marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Friday, August 22, 2014

Crochet Time: Tutorial How to Crochet for Beginner

.: Assalamualaikum :.

Hi oulls.. hiii..

kalau u ouls perasan kan.. i ouls selalu citer kat blog ni pasal hobi i ouls mengait kan.. hiks.. yeahh..hobi yang sangat2 i ouls hargai.. gifted from God gituuw.. tak caye.. ce lah baca post nih " CROCHET TIME: AKU DAN CROCHET yang duk bercerita indah camane aku dan crochet bersua.. amboi ayat..kih3..

so..

Ari ni I ouls nak wat tutorial crochet.. sape nak belajarrr?? ..yoooo reramai angkat tangan..klu tak tak nak ajar..hiks.. cikgu ni memang mengada oh..

hihi.. atas permintaan ramai.. ngeee.. terasa terpanggil nak wat tutorial untuk permulaan camne nak start ber-crochet.. ye la.. sebelom u ouls nak wat ape2 jenis barang kaitan.. of coz everything must back to basic k.. takkan nye tetiba jadik bunga kait kalau tak belajar basic unless korang tempah ngan cikgu ni haa.. haaa.. blom pape da lantik diri sdiri jadik cigu nih.. kekeke..

So anak- anak murid.. ready semua nak belajarrrr???... here we gooooOOooOO..

Sebelom tu cigu nak tegaskan kat sini.. benda yang cigu nak ajar ni pakai satu jarum (crochet) , yang korang selalu tengok biasanya pakai 2 jarum dipanggil knitting.. yess.. of coz.. ade beza.. terutamanya dari segi pattern atau pun structure produk.. so take notes yeeee anak-anak murid cikgu sume..

satu lagi disclaimer bahawasenya cigu bukanlah expert bersijil dalam crochet nih.. cigu pong belajar dalam 2 tahun lepas dengan youtube..hiks.. so..maybe cara cigu terangkan nanti dengan pakai bahasa kampung.. so.. lapangkan dada.. luaskan minda anak-anak murid yee..


Peralatan yang wajib ada untuk mengait: (pon i da penah masuk dalam entri ni CROCHET TIME: PERALATAN BASIC MENGAIT)



1. Hook / jarum kait (saiz untuk beginner cigu galakkan 3mm)
2. Benang kait (any brand, tapi kat malaysia nih local brand NONA atau Milon.. tapi cigu suggest beli NONA sebab Milon agak leceh skit)
3. Jarum Sulaman (untuk kemasan terakhir)
4. Gunting

Ade 4 benda ni.. korang rasa crochet itu memang menyeronokkan..

nak jadik expert bley tambah tali pengukur dan stitch maker.. complete !

selain tu jugak korang kena make sure korang expert dengan keyword:

1. chain (ch)
2. slip stitch (sl st)
3. single crochet (sc)
4. half double crochet (hdc)
5. double crochet (dc)
6. triple crochet (tr) (jarang pakai)
7. yarn over

dan lain-lain lagi..

Jadi sebab agak susah cigu nak tunjukkan secara nyatanya camane nak buat ch, ss, sc, hdc, dc dan lain2 tu... cigu sarankan korang tengok video ni.. yeahhh.. sila make sure line internet korang berada di atas bombastik.. dan download teros laaaaa senang.. ahaks.

video nih bagus bagi cigu senang dia ajar u guys slow motion.. so.. tak de la korang rasa nyampah sangat.. ahahhaa..

Part 1: yang dia wat ni adalah dari chain (ch) hingga single crochet (sc)


notes: dia suggest pakai hook H size (5 mm) sebab dia punya diameter benang bulu pun mmg besaq jugak.. tp klu korang nak pakai.. sila kannn :D


part 2: yang ni dia ajar buat double crochet (dc), half double crochet (hdc), triple crochet (tr) dan slip stitch (sl st)



  okey nice... cigu tau blajar benda ni take time.. korang kena determine dan rajin lah untuk practice selalu.. bak kata mat salehnya..PRACTICE MAKE PERFECT..

ha??..da give up??.. alah jangan la gitu.. cigu pown amik masa 3 hari untuk pahamkan istilah-istilah dan cara nak buat crochet ni tau.. so.. korang haruslah lebih bersemangat waja :DDDD

cigu tau korang cakap gitu senang laaa cakap camni kan.. sebab cigu da expert (memuji diri sdiri..kekeke).. no no no guys.. sebelum cigu pandai.. cigu pown penah alami perasaan give up ni.. tak caya.. meh cigu tunjukkan hasil memula yang cigu wat seusai paham istilah2 crochet ni.. dulu punya laaa bangga sebab karya agungku menjadik..hik... kat sini entri tu THIS IS ARTS.. hepi kemain..haha

first bear in making.. hehe.. masa da ciap tu excited gillleee kotttt... seminggu nak bley ciap nih.. sangat berbaloi bila reti sebab macam2 da pandai wat skarang...hihihii

rasa nya second Love kottt yang sebelah kiri tu.. sebab yang first time buat totally lose.. da jadik cam kacang tau.. hahaa..

bunga yang sebelah kiri tu jadik lepas 3 hari belajar.. first time buat mmg tak tau la bunga ke ape.. kire yang ni lah paling jadik.. lelama buat hasilnya fuuhhh.. cam sebelah tuuu...heeee..



So.. ape lagi korang.. meh la join blajar klu rasa berminat.. kalau tak de peralatan dia.. dont worry.. Atas Loteng ada sediakan untuk andaaa....



p/S: tolonggg... tolong ingatkan beta bahawasanya beta kena wat entri tutorial " Cover Phone" untuk adek fatym kite... adek fatym ciap wassap aku kot mintak tunjuk ajar.. saba noo adekkk cayang.. nnti kakak ini wat tuto.. tapi sebelum tu... better adek ready dulu ngan tutorial ari ini... hiks..


P/S 2: my experia ZL.. kapankah waktu nya dikau akan berada disisi beta.. ku merinduimu senantiasaaa T.T

4 comments:

  1. assalamualaikum kak, saya tengah cuti sem skrg ni, faham kan camne bosan dye tuh, cari kerja xdek yang kosong, soo mereput la kat rumah ni, dugaan la kak, pastu sbnarnya dah lama nak belajar kait, tpi sejak kebosanan melampau melanda skrg, makin menjadi jadi rasa nak berkait tu, baca blog akak ni lagi buat rasa nak kait walaupon mmg totally zero pasal kait ni, harap akak boleh guide sye jugak nnti, in shaa Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wrt.Selamat mengait dik. nak guide dari akak boleh je. like page Atas Loteng 100% Handmade Crochet kat FB. Inbox akak tau. Biasa ramai orang yang inbox akak tanya cane nak kait tu. Nak beli peralatan kait pun boleh jugak ^^

      Selamat belajar mengait.

      Delete
  2. Assalamualaikum sis...mcm mana nk kait bentuk love tu...cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sorry..baru perasan komen awk..

      bentuk love ni sy generate formula sendiri..

      paling senang, awak buat dua bentuk semisfera, lepas tu sambung kedua2 hemisfera tu, dan kecilkan bilangan lilitan..

      Delete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...