marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, February 12, 2014

Contact lens and me


.: Assalamualaikum :.

Hype oulls..ngeee..
Sape sini pakai contact lens..sila angkat tangann.. (tiba2 empunya diri angkat tangan..ngeee).. Yup..no doubt lagi sebab beta mmg si pemakai contact lens yang tegar..
Ngeee.. Kalau nak ikotkan sejarah (ye..x payah korang check dlm buku teks sejarah..sebab muka surat tu da terkoyak sebelum buku teks dipublishkan).. Ak setat bermanja- manjaan dengan contact lens ni mase form 4.. 5.. Matriks setahun..ums 3 thn..campur dgn keja 2 tahun..haaaa..ade la 8 thn gitu..bapakk lame.. Haha.. Kire shifuuu contact lens la ni..hiks..



Dulu2 alah bnda ni x pemes cam skrg pown..dolu i pakai sebab serabot pakai spek..sebab x cun katenye.. Hiks..muka skima..so klu muka skima x syok la nak wat nakal skit..kih3.. tapi sebab utama adalah pasai klu pakai spek..ak penglihatan ak jd limited.. Nak tgk tepi cam kena berusaha toleh la..sbb klu gerak anak mata je.. Kaburr semacam.. Diakui power mata beta agak melampau la jugak.. Sebab masa zmn pakai spek..asyik men..pakai bukak..pakai bukak.. Ce tanya berapa bijik spek da hncus dek kebuasan beta..maapkan betaaa.. Tapi syukurr..lps pakai lens..power mata da x berubah2 da..stick byk tu je.. Klu ikotkan pakar optical dia ckp mmg apabila umur kita da 18 thn power mata da jarang nek.. Tp heran knpa power mata adinda bongsu beta melampau teroknya semenjak dewasa ini..gue pown kompius..haha


bila malam menjelma haruslah pakai spek..ni spek paling latest duet hasil keja..klu x sblm2 ni..pau abang or mama i la jawab nye..hiks..hai kakak..control ayu nmpak..kata ku kpd anak buah ku yang namanya kakak..

Okei la.. Sebagai shiifu meh beta kasi tau tips skit nak jaga contact lens anda dengan penuh kasih sayang..agar x pasai2 anda2 kena thn kat spital dan dimarah dek doktor sbb x jaga pemakaian kanta lekap dgn betol (based in my experience gituuw)

Tips yang pertama:
Haruslah seorg yang berdisiplin..
Mmg kena ade jadual yg teratur bila nak pakai..bila kena pakai.. Zmn moden skrg ni ade byk jenis lens yg ade kat pasaran.. Yg kaca yang plastik..yg pakai sehari..yg pakai sebln..sethn blablabla..empunya diri biasa pakai yg sebln dan buang dan yg pnting bkn kaca la..yg tu ikot pembacaan beta..berat dan mudah rosak.. Jadual tu x semestinya kena tampal kat cermin..tmpal kat dlm selembrum pown da okei..cam empunya diri..pakai pagi sebelum mandi pagi..dan bukak time nak mndi malam.. Tak penah lg dlm tmpoh 8 thn ni seska ati pakai 2 ari berturut2.. I still sayangkan mata pemberian Allah ni..ade 2 bijik ni je..x de tukar ganti da.. Err..ade org ckp..pakai lens x bley pakai waktu tido..urm.. Ada benar gak..tp..biasanya klu tido siang ari..x pe je pown..cuma korang kena beringatla.. Korang pakai lens..jgn tido buas2.. Tenyeh mata seska ati..no good..no good.. Just kena make sure mate korang x kering atau..lens tu masuk dlm kelopak mata korang.. Nanges la anda klu x dpt nak tarik balik..


antara jenama contact lens yang diperakui yang oleh kedai spek..yg ak selalu pakai mase ade softlens, fresh kon or freshlook..or ade beberapa brand lain..tp yg ak suka softlens la..seswai je ngan i..

Tips yang kedua:
Haruslah seorang yang hygiene ataupun pembersih..
Haa..igt..mata adalah anugerah Allah yg x de gnti2.. So seharusnya kita kena tau..jgn beli contact lens seska ati kat kaki 5..klu nak beli..beli kat kedai spek..milan ke rosmadi ke..ape ke..yg penting kedai spek..kat situ bley la kita tanya skit keseswaian contact lens tu ngan mata kita.. Cam mata ak..ak suka pakai softlens..colorless.. X besar..x kecik..sbb ak ak lebih titik beratkan kekaburan mata gue lebih dr nak mewarna mata gue..sbb mata gue yang kaler dark brown ni da cukup cantek..haha..(okei..ak izinkan korang muntah)..okei..hygiene  satu dr contact lens tu sdirik..satu lagi..multipurpose solution yg korang nak pakai.. Pakai solution yg seswai ngan mata korang..jgn pakai air2 seska ati..air mutlak kita pakai wat amik wuduk je k..jgn mengada basuh lens pakai air paip..ngee..dan lagi..bekas lens..haaa..kene make sure la korang basuh bekas tu setiap masa..nmpak da buruk bebenor rupenye..haa..mohon basuhla..gosok2 skit..pakai berus gigi better kot..klu sayang nak pakai berus gigi sdiri..sila pakai adik punya..hiks.. Atau..beli yang baru la..biase dpt free je klu beli solution dia..


tunjuk kit mate kite..mate kite yang dark brown tu..hiks..

okeh..sebab mentari dia baek..jd dia bg ak oeluang tuk prove yg yg kaler mate i mmg dark brown key..so x yah ngengade pakai kaler2 lens..

Tips yang ketiga:
Kene hati-hati tahap maksima klu korang berbeku or camping or ape2 yang berkaitan ngan api..or..main tutup mata ngan kain lelame
Hmm..bukan ape..kang cair lak lens tu dlm mata..x ke merana hidup.. Yang tutup mata ngan kain tu ak penah rasa time program kat uni..ak jdik si buta..hmpir sejam gak la mataku ditutup dgn kaen..bukak kain pembalut mata..tetiba mata sakit..gileeer..pedih camtu..pas wat urutan skit..da okei balik..maybe mata kering..jd kanta tu lekat kat anak mata dgn selekat2nya..so..be careful k..
Okei..tu sikit tips yg ak selaku shifu (haha..) bley berkongsi..nanti ade benda seswai..ak gtau lg ek..


P/s:
1.dlm adek bradik aku dlm 16 org ni..7 org pakai spek.. Ak sorang je kot pengguna tegar lens..yang lain..time kenduri kendara je kot diorg pakai..sbb..x nak bagi tudung rosak dlm gmbr..hahaha
2. Malam ak pakai spek..
3. Abang ak penah try lens kaler merah..sebab kaler merah kaler peberet dia..bley korang imagine..haha..
4. Ak penah excident motor sbb pakai lens ni mase form 4 (awal2 pakai)..pastu ak da insap x kan beli benda2 seska ati ikot kata org or trend
5. First time pakai lens..amik mase setengah jam nak suh dia duduk elok kat anak mata..seksa gileee..da la mase tu nak gi tusen..
6. Penah pakai lens sepatutnya sebln je tp gi pakai utk 3 bln..haha..not bad..not bad..tp children..dont do this to ur eyes k..hiks..sy x pe..budak nakal kit..



tiga-tiga species rabun..haha..dan pakai lens

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...