marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, February 6, 2015

Misi Bantuan Banjir Kuala Krai

.: Assalamualaikum :.

terima kasih semua :D

masa sem break baru ni (skarang pown still sem break what aku je telebih rajin menapak kat usm awal..hoho).. aku sempat join misi bantuan banjir.. heee.. memula ingat nak join USM punya group.. tapi time diorg nak pegi tu aku duk exam..camno??.. baguih cheq balik kampung..join memane group misi banjir.. at least senang sebab kenal orang kan..ingat nak join MESRA kelantan la kununnya.. tapi tak de geng..tikah pown bizi dengan kerja dia.. so tersadailah beta di rumah bertemankan channel 727 dan 392 dan 393.. ho ho..

Sampai la masuk awal bulan februari 2015 , selepas sebulan 5 hari kejadian banjir , abang2 i ajak gi misi bantuan banjir bersama Unit Amal Malaysia ke Kuala Krai.. unit AMAL pun unit AMAL lah asalkan beramal..kekeke.. lagipun haruslah best sebab oppa2, unnie, dongsaeng, omma i pown join sekaki.. pendek cite..bonda, abang sulung (abe yom), abang kedua (abe Wie), abang ketiga (abe Din), abang ke-9 (abe miey), abang ke-10 (abe E), kak long, kak chik, tikah, iwa, kimah.. dannnn tak ketinggalan jugak anak-anak buah ku tersayangg.. abih satu family angkut ke misi ni.. korang ade??.. satu family gi sekali gus.. ho ho!..oh..did i mentioned that i have 16 siblings excluding ipar duai?? ngee~

jangan salah paham na.. ni kitorang adik beradik nih.. bersama anak-anak buah.. so jangan pikei negatip na..

Maka, dengan itu, hari jumaat jam 7.00 pagi readylah kami menuju ke Kuala Krai.. aku kan spesies yang failed geografi walaupun masa PMR dapat A..maka sepanjang jalan.. aku asyik duk tanya abe E selaku driver kitorang kat mana start banjir.. kat mana area yang kena banjir tu..kat mana tu?.. kat mana ni? awak..awak kat mana?~ ye lah.. kuala krai tu besaq..so.. mane aku tau nama tempat-tempat tu..kalau Sungai Sok tau la.. haha..sampai tikah boring dengar soalan aku.. last-last dia cakap..tgk kesan selut.. haa..kat situ la.. tapi aku still x puas ati lagi..still dengan question kat mana sebab lama kot duk dlm keta tu.. dalam satu jam setengah boleh tahan...hahhahaa..

sampai lah kat area yang start kena banjir tu.. insaf aku rasa seketika.. tinggi kot jambatan yang kitorang lalu tu.. tapi tengok kesan selut yang kuning tu.. paras tengkok orang atau lebih (dari paras jambatan).. ape korang rasa.. dan cuba meletak situasi kalau aku kat sini.. nauzubillah..

gambar ehsan fan page I Love Kuala Krai..
sepanjang jalan, area yang terkena banjir nih.. rata-ratanya pokok masih kuning tersalut selut.. jalan raya pun ade sisa2 selut kering.. sempat masuk bandar Kuala Krai (1st time kot, sebab biasa kalu gi umah che ye (mak sedara) x lalu pun bandar Kuala Krai tu..).. ternampak Hospital Kuala Krai... tinggi kedudukan dia.. atas bukit.. dan fikiranku cuba compare dengan video2 yang jadik viral masa kejadian banjir ni.. betapa tingginya paras air yang naik.. insaf..insaf..


masa banjr baru ni.. imagine..lah sdirik..

sehala dengan jalan ke Hospital Kuala Krai..

sampai di check point Unit Amal Malaysia berkumpul untuk operasi gerak gempur banjir ni.. kitorang dibahagikan kepada beberapa kumpulan.. kumpulan membersih umah, kumpulan meroboh rumah yang bergelimpangan atas jalan dan macam2 kumpulan untuk bantu orang-orang kampung kat area..err.. ok fine.. aku tak ingat nama kawasan yang kitorang gi tu.. ho ho..my bad.




