marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, August 9, 2014

Raya 2014

.: Assalamualaikum :.

::sapu sapu sawang kat blog::

eh...hi.. heee.. agak lama meninggalkan contengan kat blog ni kan.. anyone missed me sepeninggalan saya di sini?? tak de.. sooob.. tak pe.. tak pe.. x sedih pownn... (sreeet.. lap hingus kat hujung lengan baju)

malas nak wat alasan same tiap kali lama tinggal blog ni..huhuhu.. jela.. memanjang je nak beralasan busy kan.. kan..kan.. so.. pepaham je lah..

btw.. selamat hari raya.. Maaf zahir dan batin hee.. syawal yang ke 12 baru reti nak bermaafan-maafan di alam maya.. kekeke..


tahun ni beta sibuk sampai tak de ruang dan waktu nak mengedit gambo tuk raya.. so pakai la yang taun lepas punya.. haha


So.. bagi tak melengahkan masa dan waktu yang ada.. haruslah kita titipkan barang sekeping dua (okei..tipu sekeping dua) gambar- gambar dan memori yang terlakar sepeninggalan beta di blog kesayangan beta yang bersawang ini..

pantang je sorang nak tangkap gambar, yang lain mesti berkerumun.. maka camni lah jadiknya.. wow.. tengok bang E fuhhh.. tahun ni abe E kuruih laaa..haha..

ni memang ruang lepak kitorang sekeluarga kaum kerabat.  nak kenal Une?? tu yang paling tinggi.. sikit lagi klu dia tinggi memang kena wat pintu umah baru la..haha

ceritanya... same jugak.. macam tahun-tahun lepas.. tak penah berubah keadaaannya.. eh berubah la sebab Une.. my dearest brother yang ke 11, tahun ni dia BOLEH BERAYA kat umah pada raya pertama.. kalau tak.. dan hampir 3 or 4 tahun Une akan beraya kat spital besar pulau pinang!.. so.. harus la dia hepi.. aku pun hepi gak sebab jongkako merangkap pembantu kat umah bertambah.. kurang skit beban time raya nanti haha..tapi ade yang tak hepinya.. dia da tak pandai nak bagi duet raya tuk adinda beliau yang terchenta nih.. wat donno je..hish.. haha

So tahun ni.. semua adik beradik aku ade kat umah termasuk Une tapi.. tapi tapi.. kak biey, kakak aku yang ke 6 dan keluarga plak beraya kat belah husben dia.. menjadikan bilangan tak cukup jugak.. haha.. ingat senang ke nak kumpul 16 adik beradik dalam masa yang sama bila da besaq2 panjang ni.. kekkekee..

tapi pape pown.. raya tetap raya.. open house of coz raya pertama.. abes je khutbah raya, maka bermulalah sesi menggegak gumpitakan umah dengan sedara mara kaum kerabat yang datang..

jangan mencarik daku dalam gambar ini sebab time ni aku tak de.. ish diorang ni.. puas bergambar kat sana.. kat sini lak jadi mangsa..

again.. n againn.. n agaainnn..

bersama kakak beta yang ke 4.. walaupun dia kakak yang sulung..
tapi ketinggian beliau tetap rendah..hahaha..

nak jadik cite raya tahun ni.. konon la nak taruk renda kat lengan tangan baju.. tapi sebab malam raya tu kul 2 pagi baru tido sebab bersiap rumah punya pasal.. kul 9 pagi esoknya.. di pagi raya yang mulia.. membongkok aku duk menjahit renda..eksited nak raya katenya.. haha.. punya la kan.. klu tak beraya la dengan renda sebelah tangan sebab yang sebelah lagi tu ak sempat jahit masa pagi raya.. bangun tido, mandi pastu solat subuh teros menjahit.. ape boleh buat.. dari bibik terhormat teros upgrade jadik tukang jahit.. haha..

haaa.. perasan tak renda kat tangan tu.. haaaa.. tu la citenye.. naseb baek tangan beta expert menjahit.. dapat la beraya sakan.. kih3




nasib baik la tetamu taun ni tak seramai tahun-tahun lepas biar pun muka same je yang datang kan.. maybe sebab banyak da umah-umah baru naek so.. tak kan la nak gi beraya umah tok imam sume.. harus la gi ziarah umah orang len gak.. kan.. kan..kan..


tak ramai tetamu pun.. pinggan gelas dah berapa kali bercuci..huhu.. makanan sume licin.. alhamdulillah :D.. sebelah petang sampai malam ciap berkemas balik... tu pun dalam kul 12 ke ats jugak la tidonya.. hahha..

last day of bukak posa.. semua da balek ke kampung halaman dan bukak posa besar- besaran antara keluarga ni kira aktiviti wajib tahunan.. haha.. kitorang wat style potluck yang mana setiap satu family kena wat satu menu.. terbaekkk..
memang pengsan la pas tu sebab dalam seminggu sebelum raya, bizi dengan persiapan raya, persiapan bukak posa besar2an masa ari last posa dan.. dengan open house lagi.. naseb baek la kitorang ALMS ni geng terlatih.. household chores expert katenya ..haha.. dan tak ketinggalan abe E yang ringan tulang yang turut membantu. Calon pilihan suami mithali.. yang lain2 pun membantu gak tapi abe E special case..haha

lawaknya sebab malam raya tu, kitorang bersiap-siap nak wat preparation tuk hari raya, sebelum tu, of coz la kena la kemas sisa-sisa lepas bukak posa beramai-ramai tu.. dalam kul 10 la kot ciap basuh segala jenis mak nenek pinggan mangkuk periuk belanga. lepas je ciap keja kat dapur tu.. teros gi ruang tamu tuk prepare meja, nak pasang carpet dan sebagainya la cam orang lain jugak.. tu ni.. tu ni.. duk dalam wat keja tu.. amboi3 boys sonok je makan depan tv tak de pun nak tolong kitorang duk mengangkat meja sume... abe E pulak best je nak gi masuk tido.. kitorang sambung je wat sume tu sampai la puas ati..

of coz la sume tak settle lagi sehingga la orang datang, sebab makanan pagi raya baru susun.. so.. pagi tu.. abe E datang kat atas loteng wat lawatan sambil belajar dia.. ade la tu nak komplen sebab kitorang tak turun ke bawah lagi time tu.. (dengan aku yang masa tu baru lps solat subuh).. so ape lagi.. kitorang da la tido lewat malam tadi.. teros je mengomel dia tak tolong pun semalam blablbla *mengungkit* blablabla.. teros dia senyap pastu turun ke bawah.. haha..

time aku turun ke dapur tu.. woww.. nasi impit da terpotong laaaah.. kezutan tuu.. sape lah yang rajin ni??.. tikah cakap abe E yang potong walaupun memang ak da expect dia yang buat.. sebab beliau je yang ade ciri-ciri suami mithali cam aku cakapkan tu.. yang lain..out! haha.. (tak de.. all my siblings memang terrrbaeeklah dengan pakej yang lengkap cuma kengkadang tu je)..

ceh.. nak tulis cite abe E pun dah berperangggan renggan..

ape pown.. tu la antara memori aku nak semadi kat sini.. boring2 takde keja mesti aku baca balik.. dan sengih sengsorang.. haha..

2 comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...