marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Tuesday, April 15, 2014

Evolusi Telefon Saya :D

.: Assalamualaikum:.

Sila baca tajuk tu dengan nada suara ala2 pembaca tajuk cerita Doraemon k.. baru masyyyuk..haha

Hm.. ari ni nak cite sal saya dan hikayat talipon saya sebab tak tau nak kesahkan cite ape da kat blog ni..kih3.. cam show off saje bunyik nya kan.. lex brader rilex.. bukan nak show off pun pasai phone titer..phone murah2 jew.. just terkenang balik jew saat2 kebersamaanku bersame2 mereka dalam gerak kerja seharian.. cewahh ayatt.. haha..kebersamaan la..gerak kerja la.. bombastik sangggat~..

*okei.. sebelum kita melalut dengan lebih panjang.. meh ku ingin story saat pertama kali ku mendapat talipon... (pergh... kire2 total jumlah phone aku pakai dalam tempoh 10 thn ni... ade laaa.. 10 bijik..err.. setahun tukar sekali ke acemaner ni..kopak laki aku seksok nak melayan aku..HAHAHAHA~)


A100

 A100 nama talipon buatan jenama panasonic ni.. aku dapat masa awal tahun form 4 sebab masa form 3 bijak sangat kutip 8A peksa PMR..so seperti yang dijanjikan.. aku tuntut la.. ape lagi.. kekeke.. di saat orang lain pakai NOKIA time ni.. tetiba aku pakai PANASONIC. hebat what.. talipon ni khai AF kot jadi model dalam TV..

A100 ni ak panggil dia Aloo .. sbb nama dia A100 kan.. kecik molex..same cam tuan dia..hiks.. sebenarnya masa tu ayah da pakai kejap bawak pegi mekah sbb time tu nak gi mekah x leh bawak phone canggih ade camera (padahal camera cam ayam jew (time tuu)..ops)

So.. pakai la aku handphone cute miut ni..pakai pun bukannya calling2..messaging2 orang.. pakai wat main game pukul2 tikus ngan ubah nada dering semata2.. well...orang pakai talipon..kita nak pakai jugaaaak kannn...hiks..

masa form 5.. aku da boring Aloo ni.. aku pakai talipon ayah yang lain.. hmpir 2 tahun jugak la hp yang aku pun tak tau jenama dan nama ape sbb x seglamer motorola, nokia, sony ericson yang lain.. ntah ape namanya..aku mmg tak igt.. yang ak igt.. ak bahasakan talipon tu sebagai kuih lapis.. sbb dia belang2 cam kuih lapis casingnya.. aku tak leh nak carik image dia pun sbb mmg tak igt langsung jenama ape..

ingat lagi time bawak gi skolah hp tu curik2.. aku bungkus dgn tisu jew sbb mmg tak obvious langsung tu talipon..dengan bntuk pat seginya.. klu org tgk pown tak syak pun tu talipon..hiks..

Bestnya talipon tu sebab screen kaler.. hoho hebat gile laaa time tu rasanya pakai hp screen kaler..pastu nada dering polyphonic.. huh.. ko ade.. da la lain dari yang lain.. x main laa NOKIA 3 sekupang tu..hahhaha (patut la sampai skrg aku tak pandai main game ular..kih3)

berakhir riwayat talipon yang ku tak tau apekah namanya itu same sem 2 kat matriks kulim..sebab terselam dalam air masa gi Bukit Merah Lake Town Resort... tak leh diselamatkan sbb hmpir dua jam lemas dek aku yang langsung tak igt.. (bley x ak nak salahkan boss rumah sukan aku sebab dia laaa aku terpaksa bawak hp tu dalam air sbb takut2 dia call ade benda urgent..haha)


w200i

ni first handphone aku beli sdiri..pakai duet aku (tipu..pakai duet advanced MARA bagi).. Sony ericson W200i.. sebab seminggu ak lost contact dengan sesape lah yang berhubung dengan aku pakai phone.. dan masa ni.. zaman kecelaruan rumah sukan.. TEAM HIJAU.. big bos i slalu marah (tapi dia x penah tunjuk depan2 lak marah kat aku..fuhh selamat) sebab sukar dihubungi..haha.. tu la sape suh lantik aku jd assistant ko..kekekke.. sori la boss.. (tapi okei what bos.. aku men paint ball..team pompuan kita menang besar koooot..hiks)..

