marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, June 10, 2012

Wanna be mine forever?

.: Bismillahirahmanirahim:.



Spesifikasi calon suami yg bolehlah dibuat suami ni saye amik dalam facebook syabab musafir kasih..
suka betul karya dia coz dia cam tau2 je ape yang kita nak dalam jiwa kita yang kita rasa cam tak reti nak terjemah dalam kehidupan ni..
heehee..

tipu la klu ade orang cakap dia tak nak pasangan idup atas dunia ni sdgkan memang fitrah benda yang idup kat dunia ni ade pasangan masing2..
tak gitu..
lbih2 skrg kan kire dah abes studi..
umur dah makin ari makin meningkat..
kawan2 makin ari makin ramai dah berumah tangga..
terkontang-kanting ak sengsorang still blur ape aku nak dalam idup ni....

so, rasanya tak salah kot klu post kan benda ni kat blog ni..
dari penat nak fikir siapa awak.better fikir awak tu camane  kan..
at least ade ciri2 yang state kat sini..bleh gak wat rujukan..
specs ni disediakan oleh orang lelaki tauuu (syabab musafir kasih tu nama beliau sebenar Muhammad Rusydi..so x mungkin la pompuan kan~)
..jgt salahkan saye yeee ;)

jomm..
kita skodeng specs camane bleh lulus jadi calon suami...koh..koh..koh~~~

 1. Solat fardhu cukup 5 waktu.
- wajib..tidak dapat tidak, klu yang ni pun main tuang..memang x bleh pakai la..~
 
2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan
nafkah batin je tau.
- yang ni kire cincai2 la.. mane bleh bertolak-ansur kita wat mudah2 je asal ade simpanan nak gi lambaian serambi ka'bah..

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA.
- ade dua2 (keta n motor) lagi best.. ustazah hajah Zawiah cakap masa kat konvensyen bidadari dunia ari tu..kajian menunjukkan klu kita peluk pasangan kita bleh panjngkan umur pasangan kita..so..merempit ngan motor pun dikira canteekkk la..kui3..but ade keta lagi bgs kan..bleh berteduh hujan panas..klu shopping sakan bleh campak je kat dalam bonet keta..kan..~

4. Lulus ujian fardhu 'ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yg lain.
- yang ni kena lulus cemerlang la kot..letih la kot asyik kite je yang bgtau tu ni tu ni..awak ketua..awak la yang patut lagi tau kan..
 
5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat "Alif Ba' Ta'" sampai Surah "Iqra' Bismirabbikallazi Khalaq."
-khatam pliss..nanti seksok klu saya nak bertasmi' ngan awak..x de la blur sangat kann..

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak gi Mydin tapi pegi mengorat jiran taman sebelah.
- yang ni no option.. nobody is perfect..but why don't we try to do better??;D

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.
- saya suka yang berbeza..tapi bleh masuk kaw2 punya..sbb berbeza la kita bleh blajar..x semestinya semua kena sama..pandai2 la nak idup kan..

8. Gedik joget2 pun depan bini dan anak2 je. Depan org lain sopan santun gitu.
- mesti lawak kan klu gini.. little notty pun okei.. sbb saya pun agak nakal gak ni..;P

9. Jenis tak cemburu buta sgt. Cemburu macam ni ok, "Ehemm..ramainya kawan laki kat opis..jgn sampai lupa abg taw.."
-haa..yang ni btol..x de la nak cemburu buta..tgk orang tgh ckp ngan laki lain pun x kan dah nak jealous kot...hati saya ade satu je..dan dah bagi kat awk semua dah..pandai2 la awak simpan klu x nak kena curi dek orang len..~~~

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.
- x de maknenya klu belajar sampai PHD klu berfikir sekerat je..remind urself awak tu ketua keluarga yee..
 
11. Kalo dia jenis diam tadelah sampai org kata tak bergaul ngn manusia lain. kalo dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata2 org lain.
- pendiam eh??..x pe..saya bleh wat awk sampai x henti bercakap..;DD ngeee~~
 
12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang2nya Maghrib dan Isyak.
- ayah saya tok imam tua wak..abang saya tok imam muda..abang ipar saye pun camtu gak..awak rasa2 bleh x jadi cam diorang..plisss~~~

13. Tak berapa gemar dengar kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola.
-bleh la kite gelak ngan amik iktibar sesame..bola saya tgk gak..tapi saya minat kat Red Warriors je wak..yang len saya tak kenal...ngeee~~

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi;]
- bleh x camni??? ;D

15. Jenis senyum sokmo.
- i love ur smile, of course:D

16. Tak tengok sgt awek cuns, duk tengok bini dia je wlpn bini dia tak cuns.
- suke eh tgk awek cuns?..x pe..nanti saya pakai safi banyak2 kasi cuns..kui3..

