marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, September 26, 2015

Day 3 in Brunei: Ke Kampung Ayer Brunei dan sekitar Bandar Seri Bangawan


 .: Assalamualaikum :.





Kampung Ayer adalah salah satu tarikan kat Brunei, sebab tu la kot ke Kampung Ayer ni termasuk dalam aktivti kami semasa berlangsungnya Program Makmal Sosio-Akademik ISDEV-UNISSA ni.. Baru 3 hari menjejakkan kaki ke Brunei, kami berpeluang meluaskan langkah melakar peta kami ke Kampung Ayer... Untung kan..hee..


Untuk melihat kawasan Kampung Ayer ni, of course la kenderaan wajib dia adalah boat.. tak kesah la boat laju ke, boat slow ke.. yang penting boat..keke.. Kampung Ayer ni dikatakan Kampung atas air yang paling luas kat dunia ni.. Sebab tulah jadi tempat yang wajib dilawati kalau datang Brunei. Katanya tempat ini wujud sejak 800 tahun yang lalu..so boleh dikatakan fasilities dia cukup la.. ade balai polis, balai bomba, masjid, sekolah, pasar dan lain-lain lagi dalam Kampung Ayer ni..

Berminat nak tau lebih lanjut pasal Kampung Ayer, sila lawat site ni k.. nge^^ (Punya la tak rajin nak jelaskan..kekeke)..promote page orang sikit.. nge..

Pape pun, dapat melihat tempat orang adalah perkara yang menguntungkan dan mengembirakan lebih-lebih di samping kengkawan yang sekepala...ngeee...


Pagi-pagi pukul 6.50 pagi dah ready ke Rizqun untuk breakfast.. muka sorang-sorang semangat kemain.. aku borak ape ngan Dr Wan time ni ek.. entah la..



sebelum bertolak.. haruslah bergambar kenangan..ukhuwah fillah abadan abada



Sesampainya kami kat jeti untuk naik boat. Fandi selaku AJK brief la ape yang patut.. "Kamu urang jangan mandi sini yakalau tak nak kena ngap dengan bujang senang..".. maybe ini kot yang Fandi cakap.. erk..



Full houseee...

Melawat sekeliling Kampung Ayer dari hujung jeti ke hujung kampung, ke sana.. kesini.. bawah rumah orang.. tepi rumah orang.. sungai dalam..sungai tak dalam semuaaaaa kami lalu...kekekeke..



kat sini.. kitorang dapat turun dari boat dan menjelajah bangunan kat sini.. galeri ...err.. lupa nama bangunan ni..tp bukan kat tempat dlm gambar ni..tp sebelah dia.. (ape aku mengarut ni).






Masuk dalam galeri tu.. jumpa laaaaa alat- alat ni..orang display je.. tp dapat kat kitorang...ngeee...



Rombongan cik kiah..



dalam boat harus bergambar..kekekeke


Naik je atas tanah besar, ingatkan time to back home.. tapi tak..kitorang dibawa berjalan di sekitar Bandar Seri Bangawan ni lagi.. kat sini jumpa poster besaq CN Blue..mentang-mentang la situ ade bangku bagai.. melepaklah kami dekat situ sambil makan-makan.. oh ye.. kami kat sini ni geng budak nakal jewww.. haha.. yang lain dah bertebaran ntah ke mana sebab aktiviti bebas kan..



Lepas abes makan, kiotrang ke Masjid Omar 'Ali Saifudien. Haa..jangan tak tau.. masjid ni masuk dalam rancangan korea tau.. The Law of The Jungle..








bergambar like a tourist la..ape lagi..




lepas solat zohor..



Konon abang Andy bagi penerangan la pasal masjid ni..

 




Lepas tu, singgah lagi ke bangunan Alat- Alat kebesaran diRaja Brunei. Kat sini.. aku jalan seround.. pastu jumpa kusi..dudukkkkk je sebab energy drained... ye la..satu ari berjalan..hohoho..

lama duk melepak kat sini.. baru perasan ZL aku ilang.. mane pegi..mane pagi.. kalut seketika.. carik..carik..carik..recall...recall..recall (sebab aku tau aku spesies careless skit dengan bebarang nih)... last aku duk pegang beliau masa dalam bas UNISSA.. so ape lagi.. berdesut la ke tempat parking bas..

alhamdulillah.. ZL duk tercongak atas kusi.. ni mesti masa turun bas aku tak perasan kat ZL ni.. (biasa kalau bukan dalam beg..ZL duk atas lap la..ZL ade.. cayang ZL (walaupun berura-ura nak beli galaxy A8)..hahaha.. no no no.. kita kan da janji nak sehati serta sejiwa selama 10 tahun..kekekke..


itu sahaja cerita untuk ari ke 3 .. (ade banyaaaak lagi.. tapi.. tak larat nak tulis dan recalled cite..ngeee..



3 comments:

  1. first time pergi teruja tengok..sebabnya semua facilities ada di kampung air..jemput follow saya www.ddiamondvitshop.blogspot.com

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...