Disebabkan talipon ni la.. telinga aku disumbat earphone sampai aku tak pedulik kanan dan kirik.. selisih dengan orang masa kat matriks dulu.. sengih je.. orang cakap ape aku tak dengar langsung..hahahhaa..masa matriks dulu ak tak kesah da org nak ckp ak ape..lagipun aku kan..anti-sosial..hahahhaa

k630i

Haaa.. dalam banyak2 phone aku setakat aku cite tu... yang ni palinggg aku sayang dan sukerr.. Sony ericson K630i... tapi sayyyyyang.. dia tak menghargai kasih sayang yang aku curahkan sebab.. ntah sebulan pakai.. time bateri kong.. dia mati..dan tak nak idop dah.. sampai ak fed up..so ak gi balik kat kedai aku beli kat Central Point.. tempat ak tred-in w200i masa sem 1 duk UMS.

Bukan ak tak sayang dengan w200i tu.. tapi sebab masa aku duk Sabah tu.. ku lihat ramai gileee org pakai talipon tu.. siyes aku rasa x special da.. haha.. so..entah camane sbb terpengaruh dengan kawan ak nak beli talipon baru.. aku pown.. tred in teross.. haha.. kaya2.. pt baru massyuuk time ni.. pastu duet MARA masa kat matriks masih berbaki lagi.. so.. mmg pakai talipon baru la betaa..hahha

k630i ni best..gambar lawa.. ari2 duk dengar lagu adam.. best je.. x de sound2 rosak..mmg aku suka sangaaat.. lagipun..mmg ak sorang kot yang pakai talipon ni.. rare.. masa beli ritu pown dia ckp stok yang ni jarang ada.. dan banyak kedai hp ak sempat usha sekitar KK.. x de yang model ni.. ape lagi.. angggkat..haha

tapi tu la.. sayang ku hanya sekejap.. da la masa ak pakai hp ni.. masa tu laaa  yang tu yang ni carik aku..call .. msg.. untuk program/aktiviti uni terchenta.. sampai dalam minggu tu ak ikut gerak ati aku je tuk gi meeting ke perjumpaan ke ape ke.. fuhh dassyaat... ari x de kelas teros ajak Michelle gi kedai hp ak tred in tu teros gaduh kejap ngan mamat yang kat kedai hp tu...terkejut michelle sbb dia igt ak ni x de la tegas camtu.. haha.. last2.. dia bagi aku hp kat bawah ni.. (ak ckp ak nak tukar yang sebijik cam model tu..tapi x de stock da)...pasrah so aku pown amik la hp yang dia suggest tu..tu pun kena top up RM100 lagi..


w890i
haaa.. talipon ni.. mmg terrrbaek la.. bayangkan.. aku beli dlm tahun 2008..sekarang 2014 pun bley pakai lagi.. tip top.. rasanya ade 2 kaler.. tapi aku pilih kaler ni sbb ala2 kayu skit.. jiwa ak mmg ala2 natural earth skit hiks.. kire menjadi la talipon yang di suggest mamat kat kedai hp tu..klu tak kompem2 aku bakal datang ke kedai dia lagi..hiks... best nya w890i ni sbb time ak pakai tu latest edition punya.. ade la ala2 k630i tu..tp k630i tu bentuk dia silender yang ni pat segi.. nipis.. pastu.. tiptopnya.. bateri seminggu tahan klu ak tak pasang walkman or ber selfie secara melampau....hahhaa.. agak lama jugak la pakai talipon ni..

bg aku w890i ni hp paling lasak pernah aku pakai.. terselam dalam air penah.. jatuh terhempas pon penah.. da tu..tuan dia ganas kemain.. harus la beliau kena lasakkan.. camera dia terbaik tiptop.. lawa je ak memanjang.. hahahha.. kengkadang ade gak datang sewel dia... camera jadi tak betol..tp ak selamber je kang atas besi nak elokkan camera tu.. pastu.. boley je selfie..nyata jelita je memanjang.. haha..

