marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Sunday, March 2, 2014

DYI: Resepi Lava Cheese Cake

.: Assalamualaikum :.

Semalam try buat kek chesse meleleh ngan adik.. Tetiba rajin wat kek kan..kekeke..pasni bley berkawan ngan Ina Garten da la ni..kekkeke


gambar ni ak curik dln wassap tikah..kih3..
So..rini nak kongsi resepi lava cheese cake la ngan korang as i da try resepi sifuu i bagi ni kan (sebenarnya sebab pg tu gi tgk ah kak demo wat cheese kek)..adik ak ngan anak buah semangat nak buat..aku?? Join the group jela..Boley tahan sedap dia punya rasa..sodap lg dari yg beli..keh3..


semangat..kih3

Okei..nak mudah (sebab i know sume org nak cepat dan sedapkan) kita pakai je tepung sponge mix..da ciap bancuh da..so x yah la korang susah payah berbaking soda ovellete dan bla bla bla tu kan...

 p/s:
 1. pakai loyang yang nipis.. untuk resepi pakai sebijik telur ni sifu cakap bulih pakai loyak empat segi saiz 4 inci.

 2. satu lagi..yang ni aku bagi resepi pakai telur satu bijik je ek..nnti kalau korang nak wat banyak...korang darab sdirik k..cthnya..nak pakai 2 biji telur..bhn2 lain kena darab 2.. 

Jooom kite check resepi yg sifu i bagi:

Kek:
1. Tepung Sponge mix            95gm
2. Telur A @ B                            1 biji
3. Air                                            20ml
4. Mentega (cairkan)                20gm
5. Esen vanilla                            1 1/2sk

bahan2nya adalah...

Cara2:
- Campurkan bahan 1,2 dan 3 sehingga kembang dan gebu


timbang duluuu..yang ni ak wat pakai 4 biji telur..

pukul2 sampai la kaler kuning jadi kaler cream..pastu make sure kalau adunan tu da x putus2 time tarik ke atas..

- Kemudian masukkan mentega cair, kaup balik dengan spatula


ni buttermike yg dicairkan..nak cepat suam..masuk je periuk tu dlm air sejuk..nak pakai minyak jagung gantikan mentega pown boley.. sukatan dia errr..100ml kot..

- Akhir sekali masukkan esen vanilla
- Panas kan oven 180 darjah selcius dan bakarkan kek 25 hingga 30 minit.


idea tikah..x nak bg kek melekat kat loyang katenya..padahal pakai loyang non stick..layan je la..telebih tengok barefoot contessa agaknya..hahaha

niceeeeee...

Cream cheese:
1. Cream cheese                      250gm
2. Susu segar                           150ml
3. Susu pekat manis               130ml
4. Esen vanilla                           1/2 sk

Cara:
- Pukul cream cheese sehingga lembut
- masukkan susu segar dan susu pekat manis. Pukul hingga sebati.

**bila kek dah siap dibakar.. Sejukkan..lepas tu potong dan masukkan bekas sesuai dan tuang cream cheese..parutkan cheddar cheese dan untuk hiasan, paipkan apa saja filing..


ni lah hasil kek sponge tu..memula kembung..pastu kempes..
potong..masukkan dalam tapuware yang korang suke..punya la banyak parut cheddar kan..keh3..masuk peti..pastu baru la sedap nak ngappp..hehe


1 comment:

  1. Hi sis, may i have a english version of this recipe?

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...