lagi nak dapat perhatian ahjumma tersebut..


Peta ni la lebih kurang..tapi yang aku dapat tu,, lagi teruk nak tafsirnya..

"Igo.." sambil ambik peta tu, nak tengok. Macam blur dia pun tanya orang dalam kedai tu.. Keluar seorang ahjushi menolong untuk memahamkan peta tu.. lama dia berfikir.. tak tau nak kata tau ke tak tau..

Aku cuba tarik perhatian dia lagi dengan tunjuk logo Walkwogen yang dijadikan landmark kat peta tu.

"Walksegogen igo,odiso?" gaya cakap dah ala-ala local Korean dah aku pun dalam cuaca sejuk-sejuk ni..

Akhirnya ajushi tu bersuara, " Kego.. " berfikir sejenak.."anbuyo.." sambil tenyeh mata dia.."wenchoguruh.." sambil tunjuk ke arah depan.

Aniem dah memang jalan ke depan da pun sebenarnya. Peta masih ditangan ajushi, tapi nampak Aniem da semangat bergerak, aku pun cepat-cepat nak ikut dia..tapi beg ak pulak jauuh kat belakang aku parking..huhuhu..

Muka ajushi tu dah semacam, lama dia berfikir, dia mengomel something yang aku tak paham kat ahjumma, tapi tengok cara dia tu macam dia nak teman kan kitorang pegi kat sana dengan selamat.

"Kamsahamnida.." kata aku sambil nak berjalan menuju ke arah beg.

Maka ikotlah ajushi itu bersama-sama kami menyusuri gelap malam yang dingin itu.. sambil ajushi tu duk terangkan area kawasan ni.. aku tak berape nak paham.. tapi aku ngan Aniem "ne" je la.. nak cakap banyak-banyak ketandusan vocab.. ajushi pun naseb baik cakap vocab yang senang-senang, dapat la pick up skit-skit..

Beg aku tiba-tiba tergelecek tayar pastu rebah. Cepat-cepat aku cuba bangunkan beg tu..tapi agak degil jugak ini beg..maybe sebab aku pun da penat dan kedinginan.

"Gwencana?". Tanya ajushi nak menolong..
"Gwencana, gwencana". Cepat-cepat bangunkan beg tu. Aniem ngan ajushi aku suruh gi jalan depan dulu sambil aku betulkan beg.. Masa aku terkebelakang tu, ajushi tanya Aniem buat apa datang sini.. sejuk lagi.. malam lagi. bahaya..

Actually dia concern kat kitorang. Dia bercerita lagi yang dia ade anak lelaki muda dari kitorang kat Vietman, sebagai ayah dia pun bimbang kalau anak dia berjalan cenggini malam-malam.. dan kami pun berhuhu..naseb baik nak dekat dengan walkwogen punya kedai..tak sempat ajushi tazkirah panjang lebar.. =="..

(Even dia cakap dalam Hangul, tapi yang pelik kitorang paham, cuma nak reply je susah..kekeke)~

Sampai kat hujung jalan, kami cakap kamsahamnida kat ajushi yang bersusah-payah temankan kami, dia kalau boleh nak hantar sampai jumpa GH tu, tapi kami insist cakap gwencana.. gwencana kitorang cari sendiri sbb da jumpa da landmark yang terpenting..berpisah dengan ajushi tanpa sempat buat baik cukup melekat di hati.. Aku arap ajushi sentiasa dalam keadaan yang baik dan ingat kat kitorang lagi.. mane tau jumpa lagi lepas ni.. (macamla aku boleh cam muka orang dgn elok..huhuhu).

kalau ikutkan peta.. lepas jumpa Walkwagon punya kedai tu, location GH dekat dah.. cuma kena lintas jalan (6 line jalan raya, korea ni~).. nasib baik ade zebra cross.. laju kitorang seret beg sambil berlari anak. sampai seberang, katanya peta tu, masuk lorong tepi stesen minyak adalah GH tu.. tapi malangnya,dah masuk ke dalam lorong tu,tapi tak jumpa pun GH yang mirip FNSquare tu.. siyes tak de.. yang ada kanan kiri, kedai yang dah terkatup rapat yang langsung x de pun dalam peta tu..ha sudah sesat lagi..

