marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, March 22, 2016

#KeKoreaKita: Seoul, Done!

.: Assalamualaikum :.

Almost sebulan  beta tinggalkan blog ini.. bizi sehh..

Btw, last week beta ke Korea..what??..ke mana?? Korea??..KOREA?

ahahhaa..semua cam tak caye kan.. even aku pun cam rasa aku mimpi ke ape nih..kuikuikui..

ape bley buat.. itu impianku setelah jatuh cinta kali pertama dengan oppa-oppa SuJu zaman muda remaja dulu..6 tahun lepas macam Hea oppa duk ajak aku meh la ke Seoul..meh la ke Seoul sambil duk nyanyi lagu "Happiness".. Hea oppa masuk military baru nak menjejak kaki ke Korea..kekekeke..

Sebenarnya beli tiket dari tahun lepas lagi.. 2 minggu balik dari Brunei kalau tak cilap.. bebudak kelas ajak.

"kak da jom kita gi Korea, tiket Air Asia telah murah skarang ni.. kot-kot mane la tau kan jodoh sebelah seat.." katanya diorang..


 
 Readyyy? Get set..Go...Jumping..jumping..Jumping~~~


 Nak nek AREX sebab laju dan no stop-stop..

 Busy terminal is busy..


Ni nama dia, ahli menyuarat subway.. sepakat membawa berkat katanya



 Ha.. anti-sosial..anti social lagi..



 Kaki yang tak sabar nak berlari naik train kelak..


time tu duk pikei biaq betul bebudak ni.. ingatkan diorang bergurau senda cam tiap kali AA wat promotion berangan nak beli tiket gi oversea... sekali amik kau.. Husna, Syu ngan Umi da sambar teros da tiket ke KOREA SELATAN bulan 3 2016!.. sape tak tercabar..ahahaha..

 
 Ready dengan senjata memasing nampak gayanya tu..



"Expecto Petroniumm! ".. Nak lindung diri dari anasir-anasir merbahaya masa gi jenjalan nanti katanya.. 


Tapi sebelum tu kitorang sebenarnya da baca ayat kursi ngan doa bismilahillazi...hee..Umi, ustazah kite yang lead kot..yelah di bumi orang walaupun diclaim negara paling selamat di dunia, kite tak tau pancaloba yang mendatang, so, tawakkal is must!..

ok insaf.



Berdesup masuk akaun AA beli tiket sambil duk pancing Aniem ngan Fara beli skali.. Fara pulak pancing Nara Shi ngan Puteh..Pastu tak beringat-ingat beli tiket bukan sari dua pegi sana..tapi 7 hari kot..haha.. Lastly 10 orang secara rasminya menunggu jodoh di seat sebelah ke KOREA SELATAN (kena state Selatan, kang ingat aku nak gi belah utara..tak de niat lagi nak kesane k).. aahahhaha..

Pengaruh Impress Ki menebal..kuikuikui..

 Bbang ikan mas. Dalam tu inti kacang merah. Antara street food menjadi pilihan rakyat Malaysia.

Step one da siap.. second step kitorang mengusha pakej-pakej ground ke Korea (ok, x state ni arap-arap korang pahamla Korea mane aku nak pegi k).. macam-macam.. nak ape sume ade.. banyak jugak di ushanya.. pastu usha lak guesthouse .. usha mane yang terbest, termurah, terrrbaeek!.. compare punya compare.. last-last..menobatkan diri sebagai nubis backpackers, we ouls decided tuk travel sdiri tanpa pakai  travel guide.

haa.. ni mencabar.. means we ouls kena plan dari A to Z la.. kena wat itinerary sdiri, kena cari guesthouse sdiri..booking bagai.. maknanya kena wat research sdiri la ni..huhuhu..da la time ni juga bizi dengan disertasi dan program bagai..

Shhh.. entrace exam sedang berlangsung..

So, bagi dari zero to hero, kitorang bahagi la keja untuk setiap orang.. aku ngan Puteh uruskan itinerary.. Aniem ngan Fara uruskan transport, Husna ngan Syu uruskan guesthouse, Umi urus makanan.. Nara Shi usha area nak beli bengbarang souvenir murah-murah.. Murni ngan kak Sapura kitorang bagi duk diam-diam je sbb diorang ade komitmen kerja..ngeee..

