marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, September 1, 2016

#KeKoreaKita: Itinerari perjalanan ke Korea Kita

.: Assalamualaikum:.

Anyyeong yorobun..

Nametag buat sendiri sehhh,Bangga nih..kekekeke

Kalau korang baca travel log #KeKoreaKita ni, mesti korang perasankan yang kitorang berpecah tiga selepas 3 hari kat Seoul. Tu sebab kanak-kanak rebina ade yang nak ke Busan, ade yang kena balik, ade yang nak ke Gangnam cari oppa. So, fair and square we ouls berpecah nanti hari last day kat Korea jumpa kat Seoul station untuk ke Incheon Airport.

Alhamdulillah semua survive :)

Nak itinery aku buat tak? haha. Email kat aku mintak ye kalau nak iti yang detail :niknursyuhada@yahoo.com

Nak yang biase, tak yah email. Korang tekun je baca tulisan aku ni. kekeke. Oh ye.

Day 1:KUL-INC

7.00 AM  :Masuk boarding gate, dalam flight
               :free n easy, makan, solat jamak qasar, lunch, isi borang
3.20 PM   :Tiba di Incheon Airport
               :Selesaikan urusan imegresen, ambil luggage
               :Beli T-Money, dapatkan peta, waktu solat
4.15 PM   :Ready ke 24 Namsan Guesthouse, Myeongdong
5.00 PM   :Check in, unpack barang, Rehat, tengok sekitar guesthouse
               :Myeongdong Street
8.00 PM   :Dinner di Yoogane Dakgalbi Restaurant
9.00 PM   :Balik ke Guesthouse

Berkampung di KLIA 2 tunggu transit
Sampai sana, terus top up T-Money. Tak susah pun, lebih kurang Malaysia je.


Day 2: NAMSAN PARK | PALACES | MYEONGDONG

5.00 AM   :Solat subuh
7.00 AM   :Light breakfast dan aktiviti bebas
               :Mandi dan ready ke Namsan Park
8.30 AM   :Ke Namsan Park
               :1st Destination : Namsangol Hanok Village (Seoul Time Capsule)
               :2nd Destination: Namsan Cable Car (Namsan Tower)
12.30 PM :3rd Destination :King Sejong Statue, King Sejong Memorial Hall, The story of King Sejong
               :4th  Gyeongbokgung Palace
               :5th Chandeokgung palace (Secret Garden: Optional)
4.00 PM  :M Plaza (5th Floor-Seoul Cultural Exchanges & Tourism Info Centre,Myeongdong (Pakai Hanbok free)
              :Lotte Young Plaza (shopping Mall) (SM Town Pop Up Store)
              :Olive Young (Cosmatic & Skin)
              :Window Shopping, Street Food (Kalau lapar, kita ke Lotte Ria)
8.00 PM  :Balik guesthouse. Solat. Tidur

Jumpa mamat Jerman ajak jadi geng untung-untung dapat diskaun fee entrance. Bijak-bijak

DAY 3: PATITE FRANCE | NAMI ISLAND | NANDAEMUN

5.00 AM :Solat Subuh
6.30 AM :Light breakfast, mandi
7.30 AM : Petite France
               Myeondong (Line 4) – Dongdaemun (Danggogye bound (Line1)) -Cheongnyangini (Soyosan bound) (pakai ITX  
               ke..)- Chengpyeong(kena reach bfore 11.30am)(Shuttle bus ke..)-Gapyeong (30min)- PF (1 jam 45 min)
              :Lunch
2.15 PM :Nami Island (Naik shuttle bas PF – Geumdaeri Hall- Nami Island)
              :Solat, jenjalan, makan angin, suka hati
5.00 PM :Bergerak balik, jeti (Gapyeong Shuttle Bus- Gapyeong Station) (5 min)
*7.00 PM:Nandaemun Market
              :window shopping (Brooch, gelang)
              :kebab halal
9.00 PM  :Balik guesthouse
              :Mandi, solat, packing barang (Busan Trip)
              :Seoul Bus Express

Kalau ke Gapyeong, jangan lupa singgah Petite France. Seswai utk org Malaysia yang petite. Ngee


DAY 4:  ENWHA WOMAN’S UNIVERSITY|SINCHON | HONGIK UNIVERSITY (HONGDAE) | YG INTERTAINMENT | YEOUIDO HANGANG RIVER

5.00 AM :Subuh
7.00 AM :Breakfast,Mandi
9.00 AM :Ewha Woman’s University
             :Sinchon, Makan
             :Hongik University (Hongdae), Shopping, Makan
3.00 PM :YG Entertainment (Hapjeong)
5.00 PM :Picnic di Yeouido Hangang River
8.00 PM :Balik ke guesthouse
             :Mandi, tidur
11.00     :Hantar Murni ke Airport | Trip ke Busan

Shopping timeee..