misi pertama kitorang adalah tolong tuan rumah basuh kain..kekeke macam lucu bunyik nya.. basuh kain.. tapi kalau fikirkan balik.. memang seksa kot nak basuh kain2 semua ni.. penuh dengan selut yang keras.. kena filter banyak2 kali kot sebelum basuh pakai mesin basuh.. yang kitorang wat tu pun boleh tahan penat.. haha.. mula-mula.. basuh, pastu sental, pastu masukkan dalam air sabun, lepas tu bilas.. lepas tu baru kena masuk mesin.. see.. masa kitorang datang bantu tu.. penuh kain2 kat ruang halaman rumah tuan rumah.. sambil-sambil wat kerja tu, tuan rumah bagitau air bersih baru je masuk dalam kawasan tu.. tu yang bergelimpangan kain-kain tu.. diberitahu jugak, rumah tuan rumah ni jadik kawasan penempatan sementara saudara mara time banjir sampailah air 3 kaki lagi nak cecah tingkat 2.. bayang kan bomba datang ambil diorang tu, langkah masuk je dalam boat..

selain tu jugak, lepas tolong rumah tu, kitorang sempatlah jugak bersihkan rumah warga emas yang tinggal sengsorang masa yang lelaki gi solat jumaat.. bersembang-sembang dengan tuan rumah, menceritakan detik-detik banjir tu.. tp dia sempatlah ke rumah anak dia di KL.. tapi barang-barang semua kat rumah..tak sempat nak selamat pong..


gonyoh jangan x gonyoh...kekekekke

selepas geng lelaki balik solat jumaat, kitorang makan tengah hari kat sana sambil-sambil dengar pengalaman sepasang suami isteri ni cerita pengalaman banjir ni.. mereka cakap, memang area tu x pernah banjir seteruk itu.. ade pun masa 2004 la..tapi tak de lah sampai hapus rumah orang kampung. rupanya pakcik tu antara superhero yang bantu mangsa-mangsa banjir dan yang bertungkus lumus dapatkan bekalan makanan, dapur dan lain-lain.. sanggup berenang dan menyelam untuk ambil dapur belangkas dan tong gas kat rumah dia yang dah tenggelam sebab tu je lah harapan diorg untuk terus hidup..

lepas makan, giliran kitorang perempuan pulak gi solat.. so singgah lah kat masjid kuala krai.. wah.. tak sangka aku sampai ke masjid yang jadi viral jugak kat FB sebab berlangsung solat jumaat masa banjir tu atas bumbung masjid.

perasan tak papan atas bumbung tu??.. haa..atas bumbung tu lah sesi solat jumaat berlangsung masa banjir baru ni..tinggiii...



antara nisa' yang turut sama.. muka orang kuat tuh Ella dan kak Yana..hee..

 seterusnya.. misi bantuan keringat (ho ho)..diteruskan ke kampung Guchil 3 (kot).. sebab aku instuctor jalan time tu.. maka makan langsatlah kitorang sekejap..haha..kat sini lagi teruk keadaannya.. kesan banjir tu sampai kat bumbung tingkat 2 rumah.. bayangkan camane yang rumah setingkat.. tak hairan lah kalau ade rumah yang tinggal tapak, muncul atas jalan raya.. arus kuat katanya.. sempat jugak dengar cerita abang tu bercerita detik2 mencemaskan tu..


kesan rumah yang runtuh dalam perjalanan ke Guchil 3


di rumah salah seorang mangsa banjir di Guchil 3

senator pown turun padang basuh pinggan mangkuk tuan rumah..


geng cuci



memang hebatlah orang kuala krai nih.. sebab diorang tabah.. rata-rata orang yang ditemui kat sini orang yang hebat, diorang redha dan pasrah.. dan teruskan hidup diorang.. cuma of course lah, bantuan dari apa jua jenis bentuk harus dikirimkan kepada diorang..

ha..gitu lah pengalamannya..

moga-moga ade pengajaran daripada #bahbesar2014 ni.. insyaAllah

**mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa, atau  alam mulai enggan bersahabat dengan kita **



lepas asar kitorang yang pompuan ni beransur dulu lah.. tinggallah Unit Amal sambung bantuan untuk hari yang ke seterusnya.


sebelum berundur, ambik gambar kenangan dulu dekat masjid Guchil tu.. entahlah rumah sape yang colourful.. so kami tumpang bergambar..kikiki

penat tok soh kiro.. huhu..










*** dan disinilah.. kakiku terseliuh sebab perasan hebat sebab melompat turun dari sini.. sekali terpelecot..opps.. tapi still cool depan abe E dan madhi..biar pun memang sakit..tuhan saja yang tahu.. 5 ari baru okei..*** nasib la.. sape suruh buas..ngee~






4 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah..kita bantu apa yang terdaya ;)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. trima kasih :) rumah yang colourful tu rumah Kak Rah (Natrah).

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...