marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, May 9, 2014

DYI: IDEA SUSUN ATUR BARANG AGAR TAK SERABUT

.: Assalamualaikum:.

Hamboi..tajuk post dia..kemain lagi panjang meleret.. Haha..klu orang x paham lagi x tau la kan..

K..rini ni ak nak kongsi cara design or susun atur barang2 kat umah agar x berselerak..
amboi..kemain..hihi..op coz la.. 

My opinion la kan.. Ak prefer rumah yg kecik je saiz dia dr besaq gedabak..bukan ape..umah kecik.. Klu tak.. Nak menyapu habuk..sepagi tu dari kul 8 sampai kul 12 pun kejanya duk menyapu kot..haha..memang penat la..kekeke..ku berckp berdasarkan pengalaman k..kekekeke..

Tapi umah kecik lak..x syiok la.. Nama lagi kecik..nak letak barang skit pun da stat la serabut bebenor pemandangannya.. Bygkan..kat situ la letak beg..sangkut baju.. Rak kasut dan tak ketinggalan buku2 bertimbun.. Silap ari bulan.. Lipas n da geng da siap buat kingdom pun x tahu kan..kekeke

So dengan itu..meh ce try tgk sikit idea2 kat bawah..mane tau bley apply..x kire umah besaq or kecik..asal barang teratur.. Mata pun clear..otak pun x de la serabut dan yg penting.. X terkial2 mencarik barang yg nak on da spot...

Zasss...
Teka ni ape.... Ni la plastik beg yg selalu kita dapat klu shopping kan.. Ak pun serabut actually byk2 plastik beg ni.. So.. Nak jimat ruang dr plastik beg ni menyemak pemandangan anda.. Lipat cenggini is better dr bergumpalan dlm plastik container tu kaaaaan ;-)
ak suka idea penyusunan dvd ni..maybe bley try kat buku2 yang berselarak atas rak tu kan..kemasss dan yang penting x de la terkial2 nak carik buku yang kat belakang tu..
aku tak de la sebyak ni spek mata tp ni good idea nak susun spek.. Haa..baru nampak ari ni nak pakai yg mane..esk yang mana..
yang ni bley apply klu korang sayang nak basuh baju kaler ngan baju putig..mane la tau baju kaler turun abeh kena baju putih.. Kompem baju putih tu teros jadi mop lantai or kain buruk kan..
haa.. Ni best cara nak kemas comforter dengan set cadar dan sarung bantal.. X de la pasangan dia ilang kan..lipat2 comforter same ngan saiz sarung bantal..masuk semua dlm sarung bantal tu..susun cantek2 dlm almari..
haa.. Yang ni kalau korang nak gi travel.. X yah berkotak2 sgt la klu nak bwk kasut tu..amik shower cap..pastu buh kasut dlm tu..simpan dlm beg..senang..so lengkali klu gi hotel.. Sila la amik showel cap tu yee..
ni lak cara nak kemaskan gardening tools dengan cara tagging..so..nak wat keja x de.la serabut nak cari mane tu mana ni selain jimat space kawasan kan..paku je kat dinding..
almari da tak muat?.. Ni pun salah satu cara nak maximize ruang almari..beli poket beg cenggini..pasang kat almari..so..stokin, panties dan benda2 yang kecik bley la sumbat dlm ni.. But make sure lipat cantik la..baru x semak pandangan mata tu
haaa.. Ni pulak kalau korang x suka botol pelbagai saiz dan jenis ade dalam toilet korang..ape lg..beli je multipurpose bottle dan salin
ni pulak alternative way korang nak simpan wrapping paper,  manila card dan sewaktu dengannya.. Carik corner2 yang sempit..pasang tali..senang..klu nampak cam outdated..korang wat style bawah plak..hiks
beli refrigerator lelame yg da x pakai..boleh la wat divider benda alah ni.. Baru nampak lawa skit..tp susah lak nak carik ruang yang same dgn kepanjangan besi refrigerator tu..ape2 je la..janji korang hepi..


 Hiks..tu la sikit sebanyak idea susun barang dalam umah.. Tetiba ak rasa x saba nak ade umah sdiri..hahaha..umah sekarang susah da nak apply2 bnda cenggini..but..nothing impossible kan..hehehe..


 Babai..


12 comments:

  1. Nampak kemas dan teratur jer ...
    Akak mmg buat cam ni pon Ada ..

    ReplyDelete
  2. best kan tgk umah yang kemas dan x serabut.. nak carik barang pun senang..^^

    ReplyDelete
  3. tips berguna akak :) x semak jadinya ^^

    ReplyDelete
  4. Sangat cantik...
    Akak suka benda2 comel camni.
    Tips paling berguna bagi akak ialah letak kasut dalam shower cap..sebab kasut akak banyak sangat dalam kete. Tak tersusun jadinye..
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni kalau duk kat hotel boleh la amik simpan shower cap.. jimat..hehe..biasa lah tu orang bekerjaya kasut dalam keta memang wajibbb ade byk..hehe :D

      Delete
  5. saya suka idea shower cap tu. nasib baik bawa balik shower cap time cuti kat rainbow paradise penang. pas ni boleh lah isi kasut. tq sharing..
    jemput follow www.ddiamondvitshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. salam awak^^.. thx sbb sudi baca blog saya.. heee... idea yang bagus kan^^.. allright.. saya follow blog u now :D

    ReplyDelete
  7. Best tengok cara simpan panties tu..hihi..

    Jemput baca blog saya

    http://rehanswardrobe.blogspot.com/2014/07/home-deko-ruang-tamu-ruang-makan-rumah.html

    ReplyDelete
  8. Kreatif....boleh buat ni kat rumah....tq sharing...

    Jom lawat blog saya pulak..hihi...

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sebab sudi lawat blog saya.. saya jenjalan sekarang jugak ke blog awak..heeee

      Delete
  9. Tak penah terfikir nak masukkan cadar dlm sarung bantal. Bersepahh je slaluu hehe😂

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...