"Kak Da, kita sesat da ni". Aniem menyedarkan keadaan kitorang sekarang ni.. a ah memang sesat da ni.. mmg tak tau da kat mana.. try pusing balik ikut arah yang peta tu tunjuk.. memang tak sama depan apa peta tu pun.. haa sudah.. tapi kami terus kedepan sebab, area tu sunyi dan gelap, lampu jalan pun tak de.. sampai jumpa cabang empat..sudah, nak wat cane ni..kedai yang ade mmg tutup.. hanya lampu kaki lima kedai yang memberi cahaya kat area situ....

Nampak keadaan Aniem yang da abes energy, ak tak bley la nak layu jugak, so aku suruh Aniem duk situ tgk barang-barang, sementara aku try carik jalan.. jalan kat depan sikit, aku ternampak seorang lelaki dan seorang ahjumma..laki tu kire dalam lingkungan 28-35 camtu..anak beranak kot, desis hati aku..

"Cogi..yo.." aku tengah ketar-ketar plus takut-takut nak bertanya..
"Guesthouse issoyo? FNSquare Guesthouse? Ara?.." siyesly aku pun tak perasan aku bercakap Hangul time ni..Kalau dengan ajushi ahjumma tak pe la nak cakap Hangul, tapi dengan oppa hensem depan mata ni..rasa malu la jugaak..haha..

Dia cam confuse seketika..rasa dia ade cakap obso..tapi aku tetap approach lagi sebab da terdesak ni..hahaha..aku tunjuk peta.. for sure diorang tak paham peta tu..lagipun ntah budak memane datang approch kan.. pastu oppa tu pun tunjuk handphone dia..

"Where is the place?.." skali dia speaking daa..dia nak search agaknya..
"QNSquare, Apgujeong" jawab aku . Yakin.

Dia tunjuk handphone dia kat aku, carian tak de pong!..haa sudahhh..
sekali aku tgk QNSquare bukan FNSquare..
Sekali lagi dia type..tapi carian gagal lagi..

FNNsquare pulak yang di search nya..=.='..

Tapi bukan salah dia pun sbb aku hentam taram je sebut..last last dia tgk peta aku bagi tu.. FNSquare dia type.. baru kuar ..biyaaan oppaa..kate aku dalam ati..

Lepas kuar carian tu.. dia tanya omma dia..omma dia mcam tau je kat mana tempat tu..omma dia semangat jalan dulu.. tinggal aku ngan oppa...kekekekkee..

Awkward moment jap..(aku la..haha..sebab terserempak dengan jodoh katenya)..pastu omma dia panggil sebab da jumpa lorong yang sepatutnya kitorang pegi..

Terus jalan ke tempat omma, sambil tu beramah mesra dengan oppa jap.. dia tanya dari mana?..nak ke mana?..buat ape??..dia siap bagi tau dia duk area sini-sini je..

Tapi aku tak bahasakan dia oppa la.. kemain hang nak beroppa-oppa..kang tetiba oppa cakap no na dongsaeng aniya..malu nanges sedu sedan celah dinding kedai kang..Sekali duk berbual..lupe lak Aniem duk menunggu seberang jalan..

Terus aku menjerit kat oppa tu tiba-tiba cut amende dia duk cakap ntah.

"Cakammal. Cingu" sambil tunjuk kat arah Aniem. "My friend at there..cakammal".. pastu berlalu pergi kat tempat Aniem..

"Jom Nim.. Kita da jumpa GH tu"..Ajak Aniem cepat-cepat.. Oppa ngan omma duk tunggu habaq hang.. dalam sejuk lagi ni..cepat-cepat gerak ke arah oppa tu..masuk je simpang kecik.. jalan depan skit.. akhirnya jumpa FNSquare Guesthouse. punya lah senang nak cari (kalau tau nama jalan tu la)..

Oppa cakap..haa..ni dia da jumpa..dalam BI..kalau dia cakap BM memang aku  wat balik oppa ni ke Malaysia sebagai cenderahati kat mak ayah aku..kuikuikui..behave sikit Da..haha..