Janga tak tau.. w890i ni penah sampai puncak gunung kinabalu bersama-sama I tau :D

sony ericson mini x pro 10

masuk je 2011.. ak da stat perangai da..haha.. tukar yang baru sony ericson experia mini xpro 10.. fuhh..boley tahan gak panjang nama beliau ni..hhaha.. yeah still lagi sony ericson.. sbb bagi aku sony je yang best.. yang ni bley cakap mase android tetiba je femes kat malaysia.. (ke ak yang lambat)..haha.. beli talipon ni sebab sudah nak study slide katenye.. haha.. hebat wat..orang lain study pakai slide paper..ak study (la sangat) pakai slide talipon.. canggih sangaaat~..

sebab pakai talipon ni la.. tetiba vick (coursemate aku) panggil ak android.. nak cakap ak android ke ape.. haha.. dan w890i tu ak simpan lah sebab banyak berjasa kat aku.. ak x tred- in (compem2 x de rege klu tred-in pown).. sayang kot.. mane la tau seksok smartphone wat hal kan kan kan..

mini xpro 10 ni best gileeee kot pakai dia masa mula2 beli tu.. sebab kita bley pilih nak touch screen ke nak pakai keyboard..aku sbb x biasa laa touch2 ni..so..pakai keyboard la senang.. time ni.. what's app dan bla3 app x maju lagi.. mmg pakai semata2 nak baca slide (kononnya (kecik kooot screen dia).. padahal lebih kepada nak update fb sbb time ni FB is my life..haha).. rasa agak maju jugak la masa pakai hp ni..

sampai kawan Gao Li (course mate chinese from china yang aku tak tau nama beliau) punnnn tetiba jadi BBF sebab dia teruja nak tgk hp tu sbb tgk ak pakai.. conversation ak cam itik dan ayam dgn beliau time tu..da la BI dia pelet chinese taiwan  yang bunyi 'Ni shi Fung Er.. wo shi shaa' (okei ni syair dalam cite Huan Zhu Ge Ge) dengan keterujaan beliau nak tengok xpro mini 10 tu lagi.. ak layan je laa...hahahhaha..

hmm.. agak lama la jugak aku pakai xperia mini xpro 10 tu.. dalam 2011- 2013 la gak.. lama da tu.. haha.. sampai android dah berversi-versi da kena update.. hp aku still lembab camtu.. da la ram dia x cukup kuat nak support apps yang ak install.. byg kan tension gile setiap kali nak bukak fb.. mesti force close.. tak ke hangen sebab tujuan utama beli hp tu (selepas nak wat study) adalah untuk update FB?


tak de maknanya stress pakai smartphone sorang2..so ak dengan moto UMS BERTEKAD CEMERLANG, maka ak pun pakai la samsung tab 1.. agak besar screennya..memang seronok la mengupdate FB..haha.. memula ak pakai tab samsung abang aku punya.. tapi x suka bebenor.. sbb beteri cepat kong.. baru je online sejam dua daaaa stat suh charge.. hampeh kan..kan..kan.. bayangkan tengah sonok bergolek2 layan manga One Piece dalam tab.. tetiba.. mati.. huh.. sungguh tak respect ak!

So.. bertekad cemerlanglah aku.. beli samsung tab 2 ekoran yang kedua lagi lawa, nipis, smooth, canggih..haha.. mmg aku bahagia lah disamping tab itu.. (masa ni aku tgh menggila baca one piece ngan main game)..masa ni gak aku pakai talipon LG lolipop abg-aku-punya-yang-dia-bagi-kat-adik-aku-tapi-last2-aku-pakai-sebab-tukar-dengan-minixpro10danw890i (sebab nak talipon lolipop yang kiut miut itu sanggup bagi 2 bijik sekali hahaha)

kire talipon LG lolipop tu phone untuk calling2 or msg2 orang la.. tab mmg tuk entertainment aku sepenuhnya (manga, novel, fb, internet, game, al-quran dll)..haha..sampai hmpir sethn aku tak sentuh lappy.. haha.. (patut la lappy merajuk ritu..hiks)

lama2..ak fed up pakai LG lolipop sebab serabut ade byk2 device.. susah time org nak contact ak la.. time x pegang tab.. org contact kita pakai what's app la we chat la..tu la ni la.. call no tab..time pegang tab.. duk contact pakai phone..x ke jd miscommunication da kat situ.. so.. laast.. ak decide.. pakai 1 device saje.. dan device tu adalah tab...hahhahaha..

