marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, February 8, 2019

Review: Kopi Mesin Kota Bharu

.: Assalamualaikum:.

Anyeong cinguya.

Sebelom blog ku mulai menjadi sarang sawang-sawang, aku amik keputusan untuk menyahkan mereka-mereka daripada memenuhi ruang. Lagipun menulis blog dah menjadi sebahagian dari GOAL 2019 katenya.

Doakan sis istiqomah. hahaha

Sape penah datang sini angkat tangaaaan..

Hari sabtu lepas, aku sempatlah jugak menjejak kaki ke satu kedai kopi hipster area Kota Bharu. Sekarang ni dah macam kacang hijau cukup air dah kecambahan kedai kopi kat Kelantan ni. Dah  berduyun-duyun dah wujudnya. Dengar cite Starbucks pun dah nak tambang cawangan baru nanti (ke dah bukak sis tak pasti). Kuat jugak penangan kopi kat Kelantan ni ye. Sis pon gile kopi gak hikhikhik. Kedai ni rasa baru je beroperasi dalam tahun ni. I think la.



Merasa jugak ada kampung minum kopi ala-ala hipster. Ingat kat Kota Damansara jerrr ade kedai hispter ala Fattah Amin (sis dah pegi kat situ keyy). Dah kat sini ade kita serbu je kat sini reramai.

Interior dalam Kopi Mesin ni memang ala-ala hipster la. ada elemen industrial tapi tak sarat sangat. Meja banyak jugak dia sediakan so tak bimbang la x sempat cop ke ape. Ada 2 partition masa ada nak duduk dalam kedai or kat luar. Menu kat situ menu western dan drinks pun ala-ala kedai kopi mat saleh la. Klu nak kopi 'o' tu kena gi warung sebelah. hehehe. 

Hipsterr skit gayanya..

kebanyakan sis tengok yang datang banyak muda remaja, dak-dak sekolah dak dak u gitu. Ade gak yang datang cam family tapi tak ramai sangat la. Sebab dak-dak remaja ni kan teruja jumpa kengkawan semua, agak bising hohoho. so sis pilih duk dalam. Sis actully bertiga dengan adik n anak buah.

Kalau datang ke kedai hipster kebanyakannya style dia same je. Gi kaunter n order. Bercicit tunggu kat meja jangan harap ade orang datang serve ye. Menu yang dia sediakan straight forward je. Pilih drinks & food. siap bayar dia bagi Bipper BUZZ untuk amik meals bila dah ready. Even meals pun kena amik sdiri kat kaunter bahagian dapur.

So, tunggu beberapa seketika, makanan dan minuman ready BUZZ tu bunyi dan kita tau lah meals kita dah siap. Gi amik n serah Bipper tu dan.... tangkap gambar meals. hahaha.



Haa..gayanya cenggini..
Ce teka sis minum mane satu..hee

Sis recommend Strawbery Blended dia. Sedap.

nak sedap buh toping..kena tambah singgit

Tikah punya, tapi hartamu hartaku jua. Tu konsep ALMS.hahaha

Sebagai penggemar kopi sis pilih Coffee Latte with whipping cream (kena add singgit). Sedap. Tapi pahit kit. Biasa Latte dia sedang-sedang aja kan.

Dan anak buah sis, Jida pilih drink Caremel Coffee with whipping cream (tambah gak singgit). Yang ni sedap tapi manis gilerrsss. Nak minum main-main boley la.

Untuk Food lak, Sis pilih carbonara.Tikah pilih Lamb Stick n Jida pilih bolognise.

Mak ai makanan dia. Portion dia memang banyak gilessss. I is cannot habih camni banyak. Thx to Jida sbb tulun habiskan b/p makcik dia yang comel ini.

Tips: pastikan datang bersama geng makan banyak.hahahaha.

portion dia tak ingat dunia kot..

Overall makanan dia boleh pergi la dengan tekak melayu ni. Malaysian style dia punya rasa. Pernah makan kat MURNI SHAH ALAM? haaa.. camtu la rasa dia lebih kurang.

Tapi jangan la banding  dengan rasa makan kat Jibby .. (memang tak terbanding kot..kekeke)

ha ha tak tahu ade budak makan tak habiss.  tak tahuu..ha ha..

Harga makanan &minuman kat sini tak de la mencekik sangat. Klu makan kepsi or mcD mampu, insyaAllah makan kat sini pun mampu.

Coffe Latte + Carbonara dalam RM18 camtu. Kire ok sngat klu nak keluar berjimba-jimba dengan friends makan kat sini. Klu rasa nak merasa banyak share makanan beli byk jenis pastu wat cam buffet. berbaloi kot sbb banyak giless.


*****

Tadi pun alang-alang ade kat area KB sbb ade urusan kat Bank Islam yang dekat dengan Kopi Mesin ni, sempat la merayap kat sini untuk beli Strawbery Blend (kan da kate dia punya rasa tu uhmpp skit). Tapi sebab tak leh nak melepak lama so tak away je. Kalau nak take away kena plus singgit lagi maybe charge for glass plastik tu. Ok la. sebab x mahal pun Strawbery Blended tu. RM6 + singgit. Ok la sbb byk dan besar. hikhikhik.

I kasi 3.5 star untuk restauran Kopi Mesin ni. Maybe banyak lagi boleh improve dari segi dekorasi n taste of food. lengkali rasa nak try yang lain pulak. heee..

kalau camni harga..aga2nya mahal ko idokk???

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...