marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, June 3, 2017

Sepeninggalanku 6 Bulan yang lalu...

.: Assalamualaikum :.

Hi, long time no write.. Awkward tak tau nak start dengan tulis ape.



Btw, selamat menjalani ibadah puasa. Hari ni jatuh hari ke 8 kita berpuasa di tahun 2017 ni. Puasa masih lagi selamat. Hee..

Actually banyak benda nak sembang kat blog. Yelah last posting pun zaman bila entoh la. Betsy dah pun berusia 8 bulan kot. Kekekeke.. So much things happened, tapi tu lah, nak kate tak de mase tipu ah sebab aku da sebulan menganggur..kuikuikui.. ni lebih kepada malas ni..hahaha.

Btw, aku da dapat keja baru, dekat dengan rumah. Isnin depan lapor diri. Hope kat situ adalah company yang aku boleh bina career, insyaAllah. Da umur bape ase tukar keja je. ish.

Dari last posting sampailah sekarang, macam-macam changes aku buat. Tak kepada kerjaya je, even sekarang pun aku dah menetap kat tempat lain. Tak tinggal dengan kakak aku dah. Hee..

Satu persatu, Allah mudahkan urusan aku..Alhamdulillah. Seronok rasa walaupun kengkadang dibelenggui rasa ragu-ragu. Ada hikmah aku stay kat KL mencari rezeki ni.

Yelah, start dengan SL1M TM lagi aku terkial-kial nak men-stablekan diri seorang diri di perantauan. Half way SL1M aku dapat offer kerja kat company lain, so aku decide untuk terima offer tu.

Hanya Allah saja yang tahu betapa aku struggle kat company tu. Dengan staff 5 orang termasuk boss, bayangkan macam mana nak handle workload yang ada. Nak buat project mega-mega tapi, profit company ciput, benefit staff langsung tak de. Almost 8 bulan kat sana rasa insecure tahap gaban. Sebab tu lah aku terpaksa berpindah dari duk umah sewa ke rumah kakak aku buat sementara waktu sebelum decide nak berenti kerja kat situ. 

amal doa ni, insyaAllah Allah buka jalan
Yelah, nak berenti kerja kat situ jiwa kena kental sebab bersimpati dengan nasib company. Dalam tempoh aku keja tu (8 bulan) 4 orang staff cabut lari sebab tak tahan. So, demi tak nak diri ini diekploitasi secara berlebihan, so aku tekad untuk quit. Aku kalau boleh nak kerja dengan perasaan hablumminallah wahabluminannas. Tapi kalau hari-hari dengar perkataan makian (certain staff), perangai unmatured and any benefit tak de pun kecuali sales allowance (tu pun untuk cover duit minyak time kuar pegi site or meeting sebab tak leh claim mileage). OT tak yah cakap sebab memang tak de. Penah jugak sebulan aku jadi Admin kat office sbb staff yang cabut tak berganti-ganti. Aku bgtau bos, dia kate aku assist keja admin utk dia sedangkan keja aku pun berlambak. 

Gaji keja situ ciput je dan gaji lak tak tentu masa dapat. kejap awal bulan (penah dapat 5hb tu pun lepas tanya bila gaji, bila gaji), kejap hujung bulan. Kite ni pulak jenis yang nak settle commitment hujung bulan. So kengkadang tu kena dahulukan duit simpanan kecemasan kalau gaji tak dapat-dapat. Tu kalau ade simpanan, time tak de? Bayangkan struggle tiap-tiap bulan nak settle PT (btw da abes bayar yeaaa), MARA (tak terusik lagi, huhu), Betsy, belanja harian, takaful, minyak keta, tol, Umobile, itu dan ini. Kerja memang semata-mata untuk make sure comitment langsai.

Lepas bagitau bos aku nak berenti (atas sebab yang lain, aku tak pakai alasan yang sama dengan staff lain bagi), seriously beban rasa ringan even lepas ni aku tak tau cane nasib menyebelahi aku. Yang aku yakin, Allah akan beri peluang yang lebih baik. Itulah harapanku. Aku harapkan keputusan aku buat adalah keputusan yang tepat. Amiiin.

Actually aku suka je keja aku..tapi memandangkan bos cenggitu..

Site visit at Gurun, Kedah
Detik-detik hepi sepanjang tahun 2017 sepanjang keberadaaan aku di KL ni aku kire sebab satunya,aku enrole kelas BAHASA KOREA kat KTO buat aku rasa semangat untuk berjuang di KL ni. Sejujurnya aku lonely giles. Kengkawan dikala senang ade, tapi kengkawang dikala aku nak share my thought tu susah skit. Kawan-kawan baru kebanyakannya muda remaja, approach dia lain macam skit. So, aku pun duk la merindui kengkawan di zaman Hilton. Yang masa-masa rasa nikmat ukhuwah fillah till jannah. Yang jadi best lak, sekarang ni aku stay dengan saranghea cingguya kot. Hahaha. So, nikmat Allah yang mana nak aku dustai lagi sedangkan Allah dengar rintihan dan luahan hatiku yang dahaga kasih.. ngee (ayat nak lelebih). 

Lepas amik keputusan nak quit, everyday I read this surah. Pergantunganku..alhamdulillah
Things happened masa bulan 3 masa tu Fara gtau ade budak umah dia nak kuar. Ekceli tahun lepas lagi rasa nak menyewa sekali ngan Fara, tapi area tu MRT x siap lagi. Pastu lak Betsy belom wujud. So, tak leh la nak proceed lagi. Tapi masa bulan 3 baru ni tgh duk usha-usha umah sewa since tak elok menumpang umah kakak lame-lame, diorang sekeluarga pun nak privasi gak (aku pong..hee), rezeki aku tuk menyewa sekali ngan Fara. Pastu pun Dila pun sekali menyewa kat situ. Best gile rasa. Cam kembali ke alam MISDEV. Hee..

Saranghea Cingguya
Even time tu aku tak sure berape lama aku boleh bertahan untuk kerja kat company lama, tapi aku proceed plan untuk pindah ke rumah sewa baru. Aku sendiri pun takut dengan decision aku time tu. Takut menyusahkan ramai pihak. Takut aku wat keputusan tak tepat. Tapi time tu jiwa aku memang da lesap dari company tu. Aku doa banyak-banyak, minta dpermudahkan jalan. Dan inilah jalan yang aku lalui sekarang. I am no more working there. Hope new place bring me more happiness. Betullah doa itu senjata mukmin walaupun aku ni jenis liat nak bangun qiam..huhu..


Di bulan yang mulia ini, marilah kita banyak-banyak berdoa. Semoga kehidupan lebih indah pada hari mendatang. If my boss felt I was betrayed him, he should remember what was he done to his employee. I am the one who is victim here being overused. What ever reason I have made, my decision to quit the job is genuine. I also have my choice.





No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...