LG loli loli pop.. feeling2 korea skit..haha

SONY EXPERIA ZL
dannn..lasssst.. inilah yang palingg deabak... sony experia ZL.. beli sebab jeles/ teruja dengan hp seseorang haha.. mmg da lama da nak pakai smart brand sony.. cuma x tau nak beli yang macam mana.. ari2 kot duk mengusha kat internet smartphone mana yang seswai untuk aku tidak memandang pada smartphone lain.. amik masa 2 thn baru yang diidam2 baru dapat..kih3..

sebab kakak aku beria2 nak samsung tab aku tu..so aku pun jual la kat dia.. 3 bln je pun ak pakai tab tu..nak bagi free..err..haha.. ak syak kakak aku teruja kot tgk ak duk mengusung tab tu ke sana ke mari.. yes.. ak suka tab tu.. tp ak nak cari smartphone yang kecik skit dr tab.. org suggest ak pakai samsung note.. tapi entah la nape.. ak cam x berminat pun dgn samsung note.. maybe ramai saaaangat org pakai..too mainstream.. lgpun..gambar smartphone samsung tak sharp.. x lawa..haha.. ak x pueh ati sbb setiap kali nak amik gmbr kena mengedit.. penat eh..

SONY EXPERIA ZL ni sampai ke ari ni.beli dalam bulan 8 or 9 2013. ak puas ati pakai.. bateri cam biasa lah smartphone.. haha.. tp okei la lagi sbb ak x yah ade power bank pown..mmg puas ati... arap dapat bertahan dengan ak at least 5 thn ke..haha.. kita pecahkan record talipon w890i k sayang?..kekeke..

Antara2 elemen penting sebab aku rasa hp ni perfect ngan ak adalah:

1. dimensi : 131.6 x 69.3 x 9.8 mm (5.18 x 2.73 x 0.39 in) (nipis dan kire okei la nak menatap screen dia)
2. berat : 151 g (ringan oh)
3. display size : 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
4. ciri2 protection : Shatter proof and scratch-resistant glass,Timescape UI (yang ni ak x study lagi amendenya) ,Sony Mobile BRAVIA Engine 2 (the best)
5. Internel memory: 16 GB, 2 GB RAM (pown dapat kat aku da penuh..kiki)
6. camera (belakang) : 13 MP, 4128 x 3096 pixels (13 MP.. ni compact camera or ape ni..hiks)

sebab aku bukan kaki game.. so.. xperia ZL ku masih lagi tak tercemar kesucian beliau.. kawan I pakai hp yang same..tp smartphone die masuk spital sbb main game..tu la..main lagi time duk charging.. hahaha.. 

So korang bley bayang ke tak betapa banyaknya charger n usb Sony ericson yang aku ade.. tu baru aku.. blom adik beradik aku lagi..hahhaha














*okei..ak ingtkan post sal benda2 cenggini tak de la panjang.. tapi ni panjang bebenor ni.. hiks..

4 comments:

  1. salam..nk tnya..hehe..awk masih simpan ke handphone panasonic A100 tu ? :D kot la ada kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..

      A100 tu rasanya ade lagi kot ngan adik.. dia last pakai hp tu sblm bateri rosak..haha.. nastalgia tu hp tu..kekekekeke

      anyway thx for visit :D

      Delete
  2. Salam... nk tanya akak ade simpan telefon lollipop tak... mane akak beli telefon lollipop tu . Saya teringin nak beli telefon lollipop tu.. harap balas

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik.. telefon tu dah bagi kat adik da pun.. abang akak yang beli online rasanya.. ce try caari kat ebay kot2 ade.. lame sgt da tu dik..

      Delete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...