17. Pandai masak sekurang2nya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll.
Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD or tempat2 makan yg pelik2 nama dia menu yg mahal2 sebab dia tahu keje dia gaji tak banyak. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe. 
- awak gitau saya ape awak suka makan..saya pun de la pandai pandai masak sgt..tpi klu tuk orang tersayang..automatik jadi pandai tauu..klu x pandai pun..saya akan try samapi jadi pandai..okei x gitu??heehehee~
 
18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang2 tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan2 isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur utk raikan tetamu.
- a'a..saya suka tau klu suami saya camni..sejuk mate memandang..sejuk lagi hati merasa..tiap ari sayangg~~~

19. Jenis pembersih gak la. Masa muda2 dia tade la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari2 nak ngadap Allah, bukan nk wangi depan manusia je.
-bukan gak la la..tp memang kena pembersih la kan..baru best nak duk dekat..nge3..~

20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak2 tentang kematian. "Syg, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam..ingatlah detik kematian tu makin hampir."
-haa...betol3..tapi x yah la sampai bagi tazkirah berjela3 ulang byk2 kali..kang saya jemu kang..opss

21. Dia sentiasa nak berubah bersama2 isteri dan anak2 dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.
- baguskan klu kita bleh wat camni..jom kita sama2 berubah jadi yang lebih bek agi...janji tau??;)

22. Dia boleh jadi imam solat isteri dan anak2 wlpn dia tak reti baca doa lepas solat. Dia doa senyap2 je tak bunyi pape, tp dlm hati dia doa.."Ya Allah! Letakkanlah isteri dan anak2ku dlm lindunganMu. Andai aku mati, Kau jagalah keluargaku ini dari fitnah dunia."
-ni cita2 saya dri kecik tau..nak berimam kan awak..;D
 
...yang syabab musafir kasih punya sampai situ je..
tp saya nak tambah 3 je lagi..

23. saya sayang kat family saya..klu bleh ..awak belajar la culture family saya..adapt dgn cara diorang..dengan pemikiran diorang..diorang memang best klu awak kenal diorng secara mendalam..sorang2 byk betol fe'elnya..tapi saya tau..klu awak betul2 sayang kat saya..of coz awak dapat masuk dgn diorang..saya pun akan wat gitu gak tuk family awak..tau..:D

24. yang ni pun x kurang penting ni..saya berfikrah pas..awak pun same??ohhh...gudddd:) klu awak join same dgn aktiviti2 kemasyarakatan dgn diorang lagi saya suke tauuuuuu ;)

25. awak bukan geng2 jenis psycho suke2 marah orang tak bertempat kan???..sbb awak tau...saya yakin saya memang tak bleh masuk dengan yang bad temper..laen le klu awak pandai kawal..;)))
 
 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

eh..awak dapat penuhi specs kat atas tu???..serious mious bout this??..
oh awak..awak  la jodoh yang saya doa siang dan malam
...jgn tunggu lama2..gi bagitau salah sorang dr abang-abang saya (ade 8 orang abang je)..
saya suggest cari abang sulung saya la kan..coz..he is the best abang to talk with bout this thing..hihi~


*pergh..bukan men lagi promote diri ye..eh..
ni bukan aktiviti mempromosi diri..
tp salah satu cara nak perjelaskan keadaan sebenar..
jgn cuba try tanya saya suka awak ke tak..
sbb saya x ade jawapan tuk tu..
awak rasa awak layak jadi seorang suami yang mithali..
teruskan niat awak..
cari jalan yang terbaek tuk kita dan masa depan kita..
you are master for our destiny..


"Jarak paling jauh antara diriku dan dirinya adalah saat dia dihadapanku tapi dia bukan milikku, dan jarak paling dekat antara aku dan dirinya adalah saat dia menjadi yang HALAL buatku"


*Siapa pun dirimu..harapanku agar kau adalah yang terbaik untukku dan aku adalah yang terbaik untukmu..amin*

"Ku pohonkan petunjuk Illahi...
Hadirkanlah insan yang sejati...
Menemani kesepian ini...
Mendamaikan sekeping hati... 
Oh Tuhanku...
Berikanlah ketenangan abadi...
Untukku menghadapi resahnya hati ini...
Mendambakan kasih insan yang ku sayang"


 ---------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...