Lepas cakap kamsahamnida dekat oppa nga omma, diorang berlalu.. ingat nak amik gambar kenangan..tapi sebab malam gelap gelita + sejuk membungkam ak tinggalkan angan-angan aku berlalu dalam keciwa..sambil melambai-lambai ke arah diorang..hahahha..

 Masa duk jalan tadi terlintas nak bagi energy bar dalam beg kat diorang sebagai ucapan tima kasih..tapi lepas jumpa GH teros lupa ingatan..

aigo!

Jumpa lagi oppa omma.. annyeonghae jumuseyo..

Maka..memboloslah kami kedalam FNSquare untuk check in.




 Kutip dalam blog orang sebab tak amik pun gambar GH ni..


 

Friday, June 10, 2016

#KeKoreaKita: Petite France

.: Assalamualaikum:.




Hari kedua dibumi Super Junior ni aku and da gang planning nak ke area Gapyeong. Ape yang best kat Gapyeong ni??..Haaa.. kalau korang nak tau, Gapyeong ni adalah area pedalaman skit yang kena bergerak jauh sikit dari Seoul.

Jauh-jauh pun tak pe, bombastik subway train Korea Selatan kan yang paling gempak atas dunia ni..kemain line subway diorang...ade 7 line hangpa tau dak.. kite kat Kl ni pun ade 3 line pun da pening-pening lalat..diorang ade 7 line.. muntah buaya nak paham..pape hal..kitorang serahkan bab2 subway ni kat Umi..Umi lead jalan..kitorang berjimba je.. ..kekeke so..ape lagi..marilah kita pakai kemudahan yang disediakan..

Btw, kalau nak melawat Gapyeong ni, better start dari awal pagi.. bukan ape, kat sana banyak tourist attraction yang boleh dikunjungi..Contoh dia PULAU NAMI, PETITE FRANCE dan THE GARDEN OF MORNING CALM.. ade lagi.. cuma yang ni paling dicadangkan lah..

Nak diskaun harga tiket shuttle bus dan entrance, jangan lupa dapatkan booklet dari KTO Malaysia.. Klik entri ni (DISCOVER KOREA YOUR WAY CAMPAIGN:Cara untuk dapatkan T Money dan Tiket shuttle Bus Gapyeong FREE!)
untuk maklumat tersebut.. :D

Ada dua cara nak ke Gapyeong ni untuk backpackers.

1. Pergi dengan BAS
2. Pergi dengan trains

So, we ouls senang pakai trains je sebab NUNGMARU Guesthouse, GH yang kitorang stay tu dekaaaat je dengan station Myeongdong...

Dari Myeongdong station - Dongdaemun -Cheongyangni,naik ITX - Gapyeong 

Sebenarnya kalau naik subway banyak laluan boleh pakai.. tapi kalau nak cepat pilihan yang tepat adalah dengan menaiki ITX..Kitorang naik ITX sebab rasa da lewat turun dari GH ari tu.. kul 9 pagi baru duk kat Myeongdong Station.. so.. nak jimat masa.. ITX la pilihannya..

pagi-pagi da menapak kat dalam train

Teringat pulak masa kat Stesen Cheongyagni ni.. lepas tiba kat Stesen ni kami cepat-cepat pegi cari tempat beli tiket kot2 boleh naik awal. Tak jumpa pulak tempat tiketnya,rupanya tiket beli kat mesin. Satu hal pulak sebab tak reti nak tekan mana,so ade la nam-dongsaeng (budak remaja gayanya) tulun belikan untuk kitorang 9 orang..huhu.. tiket ni sehala je tau..tak sure ade ke tak tiket return.. 

Since masa tu sebelum kul 10 pg, jadi terpaksa melepak dulu kat stesen ni.. siyes sejuk nak mati sampai aku kena masuk dalam stesen tempat orang menunggu penumpang sebab tak tahan sejuk.. ade dua orang haramoni ni tengok aku ngan Murni kesejukan pastu diorang bagi paket tisu.. suruh jap mukus kuar la tuww..hee.. kamsahamnida haramoni..saranghea..kekeke


Tiket ITX
waktu pegi dapatseat..waktu pulang...

