marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, June 29, 2013

Crochet Time:Aku dan Crochet

.: Assalamualaikum:.

Annyeong..

Hmm..Ramai orang yang tanya pasal minat aku terhadap crochet ni..terserlah di muka  masing-masing  betul ke Ada ni pandai mengait..even ayah aku ritu pun tak caye..siap suh aku tunjuk jari nak check ade *patat siput ke x  (*org tua2 percaya, klu orang tu berseni dia akan ade patat siput..u know what is patat siput??..bukan siput yang sejenis haiwan tu tapi..pusaran kat ujung jari kita tuu..alahh..yang tuu tuuu..kalau tak tau gakk bukak balik buku teks bio form 5..korang ade wat experiment sal trait2 sel ke hape namanya..i da lupa..ngee.. maka terpaksalah aku serlahkan bakat terpendam aku ari ni..hahahahhaa

Hmm.. Da lame rasanya tak de post sal crochect2 ni kan..hee..so..di petang yang sunyi ini marilah ku bercerita camane aku boleh terjatuh chenta dengan crochet2ni..sambil2tu..bley gak tunjuk sikit sebanyak alatan2 crochetku selaku peng-crochect tegar..kononnya la..ngee..

Citenye cam ni... tiba2 gumpalan awan datang..

mase tu tahun 2011, waktu petang dalam bilik Makmal Digital Klinik Pergigian USM.. mase tu aku wat praktikal uni kat sini.. huhu..x memasal tetiba wujud kat klinik gigi tanpa sebab..pastu dalam lab lagi tu..hehe..mase tu Kak Rini selaku staff kat situ yang selalu kitorang share benda2 best kat blog.. dia tunjuk la ade satu blog ni.. Crochet.is.Fun.. duk impress la kat owner dia sebab memacam dia kait.. beg la accessories la..tu la ni la.. memang keja aku ari tu ngadap blog dia je.. naseb bek boss slalu out station....kekekek.. sambil tgk sambil impress sambil rasa.. perghh.. klu aku wat mesti tak jadi ni..

Sampai la aku abes practical dimana zaman-zaman bosan mula muncul.. ape tak nye..lepas practical tu pengakhiran degreeku di UMS terchenta.. hidupku hanya FB semata.. huuu..sampai la ayah suh aku masuk opis..eh..sebelum tu sempatku mengajar kat PASTI sebulan masa bulan posa..dalam tempoh tu la keja aku duk ngusa blog-blog orang..abes sume aku jelajah jadi silent reader.. tapi mesti stuck kat blog makcik2 wat crochet ni..huuhuhuu..bayangkan kul 3 pagi tak tido semata duk tgk makcik2 bercrochet kat youtube.. sebab tgk je pun da rasa cam tak sabar nak stat mengait..tanpa berlengah.. aku pun beli la peralatan2 kait ni.. tapi susah tol nak cari.. 1. sebab benda ni mane la pemes kat malaysia..lain la klu malaysia ni beriklim sejuk cam oversea sane.. 2. benda ni outdated da.. kedai2 yang aku pegi rata2 x jual..klu ade pun dia punya jarum kait tu yang kecik tuk makcik2 jahit hiasan kusyen tuuu..alaa...yang tuu tu.. abaikan kalau korang tak tau..hahaha..

Tapi betul la orang cakap.. benda berseni ni benda yang di warisi..mane ade orang kat umah aku mengait.. jahit baju ade la.. pes time aku mengait.. bersumberkan video makcik Terese di youtube...lain yang di ajar..lain yang aku kait..muhahahaha..agak rumit la sebab da la tak paham istilah2 crochet yang digunakan..single crochet la.. double crochet la..gauge la..magic ring la.. ape tuu..ape tuu... tapi selepas beberapa hari berhentam pulas..akhirnya ak da paham istilah2 tu..huuu..bravo to myself..




Lepas da okey skit mengait..kire hook( jarum kait) da selesa di pegang.. dari 4-5 jam nak siap satu bunga tu da improve jadi 20-30 minit satu..huhuhu..kire okey la kan.. sebab da rasa senang ari2 duk kain bunga tu..tapi.. hampeh tol dak2 ni..siap je satu aku kait.. da kena cop..orang tu nak orang ni nak.. tapi sebagai adik/kakak/makcik yang baek.. aku bagi je asal x kacau yang wane kuning..ngee.. dan lepas tu..ngusha2 pattern2 yang rasa sonok tuk dibuat..huuu..paling banyak dapat tempahan dari kengkawan adalah Smiley ball, Dango, Bear..haa..klu benda2 yang cam tu nama dia amigurumi.. aku sonok gak klu wat amigurumi ni. sebab hasil terakhir dia mesti la benda yang kiut..huuuhuhuhu..

Tapi  dapat keja masa awal tahun 2012, bulan Januari..aku da tak mengait da.. ade la dalam 6, 7, 8 bulan aku mengabaikan hobi aku ini.. ape..haha..ape taknye.. ujung minggu asyek mengukur tinggi shopping mall je..hahaha..lagipun masa tu sibuk ngan aktiviti opis..bebarang crochet kat sini..same cam aku gtau kat atas tu..kedai mane da nak jual barang outdated tu..huuu...

Hmm.. aku stat balik mengait sampai sekarang masa bulan nov 2012 kot.. sbb Diha mintak aku wat Dango nak bagi hadiah kenang2an kat kengkawan dia.. da lamex ngait..tangan sampai krem..ahahhahaha..tapi lama pastu.. da okey..sampai terbawak2 dalam mimpi..syiok sangat mengait..kekekeke..sekarnag pun ade permintaan kat kengkawan okey la..rajin lamengait..even klu x de permintaan pun aku tetap kait ape saje yang aku suke..ahahahha..sebab cam da suke sangat-sangat wat benda ni..hahha.. seksok klu nak wat bembarang kait jadi hantaran pon boleyyy..hahahha.. nice jugak cadangan ni..kekekekeke..

meh kite layan skit antara hasil titik peluh daku ini











hee.. gitu la citernyeee...


No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...