DAY 5: BUKCHON HANOK VILLAGE | INSADONG | DONGDAEMON |APGUJEONG & BUSAN TRIP

5.00 AM   :Solat subuh
7.00 AM   :Breakfast, Mandi
7.30 AM   :Bukchon Hanok Village ( Rumah Personal Taste No 46)
               :Insadong  Street ,Ssamziegil Building
10.00 AM :Balik ke guesthouse, kemas barang dan check out
2.00 PM  :Apgujeong, check in FNSquared, Solat, lawat sekitar
               :Galleria Department Store
               :COEX (SM Town Coex Artium (Mechandise)
               :Cheongdam-Dong Fashion Street (Area rumah retis)
               :Horim Art Centre
               :Hyundai Department Store
8.00 PM   :Balik ke guesthouse

Ke Bukchon Hanok Village kita


BUSAN TRIP:HAEUNDAE BEACH|GAMCHEON CULTURAL VILLAGE | MASJID AL-FATAH | JAGALCHI MARKET | BUSAN TOWER

5.00 AM  :Subuh, sampai Busan Train Terminal
7.00 AM  :Pantai Haeundae , breakfast, main-main, jalan-jalan, ngorat seagull
              :Gamcheon Cultural Village (Stair of star)
              :Masjid al-Fatah, Solat, Lunch di Cappadocia (Halal Restaurant)
              :Jagalchi Fish Market
10.00 PM:Busan Train Terminal (Balik ke Seoul)



DAY 6: KPOP STREET | ITEAWON |MYEONGDONG STREET | CHENGYECHEON STREAM

5.00 AM : Subuh
7.00 AM : Breakfast, ready untuk beraksi
9.00 AM : K-POP Street (Angujeong,Gangnam)
             : SM Town, JYP Ent, Cube Ent etc.
1.00 PM : Iteawon
             : Solat kat Masjid Iteawon
             : Makan kat Eid Restaurant
             : Jenjalan cuci mata
4.00 PM : Merentasi Dongdaemun, Nandaemun, Insadong Street market
8.00 PM : Balik guesthouse, mandi pack barang
10.00 PM: Ke Incheon Airport
11.30 PM: Incheon
              : Mari melawat Incheon Airport, Melepak dan mereput
6.30 AM : Check in dan drop luggage, Breakfast   
7.00 AM : Masuk boarding gate, dalam flight
             : Free n easy, makan, solat jamak qasar, lunch, isi borang
    

Add caption

Ha, nilah rupa itinerary yang dilakar dengan penuh perasaan. Kemain cantik menarik kau memang gebum! Tapi tak semestinya kena ikot 100 percent ye tuan dan puan. Itinery ni sekadar gambaran awal ape korang nak buat masa duk kat korea tu. Tak de itinerary karang susah korang nak gerak.

Stok makanan

We ouls pun ade banyak buat pindaan sendiri bawah akta sendiri tangkap muat bila dah sampai kat Seoul tu. Contohnya tang GH last minute tukar nak jimat punya pasal (sebulan sebelum gerak). Sebelum Nungmaru GH kitorang ingat nak stay kat 24 Namsan GH sebab kaler kuning (ye memang aku lah yang berkeras nak 24 Namsan tu sbb kaler kuning..haha). Tapi harga Nungmaru GH lagi murah, kita angkatt..haha

Ke Korea Plaza untuk mendapatkan segala benda freee

So, korang kena pandai usha-usha. Jangan usha sorang-sorang. Paksa yang lain usha gak dengan cara yang berhemah ye..haha. Kot korang salah pandang, orang lain boleh tulun pandangkan. kalau korang nak pegi sendiri tanpa guide, mohon distribute tugas masing-masing sebelum pegi. Kalau jadi pape, sama-sama responsible. Apreaciate each other effort,okey?

Aku untung sebab #sarangheacinguya aku boleh harap. Sorang tolong tengok tang transport, sorang tgkkan tang accomodation, sorang tengok tempat nak pegi, sorang tengok tmpat cenderahati mana murah, sorang tengok tempat makan best, sorang tengok tempat nak solat kat mane, sorang tengok mane barang bley free. Jimat banyak benda kot. Duit,masa tak ketinggalan friendship korang. hahaha..

Jangan lupa tukar duit siap-siap. Masa nak pegi tu alert la harga duit semasa ye. Untung dapat yang murah.
Contoh pengiraan bajet accomodation yang Husna buat
Last minute Nara Shi dapat Sim card free untuk setiap orang..fuh, Heaven!
Even until now group #KKK tetap ade tanpa dimansuhkan. Ukhuwah fillah #tilljananh katenya.

Sebab masing-masing alert dengan promosi tentang Korea, so nak tau, kitorang setiap sorang dapat free T-Money, discount tickets, FREE SIM CARD yang bernilai ratusan ringgit. Best kan.

Wwalaupun masa ni bizi dengan disertasi, iti tetap buat dengan sepenuh hati.

So, dengan semua dah manage awal-awal, plan siap-siap. Caya tak aku abeskan RM2290 untuk trip #KeKoreaKita ni.? Sebenarnya banyak lagi bley jimat tapi, once a girl forever a girl~ Shoppinggg..haha

Nak detail maklumat pasal Korea, korang belilah buku I AM A BACKPACKER:KOREA, serious membantu!
Nak fefeeling duk kat Korea, baca blog aku..kekekeke.


Sangat membantu. Beli dan bacalah!

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...