Tiba kat Gapyeong Station lebih kurang 10.53 pagi. Sesampai je kat Gapyeong,keluar kat main entrance pastu tunggu la shuttle bus yang dipanggil Gapyeong City Tour Bus kat pondok bas depan tu.. kalau tak tau..pegi cari Information Centre. Tepi tu je..

Bas da sampai jalan lupa beratur, bagi first impression yang good-good sket kat Korea ni..hee.. So..tiket bas boleh beli kat driver bas. yang dapat kupon pun kena bagi kat driver..Tiket bas ni lebih kurang macam one day pass yang mana korang nak pegi memane area kat kawasan Gapyeong ni (yang selected je ekceli). 

Kat Gapyeong ni we ouls nak jenjalan kat Petite France ngan Pulau Nami. Garden of Morning Calm tu x pegi sebab macam x seswai je nak ke sana dengan musim camni.. Pokok2 semuanya masih lagi botak dan kekoko-kokoan (pun boleh!)...

So, first destination adalah Petite France. Untuk sampai ke Petite France amik masa dalam setengah jam driver tu bawak.. dah la dia bawak ala2 initial D..lagipun area nak ke Petite France tu boleh tahan pusing sana..pusing sini.. So..jangan amik heavy breakfast tau kalau nak ke Petite France dolu.. Tapi kalau nak muntah pun.. dont worry.. ade plastik disediakan..kekekeke..

Sampai lah di Petite France..we ouls pakai tiket yang dapat dalam booklet.. Tq KTO..love u (over..haha)..so dapatla off 2000won kalau tak silap.. 2000 tu banyak tau..dalam RM7.00 you!.. so.. baek pegi dapatkan booklet kalau berhajat nak ke Korea SELATAN nanti (dah kenape kena CAPSLOCK selatan..ngee)..

Petite France..sesuai untuk petite macam aku..keeekeke
but first.. let me berbanana uyu dulu..hari kedua baru bersua dengan banana uyu..
Kat Petite France ni, bagi aku.. takde ape sangat..atau aku x dapat nak menikmati dengan sejukkkk gilerrr.. tak betah lagi dengan suhu kat sini..haha..tapi kat sini..as you oul already knew..tempat ni lokasi penggambaran cite Secret Garden, My Love From Another Star dan banyak lagi variety show yang buat kat sini..

aksi amende ni..sedarla diri itu petite..tak yah nak bersaiz Won Bin..
So kalau korang nak beraksi romantik macam Do Min Jo dan aku (haha)..ha.. boleh la datang sini..atau korang nak main sorok ke.. aku recommend sesangat la.. haha..mmg compem x de orang dapat cari hang..kekekeke..

uhuk!
Kat sini.. nama lagi France, so tema dia pun ke arah tu la.. bangunan kiut miut aku rasa nak je wat balik ==".. pastu banyak puppets seramm doohh!.. same naik je melawat outdoor indoor dia..byk port boleh korang berangan..hahahaha..tapi sebab time tu aku kesejukan yang amat..so..aku jalan-jalan dengan tak berfeeling mane la.. haha..nak try buat aksi2 aneh pun..ak x de mood..kekeke..


sampai je PF, sejuk kemain..nasib baik ade umah agam ni.. boleh tumpang berapi-apian..grrrrrr...
selepas tu.. haruslah memetik apa yang ada...haha..
kereta kuda..tapi yang ada kereta je..kuda nyaa mana..
comel je..
mohon jeles..haha
inilah Petite France yang sebenarnya.. terasa di Paris you..haha
bajet ade la prince charming terlalu kat sini..
suke la..
Kitorang duk melilau ni kat sini sampai kul 1.00 ptg cenggitu..sebab nak kejar Shuttle Bas untuk ke Pulau Nami pulak.. korang jangan ingat bas tu seska ati nak ikot timing korang.. no no no..kul 1.15 ptg tepat bas tu muncul dan kitorang pun naik untuk ke Pulau Nami..yeaa..

Yea tak yea.. mohon tekadkan hati la sebab korang akan merasai Initial D buat kali yang ke dua..kekekeke..ayuh..ke Pulau Nami pulak.


Thursday, June 9, 2016

I have a dream

.: Assalamualaikum:.