So untuk 7 ari tu kitorang decided nak gi mane, nak makan ape, nak beli ape based on iti orang-orang lain.. tq group BBM kat fb..berpandukan panduan yang selalu dipostkan oleh geng backpackers kat situ pasal Korea, dapat la sikit sebanyak info-info yang berguna.. cam transport utama, camane nak book guesthouse, iti, area tempat tu, benda yang menarik dan lain-lain la..

Apabila sesat, jangan segan jangan malu..tanya je.. diorang memang gaya nak tolong kite pun..

Masa aku wat iti ni, aku rasa aku da duk kat Korea kot...duk berlari-lari mengejar train..ahahha..ciap da tau kat mane Myeongdong, kat mane Apgujeong kat mane itu kat mane ini.. based on blog orang ngan google map semata-mata..kekekke


Apalah sangat ke Korea kalau tak membeli benda alah ni..hiks

So, basically untuk 7 hari ke Korea tu, ari ketiga kitorang berpecah kepada 3 group.. 6 orang gi Busan, 2 orang ke Apgujeong dan sorang balik Malaysia.. so..iti kitorang camtu la..

Yang still kat Seoul tu aku ngan Aniem aa.. hahha..balik Malaysia adalah Murni.. Last minute kak Sapura tak join kitorang sebab tak sihat katenya.. yang len ke Busan sehari pastu balik Seoul balik..


Salam perantauan dari kami. Bajet nak masuk Kosmo nanti dekat raya ni katenya...


camane pun dalam masa 7 ari tu dalam suhu time tu 2-3 darjah selsius siang, -2 darjah selsius malam.

Hepi.. sebab da fulfill antara impian hidup walaupun amik masa 6 tahun. Seoul Done!

++++++++++++++

Ni antara benda yang kitorang cover dalam ini #kekoreakita selama 7 hari 6 Malam

Area:

Myeongdong street, Namsan Tower, Doksugung Palace, Gwanghamun Square, Gyeongbokgung Palace, Namsangol Hanok Village, Pulau Nami, Petite France, Nundaemun Market, Iteawon, Cheongnyangi Stream, K-pop Street, Apgujeong, SM Entertainment Building, Bukchon Hanok Village, Dongdaemon, Busan.

Oppa Gangnam Style. 

Walaupun aku tak minat PSY. Tapi aku tetap jatuh cinta kepada oppa Gangnam yang tolong aku carik Guesthouse masa gi Apgujeong ritu. Tak jatuh cinta kenapanya, da la baik hati, anak mak, hensem macam Lee Dong Wook pulak tu. huhuhu T.T


Tempat solat:

Tangga Exit di tingkat bawah Incheon Airport, Bilik make up di City Hall Station, Musalla di Nami Island, Masjid di Iteawon, FNSquared Guesthouse, Tangga Kecemasan di Lotte Mart, Ruang Icheon Airport



Transport:

Kapal Terbang, AREX, KTX, train, bus, Feri, taxi

Makan:

Yoogane. Eid Restaurant, Nasi Goncang Nami Island, Lotte Ria, Ji Jil Jib Ikan Bakar.

Guesthouse:

Nungmaru Guesthouse (Apartment 3 bilik), FNSquared, 24 Guesthouse Seoul Station Primier

 Totally absurd dengan Guesthouse ni..menggoda jiwa theme color dia plus staff dia plus location dia..wanjung deabak!


Free: 

T-Money (5000 KW) plus 2,000 KW  top-up, Gapyeong shuttle bus (4000 KW), Petite France Entrance Fee (1500 KW)


Expenses:

 Flight : RM 850.00 ( Round trip + Baggage + Travel insurance + meal 2 kali)
                              *Round trip PEN-KUL-INC-KUL-PEN

Others: 414,000 KW (lebih kurang RM1449.00)

Total: RM2290

*Nak mintak iti boleh email :)
*Nak mintak tips boleh email :))
*Nak mintak gi skali lagi,jom beli tiket..ngeee..

niknursyuhada@yahoo.com


3 comments:

  1. geng2 #tripbefore30 ak pn nk p korea 1-9 april ni. ak je ditinggalkan. sobseb2 sebab kekangan kerja dan juga bajet!. alhamdulillah sampai jgk saudari yea.. insyaallah future cikyah pulop,,tp lg teringin nk p tokyo sbb disneyland kot..ahaaha.

    p/s: teringin nk rasa banana milk tu semua ckp best lg sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yah..aku lagi up sethn dr mu deh..haha..gi lah mano pun asal tahu asal usul..haha..ak rasa nak gi lg seoul..huhu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...