marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Monday, September 28, 2015

Raya Aidiladha 2015

.: Assalamualaikum:.

Annyeonggg ^^

Salam aidiladha 1436H

Tahun ni, raya aidiladha aku tak balik kampung.. tak balik kelantan..huhu..seingat aku la.. setiap kali raya ade je muka beta kat rumah.. tapi kali ni..aku pilih nak stay kat USM.. penah jugak la tak balik raya mase first year duk kat UMS dulu.. 8 tahun yang dulu la.. masa zaman keja.. balik je..huhu.. tahun ni nak rasa kelainan katenye.. kot-kot tahun depan kawen dengan orang jauh (kot-kot sangkut orang korea ke..bhabhahaha).. kena la belajar berjauhan dengan keluarga di hari berbahagia... ye tak.. ini pon satu pengorbanan jugak..ngee..

 tapi yang pasti sebab dia.. aku tak beli tiket flight or tiket bas awal-awal.. padan muka !..

tak ape la.. yang berlalu tu.. biar kan.. lembu-lembu dan majlis raya tetap gak berlangsung dan aku tak de pong meriah jugak rasanya raya kat umah tu..huhuhuhu..

cuma .. beta yang kat sinilah.. mereput sengsorang... (sape suruh tak beli tiketttt awal)...

sangkaan awal je la mereput di hari raya.. tapi.. tu lah.. kita merancang.. tapi Allah yang tentukan.. Aniem last minute cakap dia pun tak jadi balik raya jugaklah.. sebab.. tak de pape event kat rumah dia.. ummi ngan abah dia maybe gi menolong kat umah orang lain.. jadi..dia ingat nak balik petang raya la.. lagipun Aniem katenye nak ciapkan paperwork dia....

So berbahagialah kami berdua menyambut hari raya di hostel.. berdua lebih baik.kekekkeke..

ye la.. untuk mewujudkan suasana raya yang mulia ini.. malam raya tu..dengan semangat pertiwi.. kitorang pegi beli bengbarang kat Mydin.. nak buat nasi ayam raya katenye.. resepi nasik ayam belum tentu ade.. Aniem ngan aku bukannya tau nak wat nasik ayam.. cari bahan-bahan kat mydin tu pun berdasarkan resepi yang dikutip dari internet, dan on da spot pilih bahan- bahan tu.. orang kat Mydin jangan cakap la ramai ke tak.. malam raya..paham-paham laaa..


**********

pagi raya, sayu dengar takbir raya.. huhuhu.. tengah imagine.. kalau kat umah time ni mesti duk kalut nak gi solat raya.. berebut nak iron baju, berebut toilet..pung pang pung pang kalut kat dapur T.T

Tiba-tiba masuk wassap family.. diorang hantar gambar..



hamboi... ni mesti baru lepas solat sunat hari raya nih... biasa gini laaa tiap-tiap tahun..

aku agak skrip sebelum gambar ni diambil adalah... " mari kita men- jealous -kan orang yang tak balik kampung..sape suruh tak nak balik..har..har...har.."

FYI, selain aku..adik lelaki aku yang bongsu pun tak balik jugak.. yela.. dia lagi la jauh.. duk Mesir sana..




pastu aku pong balas balik " Ini sahaja yang mampu breakfast di pagi raya.." dengan harapan diorang bersimpati dengan nasib anak perantauan.. simpati ape.. lepas tu.. bertalu-talu gambar raya sakan diorang masuk dalam wassap..

hampeh bebeno!.. T.T (memencilkan diri di hujung bucu meja)

What so everlah.. Hari raya mane boleh sedih-sedih..kan.. ciap pakai baju cecantik lagi tau walaupun duk dalam bilik je..haha..

 So.. aku ngan Aniem pun mulakan aktiviti masak memasak kami.. har har har.. ni part yang trill la sebab..dua-dua.. nak cakap tak pandai masak tu..tipu la even masak megi kan.. tapi untuk nasik ayam ni.. memang first time la jadik chef nya.. biasa tolong-tolong basuh, potong, perap je.. tapi kali ni.. semua by own kan..

