marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Monday, September 23, 2013

Gigi bongsuku yang aneh

.: Assalamualaikum :.

Yeahh.,beta on da way balik ke kl selepas 3 hari bercuti di kg halaman terchenta.. nampak gayanya da jadi rutin bulanan balik kg ni.. walaupun penat 8 jam duk dlm bas..tp berbaloi la dpt gak melepas rindu dendam kat family terchentaaa..kan..kan..kan..

Manja btol ak rasa..even nak wat check up gigi pown kene balik kg..wat kat spital kat kelantan..hape kat kl x de spital gigi keww..keh3..

Hew3.. okey3.. sebenarnya main reason ak balik kg adalah sebab ak ade appointment ngan dentist tuk x-ray bhgian mulut..yakni gigi ak:D:D:D  selain ak rindu nak tido atas katil ku..nak makan kat meja dapur..nak membuli anak2 buah ku..nak bermanja ngan ayah n che n tokku som..and abang yie jua mungkin..kekeke.. perlukah ak sebut mc kah dan lain2 lg di sini..ak decide x payah la sebab wat panjang karangan ak jew..kekeke..

Okei..pasal gigiku yang tersusun rapi ini pula.. org nampak kat depan mmg la org ckp lawa cam x de masalah.. sedangkan diorg x tau.. betapa menderitanya ak tiba saat nak kunyah daging ayam, lembu dan kambing dengan penuh kelazatan.. aku perasan mase skolah dulu, ak da rase gigi bongsu yang lassssssst tu kuar skit2.. kan klu gigi tu nak kuar dia mkn mase berthn2 dan rase sakit nak demam blablabla.. mmg drama2 tu sume ak penah alami la kan..kan..kan..standard bdk mnja wlaupun ak x de mase nak mengadu kat sesapa sbb..walaupun manja..ak tetap nak perasan kool dimata semua org..

Alkisahnya bermula.. mase awl thn adik ak nak gi klinik gigi sbb x thn gigi dia sakit gak..so..ak pom folo la alang2.. sbb ak pun da penat da duk simpan gigi rosak (sebab masa tu ak rsa gigi paaaaaling last tu cam berlubang sbb mknan da setat melekat x nak kuar).. dentist tu pun check laa.. dia pun dgn nada suprisseeee gtau gigi ak x de mslh lubang sebenarnya cuma gigi bangsu ak tu x kuar sepenuhnya sbb x de ruang (sila refer image x ray gigi)..siap puji lagi pandai ak jaga gigi x de plak2 x sehat (yang tu kene tima kasih kat orthodontic laaa).. walaupun last ak gi klinik gigi tahun 2008 klu x cilap.. sambil2 nasihat ak patut gi wat surgery kat spital kerajaan la sbb murah dr wat swasta..tp sempat gak pau 1++ byran khidmat nasihat dan check up..tp naseb bek kak senator yang byr..hahaha..

Lps ak dgr dentist tu puji keadaan gigi ak..so ak pu  rsa bngga la mls da nak wat check up.. sbb ak igt klu ak gosok gigi ari2..msti gigi tu akn okey cam yg len2 gak..cuma ak kene beringat la time makan..jgn duk excited sgt menyental daging dan seanggkatan dgnnya (dulu ak jarang mkn daging..tp dewasa ini, cam ak suka lak mkn dgg.. baru perasan gigi kuu cmni)..

Tp..tp.tp..lps beberapa bln..adik ak mengadu sakit lg so kitorang pun decide gi klinik kerajaan la plak.. so ak pon ape lagi..dr boring duk tunggu dia jmpa dentist ak pun join sekaki..alang2 ak tunggu dia..bgs dia tunggu ak lak..hahaha.. mane tau untung bley cabut teros..redha je masa tu klu dentist gitau kene wat surgery..mane tau bley mc byk ari..haha..

Tiba giliran ak check up.. dentist gtau ayat yg sma yg dentist klinik swasta ckp.. igtkan dia bley teros wat surgery tu.. dia ckp x bley sbb kene x ray dulu tgk akar gigi tu menjalar smpai mana dan blablabla (dia ckp bhsa doktor..ak wat2 paham je la).. so dia pun wat surat reference suh ak bg kat doktor kat bahagian pakar bedah mulut..

Tamat cite gigi bongsuku yang aneh**

So ari ni..kat sini lah ak.. walaupun.. dtg sebelom kul 8 pg.. kul 11.30 pg baru settle operasi x-ray dan check up.. 3/12 bersedia la di bedah.. ciap nurse tu pesan awl2.. awk makan la kenyang2 dulu sebelum dtg..kekeke..

Ini la imbasan imej ak smpat tngkap gmbr sebelum serah kat dentist.. nak wat kenang2an katenye.. perasan x gigi bongsuku dua2 duk dlm keadaan berbaring..isk3..  Wah..cntiknya susnan gigi i..tima kasih orthodontist..

So.. pepagi lagi ak da menapak kat sini..berjam2 tunggu giliran..naseb bek ade citer runnig man dlm pendrive.. boley la layan dulu..nak gi mkn rasa x proper laksbb nnti nak x rau la..dentist check gigi..so duduk la ak atas kusi yang disediakan smbil berdekih2 ketawa (tapi sopan)..Haha


So..begitu lah citernyaaa.. part paling ak rsa serba salah adalah time nak x ray sbb org laki staff yang jaga x ray tu.. serba salah tang nak bukak tudung..sebab seboleh2nya mmg ak tanak laaaaaaaaaa.. aurat ku dipertontonkan oleh org len yg x de kena mengena..so..dgn muka x bersalah ak tanya dia.. x pe kan klu nak x ray x yah bukak tudung.. naseb bek dia gtau boley3..tapi benda2 besi  such as rantai.. subang kerongsang dll yang berrsangkut paut mmg x bley la.. pengalamn mengajarku so mnda2 sume tu mmg ak da ready x pakai..so buang kerongsang jew la (pakai selendang pashmina terbaek sbb bhgian yg kita pin x terlucut pun walaupun kerongsang da bukak..so.. x ray la ak dgn rasa bahagiaaaa :D

No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...