marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Monday, September 23, 2013

Dari Celcom ke Umobile

.: Assalamualaikum :.

Dengan ini..officially no tepon ku dari celcom..da bertukar ke umobile.. ak da switch no phone ku ke umobile..so sape2 yg nak call tu.,mintak maap la ye klu mahal skit..keekeke.. jom kite ramai2 tukaq meh..haha..

Bukan ape ak tetiba bertukar no.. okey..sblm tu ak tetap nak mention..ak hanya tukar telco je.. nombor phone masih dikekalkan kepada nombor asal.. 013-xxxxxxx... so..kengkawan ku.. jgn risau.. teruskan save nombor ku itu.. jgn cepat2 nak delete mintak nombor baru ... (perasan padahal x de pom org nak call)

Okey..masih lagi isu pokok perenggan kedua.. bkn ape ak tetiba bertukar nombor.. hmm..sbnrnya bkn tetiba pown..da lame da..sume mase tu x tau nak camane.. nak apply camane..sbb..sesungguhnya ak mmg sayang pun nombor tepon ni wlaupun ak beli sim ngan rege rm 5 upax yang dlm tu ade rm5 top up means free la sim tu kan.. igt lagi mase tu org celcom kuat duk promote upax kat matrik.. larissss..nombor pun ikut suke2 ati je diorg bg kat kitorang.. wlaupun nombor tepon ak berterabur..nombor sesuka ati jew..tp sesungguhnya sayangku pada nombor tepon ni tiada penukar ganti.. sebab utama.. ak malas nak hapal no lain hik3..atau pakai byk2 nombor.. sebab no 2.. sebab bnda2 official.. mmg ak pakai nombor ni la tuk isi maklumat.. bg kat client.. dan lain2 la..pndek kata ni lah satu2nya nombor yg ak ade.. okey..

Cuma baru2 ni lepas ak bertekad cemerlang terminated bb n data umobile ak.. baru perasan prepaid celcom x de pun monthly plan tuk data internet.. yang ade data hari2..da la mahal nak mam***.. rm 5 sehari.. tuk weekly rm15 klu x cilap aku.. tp x tau nape ak try weekly..tp x bley.. so kene la langgan data internet rm5 sehari..hokei..sehari.. memandangkan ak x bley idup tnpa internet connection dewasa ini..tangan menggigil klu x access fb tiap setengah jam..hahaha.. wlapun 8 jam kat opis..tp still nak berinternet kat umah..hahahaha... penyakit kronik thp 5.. xde ubat..

Ak pown..dengan perasaan penuh yakin masuk ke umobile centre kat kota bharu (sebab mase tu ak balik kg..)..bg yang nak tau umobile centre kat kota bharu duk kat ne.. sebenarnya x susah pown nak carik..kat jalan sri cemerlang (trafic light new pasific hotel yang sekalarang da tukar nama emaslink pasific hotel)..pastu gi straight jumpa celcom centre pasu canag tiga..gi straight skit agi..jumpa laa bgunan oren..haaa..kat citu la umobile centre..senang je nak jumpa.. tunggu punya tunggu turn ak..akhirnya jumpa la PIC tu.. lepas gtau ak nak switch telco dia pom bagi la borang n dia mintak la ic nak potostet..alah prosedur biasaa klu kita nak daftar..ak dgn confident cari la purse ak dlm handbag..tp halamakkkkkkkk..mak..mak..mane purse den.. kalut jap..ak baru teringat..ak tertinggl ats katil time kemas handbag..ayooyoooo..yoo..yo..naseb bek x rmai org kat umobile centre tu..klu x mmg masak la kene marah kat org..so..ak pown dgn muka tebal berjalanlah ke pintu keluar lps gtau ak tertinggal ic..dia sengih jew..kui3.. so children..don't do this at any centre..malu tahap infiniti..

Tapi.. tapi.,tapi..maluku itu sekejap pun berlalu..sebabkan ak mmg berpegang dgn moto uni ku terchenta, bertekad cemerlang maka..ptg itu sekali lagi kakiku melangkah masuk ke umobile centre..erk..abang tadi lagi yang jaga kaunter..da la x de org..so..ak pown terus la duduk lps no kena panggil.. tnpa mmbuang bicara teros ak bagi ic ak tuk dipotostet.. dia bg  borang tuk ak isi... ak tnya dia..activation start bila..dia ckp paling awl pown esok.. amboih..time terminate serta merta..time nak activate bkn lain lame.. so sbb dlm celcom prepaid ak msh berbaki dlm 37 hingget..maka ak dgn baeknya share airtime kat adik2 aku..huhuhu..klu x..free2 je burn camtu credit celcom..

Selesai urusan switch telco..maka ak pun balik dgn hati yang gembira pasai misi berjaya walaupun x aktif lg umobile tuh..kekekekke..

Memang amik mase sehari jugaklah diorg switch tu.. esok ari baru ak dpt msg terima kasih blablabla dr umobile..

So..skrg ak pakai satu gejet je klu tuk berkomunikasi.. iaitu galaxy tab 2.. bley wat men internet dan calling2 skali..so.. x yah da serabut nak bergajet 10 dlm satu mase.. kan senang..ni lah tepon.,ni lah note book.. ni lah planner.. ni la novel..ni lah komik..ni lah google..ni la fb, wechat, watapps..haaa kan senang.. tp kena pandai bajet la bateri dia.. ak sari sekali charge..huhuhu..klu tepon dulu2..3 hari blum tentu nak charge..kekekekeke

So..umobilw..please take care of me.. nnti lengkali ak story morey lak berbaloi ke tak pakai umobile ni.. :D

Kena bubuh gambar budak kecik ni sebab dia peneman setia..kekekke

7 comments:

  1. x boleh transfer credit ker telco baru ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya tak boleh transfer.. sebab masa tukar hari tu pun masih berbak..banyak jugak.. last2 saya transfer credit sikit sorang kata adik2.. kakak mithali katekan...kekekke

      Delete
  2. Kalau kita nak tukar telco dari celcon ke umobile kita kena pergi centre celcom dulu ke ataupun direct terus ke umobile punya centre?

    ReplyDelete
    Replies
    1. direct terus ke umobile centre. senang.

      Delete
  3. Nak tny kena bayar ker..?? klau tukar tu..??

    ReplyDelete
  4. Nak tny kena bayar ker..?? klau tukar tu..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah bayar pape pun masa saya tukar. Tapi masa mula2 register umobile akan ade kena byr duty stamp. so nnti bil pertama awak akan mahal skit.

      Delete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...