I just a little girl
With full of thought
Thought to be freed
And chase for life
Learn something benefit me
For my uncertainty future

I just a little girl
Thought that somebody will understand me
Completely, so they can put the trust in whatever i did

I just little girl
Sometimes crying alone bcoz something had happened out of my limits

I just little girl
Full of myself
Try to compete myself
In the way to find 
What comfort me

I just a little girl
Trying to reach my dream
Without I known
That was this complicated



Wednesday, June 8, 2016

Handphone Baru: Vivo Y35, I like!

. Assalamualaikum:.

Henpon kita rosakkk... kita sedihhh ;'(

Ingat tak kita penah teruja dengan henpon SONY EXPERIA ZL yang disayangi selalu dulu-dulu tu..

Ni antara henpon yang penah dipakai oleh beta sejak perkenalan beta bersama henpon...Evolusi Telefon Saya...

***sambung balik entri yang seminggu lebih terkubur..nge..**


Nak jadi cite.. henpon ZL langsung tak boleh pakai.. aku syak beteri dia problem..nak on je dia kuar perkataan SONY pastu mati.. pastu hidup balik, keluar perkataan SONY.. mati balik.. nak shout down x leh..so.. begitulah keadaan dia sampai kong!.. sedih sangat tgk keadaan beliau...

Tapi sedih lagi aku yang mati kutu, sebab tak de henpon spare pong!.. teros rasa idop dalam tempurung..kui3..

Jadi petang tu, selepas bermesyuarat dengan Fara (sebab A5 dia pun rosak jugak huhuhu).. maka, nak tak nak aku PERLU henpon baru..atas sebab

1. ZL dah tahap nazak sangat nih, kalau gi baiki, maunya sebulan dua (pernah antar centre 33 hari baru dapat balik)..
2. ZL da hampir 2 tahun aku pakai.. kire jangka hayat smart phone lama la jugak kan nih..
3. Yes.. aku rasa aku tak leh idop tanpa smartphone (pengakuan ikhlas kuikuikui)..nnti camne nak berhubung dengan Chanyeol, EXO sume.. kalau x leh nak masuk ig..haha.. main point kot tu.

Maka dengan itu, kami pun ke Gurney Plaza untuk usha talipon baru.. huh.. bukan usha la..tapi beli teros.. kekekkekeke..

Maka, lepas buat beberapa tinjauan kat kedai phone , maka aku ngan Fara pun angkat la talipon VIVO Y35.. hasil daripada review beberapa kali kat google..




Amoi yang jual phone VIVO ni ramah dan mesra, so.. senang cite..beli la..hahhaha..

VIVO Y35 ni bagi aku not bad la.. hampir 2 bulan pakai (masa draft ni ditulis..now da masuk 2016..lol).. sekarang da masuk bulan 6 tahun 2016, ViVO Y35 aku masih berfungsi mase cam aku idop dengan ZL je.. ciap kadang2 tu rasa da lama benor pakai Y35 nak cakap betapa handphone ni masuk ngan aku..keke..

Overall, sebagai pengguna ViVO yang baru.. khasnya hp Y35.

HIGHLY RECOMMENDED!.. 

bentuk dan design lawa | Nipis dan ringan | bateri tahan lama (siyes) | Gambar lawa | storage besaq | RAM 1.5 GB

Aku rasa Y35 ni tak de masalah dalam menerangi kehidupan sehari-hari. hp ni 24 jam kot duk tangan aku.. bateri tahan je.. dulu kalau 15% aku rasa hp da nyawa2 ikan.. tapi Y35 ni 15% boleh skroll FB, IG sampai muntah..kekekeke


Tang camera lak..aku puas ati jugak..masa time gi Korea Selatan bulan 3 lepas.. aku pakai Y35 je untuk merakam memori.. ade bawak camera..tapi malas nak pakai sebab berat.. nak kena bukak beg lagi tu la ni la.. da la sejukkk nak mati.. so last2.. camera hp jerr..

So, bagi aku..aku suke ViVO punya product based on Y35 ni.. next time.. kalau nak terrbeli hp pun..aku akan usha ViVO dulu.. :)











antara quality gambar yang diambil pakai Y35.. brightness and sharpness tu yang paling penting bagi aku..kekekke

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...