marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, September 12, 2012

Lambaian ka'abah

.: Bismillahirahmanirahim:.

Alhamdulillah..
ari ni pagi2 semangat datang keje sbb da settle satu keja yang MUSTAHAKKKKK tuk mase depan..huhu..

keja yang mustahak tu x lain x bukan..adalah Mendaftar HAJI kat tabung haji :DDDDD

rasa sonok je lepas dapat daftar haji..hehe..punya la semangat duk menunggu depan pejabat mini tabung haji kat depan pasar besar siti khadijah..pasal hari2 sekarang..datang keje..awai kot...biase laaa...tumpang orang..kena ikut timing dia..ikut timing sdiri..huhu...kul wape ntah..

kul 8.15 pagi da tercegat depan Bank Tabung Haji tu..semangat kot..padahal kul 8.30 pg baru dia bukak..huhu..takpa..takpa..janji cpt dtg..cpt siap keja kan..aku le org 1st amik nombor..kot2 klu men Running man (obses ngan menda ni skrang nieh..opss)..ak bleh berganding ngan Joongkook oppa la nieh.. (okeih..makcik..anda sudah melencong topik..ops~)..hehe

tader..tader.. sebenarnya memang da lama dah pun nak gi daftar haji ni..
start dr diorg ckp2...lambat daftar..lambat la dpt pegi..yelah..bayangkan..umur anda dalam 30an..baru tersedar haji tu wajib (bagi yang mampu) (padahal sedar dah lama daaaahhkan) tuk dilaksanakan untuk melengkapkan anda sebagai muslim sejati.. so..tergesa2 lah anda ke tabung haji tuk daftar haji..tapi disebabkan kebanjiran orang lain nak gi haji gak..dengan jumlah rakyat malaysia yang ramai..dan list menunggu pun masih byk lag tuk menunggu mase..menyebabkan anda terpaksa mengambil masa selama 45 tahun lagi tuk pergi haji...x ke leceh mase tu..dah la mase tu..dr segi kewangan..memang dah lebih dr mampu dah..dr segi fizikal pun kire deabak dah..tp..sbb lambat daftar..kena lagi tunggu 45 tahun tuk dapat giliran anda..x ke rugi ituu...

imagine la kan..umur anda baru 30 tahun + 45 tahun menunggu tempoh sama dengan 75..jdi umur 75 tahun anda baru boleh pegi haji..umur 75 tahun <----- mase tu..rasa2nya awak kuat lagi kex  nak wat ibadat haji?? hewhewhew ..haaaaa...tu logiknya saye pegi daftar awai2..ade benefit.....huhu..pergh..jauh daku ini memikirr...:D

huhu..

hm..sebagai kakak yang mithali..aku pun baik hatilah mendaftar tuk adik2 aku yang terchenta sekali.. mane tau..nanti bleh gi same2..lagi sonok..kan...huhu..aku plan la kan..bleh la gi wat haji dalam umur 35 tahun dan ke bwh..baru syok kot..sementara bertenaga ni..kan..time ni la kot..bleh start2 kumpul duet..bleh tambahkan ilmu sal ibadah haji ni kan (sonok kot tgk kat astro Oasis dia duk tunjuk org2 gi wat haji sane)..dulu mase kat skolah..blajar..tp..klu x de praktikal..sia2 je kot.. bak kate tok arab " al-ilmu bila amalin, kal syaaroh bilassamaroooot" maksudnya..ilmu tanpa amalan seperti pokok, tapi x de buahhhhhh....

tapi part sadisnya bila ak tgk kat slip pengesahan datfar haji tu bila tgk kat tahun peruntukan tuk wat haji adalah 1473 hijrah bersamaan 2052 masihi bermaksud 2052 tolak 2012 sama dengan 40 tahun masa terpaksa ak amik nak tunggu tuk wat haji.. 40 tahun + umur skrg 24 tahun..bermaksud umur 64 tahun bru bleh gi????????...huhuhhu...lameeee lagi koott..=.="..tapi takpe..tadi pegawai kat tabung haji ckp..tahun tu kire sebagai rujukan je..sbb dia bg keutamaan tuk orang berumur 75 thn dn keatas..insyaAllah..klu x de aral lintang pukang aka rezeki (senyum balik :D)...dalam tempoh 10 tahun da bleh da gi haji...yeaaahhh...legaku mendengarnya..hihihi..

yea..yeaaa..jgn jelesss..klu jeles sila pegi bank tabung haji..





* ingat nak gi korea ke ke orang excited...nak gi wat haji pun excited gak tauuuu :D

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...