marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, June 29, 2013

Crochet Time: Peralatan Basic Mengait

 .: Assalamualaikum..

Anneongg :D

Tuk kengkawan yang rasa nak mengait,basically klu nak stat mengait, yang penting ade semangat tak putus ase.. sbb first step tu je yang wat kite rasa give up..lepas da terror tu..sumenya da jadi senang sbb mane2 benda nak dikait tu basically same je kekdahnya..yang wat rumit tu pattern benda yang nak kita kait tu la..sebab tu dalam mengait ni ade gak level2 beginner, intermediate, advance.. aku??..aku letak diriku ini level advance beginner bley??ahahhaha..pasal nak cakap intermediate..byk lagi benda yang simple2 aku tak blajar..

Hmm.. nak mengait guna satu jarum ni aka crochet ni..benda yang paling penting kena ade tentu la hook dia..x de benda tu..ape pun x jadi.. tapi jangan pplak tertukar ngan pengorek telinga.. atau pun korang tertukar pengorek telinga tu ngan hook.. klu tertukar pengorek telinga ngan hook at least x de la kemalangan jiwa yang berlaku.. paling2 pun korang akan diketegorikan sebagai sengal je..tapi klu korang tertukar hook ngan pengorek telinga.. aku tak leh nak wat ape la..tunggu jela tulang osikel kuar dari telinga tu..lepas tu jadi ekak badak..jangan salahkan aku..aku da bagi warning awai2 da ni..hahhahaa..tajam kot mata hook crochet ni..jgn memain..huhuhu..

okey ..satu korang kena ade ape tadi??.. Hook aka jarum kait.. nombor dua ..yang wajib ade.. adalah benang bulu..klu korang nak guna benang jahit biasa pun boley..tp klu tak siap2 keja tu..maap la..saya tak nak tulun..hihihi..klu kat area KB, ade 2 jenis je yang ade  benang bulu aka yarn omputih panggil..jenama NONA atauun MILON..tapi aku suke guna NONA..sebab nama dia ala2 Noona (panggilan dongseang aka adik (lelaki) kat orang pompuan yang lagi tua dari dia) ..cam terasa jiwa korea ye disitu..hihihi..oh tidak..hentikan mengarut itu.. aku suka guna NONA pasal benang ni tak banyak songeh time kita sonok duk mengait.. Klu MILON plak.. boley mengait tapi kena pasti kan emosi  anda stabil..klu tak rasa nak je bakar benang-benang tersebut..tak pun kalau anda seorang yang lemah lembut..sopan santun..haa..seswai guna benang MILON...satu lagi ciri benang MILON yang aku nyampah adalah sebab..mengade2..tak caya..try la guna.. nak2 lagi beli sedozen..cam aku..beli sedozen 4 bijik baru guna..ahahahhaa...



Basicnyaa...

ni kononnya travel kit la..klu balik kampung..ni je tools yang ikut skali..huuuu


Noonaaa..noonaaa...noona
ni tahun ni baru dapat kumpul bengbarang aksesori2 lain..huhu..
dan benda yang tak kurang penting jugak adalah jarum..pastikan jarum yang di beli adalah yang besar seswai tuk benang bulu.. jarum ni berguna time lasttt korang nak melawakan hasil keja tangan korang..dan last..gunting..better korang ade gunting  khas tuk mengait..tak yah duk share2 ngan gunting dapur..klu tak wat sakit ati je..ahahahhaha...Hook, Yarn, Jarum dan gunting.. goodd.. ni i rasa nak cayam ketat2 ni..heee...



2 comments:

  1. Cik Ada,harap cik ade video basic nak crochet ni,lg snang nk blajar ^^

    ReplyDelete
  2. Hai Unknown..

    awak boleh refer post ni untuk basic mengait http://adaabdullah.blogspot.my/2014/08/crochet-time-tutorial-how-to-crochet.html

    harap membantu..^^

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...