Berusaha bebenor kat dapur kecik kitorang ni dengan cara nak buat nasiknya, perap ayamnya.. supnya...

maka... ja Jjanggg...



jadi lah jugak.. sedap la jugak... untuk first attempt kami masak ni.. resepinya kitorang kutip kat sini.

Nasik air tangan Aniem, perap ayam aku, sup Ary... rupanya Ary pun tak balik jugak walaupun rumah dia area kedah je.. Ary lagi kesian.. tajuk disertasi dia kena ubah... so..apabila ubah tajuk... maka isi pun kena la ubah.. so..nak tak nak.. kena la bekerja keras..

Lepas makan tengah hari, baru teringat, ari tu janji nak wat puding caramel untuk Aniem.. dari bila lagi ntah janji nak buat, tapi sokmo bahan-bahan nak buat tak cukup.. check barang-barang kat dapur.. oh..semua ade la.. jadi ape lagi... demimu Aniem..

Siyes, rajin bebenor masuk dapur memasak ari ni.. lepas breakfast, lunch, lepas lunch..masak pulak untuk hi tea (cewah).. ni betul-betul da jadi Rooftop Cafe ni..haha..

Jadi, berbekalkan resepi puding caramel Kak Na (kakak aku yang ke 5).. maka operasi membuat puding caramel bermula..

resepi dia siyes senang gile..

korang just need, gula (untuk caramel), susu cair, 4 biji telur, asen vanilla


tu je..

Ja JJannng!...
 

   
kemain, plate presentation kan..haha..haruslah.. puding ni sedap ingredient special adalah "Love, Harry Love " mengajuk cara Proffesor Dumbledor cakap kat Harry Potter masa dia tanya kenapa Voldermort tak dapat bunuh dia masa kecik tu.. hiks..tetiba je kan..

FYI, dapur kecik kami tak de pun pengukus, tapi biasalah.. life hacks haruslah diapply time-time cenggini..tak tau camane nak cakap camane DIY yang kiotrang buat tu.. nnti ade masa.. beta akan post kan entrynya..


Petangnya pulak, tak dok kejoe bak kata Fara.. dalam kul 6 petang cenggitu lepas Aniem siap paperwork dia, tetiba kitorang randomly bersiap untuk nak wat OOTD katenyee... Aniem tak jadi nak balik umah.. esok pagi katenye nak balik.. sebab esok dia ade event kat umah kawan dia..


 


 Semangat hari raya..haha



nice picture.. hai bunga loceng kaler kuning..




Dua budak nakal duk main atas jalan raya..



 Yang ni rare dan betul-betul tak dok kijoe.. mentang-mentang USM sunyi dan sepi.. ciap wat cover album The Beatles la pulok..

 
USM sunyi sepi.. yang bunyi hanyalah gendang bebudak chinese yang tengah berlatih kat tepi library.. molek aah.. kitorang duk photoshoot sini..kekekke

 OOTD saya hari ini adalah, jubah made in mekah yang dihadiahkan oleh abe Din semasa dia menunaikan umrah baru-baru ni..

Shawl pashmina dari kiosk kat BJ..Kasut pula kasut dari Pantai Timur hypermarket.. #Bajet

pastu, masukkan gambar ni dalam group wassap family... dengan niat nak kasik tau.. still ade life la walau tak dapat balik umah..hahahha..




 Perhatikan dua gambar ni.. dan cari benda pelik =="...

When your sibling want you to come home for Eid, but you just can't....

Tikah terlebih rajin edit gambar untuk cukupkan korum raya The Bujang Belaka..

tapi.. abe yie mano??..

dan bangbil.. selipar ilang ko??..

hampeh kan..haha


No comments:

Post a Comment

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...